Πώς θα αυξήσετε την αντοχή σας και θα έχετε περισσότερη ενέργεια

Date:

Σθένος, ζωτικότητα, σφρίγος, ζωντάνια είναι μερικές μόνο περιγραφές αυτού που εννοούμε όταν θέλουμε να αναφερθούμε στην απαραίτητη ενέργεια και αντοχή που απαιτείται για την εκτέλεση μίας δραστηριότητας που αφορά το σώμα, το μυαλό ή και τα δύο.

Όταν έχετε χαμηλή αντοχή, μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένοι παρότι καταβάλλετε μόνο λίγη ενέργεια. Με ποιους τρόπους μπορείτε να διατηρήσετε την ενέργειά σας για την αποτελεσματική ολοκλήρωση μιας σωματικής ή πνευματικής δραστηριότητας, χωρίς να νιώθετε κόπωση;

Αύξηση της αντοχής μέσω της άσκησης

Η άσκηση είναι ο βασικότερος τρόπος που θα σας βοηθήσει να αυξήσετε την αντοχή και την ενέργειά σας, την ικανότητα δηλαδή να καταβάλλετε τη μέγιστη σωματική προσπάθεια σε μια δεδομένη περίοδο.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ακολουθώντας ένα πρόγραμμα γυμναστικής, μειώνετε την κούραση, περιορίζετε τα επίπεδα άγχους και προωθείτε τη γενική ευεξία του οργανισμού σας. Για παράδειγμα, ένα πρόγραμμα άσκησης υψηλής έντασης, όπως η HIIT, μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματικό. Η γιόγκα και ο διαλογισμός επίσης, όταν γίνονται σε τακτική βάση, μειώνουν τα επίπεδα του άγχους και ενισχύουν την αντοχή βοηθώντας σας να χαλαρώσετε και να ανακάμψετε.

Εάν είστε ήδη σωματικά δραστήριοι, οι ειδικοί συνιστούν να «ανεβείτε» επίπεδο με:

  • αύξηση βαρών
  • αύξηση της έντασης και του χρόνου κατά τη διάρκεια των προπονήσεων
  • μείωση του χρόνου ανάπαυσης μεταξύ των ασκήσεων ή των επαναλήψεων

Θα πρέπει ωστόσο πάντα να θυμάστε πως όσο σημαντική είναι η σωματική δραστηριότητα, άλλο τόσο σημαντικό είναι να επιτρέπετε στο σώμα σας να ξεκουραστεί και να επανέλθει.

Αύξηση της αντοχής μέσω διατροφής

Η εστίαση σε τρόφιμα που προσφέρουν σταθερή ενέργεια είναι το κλειδί για την αύξηση της αντοχής μέσω της διατροφής. Ο συνδυασμός υδατανθράκων και πρωτεΐνης είναι ο καταλληλότερος γι’ αυτόν τον σκοπό. Πρόκειται για θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην αναπλήρωση των αποθεμάτων γλυκογόνου και των αμινοξέων, που απαιτούνται για την παροχή ενέργειας στο σώμα και την ενίσχυση των μυών.

Υδατάνθρακες, όπως δημητριακά, δημητριακά και αμυλούχα λαχανικά, θα μπορούσαν να συνδυαστούν με επιλογές πρωτεΐνης, όπως βραστά αυγά, γιαούρτι, χούμους και πολλά άλλα. Η κατανάλωση αυτού του συνδυασμού τροφών λίγο μετά την άσκηση μπορεί να αποδειχθεί ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός τρόπος για την επίτευξη της αντοχής που επιδιώκετε.

Σημαντικό είναι επίσης να παραμένετε ενυδατωμένοι, πίνοντας άφθονο νερό. Επίσης, η καφεΐνη, ως διεγερτικό, μπορεί να σας δώσει ώθηση όταν αισθάνεστε κουρασμένοι και καταβεβλημένοι. Ωστόσο η συμπερίληψή της στη διατροφή σας, θα πρέπει να γίνεται με μέτρο.

Αύξηση της αντοχής με (ασφαλή) συμπληρώματα

Τα συμπληρώματα αποτελούν έναν από τους πιο δημοφιλείς τρόπους για ενίσχυση της ενέργειας και της αντοχής. Για παράδειγμα, το αμινοξύ τυρσίνη βοηθάει στην καταπολέμηση της σωματικής κόπωσης, ενώ έρευνες έχουν δείξει πως ενδεχομένως έχει ευεργετική δράση και στην πνευματική αντοχή και τη γνωστική λειτουργία, ιδιαίτερα σε καταστάσεις υψηλού στρες. Η ασβαγκάντα ή βιθάνια είναι ένα βότανο που επίσης έχει αναγνωριστεί για τα οφέλη του στην αντιμετώπιση του στρες, τη μείωση της κόπωσης και τη βελτίωση της σωματικής απόδοσης, της δύναμης, της αντοχής και της αποκατάστασης. Η κρεατίνη είναι μια χημική ουσία που παράγεται φυσικά από το σώμα και αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά συμπληρώματα για ενίσχυση της απόδοσης, καθώς βοηθάει στην παροχή ενέργειας στο μυϊκό σύστημα.

Η σημασία της ψυχικής αντοχής

Κομβική για την βελτίωση της απόδοσης, είτε πρόκειται για μια σωματική άσκηση είτε για μια πνευματική εργασία, είναι η ψυχική αντοχή, δηλαδή η ικανότητα να διατηρείτε την εστίασή σας και να αποδίδετε υπό πίεση.

Οι ειδικοί αναφέρονται συχνά στο μοντέλο των τεσσάρων “c”:

  • Control: Έλεγχος της ζωής και των συναισθημάτων σας
  • Commitment: Δέσμευση στους στόχους σας παρά τις δυσκολίες
  • Challenge: Η πρόκληση ως ευκαιρία αντί για απειλή
  • Confidence: Εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και την ικανότητά σας να πετύχετε

Για να χτίσετε ψυχική αντοχή:

  • Θέστε στόχους διατηρώντας μια αισιόδοξη στάση για την παρακολούθηση της προόδου
  • Εστιάστε στο «γιατί», ώστε να διατηρήσετε το κίνητρο για την επίτευξη ενός στόχου
  • Αξιοποιήστε την υποστήριξη τρίτων, συμπεριλαμβανομένων προπονητών, φίλων, της οικογένειας ή ομοϊδεατών, ώστε να συνεχίσετε να επιδιώκετε τους στόχους σας
  • Εξασκηθείτε σε τεχνικές ενσυνειδητότητας, όπως η αναπνοή, οι θεραπείες χαλάρωσης, η γιόγκα και ο διαλογισμός. Αυτές θα σας βοηθήσουν στη βελτίωση των επιπέδων άγχους, της υπομονής και της συνολικής ευεξίας.

Τι μειώνει την αντοχή;

Με τον ίδιο τρόπο που ορισμένοι παράγοντες μπορούν να ενισχύσουν την αντοχή σας, άλλοι μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση. Συνοπτικά:

Μια μη ισορροπημένη διατροφή γεμάτη λιπαρά, ζαχαρούχα ή επεξεργασμένα τρόφιμα δεν παρέχει στο σώμα αρκετά καύσιμα ή θρεπτικά συστατικά για να λειτουργήσει σωστά, οδηγώντας σε περισσότερες φλεγμονές και λιγότερη ενέργεια.

Η έλλειψη επαρκούς σωματικής δραστηριότητας και η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών υγείας, αποδυναμώνει τους μυς και αυξάνει τα επίπεδα στρες.

Οι διαταραχές του ύπνου ή η έλλειψη ποιοτικού ύπνου είναι επίσης παράγοντας που επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα σωματικής και πνευματικής δραστηριότητας.

Το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η χρήση άλλων ουσιών έχουν επιπτώσεις στο νευρικό σύστημα και προκαλούν φλεγμονές στο σώμα, οδηγώντας σε προβλήματα με τον ύπνο, τα επίπεδα ενέργειας και τη γενική υγεία.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Γρήγορη πίτσα με πεπερόνι και μανιτάρια

ΥΛΙΚΑ Για τη ζύμη: 450 γρ. αλεύρι φαρίνα 1 κ. γ. μαγειρική σόδα 1 κ. γ.  αλάτι ½ κ. γ.  θυμάρι ή ρίγανη 380 γρ. κεφίρ ή γιαούρτι ελαφρύ Για τη σος ντομάτας: 1 κ. σ. ελαιόλαδο 1 σκελίδα σκόρδο 60 ml λευκό κρασί 500 ml ντομάτα περαστή 70 γρ. πάστα ντομάτας 1 κ. γ.

Quesadillas με κοτόπουλο, καλαμπόκι και κόκκινα φασόλια

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ  2 κομμάτια στήθος κοτόπουλου (περίπου 600 γρ.) 2 κ. γ. πάπρικα 2 κ. γ. κύμινο ½ κ. γ. μαύρο πιπέρι 1 κ. γ. σκόρδο, σκόνη ½ κ. γ. πάπρικα καπνιστή, καυτερή Αλάτι, όσο χρειαστεί 6 μεγάλες τορτίγιες (60 γρ.)  1 Χ 340 γρ. συσκευασία, Gold Texas Mix, “Bonduelle” 200 γρ. τυρί

Τέιλορ Σουίφτ: Εμφανίστηκε με πιπιλιά στο λαιμό σε συναυλία στη Σουηδία; – Το βίντεο που προκάλεσε σχόλια

Τέιλορ Σουίφτ: Εμφανίστηκε με πιπιλιά στο λαιμό σε συναυλία στη Σουηδία; - Το βίντεο που προκάλεσε σχόλια Τέιλορ Σουίφτ: Εμφανίστηκε με πιπιλιά στο λαιμό σε συναυλία στη Σουηδία; - Το βίντεο που προκάλεσε σχόλια «Ο Τράβις Κέλσι είχε μεγάλες ορέξεις» σχολίασαν στα social media Thema Insights Το smartphone που φέρνει την Τέχνη στα χέρια μας

Diddy: Φοβάται ότι θα βγουν και άλλα βίντεο στη δημοσιότητα

Βίντεο από το 2016, που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες, δείχνει τον ράπερ να χτυπάει βίαια την πρώην σύντροφό του

Γιώργος Γρηγοριάδης: “Η σύζυγος μου ήταν το πρώτο παιδί του σωλήνα στην Ελλάδα, αντέδρασε η εκκλησία”

Γιώργος Γρηγοριάδης: «Η σύζυγος μου ήταν το πρώτο παιδί του σωλήνα στην Ελλάδα, αντέδρασε η εκκλησία» Δευτέρα, 20.5.2024, 00:18 Zappit@ZAPPIT_ "Δυστυχώς αντιμετώπιζε ένα πρόβλημα και δεν μπόρεσε να κάνει με τον φυσιολογικό τρόπο παιδιά" εξομολογήθηκε ο Γιώργος Γρηγοριάδης. Την Τζένη Θεωνά συνάντησε ο Γιώργος Γρηγοριάδης, το απόγευμα της Κυριακής, για μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης

Πωλίνα: “Το λιγότερο γελοίες είναι οι επεμβάσεις σε τραγούδια σαν την “χοντρή” του Άδωνι”

"Ο Άδωνις είναι το τραγούδι που μας θυμίζει τα υπέροχα σχολικά και εφηβικά μας χρόνια" περιγράφει η Πωλίνα.

Κορωνοϊός: Εξαπλώνονται νέες παραλλαγές που ίσως αυξάνουν τις νοσηλείες

Έγιναν οι κυρίαρχες μέσα σε λίγες εβδομάδες. Οι ειδικοί ανησυχούν για νέο κύμα το καλοκαίρι. Ο κορωνοϊός δημιούργησε νέες υποπαραλλαγές που εξαπλώνονται γρήγορα και ήδη αρχίζουν να κυριαρχούν σε μερικές χώρες. Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι ίσως αυξάνουν τις νοσηλείες. Οι νέες υποπαραλλαγές ανήκουν στο στέλεχος Όμικρον και την παραλλαγή JN.1. Έχουν ονομαστεί  KP.2

Η Δούκισσα Νομικού αγκαλιά με τον σύζυγό της, Δημήτρη Θεοδωρίδη, στις Κάννες

Μια τρυφερή φωτογραφία με τον σύζυγό της, Δημήτρη Θεοδωρίδη, δημοσίευσε η Δούκισσα Νομικού στο προφίλ της στο Instagram. Η παρουσιάστρια ταξίδεψε στις Κάννες μαζί με τους συνεργάτες της και τον αγαπημένο της, Δημήτρη Θεοδωρίδη. Η Δούκισσα Νομικού φόρεσε ένα αποκαλυπτικό μαύρο φόρεμα της σχεδιάστριας Σίλιας Κριθαριώτη και πόζαρε αγκαλιά με τον σύζυγό της. «Je t’

Απώλεια βάρους, προστασία της καρδιάς και παρενέργειες: Τι έδειξε η μεγαλύτερη κλινική δοκιμή του Wegovy

Νέες αναλύσεις της μεγαλύτερης κλινικής δοκιμής μέχρι σήμερα για το φάρμακο απώλειας βάρους Wegovy (αντίστοιχο του Ozempic) ρίχνουν φως στα οφέλη, αλλά και τις παρενέργειες από τη χρήση του. Πόσο γρήγορα οδηγεί στη μείωση των κιλών και για πόσο καιρό; Πόσο ασφαλές είναι; Οι αναλύσεις της δοκιμής που φέρει το όνομα Select και της οποίας

Συγκλονίζει η αυτοβιογραφία του Βασίλη Καρρά: «Αγαπώ τη ζωή και θα παλέψω…» – Η μάχη με τον καρκίνο

Η αυτοβιογραφία του Βασίλη Καρρά συγκλονίζει. Αφηγείται τη δύσκολη μάχη με τον καρκίνο και αποκαλύπτει το μήνυμα που έστειλε στην κόρη του.

Άννα Παναγιωτοπούλου: Αγνώριστη στην παιδική της ηλικία – Η νέα φωτογραφία που κυκλοφόρησε

Ο θάνατος της Άννα Παναγιωτοπούλου έχει προκαλέσει θλίψη σε ολόκληρο τον καλλιτεχνικό κόσμο.  Ο γνωστός συλλέκτης, Άρης Λουπάσης, δημοσίευσε μία φωτογραφία της σπουδαίας ηθοποιού στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram. Γρηγόρης Αρναούτογλου: Αυτός είναι ο λόγος που δεν ρώτησε τον Ευθυμιάδη για την Άννα Παναγιωτοπούλου Όπως μπορείτε να δείτε κι εσείς παρακάτω, ο Άρης Λουπάσης μας

Βλαδίμηρος Κυριακίδης για τη «Μουρμούρα»: Το τελευταίο γύρισμα θα είναι οδυνηρό για όλους μας

Ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης ήταν καλεσμένος της Μπέττυς Μαγγίρα στον ΑΝΤ1. Ο δημοφιλής ηθοποιός μίλησε για το τέλος της σειράς «Μην αρχίζεις τη Μουρμούρα» και χαρακτηρίζει την απόφαση ξαφνική. Μιλώντας στην Μπέττυ Μαγγίρα και την εκπομπή «I Love Σου Κου» στον ΑΝΤ1 για το αιφνιδιαστικό φινάλε του αγαπημένου σίριαλ «Μην αρχίζεις τη Μουρμούρα», ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης