Fitness

Αυτό είναι το Νο1 μυστικό για καλύτερο ύπνο

FITNESS

Ξεχάστε γιατροσόφια, ματζούνια και ζεστά ροφήματα – Εάν θέλετε καλύτερο ύπνο φορέστε τα αθλητικά σας παπούτσια! 

ΜΑΡΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ

Δεν κοιμάστε καλά τα βράδια ή δεν σας παίρνει ο ύπνος με τίποτα; Μήπως ξυπνάτε μέσα στη νύχτα ανήσυχοι; Εάν ναι, τότε με μια πρόχειρη αναζήτηση στο διαδίκτυο σίγουρα έχετε συναντήσει συμβουλές, όπως να αποφύγετε το αλκοόλ, να έχετε κλείσει τις ηλεκτρονικές συσκευές τουλάχιστον μια ώρα πριν κοιμηθείτε ή να πιείτε ένα ρόφημα χαμομηλιού. Νεότερη μελέτη, ωστόσο, συνιστά να προβούμε σε μια άλλη δραστηριότητα αρκετά νωρίτερα μέσα στη μέρα, με στόχο να κοιμηθούμε καλύτερα αργότερα.

Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, η ποιότητα του νυχτερινού ύπνου είναι στενά συνδεδεμένη με τον τρόπο με τον οποίο είναι δομημένη η ημέρα του ατόμου, και ιδίως όταν περιέχει σωματική άσκηση.

Στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο Sleep Health, συμπεριέλαβαν και παρακολούθησαν τις καθημερινές ρουτίνες και τις συνήθειες ύπνου 1.360 ενηλίκων και 1.168 παιδιών, κάνοντας προσαρμογές στις δραστηριότητες των συμμετεχόντων, για να παρατηρήσουν πώς αυτές επηρέαζαν τον ύπνο τους. Όπως συμπέραναν, οι συμμετέχοντες με υψηλότερα επίπεδα μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας αντιμετώπιζαν λιγότερες δυσκολίες να κοιμηθούν, βελτιωμένη ποιότητα ύπνου και λιγότερη κόπωση.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Lisa Matricciani τόνισε ότι τα ευρήματα αναδεικνύουν τη σημασία των καθημερινών δραστηριοτήτων στην ποιότητα του ύπνου. Η ίδια μάλιστα ενθαρρύνει όλους να πάνε ένα βήμα παραπέρα από την απλή αλλαγή της ρουτίνας του ύπνου τους, εάν επιθυμούν να βελτιώσουν πραγματικά την ποιότητά του.

«Παρότι πλέον γνωρίζουμε πολλά σχετικά με τον ύπνο και πώς θα καταφέρουμε να κοιμηθούμε καλά, αρκετοί άνθρωποι δυσκολεύονται να ξεκουραστούν επαρκώς. Όταν μάλιστα αναλογίζονται πώς θα βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου, επικεντρώνονται συνήθως σε προσαρμογές αμέσως πριν από τον ύπνο – για παράδειγμα, αποφεύγοντας τις οθόνες ή το πολύ φαγητό και το αλκοόλ. Η έρευνά μας, ωστόσο, εστιάζει σε όλη τη διάρκεια της ημέρας και συγκεκριμένα στις διαφορετικές δραστηριότητες» αναφέρει σχετικά η Δρ Matricciani.

Συνεχίζοντας, εξηγεί πως «διαπιστώσαμε ότι οι καθημερινές δραστηριότητες συνδέονται με διάφορες πτυχές του ύπνου μας, από την ποιότητα, την αποτελεσματικότητα και την συνολική ποσότητα του ύπνου». Το να ξαπλώνετε νωρίτερα, ωστόσο, δεν είναι μια τακτική που θα σας οδηγήσει εγγυημένα στην αγκαλιά του Μορφέα: «Είναι ενδιαφέρον ότι, ακόμα κι αν δώσουμε περισσότερο χρόνο στο να κοιμηθούμε νωρίς, αυτό οδηγεί σε πιο ανήσυχο ύπνο» εξηγεί.

Συμπερασματικά, η Δρ Matricciani τονίζει πως «το να είμαστε πιο δραστήριοι μέσα στη μέρα ενδεχομένως να είναι ένας σχετικά εφικτός στόχος για τους περισσότερους από εμάς».

Διαβάστε επίσης 

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; Η άσκηση που νικά την αϋπνία

Αϋπνία: Το αξεσουάρ που μπορεί να κάνει θαύματα για τον ύπνο μας

Ύπνος: Τρεις συνήθειες που πρέπει να κόψουμε για να γίνει καλύτερος

https://studyfinds.org/more-exercise-better-sleep/

Related posts

Έντερο: Δεν λειτουργεί σωστά; Οκτώ ασκήσεις γιόγκα που βοηθούν

admin

Τρέξιμο: Μη φοβάστε να το ξεκινήσετε ακόμη και αν έχετε πατήσει τα 50 – Τα οφέλη

admin

Workout για λιγότερο στρες, καθαρό μυαλό και πιο δυνατή καρδιά

admin

Πελματογράφημα: Σε ποιες παθήσεις γίνεται – Πότε χρειάζονται ειδικά ορθοπεδικά πέλματα

admin

Πέντε απλές διατάσεις για καλύτερη κινητικότητα και ευλυγισία κάθε μέρα

admin

Πόνοι περιόδου: Το «φυσικό» φάρμακο που ανακουφίζει – Δοκιμάστε το

admin

Η αποτελεσματική άσκηση που βελτιώνει τη στάση του σώματος

admin

Βάρη ή λάστιχα; Ο ειδικός απαντά και προτείνει τον καλύτερο τρόπο για δυνατό σώμα και μυαλό μετά τα 60

admin

Γυμναστική: Ποια ώρα της ημέρας προστατεύει περισσότερο την καρδιά και μειώνει τον κίνδυνο θανάτου

admin

Νεφροί: Πέντε tips για να τους προφυλάξετε – Τα σημάδια που μαρτυρούν πρόβλημα

admin

Το μυστικό για να χτίσουν μυς οι 60χρονοι – Ο ειδικός το αποκαλύπτει

admin

Τρέχετε ατσούμπαλα ή όλο χάρη; Τι μαρτυρά το στυλ τρεξίματος για την προσωπικότητά σας

admin