Φιστίκια Αιγίνης: Τα εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία

Date:

Τα φιστίκια είναι γεμάτα με σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως: κάλιο, φυτικές ίνες, βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά. Μια μερίδα φιστίκια, δηλαδή περίπου 30 γραμμάρια (ή 50 φιστίκια), είναι μια τέλεια επιλογή για υγιεινό σνακ.

Αν και τα φιστίκια αναφέρονται συνήθως ως ξηροί καρποί, είναι σπόροι από τους καρπούς της φιστικιάς. Αν θέλετε να μάθετε τα διατροφικά στοιχεία των φιστικιών, τα οφέλη τους, τρόπους να τα απολαύσετε, αλλά και το ποιος πρέπει να αποφεύγει την κατανάλωσή τους, τότε διαβάστε παρακάτω όλες τις πληροφορίες, όπως καταγράφονται στην ιστοσελίδα «Very Well Health».

Διατροφικά στοιχεία των φιστικιών Αιγίνης

Τα φιστίκια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Μια μερίδα φιστικιών περίπου 30 γραμμαρίων (50 φιστίκια) περιέχει:

  • θερμίδες: 159,
  • λιπαρά: 12,8 γραμμάρια,
  • πρωτεΐνη: 5,73 γραμμάρια,
  • υδατάνθρακες: 7,71 γραμμάρια,
  • φυτικές ίνες: 3 γραμμάρια,
  • ασβέστιο: 29,8 χιλιοστόγραμμα (mg),
  • σίδηρος: 1,11 χιλιοστόγραμμα,
  • μαγνήσιο: 34,3 χιλιοστόγραμμα,
  • φώσφορος: 139 χιλιοστόγραμμα,
  • κάλιο: 289 χιλιοστόγραμμα,
  • βιταμίνη C: 1,59 χιλιοστόγραμμα,
  • φυλλικό οξύ: 14,5 μικρογραμμάρια (mcg).

Ενώσεις φιστικιού

Οι βιοδραστικές ενώσεις είναι χημικές ουσίες στα τρόφιμα, που μπορεί να έχουν οφέλη για την υγεία. Οι βιοδραστικές ενώσεις που βρίσκονται στα φιστίκια περιλαμβάνουν:

  • καροτενοειδή: φυτικές ενώσεις που έχουν αντιοξειδωτικές και ανοσοπροστατευτικές ιδιότητες,
  • χλωροφύλλες: ενώσεις με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που δίνουν στα φυτά το πράσινο χρώμα τους,
  • γάμμα-τοκοφερόλη: μορφή της βιταμίνης Ε με αντικαρκινικές ιδιότητες και οφέλη για την υγεία της καρδιάς,
  • γάμμα-τοκοτριενόλη: μέλος της βιταμίνης Ε με αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες,
  • φυτοστερόλες: φυτικές ενώσεις που μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη,
  • φαινολικά: πολυφαινόλες που δρουν ως αντιοξειδωτικά,
  • ρεσβερατρόλη: πολυφαινολική ένωση πλούσια σε αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες,
  • φλαβονοειδή: φυτοθρεπτικά συστατικά που μειώνουν το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή,
  • προανθοκυανιδίνες: ενώσεις με αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες που δίνουν στα φυτά το κόκκινο, μπλε και μοβ χρώμα τους,
  • ισοφλαβόνες: φυτικές ενώσεις που μιμούνται την επίδραση της ορμόνης των οιστρογόνων.
Φυστίκια

5 Οφέλη από την κατανάλωση φιστικιών

Από τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης έως τη βοήθεια στη διαχείριση του βάρους, υπάρχουν πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση φιστικιών.

Μείωση της αρτηριακής πίεσης

Μελέτες σχετικά με τα φιστίκια και την αρτηριακή πίεση δείχνουν ότι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωσή της. Μια μετα-ανάλυση διαπίστωσε ότι η κατανάλωση φιστικιών μείωσε σημαντικά τη συστολική αρτηριακή πίεση, αλλά όχι τη διαστολική αρτηριακή πίεση.

Χαμηλότερη χοληστερόλη

Μελέτες διαπίστωσαν, επίσης, ότι τα φιστίκια μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα φιστίκια μπορούν να βελτιώσουν παράγοντες κινδύνου, όπως οι ακόλουθοι:

  • ολική χοληστερόλη,
  • αναλογία της ολικής προς τη λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL) χοληστερόλης («καλή χοληστερόλη»),
  • τριγλυκερίδια.

Βοήθεια για απώλεια βάρους

Σε μια δοκιμή, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η τακτική κατανάλωση φιστικιών σχετίζεται με αυξημένη πρόσληψη διαιτητικών ινών και μειωμένη κατανάλωση γλυκών. Σε άτομα με υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία, μάλιστα, παρατηρήθηκε:

  • απώλεια βάρους,
  • μείωση του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και της περιφέρειας μέσης,
  • ευνοϊκές αλλαγές στη διατροφή.

Οι ερευνητές λένε ότι η κατανάλωση φιστικιών μπορεί να επηρεάσει την απώλεια βάρους, επειδή οι ξηροί καρποί μπορούν να αυξήσουν το αίσθημα κορεσμού, γεγονός που μπορεί να καταλήξει να βοηθήσει τους ανθρώπους να αλλάξουν τη διατροφή τους.

Βελτίωση της υγείας του εντέρου

Μια μελέτη αξιολόγησε τις επιδράσεις των φιστικιών στο έντερο και διαπίστωσε ότι η κατανάλωσή τους ωφελεί το μικροβίωμα του εντέρου, ενισχύοντας την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων. Οι ερευνητές λένε ότι τα φιστίκια έχουν πρεβιοτικές επιδράσεις στο έντερο. Αυτό είναι κυρίως που τους προσδίδει τα οφέλη για την υγεία του εντέρου.

Έλεγχος του σακχάρου στο αίμα

Αν έχετε διαβήτη, τα φιστίκια μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή για σνακ. Σε μια μελέτη, οι ερευνητές αξιολόγησαν την επίδραση των φιστικιών στη γλυκόζη του αίματος σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Διαπίστωσαν σημαντική μείωση της HbA1c (ποσότητας γλυκόζης στο αίμα) και των συγκεντρώσεων γλυκόζης αίματος στην ομάδα που κατανάλωνε φιστίκια. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το φιστίκι μπορεί να βοηθήσει στον γλυκαιμικό έλεγχο σε άτομα με διαβήτη.

Φυστίκια

Πόσα φιστίκια πρέπει να τρώτε καθημερινά;

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να τρώνε φιστίκια καθημερινά. Το μέγεθος της μερίδας είναι περίπου 30 γραμμάρια. Όπως τα περισσότερα τρόφιμα, τα φιστίκια πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Μια μερίδα κάθε μέρα θα ήταν μια υγιεινή προσθήκη στη διατροφή πολλών. Ωστόσο, όταν καταναλώνονται σε υπερβολική ποσότητα, τα φιστίκια, όπως και άλλοι ξηροί καρποί, μπορεί να διαταράξουν το στομάχι σας.

Ποιος δεν πρέπει να τρώει φιστίκια;

Παρότι τα φιστίκια έχουν πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία, μπορεί να μην είναι κατάλληλα για όλους. Εάν έχετε αλλεργία στα φιστίκια, θα πρέπει να τα αποφεύγετε όπως και οτιδήποτε περιέχει φιστίκια. Επιπλέον, αν έχετε αλλεργία γενικά σε ξηρούς καρπούς, να είστε προσεκτικοί με την κατανάλωση φιστικιών.

Εάν έχετε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) ή γαστρεντερικά προβλήματα, μπορεί να χρειαστεί να περιορίσετε τη συχνότητα ή την ποσότητα των φιστικιών που τρώτε, επειδή, ίσως, αποκτήσετε πόνους στην κοιλιά, αέρια και φούσκωμα.

Λόγω του υψηλού καλίου που περιέχουν τα φιστίκια, εάν είστε σε δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε κάλιο για νεφρική νόσο, ίσως χρειαστεί να περιορίσετε την ποσότητα ή τη συχνότητα κατανάλωσης φιστικιών. Ζητήστε καθοδήγηση από τον γιατρό σας.

Διαφορετικοί τρόποι κατανάλωσης φιστικιών

Εκτός από το να απολαμβάνετε τα φιστίκια ξηρά, μπορείτε επίσης να τα φάτε με πολλούς άλλους τρόπους. Μερικά παραδείγματα για το πώς μπορείτε να τα συμπεριλάβετε στη διατροφή σας:

  • ωμά ή ψημένα ως σνακ,
  • ψιλοκομμένα και πασπαλισμένα σε σαλάτες,
  • αλεσμένα σε σάλτσες.
  • ως επικάλυψη για επιδόρπια, όπως το παγωτό,
  • ψιλοκομμένα και σε πιάτα όπως τα ζυμαρικά.

Τα φιστίκια είναι ένας πολύπλευρος ξηρός καρπός και η ήπια γεύση τους τα καθιστά μια εξαιρετική προσθήκη σε πολλά πιάτα και επιδόρπια.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Μαρία Μπακοδήμου: «Δεν ένιωθα τόσο ασφαλής πριν από δέκα χρόνια να αποκαλύπτω την ηλικία μου»

Η Μαρία Μπακοδήμου μιλά για όλα στο περιοδικό ΟΚ! και αποκαλύπτει τον λόγο που έχει απενοχοποιήσει το θέμα της ηλικίας.

Eurovision 2024 – Φουρέιρα: Εμείς δεν είχαμε μαντήλι, όπως η Σάττι

Eurovision 2024 : Η Ελένη Φουρέιρα επέστρεψε από τη Σουηδία μετά το άκρως εντυπωσιακό opening act τον Α’ ημιτελικό της φετινής Eurovision.

Ελένη Φουρέιρα για Eurovision: Είναι πολύ ωραίο να γυρνάς μετά από τόσο καιρό – Είχα πάρα πολύ άγχος, ήταν σαν να το έκανα για...

Στην Ελλάδα επέστρεψε η Ελένη Φουρέιρα το απόγευμα της Τετάρτης 8 Μαΐου μετά την εμφάνισή της που έκλεψε τις εντυπώσεις στη σκηνή της Eurovision στον Α’ Ημιτελικό. Η τραγουδίστρια, που αποθεώθηκε από κοινό και κριτικούς ακόμη και από το BBC, έκανε δηλώσεις στις τηλεοπτικές κάμερες που την υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο, δείχνοντας τη στήριξή της στη

Eurovision: Ενδυματολογική πρόβα για την Έλενα Παπαρίζου λίγο πριν ανέβει στη σκηνή για τον Β’ ημιτελικό

Eurovision: Ενδυματολογική πρόβα για την Έλενα Παπαρίζου λίγο πριν ανέβει στη σκηνή για τον Β' ημιτελικό GALA Έλενα Παπαρίζου Eurovision Eurovision 2024 ημιτελικός Σερτάμπ Kαι άλλες δύο πρώην νικήτριες, η Σερτάμπ και η Σαρλότε Περέλι, θα ερμηνεύσουν στο σόου 09.05.2024, 08:49 Την ενδυματολογική της πρόβα για τον Β’ Ημιτελικό της Eurovision πραγματοποίησε το βράδυ της

Ελεονώρα Μελέτη: Το «Mega Καλημέρα» δεν τελείωσε με δική μου υπαιτιότητα

Καλεσμένη στην εκπομπή «Καλύτερα αργά» ήταν χθες, 8 Μαΐου, η Ελεονώρα Μελέτη. Η παρουσιάστρια και υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία μίλησε, μεταξύ άλλων, για το πρόωρο φινάλε του «Mega Καλημέρα», τονίζοντας πως η εκπομπή δεν τελείωσε με δική της υπαιτιότητα. «Την εκπομπή που έκανα την τελευταία τριετία την ευχαριστήθηκα. Παρά τις δυσκολίες της, την

Θέλετε να ζήσετε περισσότερο; Το μυστικό είναι απλό – Όλοι μπορούν να το κάνουν

Θέλετε να ζήσετε περισσότερο; Το μυστικό είναι απλό – Όλοι μπορούν να το κάνουν FITNESS ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το μυστικό της μακροζωίας κρύβεται σε μια εύκολη, καθημερινή κίνηση ΒΙΚΥ ΒΕΝΙΟΥ 09/05/2024 08:52:12 Όλοι θα ήθελαν να ζήσουν περισσότερο. Γι’ αυτό και η επιστήμη μελετά επισταμένως το ζήτημα της μακροζωίας, αναζητώντας τους παράγοντες εκείνους

Η απάντηση του Σακίλ Ο’ Νιλ στην πρώην σύζυγό του που είπε ότι δεν ήταν ερωτευμένη όταν ήταν παντρεμένοι

Η πρώην σύζυγος του Σακίλ Ο’ Νιλ, Σόνι Χέντερσον, μέσα από το βιβλίο της εξομολογήθηκε ότι δεν ήταν ερωτευμένη μαζί του όσο ήταν παντρεμένοι. Οπως έγραψε στο βιβλίο της με τίτλο «Undefeated: Changing the Rules and Winning On My Own Terms» αγαπούσε περισσότερο τον τρόπο ζωής που είχε μέσα στον γάμο τους, παρά τον θρύλο

Πώς θα αυξήσετε την αντοχή σας και θα έχετε περισσότερη ενέργεια

Σθένος, ζωτικότητα, σφρίγος, ζωντάνια είναι μερικές μόνο περιγραφές αυτού που εννοούμε όταν θέλουμε να αναφερθούμε στην απαραίτητη ενέργεια και αντοχή που απαιτείται για την εκτέλεση μίας δραστηριότητας που αφορά το σώμα, το μυαλό ή και τα δύο. Όταν έχετε χαμηλή αντοχή, μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένοι παρότι καταβάλλετε μόνο λίγη ενέργεια. Με ποιους τρόπους μπορείτε να

Πόνος στη μέση: Τέσσερα tips που ανακουφίζουν – Οι λύσεις που δεν «πιάνουν»

WELLNESS ΥΓΕΙΑ Ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συνοψίζουν τα βασικά σημεία μιας από τις σοβαρότερες αιτίες αναπηρίας στο πρόσφατο επεισόδιο της σειράς 'Science in 5' ΜΑΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ 09/05/2024 08:31:05 Ένα επεισόδιο για τον χρόνιο πόνο στη μέση ετοίμασαν οι υπεύθυνοι της σειράς “Science in 5” (Επιστήμη σε 5′) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), δίνοντας πολύτιμες

Survivor 2024: Τρεις γυναίκες και ένας άντρας στην αρένα των μονομάχων – Δείτε βίντεο

Τρεις γυναίκες και ένας άντρας θα μονομαχήσουν το βράδυ της Πέμπτης για την παραμονή τους στο Survivor 2024 λίγο πριν το ριάλιτι επιβίωσης του ΣΚΑΙ μετατραπεί από ομαδικό σε ατομικό. Η Δώρα Νικολή ήταν αυτή που συμπλήρωσε την τετράδα του τάκου στην οποία βρίσκονται επίσης η «κόκκινη» Ασημίνα Χατζηανδρέου και οι «μπλε» Σταυρούλα Χρυσαειδή και

Survivor – Σταμάτης Ταλαδιανός: Ήμουν πανέτοιμος για αυτή την υποψηφιότητα, νιώθω ευλογία που είμαι τόσο καιρό εδώ

Είμαι ο τρίτος μονομάχος για τη μονομαχία που έρχεται, είπε ο παίκτης των Μπλε 

«Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων», «Club Zero» και άλλες τέσσερις ταινίες σήμερα στα σινεμά

Συνολικά έξι είναι οι νέες ταινίες που θα κάνουν πρεμιέρα σήμερα Πέμπτη (09.05.2024) στα σινεμά όλης της χώρας. Είναι γνωστό πάντως ότι λίγο πριν από το άνοιγμα των θερινών κινηματογράφων πέφτει και το ενδιαφέρον των καινούργιων ταινιών. Έτσι, γι’ αυτή την εβδομάδα έχουν προγραμματιστεί έξι πρεμιέρες, σχετικά περιορισμένου ενδιαφέροντος, με εξαίρεση το γνωστό και πετυχημένο επικό