Αυτισμός: Στρέφοντας το βλέμμα στους γονείς με παιδιά στο φάσμα – Μια ψυχολόγος εξηγεί

Date:

*Γράφει η ψυχολόγος, Κατερίνα Μπαρμπάκου, Ομαδική Αναλύτρια και Θεραπεύτρια Εφαρμοσμένης Ανάλυσης της Συμπεριφοράς 

Η κυρία Κατερίνα Μπαρμπάκου, Ψυχολόγος, Ομαδική Αναλύτρια και Θεραπεύτρια Εφαρμοσμένης Ανάλυσης της Συμπεριφοράς

Μελέτες του 2008 έδειχναν πως 1 στα 110 παιδιά βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού, ενώ αντίστοιχες μελέτες του 2021 υπολόγιζαν πως 1 στα 44 παιδιά είχαν τα στοιχεία που αντιστοιχούν στην διάγνωση. Οι τελευταίες έρευνες στον τομέα αυτό δείχνουν πως 1 στα 36 παιδιά βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού. Η αύξηση των διαγνωσμένων περιστατικών είναι μεγάλη, δεν οφείλεται όμως σε κάποιο είδος πανδημίας αυτισμού, αλλά στην ακριβέστερη ανίχνευσή του.

«Η διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή (ΔΑΔ) του αυτιστικού φάσματος είναι το αποτέλεσμα μιας νευρολογικής διαταραχής που επηρεάζει την λειτουργία του εγκέφαλου και εκδηλώνεται με άτυπη μορφή επικοινωνίας, κοινωνικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων για παιχνίδι και ανταποκρίσεις στις εισερχόμενες αισθητηριακές πληροφορίες» (Γκονέλα, 2008). Καθώς ο αυτισμός είναι φάσμα, παρουσιάζεται μεγάλη ετερογένεια σχετικά με τον φαινότυπο των ατόμων με αυτισμό και, ως εκ τούτου, υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις στις γνωστικές και επικοινωνιακές τους λειτουργίες. Οι πρώτες ενδείξεις των συμπτωμάτων του αυτισμού γίνονται αντιληπτές από τους φροντιστές των παιδιών περίπου στα 3 τους έτη.

Οι γονείς – φροντιστές συχνά περιγράφουν την ζωή τους σε δυο διακριτές περιόδους: Πριν την διάγνωση του παιδιού τους και μετά.

Η διάγνωση του παιδιού έχει πολύ μεγάλη βαρύτητα, καθώς διαχωρίζει τις περιόδους της ζωής τους στο πριν, που χαρακτηρίζεται από περισσότερη ευχαρίστηση και ανεμελιά και στο μετά, που χαρακτηρίζεται από συναισθήματα αγωνίας, θλίψης και κόπωσης, όπως αναφέρουν οι γονείς.

Επιστημονικά έχει δοθεί πολύ μεγάλη έμφαση στην αναζήτηση της κατάλληλης μεθόδου – παρέμβασης, με σκοπό την καλύτερη δυνατή εξέλιξη του ατόμου με αυτισμό και την όσο το δυνατόν καλύτερη ενσωμάτωσή του στο κοινωνικό σύνολο. Αντίθετα, λίγη έμφαση έχει δοθεί στην συναισθηματική κατάσταση των φροντιστών-γονιών από την στιγμή της διάγνωσης και έπειτα. Τα στάδια της αποδοχής της διάγνωσης συχνά περιγράφονται χρησιμοποιώντας το μοντέλο της Elisabeth Kublel-Ross και είναι τα εξής:

  • άρνηση,
  • θυμός,
  • διαπραγμάτευση,
  • κατάθλιψη και
  • αποδοχή, που δεν είναι απαραίτητα γραμμικά.

Το αρχικό στάδιο είναι το στάδιο της άρνησης. Χρησιμοποιείται αυτός ο μηχανισμός άμυνας, ώστε να δοθεί χρόνος στο άτομο να διατηρήσει την ομοιόστασή του και να επιτύχει την μετάβαση στη νέα συνθήκη όσο γίνεται πιο ομαλά. Σε αυτό το αρχικό στάδιο, οι άνθρωποι βιώνουν σοκ και αναζητούν απαντήσεις, συχνά από πολλούς ειδικούς, φτάνοντας στο σημείο της υπερβολής. Είναι επίσης το στάδιο που μπορεί κάποιος να νιώθει συναισθηματικά μουδιασμένος και να μην μπορεί να αναλάβει δράση.

Το επόμενο στάδιο συνειδητοποίησης είναι το στάδιο του θυμού. Ο θυμός θεωρείται μια υγιής αντίδραση, που προκύπτει από τον καταιγισμό των καινούργιων δεδομένων. Ο θυμός μπορεί να εκδηλωθεί προς πάσα κατεύθυνση: Προς στον ίδιο του τον εαυτό, αλλά και ως επιθετικότητα προς τον σύντροφο/την σύντροφο, αλλά προς τους επαγγελματίες υγείας που ανακοινώνουν την διάγνωση.

Ακολουθεί το στάδιο της διαπραγμάτευσης, κατά την διάρκεια της οποίας το υποκείμενο μπορεί να προσπαθεί να βρει τον επιστήμονα που έχει τις πολύ ειδικές γνώσεις για να βοηθήσει και ίσως να αλλάξει την διάγνωση του παιδιού τους. Μπορεί να αναζητούν το «ιδανικό» πλαίσιο, την «ιδανική» θεραπεία, που θα τους προσφέρει την λύση. Σε αυτό το στάδιο οι γονείς είναι ευάλωτοι.

Επόμενο στάδιο είναι εκείνο της κατάθλιψης. Μετά από το αρχικό σοκ, προκύπτει η βαθιά θλίψη και το πένθος. Συνειδητά ή μη, όλοι οι γονείς έχουν ένα εσωτερικό όραμα για την εξέλιξη του παιδιού τους και αυτό ακριβώς είναι που πενθούν στο στάδιο της κατάθλιψης.

Το τελευταίο στάδιο είναι το στάδιο της αποδοχής της διάγνωσης. Η διαδρομή που χρειάζεται να ακολουθηθεί είναι πιο ξεκάθαρη. Οι γονείς σε αυτό το στάδιο νιώθουν ενδυναμωμένοι να κάνουν ερωτήσεις και να πάρουν τις κατάλληλες απαντήσεις. Σε αυτό το στάδιο, οι οικογένειες που αντιμετωπίζουν αυτή την διάγνωση είναι πιο πιθανό να αναζητήσουν συναισθηματική υποστήριξη, είτε από κάποιον ειδικό, είτε από ανθρώπους με το ίδιο βίωμα.

Οι οικογένειες που καλούνται να φροντίσουν ένα παιδί με αυτισμό συχνά βιώνουν ευχάριστα συναισθήματα, καθώς το παιδί μπορεί να είναι διάνοια στα μαθηματικά ή στην
μουσική, αλλά επίσης βιώνουν προκλήσεις σε καθημερινή βάση. Μια πρόκληση είναι πως όλη η οικογένεια πρέπει να δημιουργήσει ένα πλαίσιο φιλικό προς τον αυτισμό. Όποτε ο αυθορμητισμός είναι ένα στοιχείο που οι οικογένειες εγκαταλείπουν, καθώς το σταθερό πρόγραμμα και η εκ των πρότερων ενημέρωση για οποιαδήποτε αλλαγή είναι απαραίτητα συστατικά συναισθηματικής επιβίωσης του παιδιού και κατ’ επέκταση της οικογένειας ως σύνολο. Οι κοινωνικές συγκεντρώσεις συχνά μειώνονται γι’ αυτές τις οικογένειες, επειδή μπορεί να προκαλέσουν μια ισχυρή συναισθηματική αντίδραση στο παιδί. Ενώ όλες αυτές οι προσαρμογές είναι πολύ βοηθητικές για το ίδιο το παιδί, η οικογένεια αργά ή γρήγορα περιορίζεται κοινωνικά και χάνει τον ενθουσιασμό της.

Όλες αυτές οι καθημερινές και εφ’ όρου ζωής μετατροπές αποφέρουν αλλαγές στην συναισθηματική κατάσταση των φροντιστών. Οι γονείς νιώθουν ψυχικά εξουθενωμένοι, κάτι το οποίο στα αρχικά στάδια μπορεί να μην είναι διακριτό, ούτε καν από το άτομο που το βιώνει. Τα αρχικά στάδια είναι η εύκολη κόπωση, η κοινωνική απομόνωση και η αδυναμία του ατόμου να απολαύσει δραστηριότητες που παλιότερα έβρισκε ευχάριστες. Επίσης το άτομο νιώθει θλίψη, αρνητισμό και ευερεθιστότητα σε τέτοιο βαθμό, ώστε να νιώθει πως δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερα καλό να περιμένει στο μέλλον. Εν τέλει, υιοθετεί ένα πεσιμιστικό σκεπτικό για τη ζωή του.

Όταν βιώσει μεγαλύτερα επίπεδα άγχους και στρες, αρχίζει να ανησυχεί υπερβολικά και να φτιάχνει καταστροφικά σενάρια. Είναι η περίοδος εκείνη όπου αντιδρούν αρνητικά σε κάθε βοηθητική πρόταση, καθώς θεωρούν πως έχουν δοκιμάσει τα πάντα και τίποτα δεν μπορεί να τους βοηθήσει. Είναι σημαντικό οι γονείς να αναγνωρίζουν τις συναισθηματικές δυσκολίες τους και να αναζητούν στήριξη, τόσο από το άμεσο περιβάλλον τους, αλλά και από ειδικούς ψυχικής υγείας. Τα οφέλη αντανακλούν σε πολλά επίπεδα. Κατ’ αρχάς, σε προσωπικό επίπεδο οι γονείς θα μπορέσουν να μοιραστούν συναισθήματα και σκέψεις σε ένα ασφαλές πλαίσιο, όπου δεν τους ασκείται κριτική και όπου το κέντρο του ενδιαφέροντος είναι εκείνοι και όχι το παιδί τους. Θα μπορέσουν να επαναπροσδιορίσουν τον ρόλο τους στην οικογένεια, αλλά και σε όλες τις ομάδες αναφοράς τους. Επιπλέον, θα ενισχυθούν όλες οι άλλες σημαντικές σχέσεις και ο γονεϊκός ρόλος κατ’ επέκταση.

Το να είναι κάποιος γονέας ενός αυτιστικού ατόμου είναι μια εμπειρία που κρύβει πολλές εκπλήξεις, αλλά και πολλές προκλήσεις. Αναγνωρίζοντας και τις δυο αυτές αντικρουόμενες πλευρές της συγκεκριμένης γονεϊκότητας, θα βοηθήσει τους γονείς να φροντίσουν καλύτερα τον εαυτό τους και να βιώσουν την ζωή τους με μεγαλύτερη ικανοποίηση και πληρότητα.

Διαβάστε επίσης:

Αυτισμός: Το γρήγορο τεστ αντανακλαστικών που αποκαλύπτει τη διαταραχή – Γίνεται και στο σπίτι

Φάσμα Αυτισμού: Ερευνητές αποκαλύπτουν το γονιδιακό «ντόμινο» που οδηγεί στη διαταραχή

Αυτισμός: Το σημείο του προσώπου που αποκαλύπτει νωρίς τη διαταραχή

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

O Λεονάρντο Ντι Κάπριο δωρίζει 1 εκατ. δολάρια για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές του Λος Άντζελες

Ο Xoλιγουντιανός σταρ Λεονάρντο Ντι Κάπριo ανακοίνωσε ότι διαθέτει το ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων στην αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών που πλήττουν την κομητεία του Λος Άντζελες. Μέσω ενός story στο Instagram ο ηθοποιός, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη των Αγγέλων, εξέφρασε την δέσμευσή του να βοηθήσει. Τα χρήματα θα διατεθούν σε μια σειρά

Ανησυχία για τον άκρως θανατηφόρο ιό που προκαλεί αιμορραγία από τα μάτια, το στόμα και τα αυτιά

Τρόμο προκαλεί η εξάπλωση του ιού Μάρμπουργκ στην Τανζανία, καθώς παγκόσμιοι ηγέτες στον τομέα της υγείας προειδοποιούν για τον αυξητικό ρυθμό της επιδημίας. Ο Μάρμπουργκ, ένας από τους πιο θανατηφόρους παθογόνους παράγοντες που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ, έχει ήδη μολύνει εννέα άτομα, εκ των οποίων τα οκτώ έχουν καταλήξει. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια

Εντυπωσιακό: Έκανε 250.000 βήματα μέσα σε μια εβδομάδα – Δείτε πόσο άλλαξε το σώμα του

FITNESS Ένας 28χρονος Βρετανός επέλεξε μια ακραία πρόκληση: έκανε 250.000 βήματα μέσα σε μόλις μία εβδομάδα προκειμένου να διαπιστώσει τι θα αλλάξει στο σώμα του - Δείτε τι κατάφερε  Μια ακραία πρόκληση επέλεξε να ακολουθήσει ένας Βρετανός YouTuber, χωρίς ωστόσο να θέσει σε ακραίο κίνδυνο την υγεία του. Ο 28χρονος Jack Massey Welsh, με ένα

Καρκίνος πνεύμονα: Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα – Τι τον προκαλεί εκτός από το τσιγάρο

Ο καρκίνος πνεύμονα είναι ένας τύπος καρκίνου που ξεκινά από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στους πνεύμονες. Αποτελεί την κυριότερη αιτία θανάτου από καρκίνο σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ τα άτομα που καπνίζουν διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο πνεύμονα. Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα αυξάνεται ανάλογα με τη διάρκεια και τον αριθμό των

Ο Τίμοθι Σαλαμέ πήγε με ποδήλατο στο κόκκινο χαλί της ταινίας του – Αυτός είναι ο λόγος που πλήρωσε πρόστιμο

Παρά το γεγονός ότι ο υποψήφιος για Όσκαρ Τίμοθι Σαλαμέ επέλεξε ένα φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μεταφοράς για την τελευταία του εμφάνιση στο κόκκινο χαλί, φαίνεται πως καμία καλή πράξη δεν μένει ατιμώρητη όπως αναφέρει το Deadline. Αφού ο διάσημος πρωταγωνιστής έφτασε στην πρεμιέρα της ταινίας «A Complete Unknown» στο BFI Southbank του Λονδίνου

Δημήτρης Φραγκιόγλου: Με είχε περιορίσει ο ρόλος του «Χλαπάτσα», θεωρούσαν ότι δεν μπορούσα να κάνω κάτι άλλο

Ο Δημήτρης Φραγκιόγλου μίλησε για την καριέρα του, τις επιλογές του και τη σειρά «Της Ελλάδος τα παιδιά», αναφέροντας πως ο ρόλος του «Χλαπάτσα» τον περιόρισε για ένα διάστημα. Όπως είπε μιλώντας στην εκπομπή «Breakfast@Star», οι προσωπικές του επιλογές κάποιες φορές τον αδίκησαν, καθώς δεν ήθελε να επαναλαμβάνει τα ίδια τηλεοπτικά μοτίβα. «Εμείς οι ίδιοι

Γιάννης Αϊβάζης για Μαρία Κορινθίου: Για να κοιμηθούμε μαζί πήρε έναν μήνα, η πρώτη μας φορά ήταν μαγική

Ο Γιάννης Αϊβάζης περιέγραψε την πρώτη φορά που συνευρέθηκε ερωτικά με τη Μαρία Κορινθίου, η οποία όπως είπε έγινε έναν μήνα αφότου γνωρίστηκαν, χαρακτηρίζοντάς τη «μαγική» και αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, την πρώτη του σεξουαλική εμπειρία όταν ήταν 16 χρονών. Ο ηθοποιός βρέθηκε καλεσμένος στο «Sex Podcast» της Δάφνης Καραβοκύρη στο Youtube, όπου αφηγήθηκε: «Τότε είχαμε σχέση και

Ιστορική απόφαση: Απαγορεύεται η κόκκινη χρωστική Νο. 3 λόγω ανησυχιών για την υγεία

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ανακοίνωσε την απαγόρευση της χρήσης της κόκκινης χρωστικής Νο. 3 σε τρόφιμα, ποτά και φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα, περισσότερα από 30 χρόνια μετά την ανακάλυψη πιθανών συνδέσεων με καρκίνο σε πειραματόζωα. Τι είναι η κόκκινη χρωστική Νο. 3 Η κόκκινη χρωστική Νο. 3, γνωστή και

Η Ρενέ Ζελβέγκερ αποκαλύπτει τον λόγο της αποχής της από το Χόλιγουντ – Δείτε φωτογραφίες της με κοντά μαλλιά

Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Ρενέ Ζελβέγκερ, γνωστή για τους ρόλους της στις ταινίες «Bridget Jones’s Diary» και «Cold Mountain» αποκάλυψε σε μια συνέντευξη για τη βρετανική Vogue τον λόγο που την οδήγησε να κάνει ένα διάλειμμα έξι ετών από την υποκριτική, το 2010. Σε συζήτηση με τον συμπρωταγωνιστή της από την ταινία «Bridget Jones»

Ανδρέας Μικρούτσικος σε Δημήτρη Ουγγαρέζο: «Σε έχω γραμμένο» – Ανέβηκαν οι τόνοι για τη Τσιμτσιλή και τον ΑΝΤ1

Με αφορμή ένα ρεπορτάζ που παρουσίασε η Φαίη Σκορδά στην εκπομπή της, όπου αναφερόταν ότι οι Παναγιώτης Στάθης και Μάνος Νιφλής ενδέχεται να διαδεχθούν τον Γιώργο Παπαδάκη την ερχόμενη τηλεοπτική σεζόν, ο Ανδρέας Μικρούτσικος αναφέρθηκε στις φήμες που θέλουν τη Σταματίνα Τσιμτσιλή να αλλάζει τηλεοπτική στέγη και να εντάσσεται στον ΑΝΤ1 από την επόμενη σεζόν.

Αλέξης Γεωργούλης: «Είχα ερωτευτεί πάρα πολύ και πονούσα»

Αποκαλύψεις για την προσωπική του ζωή έκανε ο ηθοποιός Αλέξης Γεωργούλης μιλώντας για έναν μεγάλο έρωτα της ζωής του. Ο ηθοποιός Αλέξης Γεωργούλης ήταν καλεσμένος στη διαδικτυακή εκπομπή της Μαρίας Σολωμού «Μαρία τη νύχτα» και αναφέρθηκε στις έντονες στιγμές της ζωής του και τις σχέσεις που τον έκαναν να ερωτευτεί παράφορα. Σύμφωνα με όσα είπε

Αποτοξίνωση από την υπερφαγία των γιορτών: Γιατί χρειάζεται και τι να κάνετε

Μετά τις γιορτές πολλοί άνθρωποι αισθάνονται την ανάγκη να επανέλθουν σε πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Η γεμάτη γαστρονομικούς πειρασμούς περίοδος που προηγήθηκε συχνά αφήνει πίσω της μια αίσθηση βάρους και ανισορροπίας. Πώς, όμως, μπορεί κανείς να μπει σε ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα διατροφής χωρίς να νιώθει καταπίεση ή απογοήτευση; Ο κ. Μάνος Καζαμίας, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος στο