«Τεμπέλικο» μάτι: Μπορεί να ευθύνεται για το μεταβολικό σύνδρομο στην ενήλικη ζωή; Έρευνα απαντά

Date:

«Τεμπέλικο» μάτι: Μπορεί να ευθύνεται για το μεταβολικό σύνδρομο στην ενήλικη ζωή; Έρευνα απαντά

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Μια οφθαλμολογική πάθηση της παιδικής ηλικίας μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία στην ενήλικο ζωή, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη 

ΜΑΡΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ

Η αμβλυωπία ή αλλιώς το «τεμπέλικο μάτι» εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας και η επίδραση της κατάστασης αυτής θα μπορούσε να επεκτείνεται μέχρι και την ενήλικη ζωή, προκαλώντας όμως διαφορετικής φύσης δυσλειτουργίες. Ειδικότερα, όσα παιδιά αντιμετώπιζαν τη συγκεκριμένη κατάσταση, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση, παχυσαρκία και μεταβολικό σύνδρομο στην ενήλικη ζωή, καθώς και αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, σύμφωνα με νεότερη μελέτη από ερευνητές του University College London.

Ωστόσο, στη δημοσίευση της μελέτης στο eClinicalMedicine, οι συγγραφείς τονίζουν ότι, αν και εντόπισαν μια συσχέτιση, η έρευνά τους δεν δείχνει αιτιώδη σχέση μεταξύ αμβλυωπίας και των άσχημων εκβάσεων υγείας στην ενήλικη ζωή.

«Η αμβλυωπία είναι μια οφθαλμολογική πάθηση που επηρεάζει έως και τέσσερα στα 100 παιδιά. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όλα τα παιδιά υποτίθεται ότι πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο όρασης πριν από την ηλικία των πέντε ετών, ώστε να διασφαλίζεται η άμεση διάγνωση και η σχετική οφθαλμολογική θεραπεία» εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής Δρ Jugnoo Rahi.

Πρόκειται για μια νευροαναπτυξιακή πάθηση που εκδηλώνεται όταν υπάρχει βλάβη στον τρόπο που επικοινωνεί ο εγκέφαλος με τα μάτια και συγκεκριμένα, όταν ο εγκέφαλος δεν μπορεί να επεξεργαστεί σωστά το οπτικό σήμα από το πάσχον μάτι. Καθώς συνήθως προκαλεί μειωμένη όραση μόνο στο ένα μάτι, πολλά παιδιά δεν αντιλαμβάνονται ότι κάτι δεν βλέπουν καλά και διαγιγνώσκονται μόνο μέσω της εξέτασης όρασης που γίνεται σε ηλικία τεσσάρων έως πέντε ετών.

Η μελέτη 

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα περισσότερων από 126.000 συμμετεχόντων ηλικίας 40 έως 69 ετών από τη βάση δεδομένων UK Biobank, οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε οφθαλμολογική εξέταση. Μια βασική ερώτηση που τέθηκε στους συμμετέχοντες ήταν εάν κατά την παιδική τους ηλικία είχαν υποβληθεί σε θεραπεία για αμβλυωπία και εάν εξακολουθούσαν να έχουν την πάθηση στην ενήλικη ζωή τους. Στη διαδικασία συλλογής των πληροφοριών, ανέφεραν επίσης εάν είχαν ιατρική διάγνωση διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιο/εγκεφαλοαγγειακή νόσο (δηλαδή στηθάγχη, καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο). Αντίστοιχα, μετρήθηκαν και ο ΔΜΣ (δείκτης μάζας σώματος), τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και χοληστερόλης και παρακολουθήθηκε η θνησιμότητα.

Oι ερευνητές, στη συνέχεια, επιβεβαίωσαν ότι από τους 3.238 συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι παρουσίασαν αμβλυωπία ως παιδιά, το 82,2% είχε επίμονη μειωμένη όραση στο ένα μάτι ως ενήλικες. Επιπροσθέτως, όμως, είχαν και 29% υψηλότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη, 25% υψηλότερες πιθανότητες να έχουν υπέρταση και 16% υψηλότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι. Συν τοις άλλοις, παρουσίαζαν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής – ακόμη και όταν λήφθηκαν υπόψη άλλοι παράγοντες κινδύνου για τις καταστάσεις αυτές (π.χ. άλλες ασθένειες, εθνικότητα και κοινωνική τάξη).

Αυτός ο αυξημένος κίνδυνος προβλημάτων υγείας διαπιστώθηκε όχι μόνο μεταξύ εκείνων των οποίων τα προβλήματα όρασης παρέμεναν, αλλά και σε κάποιο βαθμό στους συμμετέχοντες που είχαν αμβλυωπία ως παιδί και όραση 20/20 ως ενήλικες (δεν βλέπουν δηλαδή τα αντικείμενα 6 μέτρα μακριά), αν και η συσχέτιση δεν ήταν τόσο ισχυρή.

«Θεωρείται σπάνια η ύπαρξη ενός δείκτη στην παιδική ηλικία που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου στην ενήλικη ζωή, και επίσης έναν δείκτη που μετριέται και είναι γνωστός για κάθε παιδί – λόγω του πληθυσμιακού ελέγχου. Ο μεγάλος αριθμός των παιδιών με την πάθηση αλλά και των οικογενειών τους ενδεχομένως να λάβει αυτά τα ευρήματα ως ένα επιπλέον κίνητρο για την προσπάθεια επίτευξης ενός υγιεινού τρόπου ζωής από την παιδική ηλικία» προσθέτει ο Δρ Rahi.

«Η όραση και τα μάτια είναι φρουροί για τη συνολική υγεία – είτε πρόκειται για καρδιακές παθήσεις είτε για μεταβολικές δυσλειτουργίες, καθώς συνδέονται στενά με άλλα συστήματα οργάνων. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ελέγχουμε για καλή όραση και στα δύο μάτια» καταλήγει ο πρώτος συγγραφέας Δρ Siegfried Wagner.

Διαβάστε επίσης:

Μυωπία: Η κίνηση – κλειδί για να μη φορέσει γυαλιά το παιδί

Μάτια: Η θεραπεία που επιβραδύνει την αύξηση της μυωπίας

Όραση: Γιατί έβαλε γυαλιά ένα στα πέντε παιδιά μέσα στην πανδημία

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Νίκος Ψαρράς: «Με κάποιους ανθρώπους οι ζωές μας μπλέκονται και είναι σαν μια ζωή»

Ο ταλαντούχος πρωταγωνιστής Νίκος Ψαρράς μιλά για την αγαπημένη του σύζυγο, τη σκηνοθέτιδα Έλενα Καρακούλη, με την οποία συμπορεύεται 12 χρόνια. Πόσα χρόνια είσαι μαζί με τη σε τη σκηνοθέτιδα Ελενα Καρακούλη; Νίκος Ψαρράς στο gossip-tv: «Ο ηθοποιός παίζει στο φως - Εκτίθεται και άρα... κρίνεται» Με την Έλενα είμαστε μαζί δώδεκα χρόνια και έντεκα

Μάρα Ζαχαρέα: Κάνει ηλιοθεραπεία στην εντυπωσιακή βεράντα της στην Πάρο – Η θέα από το σπίτι της!

Η Μάρα Ζαχαρέα θέλησε να περάσει το καλοκαίρι της μακριά από τους γρήγορους ρυθμούς ζωής της Αθήνας!

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο Γάλλος σκηνοθέτης… εξαφάνισε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο – Η αντίδραση της ΕΡΤ στο σκηνοθετικό λάθος

Παρασκευή, 26.7.2024, 23:50 Zappit@ZAPPIT_ Αντιδράσεις και αρνητικά σχόλια στα social media από τη γενικότερη εικόνα της διοργάνωσης. Η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα το βράδυ της Παρασκευής (26/7). Παρά την καταρρακτώδη βροχή, οι Γάλλοι διοργανωτές κατάφεραν να φέρουν εις πέρας ένα φαντασμαγορικό show που για πρώτη φορά έλαβε χώρα

Ρένα Μόρφη σε πρωτοφανή επίθεση προς τους δημοσιογράφους: “Για μένα ήταν ο απόλυτος βιασμός, με τσάκισε”

"Μαθεύτηκε πολύ νωρίς. Ήταν μια είδηση πολύ προσωπική που προσπάθησα να την κρατήσω. Τελικά, δεν τη σεβάστηκαν και την έβγαλαν", περιγράφει η Ρένα Μόρφη.

Μαριέττα Χρουσαλά: Ξέγνοιαστες στιγμές στη Μύκονο με τον σύζυγό της, Λέοντα Πατίτσα

Παρέλαση επωνύμων γίνεται κάθε βράδυ στα Ματογιάννια, με celebrities και jet setters να «ανακατεύονται» με τα πλήθη των τουριστών. Η Μαριέττα Χρουσαλά και ο Λέων Πατίτσας έκαναν βραδινή έξοδο σε γνωστό μπαρ του νησιού όπου και τους κατέγραψε η κάμερα του Mykonos Live TV. Η πρώην παρουσιάστρια και ο εφοπλιστής είναι από τα πιο ερωτευμένα

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η εμφάνιση του Slimane και η ερμηνεία του «Mon Amour» της Eurovision

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Με διαφορετικό τρόπο ερμηνεύτηκε ο εθνικός ύμνος της Γαλλίας κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης. Έκπληξη όμως αποτέλεσε η εμφάνιση του Slimane, νωρίτερα. Φαντασμαγορική είναι η παρέλαση, που για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων είναι πλωτή, και πραγματοποιείται κατά μήκος του Σηκουάνα. Πλήθος κόσμου έχει γεμίσει τις κερκίδες που έχουν

Power of Love: Ποιο αγόρι θα αποχωρήσει;

Παρασκευή, 26.7.2024, 13:29 Zappit@ZAPPIT_ Διαβάστε περισσότερα... Απόψε είναι το Gala του Power of Love και ένα αγόρι θα δει την πόρτα της εξόδου από το παιχνίδι. Η Νίκη και ο Jason είναι εκείνοι που φορούν την κονκάρδα στα δύο σπίτια αφού ψηφίστηκαν ως οι δημοφιλέστεροι χαρακτήρες της εβδομάδας. Τις περισσότερες ψήφους συγκέντρωσε η Νίκη η οποία

Ο Μίμης Πλέσσας κλείνει 100 χρόνια ζωής με μία μεγάλη γιορτή στο Θέατρο Παλλάς

Διαβάστε λεπτομέρειες... Μια ανεπανάληπτη μουσική γιορτή αφιερωμένη στα εκατοστά γενέθλια του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη Μίμη Πλέσσα, έρχεται στο Θέατρο Παλλάς από τον μετρ των μουσικοθεατρικών επιτυχιών Γιώργο Βάλαρη. Μια επέτειος-σταθμός για την ελληνική μουσική με τις σπουδαιότερες κινηματογραφικές επιτυχίες του μυθικού συνθέτη και ένα πλούσιο επιτελείο 30 και πλέον καλλιτεχνών μαζί με πολυμελή ζωντανή ορχήστρα.

Lady Gaga για την εμφάνισή της στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων: Είναι ένα δώρο που δεν θα ξεχάσω ποτέ

Lady Gaga για την εμφάνισή της στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων: Είναι ένα δώρο που δεν θα ξεχάσω ποτέ Δείτε τη δημοσίεση που έκανε λίγο μετά την εντυπωσιακή performance H  Lady Gaga  τραγούδησε στην τελετή έναρξης των  Ολυμπιακών Αγώνων 2024  στο Παρίσι, με μια εντυπωσιακή εμφάνιση εμπνευσμένη από τα καμπαρέ, με μία ομάδα 8 χορευτών.

Μπέτι Μίντλερ: Η ηθοποιός και ο σύζυγός της κοιμούνται σε χωριστά υπνοδωμάτια εδώ και 40 χρόνια

H Μπέτι Μίντλερ αποκάλυψε το μυστικό της για τον 40χρονο γάμο της με τον σύζυγό της Μάρτιν φον Χάσελμπεργκ. Η ηθοποιός αποκάλυψε ότι το ζευγάρι κοιμάται σε «ξεχωριστές κρεβατοκάμαρες» από τότε που παντρεύτηκε στο Λας Βέγκας στις 16 Δεκεμβρίου 1984. Όσον αφορά στον λόγο, η Μίντλερ μιλώντας στο «Entertainment Tonight», απάντησε: «Ο σύζυγός μου ροχαλίζει».

Γιάννης Αγγελάκας: Το πρόβλημα υγείας που τον οδηγεί στην ακύρωση των συναυλιών του

Την διακοπή των συναυλιών του ανακοίνωσε με ανάρτησή του στα social media ο Γιάννης Αγγελάκας. Ο ίδιος ενημέρωσε τους θαυμαστές του για το πρόωρο τέλος της καλοκαιρινής περιοδείας του, λόγω σοβαρού προβλήματος που αντιμετωπίζει με την ακοή του. Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Αγγελάκας, έγραψε στη λεζάντα μιας ανάρτησής του: «Γεια σας παιδιά. Λυπάμαι για αυτά που

Βασάλος: «Είδα την Ευρυδίκη Βαλαβάνη με τη σχέση της, δεν ένιωσα άνετα! Είναι αμήχανο»

Ο Κωνσταντίνος Βασάλος αποκάλυψε τη συνάντηση που είχε με την Ευρυδίκη Βαλαβάνη και τον σύντροφό της, Γρηγόρη Μόργκαν .