«Τεμπέλικο» μάτι: Μπορεί να ευθύνεται για το μεταβολικό σύνδρομο στην ενήλικη ζωή; Έρευνα απαντά

Date:

«Τεμπέλικο» μάτι: Μπορεί να ευθύνεται για το μεταβολικό σύνδρομο στην ενήλικη ζωή; Έρευνα απαντά

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Μια οφθαλμολογική πάθηση της παιδικής ηλικίας μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία στην ενήλικο ζωή, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη 

ΜΑΡΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ

Η αμβλυωπία ή αλλιώς το «τεμπέλικο μάτι» εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας και η επίδραση της κατάστασης αυτής θα μπορούσε να επεκτείνεται μέχρι και την ενήλικη ζωή, προκαλώντας όμως διαφορετικής φύσης δυσλειτουργίες. Ειδικότερα, όσα παιδιά αντιμετώπιζαν τη συγκεκριμένη κατάσταση, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση, παχυσαρκία και μεταβολικό σύνδρομο στην ενήλικη ζωή, καθώς και αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, σύμφωνα με νεότερη μελέτη από ερευνητές του University College London.

Ωστόσο, στη δημοσίευση της μελέτης στο eClinicalMedicine, οι συγγραφείς τονίζουν ότι, αν και εντόπισαν μια συσχέτιση, η έρευνά τους δεν δείχνει αιτιώδη σχέση μεταξύ αμβλυωπίας και των άσχημων εκβάσεων υγείας στην ενήλικη ζωή.

«Η αμβλυωπία είναι μια οφθαλμολογική πάθηση που επηρεάζει έως και τέσσερα στα 100 παιδιά. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όλα τα παιδιά υποτίθεται ότι πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο όρασης πριν από την ηλικία των πέντε ετών, ώστε να διασφαλίζεται η άμεση διάγνωση και η σχετική οφθαλμολογική θεραπεία» εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής Δρ Jugnoo Rahi.

Πρόκειται για μια νευροαναπτυξιακή πάθηση που εκδηλώνεται όταν υπάρχει βλάβη στον τρόπο που επικοινωνεί ο εγκέφαλος με τα μάτια και συγκεκριμένα, όταν ο εγκέφαλος δεν μπορεί να επεξεργαστεί σωστά το οπτικό σήμα από το πάσχον μάτι. Καθώς συνήθως προκαλεί μειωμένη όραση μόνο στο ένα μάτι, πολλά παιδιά δεν αντιλαμβάνονται ότι κάτι δεν βλέπουν καλά και διαγιγνώσκονται μόνο μέσω της εξέτασης όρασης που γίνεται σε ηλικία τεσσάρων έως πέντε ετών.

Η μελέτη 

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα περισσότερων από 126.000 συμμετεχόντων ηλικίας 40 έως 69 ετών από τη βάση δεδομένων UK Biobank, οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε οφθαλμολογική εξέταση. Μια βασική ερώτηση που τέθηκε στους συμμετέχοντες ήταν εάν κατά την παιδική τους ηλικία είχαν υποβληθεί σε θεραπεία για αμβλυωπία και εάν εξακολουθούσαν να έχουν την πάθηση στην ενήλικη ζωή τους. Στη διαδικασία συλλογής των πληροφοριών, ανέφεραν επίσης εάν είχαν ιατρική διάγνωση διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιο/εγκεφαλοαγγειακή νόσο (δηλαδή στηθάγχη, καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο). Αντίστοιχα, μετρήθηκαν και ο ΔΜΣ (δείκτης μάζας σώματος), τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και χοληστερόλης και παρακολουθήθηκε η θνησιμότητα.

Oι ερευνητές, στη συνέχεια, επιβεβαίωσαν ότι από τους 3.238 συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι παρουσίασαν αμβλυωπία ως παιδιά, το 82,2% είχε επίμονη μειωμένη όραση στο ένα μάτι ως ενήλικες. Επιπροσθέτως, όμως, είχαν και 29% υψηλότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη, 25% υψηλότερες πιθανότητες να έχουν υπέρταση και 16% υψηλότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι. Συν τοις άλλοις, παρουσίαζαν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής – ακόμη και όταν λήφθηκαν υπόψη άλλοι παράγοντες κινδύνου για τις καταστάσεις αυτές (π.χ. άλλες ασθένειες, εθνικότητα και κοινωνική τάξη).

Αυτός ο αυξημένος κίνδυνος προβλημάτων υγείας διαπιστώθηκε όχι μόνο μεταξύ εκείνων των οποίων τα προβλήματα όρασης παρέμεναν, αλλά και σε κάποιο βαθμό στους συμμετέχοντες που είχαν αμβλυωπία ως παιδί και όραση 20/20 ως ενήλικες (δεν βλέπουν δηλαδή τα αντικείμενα 6 μέτρα μακριά), αν και η συσχέτιση δεν ήταν τόσο ισχυρή.

«Θεωρείται σπάνια η ύπαρξη ενός δείκτη στην παιδική ηλικία που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου στην ενήλικη ζωή, και επίσης έναν δείκτη που μετριέται και είναι γνωστός για κάθε παιδί – λόγω του πληθυσμιακού ελέγχου. Ο μεγάλος αριθμός των παιδιών με την πάθηση αλλά και των οικογενειών τους ενδεχομένως να λάβει αυτά τα ευρήματα ως ένα επιπλέον κίνητρο για την προσπάθεια επίτευξης ενός υγιεινού τρόπου ζωής από την παιδική ηλικία» προσθέτει ο Δρ Rahi.

«Η όραση και τα μάτια είναι φρουροί για τη συνολική υγεία – είτε πρόκειται για καρδιακές παθήσεις είτε για μεταβολικές δυσλειτουργίες, καθώς συνδέονται στενά με άλλα συστήματα οργάνων. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ελέγχουμε για καλή όραση και στα δύο μάτια» καταλήγει ο πρώτος συγγραφέας Δρ Siegfried Wagner.

Διαβάστε επίσης:

Μυωπία: Η κίνηση – κλειδί για να μη φορέσει γυαλιά το παιδί

Μάτια: Η θεραπεία που επιβραδύνει την αύξηση της μυωπίας

Όραση: Γιατί έβαλε γυαλιά ένα στα πέντε παιδιά μέσα στην πανδημία

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Δικαστής είπε όχι στο αίτημα του Μπόλντουιν για απόσυρση της κατηγορίας της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας

Απορρίφθηκε χθες το αίτημα του Άλεκ Μπόλντουιν που ζητούσε να αποσυρθεί η κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας σε βάρος του που αφορά τον θάνατο της Χαλίνα Χάτσινς στα γυρίσματα της ταινίας «Rust» τον Οκτώβριο του 2021. Οι συνήγοροι του Μπόλντουιν ανέφεραν σε ακρόαση της 17ης Μαΐου ότι δεν ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία για την παραπομπή

Rust: Δικαστής αρνήθηκε να αποσύρει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας σε βάρος του Άλεκ Μπάλντουιν

Rust: Δικαστής αρνήθηκε να αποσύρει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας σε βάρος του Άλεκ Μπάλντουιν Η δίκη του ηθοποιού για τον θάνατο της Χαλίνα Χάτσινς στα γυρίσματα της ταινίας «Rust» πρόκειται να ξεκινήσει στις 10 Ιουλίου Δικαστής απέρριψε χθες Παρασκευή αίτημα του ηθοποιού Άλεκ Μπάλντουιν να αποσύρει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας σε βάρος του για τον

Ντάνη Γιαννακοπούλου: Η τρυφερή ανάρτηση με τη γιαγιά και τη νεογέννητη κόρη της

Η δημοσίευση της ηθοποιού στο Instagram με ααφορμή τα πρώτα της γενέθλια ως μητέρα

Πυρ και μανία ο Γρηγόρης Γκουντάρας στα social media: “Σιχαίνομαι τα θλιβερά ανθρωπάκια”

Ο Γρηγόρης Γκουντάρας ξεσπά για "τους υποκριτές, την αδικία, τις κακότροπες συμπεριφορές, τις κλίκες και τους ψεύτικους ανθρώπους".

Συγκινεί ο Αργύρης Αγγέλου για την Άννα Παναγιωτοπούλου: “Ενώ φαινόταν απόμακρη, σου έδινε την ψυχή της”

"Γενικότερα ήταν παράσημο να σε εμπιστευτεί η Άννα και να σε βάλει στην καθημερινότητά της" ομολογεί ο Αργύρης Αγγέλου.

Θ. Γεωργαντάς για Δ. Βανδή: Ήταν πολύ κουλ με τις ερωτήσεις που της έκανα

Ο Θέμης Γεωργαντάς βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη το μεσημέρι της Παρασκευής 24/5 και οι δύο τους αλλά και οι συνεργάτες της στο πλατό σχολίασαν τη συνέντευξη της Δέσποινας Βανδή στον παρουσιαστή. «Ακόμα και εποχές που οι καλλιτέχνες δεν μιλάγανε τόσο εύκολα, ειδικά για τα πιο juicy θέματα, εσένα κάπως σε αισθανόντουσαν ότι:

Ο Κλάους Μάινε των Scorpions σήμερα γιορτάζει τα 76α γενέθλιά του & συνεχίζει να λατρεύει την Ελλάδα

Μία από τις μεγαλύτερες μορφές της παγκόσμιας ροκ μουσικής σκηνής είναι αναμφισβήτητα ο Κλάους Μάινε, frontman των θρυλικών, πλέον, Scorpions οι οποίοι συμπεριλαμβάνουν την Ελλάδα σχεδόν πάντα στις παγκόσμιες περιοδείες τους καθώς τη λατρεύουν! Ο 76χρονος, πλέον, Κλάους αν και έγινε μέλος του συγκροτήματος από τη Γερμανία, πέντε χρόνια αφότου αυτό είχε ιδρυθεί (1965), θεωρείται

Δωροθέα Αρβανιτάκη: Στην Ικαρία το στερνό αντίο στη μητέρα της Ελευθερίας

Βαρύ το πένθος για την Ελευθερία Αρβανιτάκη καθώς έφυγε από τη ζωή η μητέρα της Δωροθέα η οποία είχε καταγωγή από την Ικαρία.

Tv Queen – Κατέρρευσε η Αγάπη στη Νανά Παλαιτσάκη: “Δεν έχω νιώσει μεγαλύτερη ντροπή στη ζωή μου δημόσια”

Παρασκευή, 24.5.2024, 23:55 Zappit@ZAPPIT_ "Ένιωσα ότι γελοιοποιήθηκα τελείως, ένιωσα απλά ότι με πήρε στον πάτο" εκμυστηρεύτηκε η σπουδάστρια του Tv Queen στη Νανά Παλαιτσάκη. Μια πολύ ευάλωτη πτυχή του εαυτού της έδειξε στο Tv Queen, το βράδυ της Παρασκευής, η Αγάπη Λυδιώτη την ώρα που βρέθηκε η Νανά Παλαιτσάκη στην ακαδημία του OPEN. Μάλιστα, η όμορφη

Γιολάντα Μπαλαούρα: “Είναι οδυνηρό να τραβιέται η κουρτίνα και να βλέπεις το τέρας που έχεις στη ζωή σου”

Γιολάντα Μπαλαούρα: «Είναι οδυνηρό να τραβιέται η κουρτίνα και να βλέπεις το τέρας που έχεις στη ζωή σου» Παρασκευή, 24.5.2024, 23:28 Zappit@ZAPPIT_ "Να ανακαλύπτεις πως αυτός που νομίζεις πως ξέρεις είναι κάποιος που δεν ξέρεις καθόλου" διευκρινίζει η Γιολάντα Μπαλαούρα. Με αφορμή στη σειρά «Ναυάγιο» του MEGA, η Γιολάντα Μπαλαούρα παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό Τηλεθεατής και

Έβαλε τα κλάματα η Αγάπη στο Tv Queen – «Ένιωσα ότι γελοιοποιήθηκα τελείως» εκμυστηρεύτηκε στη Νανά Παλαιτσάκη

Η Νανά Παλαιτσάκη βρέθηκε το βράδυ της Παρασκευής 24/5 στο Tv Queen του OPEN ώστε να μιλήσει στις συμμετέχουσες του ριάλιτι όμως η Αγάπη Λυδιώτη λόγω της πίεσης δεν μπόρεσε να διαχειριστεί τα συναισθήματα της, έβαλε τα κλάματα και αποχώρησε από την αίθουσα. «Μπορώ να βγω έξω; Θέλω να βγω έξω! Δεν θέλω να το

Μπιφτέκια με παντζάρι σε wraps

Υλικά 500 γρ άπαχο χοιρινό κιμά 500 γρ κόκκινα κρεμμύδια 60 γρ ελαιόλαδο 60 γρ ξύδι 100 γρ παντζάρι (καθαρισμένο) 20 γρ μαϊντανό (φύλλα) 40 γρ νιφάδες βρώμης Αλάτι Φρεσκο-κοπανισμένο πιπέρι Λεπτές αραβικές πίτες Φύλλα μαρουλιού Lollo rosso Ώριμα Avocado ΕΚΤΕΛΕΣΗ Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια. Τα βάζουμε σε τηγάνι μαζί με το ελαιόλαδο και