Καλοί μαθητές: Η ευφυία δεν φτάνει – Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που απογειώνουν τις σχολικές επιδόσεις

Date:

Ίσως δεν είναι στο χέρι των γονιών και των δασκάλων αν το παιδί θα γίνει «αστέρι» στο σχολείο, αφού η προσωπικότητά του, την οποία φέρει στα γονίδιά του και ελάχιστα θα επηρεαστεί από εξωγενείς παράγοντες, θα διαδραματίσει τον ουσιαστικό ρόλο στις μαθητικές του επιδόσεις.

«Η προσωπικότητα είναι σαν τη λοταρία» αναφέρει ο Eivind Ystrøm, Καθηγητής Ψυχολογίας της Προσωπικότητας στο Πανεπιστήμιο του Όσλο, εκτιμώντας πως οι υψηλοί βαθμοί είναι μάλλον θέμα τύχης. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μέσα από έρευνα που εκπόνησε από κοινού με συνεργάτες του για την επίδραση των πέντε χαρακτηριστικών προσωπικότητας στις σχολικές επιδόσεις. Όπως εξηγεί, η προσωπικότητα και πώς τη διαμορφώνουν ο νευρωτισμός, η εξωστρέφεια, η δεκτικότητα, η προσήνεια και η ευσυνειδησία, συνδέεται στενά με τις στρατηγικές αντιμετώπισης, τον τρόπο επίλυσης των προκλήσεων και τα αρνητικά συναισθήματα.

Η επιστημονική ομάδα αξιοποίησε δεδομένα από τη νορβηγική μελέτη Μητέρας, Πατέρα και Παιδιού (Norwegian Mother, Father and Child Cohort Study-MoBa), μία εκ των μεγαλύτερων ερευνών υγείας στον κόσμο, με στοιχεία για 114.000 παιδιά, 95.000 μητέρες και 75.000 πατέρες.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ των σχολικών επιδόσεων και των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας για τα 10.000 παιδιά που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη, εστιάζοντας στην  ανάγνωση, τα μαθηματικά και τη γλώσσα. Επιπροσθέτως, συνεκτίμησαν τη γνωστή ως επίδραση των αδελφών, για να αποκλειστούν άλλοι επεξηγηματικοί παράγοντες όπως η οικογένεια και η ανατροφή. Σύμφωνα με τον Δρ Ystrøm, η σύγκριση ανάμεσα σε αδέλφια με διαφορετικές προσωπικότητες ήταν το χαρακτηριστικό που ξεχώρισε τη μελέτη τους από αντίστοιχες που προηγήθηκαν.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Journal of Personality.

Μηδαμινή η επίδραση της εξωστρέφειας

Οι εξωστρεφείς «ανθίζουν» σε περιβάλλοντα έντονης κοινωνικοποίησης και αλληλεπιδράσεων με άλλους ανθρώπους, σε αντίθεση με τους εσωστρεφείς που βρίσκουν αυτές τις συνθήκες αφόρητες. «Θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι οι εξωστρεφείς θα επωφελούνταν από τις καλύτερες αλληλεπιδράσεις με τους καθηγητές και τους συμμαθητές τους, πετυχαίνοντας καλύτερη μάθηση και, κατά συνέπεια, βελτιωμένες βαθμολογίες στα τυποποιημένα τεστ» ανέφερε ο Ystrøm.

Η υπόθεση δεν επαληθεύθηκε και τα χαρακτηριστικά δεν παρουσίασαν σύνδεση με τις επιδόσεις.

Δεκτικότητα και ευσυνειδησία

Σύμμαχοι στην ακαδημαϊκή πορεία αποδείχθηκαν η δεκτικότητα και ευσυνειδησία. Η πρώτη, εξηγούν οι καθηγητές, ευνοεί το κυνήγι νέων εμπειριών και ιδεών, σχετίζεται με τη χαρά που προκαλούν το παιχνίδι και οι ανακαλύψεις και ωθεί το άτομο στην αγκαλιά της αισθητικής, βοηθώντας το να εκτιμά τη μουσική και τον πολιτισμό. Η φιλομάθεια, το ανήσυχο πνεύμα και η φιλοπεριέργεια είναι οδηγοί για καλές επιδόσεις στο σχολείο, εξηγεί ο Ystrøm.

Η ευσυνειδησία έπειτα, είναι το χαρακτηριστικό των ανθρώπων που αγαπούν την οργάνωση και συνέπεια και μαρτυρά την αξιοπιστία τους. Άτομα με μεγάλες φιλοδοξίες σημειώνουν συχνά υψηλή βαθμολογία στην ευσυνειδησία. Όχι άδικα, θεωρείται στοιχείο της προσωπικότητας που αβαντάρει τις σχολικές επιδόσεις.

«Είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι τα παραπάνω δεν έχουν να κάνουν με την ευφυΐα» επισημαίνει ο Ystrøm. Είναι περισσότερο ζήτημα συναισθηματικών αποκρίσεων και προτιμήσεων. «Τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν πολλές πτυχές τους για να τα πάνε καλά στο σχολείο, ενώ εμπλέκονται πολλοί παράγοντες πέρα από την ευφυΐα». Σύμφωνα με τον ίδιο, η μελέτη αναδεικνύει πόσο ευέλικτα και ευπροσάρμοστα είναι στην πραγματικότητα τα παιδιά.

Photo: Shutterstock

Νευρωτισμός, το δίκοπο μαχαίρι

Δρόμο μετ’ εμπορίων θα αποτελέσει η φοίτηση για τα άτομα με νευρωτισμό. «Ο νευρωτισμός μπορεί να λειτουργεί επιβαρυντικά. Τα άτομα με νευρωτισμό ταλαιπωρούνται από ενοχλητικές σκέψεις και συναισθήματα που εμποδίζουν τη συγκέντρωσή τους» δήλωσε ο Jan Ketil Arnulf, καθηγητής Ψυχολογίας στο BI Norwegian Business School, ο οποίος, όπως και ο Ystrøm, έχει εκπονήσει εκτεταμένες έρευνες σχετικά με την προσωπικότητα.

Ο Arnulf επισημαίνει ότι τα άτομα με υψηλό νευρωτισμό μπορούν να αναπτύσσουν γρήγορα μηχανισμούς αντιμετώπισης του άγχους και αποκρίσεις σε καταστάσεις πάλης ή φυγής. Τέτοιοι μηχανισμοί, εξηγεί, ήταν χρήσιμοι όταν ο άνθρωπος ζούσε σε δάση και ερχόταν αντιμέτωπος με απειλητικές για τη ζωή του καταστάσεις σε καθημερινή βάση. «Αυτοί οι μηχανισμοί ωστόσο ελάχιστα ωφελούν στη σύγχρονη σχολική αίθουσα».

Για τον Arnhulf, ο νευρωτισμός είναι δίκοπο μαχαίρι. «Τα άτομα που σημειώνουν υψηλή βαθμολογία στον νευρωτισμό είναι ιδιαίτερα ευάλωτα συναισθηματικά. Ο εγκέφαλος τείνει να δίνει προτεραιότητα στα αρνητικά συναισθήματα» αναφέρει ο καθηγητής. Έτσι, όταν νιώθουμε φόβο, ο εγκέφαλος δίνει προτεραιότητα σε αυτό το συναίσθημα παρά στα εκείνα της έντονης ακόμα χαράς. «Επομένως, ο νευρωτισμός δρα τις περισσότερες φορές ανασταλτικά, καταστρέφοντας τον ύπνο, προκαλώντας ανησυχίες και οδηγώντας σε περισπασμούς».

Χρυσώνοντας τρόπον τινά το χάπι, ο Arnulf αναφέρθηκε στη σύνδεση του νευρωτισμού με τη δημιουργικότητα και τα παραδείγματα καλλιτεχνών με υψηλές βαθμολογίες στο συγκεκριμένο χαρακτηριστικό της προσωπικότητας.

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι ικανοί να εκφράσουν όμορφα πράγματα και να παραγάγουν τέχνη από τους φόβους και το άγχος τους. Ωστόσο, αυτός ο συνδυασμός είναι σπάνιος. Αντί να αποκτήσουν σοφία από τις εμπειρίες τους, θα καταλήξουν απλώς πιο κατεστραμμένοι», λέει ο Arnulf. Λίγοι μόνο από τους έντονα νευρωτικούς ανθρώπους θα γίνει αντίστοιχα υπερδημιουργικοί. «Αυτό που σε διάφορα περικείμενα μπορεί να αποτελέσει κινητήριο δύναμη, μπορεί εξίσου εύκολα να αποδειχθεί και κατάρα» εξήγησε ο Arnulf.

Ο ρόλος του σχολικού περιβάλλοντος

Στο σημείο αυτό, έρχεται το σχολικό περιβάλλον σε θέση-κλειδί, όπως μάλιστα αναδεικνύεται και μέσα από τη μελέτη, σύμφωνα με τον Arnulf που βρήκε τα ευρήματα του σημαντικά και ενδιαφέροντα κυρίως λόγω αυτού.

«Ένα από τα προβλήματα της ψυχολογικής έρευνας είναι η τάση της να εξατομικεύει τις τύχες των ανθρώπων» ανέφερε ο Arnulf, προσθέτοντας ότι «όλα τα άτομα είναι ευαίσθητα στο θόρυβο και τη φασαρία στην τάξη. Το σχολείο μπορεί να είναι δύσκολο περιβάλλον αν επικρατεί θόρυβος και χάος. Και κάποιοι υποφέρουν περισσότερο από άλλους, ειδικά τα παιδιά που έχουν υψηλή βαθμολογία στον νευρωτισμό».

Σύμφωνα με τον Arnulf, η δημιουργία ενός υποστηρικτικού μαθησιακού περιβάλλοντος προϋποθέτει αυτό που ο ίδιος ονομάζει ψυχολογική ασφάλεια, η οποία ουσιαστικά σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει ένας ήσυχο περιβάλλον εργασίας. «Γιατί οι μαθητές θα πρέπει να βιώνουν χειρότερο εργασιακό κλίμα από τους ενήλικες;» διερωτήθηκε καταληκτικά ο Arnulf.

Διαβάστε επίσης:

Διάβασμα: Το κόλπο που βοηθά τα παιδιά με δυσλεξία

Οι καλύτερες τεχνικές για αποδοτικό διάβασμα των παιδιών

Οκτώ τρόποι που θα βοηθήσουν το παιδί στο διάβασμα

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Καίτη Γκρέυ: Αυτή ήταν η τελευταία της επιθυμία – Η εξομολόγηση του εγγονού της

Η είδηση του θανάτου της Καίτη Γκρέυ σκόρπισε θλίψη όχι μόνο στους δικούς της ανθρώπους, αλλά και στην οικογένεια του τραγουδιού και στο πανελλήνιο. Στην εκπομπή «Καλύτερα δε γίνεται» μίλησε ο εγγονός της, Κώστας Ηλιάδης, ο οποίος αποκάλυψε και την τελευταία επιθυμία της γιαγιάς του, που ήταν να «φύγει» στο σπίτι της. «Σήμερα είναι μια

Καίτη Γκρέυ: «Σεβαστήκαμε την τελευταία επιθυμία της και “έφυγε” σπίτι της» είπε ο εγγονός της, Κώστας Ηλιάδης

Σήμερα Κυριακή (19.01.2025) θρηνεί ο καλλιτεχνικός κόσμος, το πανελλήνιο και φυσικά η οικογένεια της αείμνηστης Καίτης Γκρέυ, η οποία πέθανε σε ηλικία 100 ετών. Στην εκπομπή «Καλύτερα δε γίνεται» μίλησε ο εγγονός της, Καίτης Γκρέυ, Κώστας Ηλιάδης, ο οποίος αποκάλυψε και την τελευταία επιθυμία της γιαγιάς του. «Σήμερα είναι μια πολύ στενάχωρη μέρα, έχασα τη

Κωνσταντίνος Αργυρός: Αποθεώθηκε στο Ίλιον στην παρουσίαση του τραγουδιού «Περήφανος Αετός»

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός περικυκλώθηκε από θαυμαστές και θαυμάστριες στο Ίλιον, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ενός νέου τραγουδιού του. Ο δημοφιλής καλλιτέχνης έδειχνε να το απολαμβάνει. Παρέμεινε για να βγάλει φωτογραφίες και για να ανταλλάξει χειραψίες με όλους όσοι τον πλησίαζαν. Η παρουσίαση έγινε το απόγευμα του Σαββάτου (18-01-2025) στη γειτονιά που μεγάλωσε ο Κωνσταντίνος

Συντετριμμένος ο Μιχάλης Ιατρόπουλος στο ετήσιο μνημόσυνο του Χάρη Κωστόπουλου – «Σε αγαπώ βαθιά»

Συντετριμμένος εμφανίστηκε στο ετήσιο μνημόσυνο του Χάρη Κωστόπουλου, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, ο στενός του φίλος, Μιχάλης Ιατρόπουλος. «Μνημόσυνο αδερφού.. Δεν πρόκειται να ξαναπεράσουν τέτοιοι άνθρωποι από την Ελλάδα. Γειά σου Χάρη Κωστόπουλε. Ώρα σου καλή. Χαίρομαι πού επάνω στον τάφο σου είμαι με τα αδέλφια σου. Πως να αλλάξεις έναν αλήτη πως να τον

Καίτη Γκρέυ-Στέλιος Καζαντζίδης: Ένας πολυτάρχος έρωτας που «μεγάλωσε» μαζί με το λαϊκό τραγούδι

Η Καίτη Γκρέυ και ο Στέλιος Καζαντζίδης υπήρξαν ένα από τα πιο πολυσυζητημένα ζευγάρια στην ιστορία του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού. Ο έρωτάς τους ήταν έντονος και βαθύς, αλλά παράλληλα γεμάτος δυσκολίες και εντάσεις, όπως ακριβώς και η εποχή που τους ανέδειξε. Η Γνωριμία και ο Έρωτας Η γνωριμία τους έγινε μέσα από τον χώρο της

Οι Τάσεις στα πλεκτά για το Χειμώνα 2025

Ποια γυναίκα δε χρειάζεται τα κατάλληλα πλεκτά ρούχα για να επιβιώσει πρακτικά αλλά και στιλιστικά το χειμώνα; Βέβαια, κάθε χρόνο βλέπουμε νέα trends στα ζεστά κομμάτια που να συντροφεύουν τις πιο κρύες μέρες. Αν λοιπόν θέλεις να ξέρεις που να επενδύσεις φέτος θα σου δείξουμε ποιες είναι οι μεγαλύτερες τάσεις στα πλεκτά το Χειμώνα του

4 Χρώματα παπουτσιών που ταιριάζουν με όλα σου τα ρούχα

Θες να αγοράσεις νέα παπούτσια;  Δεν ξέρεις που να στρέψεις το ενδιαφέρον σου; Αν ναι, σου έχω βρει εγώ την λύση! Έψαξα και βρήκα για εσένα χρώματα παπουτσιών που σίγουρα αξίζει να αγοράσεις. Γιατί όμως; Εκτός του ότι το να βάζεις μια πινελιά από χρώμα σε κάθε look σου δίνει το κάτι παραπάνω, μπορείς επιτελούς

Την Τετάρτη η κηδεία της Καίτης Γκρέυ – Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός της

Σε ηλικία 100 ετών έφυγε σήμερα από τη ζωή η Καίτη Γκρέυ. Η σπουδαία λαϊκή τραγουδίστρια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια και άφησε την τελευταία της πνοή στο σπίτι της. Όπως αποκάλυψε ο δημοσιογράφος Νίκος Νικόλιζας, μέσα από το προσωπικό του προφίλ στο Facebook, η κηδεία της Καίτης Γκρέυ θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη

Dinamiss: Ποιες είναι οι δύο αδερφές που στοχεύουν να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στη Eurovision 2025 με το «Odyssey» 

Σε λίγες ημέρες, το κοινό και η κριτική επιτροπή της ΕΡΤ θα κληθούν να επιλέξουν τον εκπρόσωπο της χώρας για τη Eurovision 2025, στον εθνικό τελικό που θα πραγματοποιηθεί στο Christmas Theater. Οι Dinamiss, με την πρότασή τους «Odyssey», είναι ανάμεσα στους φιναλίστ του ελληνικού τελικού. Το τραγούδι τους, που έχει γραφτεί και συντεθεί από

Δείτε την Άννα Βίσση σε μια από τις πρώτες τηλεοπτικές της εμφανίσεις το μακρινό 1973

«Φεύγω για την Αθήνα, όπου θα συνεχίσω το σχολείο και παράλληλα θα παρακολουθήσω μουσική», είχε πει τότε η τραγουδίστρια

Λίνα Μενδώνη: Η απώλεια της Καίτης Γκρέυ κλείνει μια ολόκληρη εποχή για το ελληνικό τραγούδι

«Η Καίτη Γκρέυ, υπήρξε μια γνήσια λαϊκή φωνή, χωρίς εκζήτηση και επιτήδευση, που κέρδισε επάξια την αγάπη του κοινού», αναφέρει μεταξύ άλλων στο μήνυμά της για την απώλεια της αγαπημένης τραγουδίστριας, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Η δήλωση της κ. Μενδώνη: «Η απώλεια της Καίτης Γκρέυ κλείνει μια ολόκληρη εποχή για το ελληνικό τραγούδι. Ερμηνεύτρια

Γιώργος Μαζωνάκης, Χρήστος Μάστορας και Ελένη Φουρέιρα τα «έσπασαν» με μοναδικά ντουέτα στα μπουζούκια

Ο Γιώργος Μαζωνάκης επισκέφθηκε το νυχτερινό κέντρο που εμφανίζονται ο Χρήστος Μάστορας και η Ελένη Φουρέιρα, με το κέφι να ανεβαίνει κατακόρυφα. Ο δημοφιλής καλλιτέχνης κάθισε με την παρέα του σε ένα από τα τραπέζια και αρχικά παρακολουθούσε το σόου των συναδέλφων του. Ο κόσμος γέμισε ασφυκτικά κάθε γωνιά του νυχτερινού κέντρου και έφυγε «γεμάτος»