Health Uncategorized

Πώς μπορεί κάποιος να δηλητηριαστεί από καφεΐνη

Για πολλούς το πρωινό ξύπνημα δεν νοείται χωρίς ένα φλιτζάνι καφέ. Σύμφωνα με έρευνα της KΑΠΑ Research για λογαριασμό της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, ένας στους δύο Έλληνες θα καταναλώσουν πάνω από έναν καφέ την ημέρα, συνήθως δύο ή τρία φλιτζάνια. Άλλοι πάλι επιλέγουν τα ενεργειακά ποτά για την καφεΐνη τους.

Αν και η ανοχή του κάθε ανθρώπου στην καφεΐνη είναι διαφορετική, υπάρχει ένα όριο για την ποσότητα που μπορεί να δεχτεί ο οργανισμός. Χέρια που τρέμουν και ταχυπαλμίες είναι κοινά σημάδια πως έχετε καταναλώσει υπερβολική καφεΐνη.

Όμως δεν είναι μόνο αυτά. Η υπέρμετρη πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση με εξαιρετικά δυσάρεστα αλλά και πολύ σοβαρά συμπτώματα, όπως δύσπνοια και επιληπτικές κρίσεις. Όπως αναφέρει το CNN, υπάρχουν ακόμη και περιπτώσεις που η δηλητηρίαση από καφεΐνη αποδείχθηκε μοιραία.

Πόση καφεΐνη είναι υπερβολική

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ βάζει το όριο πρόσληψης καφεΐνης από υγιείς ενήλικες σε κάτω από 400 χιλιοστόγραμμα ημερησίως. Αν ξεπεράσετε για λίγο το συγκεκριμένο όριο, το πιθανότερο είναι πως θα αισθάνεστε ανησυχία και ευερεθιστότητα. Οι πιο τοξικές επιδράσεις εμφανίζονται όταν η κατανάλωση φτάσει στα 1.200 χιλιοστόγραμμα.

Πόσο επικίνδυνη είναι η δηλητηρίαση από καφεΐνη

Ο Nima Majlesi, διευθυντής ιατρικής τοξικολογίας στο Staten Island University Hospital, αναφέρει ότι η καφεΐνη διαταράσσει τον καρδιακό ρυθμό, οδηγώντας σε μη φυσιολογικούς καρδιακούς παλμούς, ακόμη και σε πιθανή καρδιακή ανακοπή. Επιπλέον, τα άτομα που καταναλώνουν υπερβολική ποσότητα καφεΐνης μπορεί να εμφανίσουν γαστρεντερικά προβλήματα, όπως έμετο και διάρροια.

Δεδομένου ότι ο καφές αυξάνει την ούρηση, τα άτομα που έχουν προσλάβει υπερβολική καφεΐνη κινδυνεύουν να απωλέσουν μέταλλα και ειδικά κάλιο. Τα χαμηλά επίπεδα καλίου μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβη των μυών έως και σε σημείο παράλυσης, να προκαλέσουν δυσκολία στην αναπνοή από τους εξασθενημένους αναπνευστικούς μυς και να εμποδίσουν τα νεφρά να κάνουν τη δουλειά τους.

Η δηλητηρίαση από καφεΐνη ενδέχεται να προκαλέσει και νευρολογικά συμπτώματα. Τεκμηριωμένα περιστατικά έχουν αναφέρει άγχος, παραισθήσεις, ημικρανίες, εγκεφαλικό οίδημα και επιληπτικές κρίσεις.

Αν και εξαιρετικά ασυνήθιστο, η δηλητηρίαση από καφεΐνη μπορεί να γίνει και θανατηφόρα. Ωστόσο, οι περισσότεροι θάνατοι που σχετίζονται με την καφεΐνη οφείλονται στη λήψη πολλών χαπιών καφεΐνης υψηλής δόσης. Τα χάπια καφεΐνης συνήθως έχουν περίπου 300 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης, επομένως η λήψη δύο χαπιών υπερβαίνει τη συνιστώμενη ποσότητα των 400 χιλιοστόγραμμων. «Όπως με κάθε συμπλήρωμα, τα χάπια καφεΐνης πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή», αναφέρουν οι ειδικοί.

Πώς να αποφύγετε τη δηλητηρίαση από καφεΐνη

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να παρακολουθείτε πόση καφεΐνη καταναλώνετε καθημερινά, επισημαίνοντας πως εκτός από τον καφέ υπάρχουν προϊόντα, όπως τα αναψυκτικά, τα ενεργειακά ποτά, το πράσινο τσάι ή το κακάο, που επίσης έχουν καφεΐνη και θα πρέπει προφανώς να συνυπολογίζονται στην ημερήσια πρόσληψη. Μάλιστα τα ενεργειακά ποτά έχουν πολύ υψηλή συγκέντρωση καφεΐνης.

Επίσης είναι σημαντικό η κατανάλωση καφέ να συνοδεύεται και από κατανάλωση νερού. Η ενυδάτωση βοηθάει στην αναπλήρωση των υδατοδιαλυτών βιταμινών που χάνονται καθώς η καφεΐνη είναι διουρητική.

Τέλος, το «γεμάτο στομάχι» (ειδικά εάν έχετε καταναλώσει γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες) επιτρέπει στο σώμα να απορροφήσει την καφεΐνη σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. «Μπορεί να αντιμετωπίσετε λιγότερες παρενέργειες σε σχέση με το εάν έχετε άδειο στομάχι».

Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να ακούτε το σώμα σας και τι μπορεί να ανεχθεί, τονίζουν οι ειδικοί. Οπότε, την επόμενη φορά που θα σκεφτείτε να πιείτε έναν ακόμη καφέ, σκεφτείτε πόσους έχετε ήδη πιει και εάν πραγματικά χρειάζεστε κι άλλη καφεΐνη.

Related posts

Πώς πέφτει η LDL χοληστερόλη – Τι πρέπει να γνωρίζετε

admin

Βιταμίνη D: Ελληνική έρευνα διαπιστώνει απρόσμενη δράση κατά του καρκίνου

admin

Οι ασκήσεις που βοηθούν να διατηρούμε (και) τον εγκέφαλό μας υγιή

admin

7 τροφές που πρέπει να αποφύγεις αν έχεις δυσκοιλιότητα

admin

Κακή στοματική υγεία: Πώς συνδέεται με τους πόνους στο αυτί

admin

Νέα έρευνα: Η βιταμίνη D «κλειδί» για την ανοσία κατά του καρκίνου

admin

Λιγότερα κιλά, περισσότερο βάδισμα, καλύτερη υγεία – Η άσκηση είναι το φθηνότερο… φάρμακο

admin

Πώς επηρεάζει η χρήση του κινητού τη γονιμότητα του άνδρα

admin

Γιατί τα αγόρια δεν πρέπει να φορούν ροζ; Τα στερεότυπα και η ψυχολογία των χρωμάτων στα δύο φύλα

admin

Κιρσοί: Πώς προκαλούνται και πώς θα βρείτε ανακούφιση

admin

Μητσοτάκης: Η πρόληψη σώζει ζωές – Οι πέντε συνήθειες που είναι απολύτως καθοριστικές για το πόσο καλά ή πόσο θα ζήσουμε

admin

Τσιμπούρια: Είναι η εποχή τους – Πώς μπορούμε να προστατευτούμε

admin