Ακουστικά, μια αυξανόμενη απειλή για την ακοή των παιδιών

Date:

Η εικόνα παιδιών και εφήβων με ακουστικά στο κεφάλι αποτελεί καθημερινότητα στους δρόμους της πόλης, στις αυλές των σχολείων, στα τρένα και στα λεωφορεία, αλλά και μέσα στα σπίτια.

Οι ειδικοί ωστόσο προειδοποιούν ότι αυτή η συνήθεια θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά και μόνιμα προβλήματα ακοής, ιδιαίτερα όταν ο ήχος εκπέμπεται σε υψηλή ένταση, όπως συμβαίνει συνήθως.

Η συνήθεια των ακουστικών είναι εξαιρετικά διαδεδομένη ακόμη και σε παιδιά ηλικίας 5 έως 8 ετών, μια ηλικία που σύμφωνα με τους ειδικούς τα αυτιά είναι αρκετά ευαίσθητα σε δυνατούς θορύβους.

«Τα τελευταία χρόνια ανησυχούμε κυρίως για την υπερβολική χρήση ακουστικών», υπογραμμίζει στο HealthDay η Δρ. Σούζαν Γούλφορντ, παιδίατρος στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. «Τα ακουστικά έχουν γίνει ολοένα και πιο δημοφιλή και διαδεδομένα στα μικρότερα παιδιά, εκθέτοντάς τα σε πιο έντονο θόρυβο σε τακτική βάση».

«Τα μικρά παιδιά είναι πιο ευάλωτα σε πιθανή βλάβη από την έκθεση στον θόρυβο, επειδή το σύστημα ακοής τους εξακολουθεί να αναπτύσσεται», συνεχίζει η Γούλφορντ. «Οι ακουστικοί πόροι τους είναι επίσης μικρότεροι από τους ενήλικες, γεγονός που εντείνει τα αντιληπτά επίπεδα ήχου».

Η ανησυχία των ειδικών είναι τόσο έντονη που η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής προχώρησε στη δημοσίευση ενημέρωσης σχετικά με την ανάγκη μείωσης της έκθεσης των παιδιών στον θόρυβο, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ακουστικών. Η παρατεταμένη ή ακραία έκθεση σε υψηλής έντασης θορύβους μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ακοής ή εμβοές (συνεχές βουητό στα αυτιά), αναφέρει η Γούλφορντ.

Και προσθέτει: «Οι κίνδυνοι έκθεσης στον θόρυβο για τα μικρά παιδιά περιλαμβάνουν και γεγονότα όπως συναυλίες ή πυροτεχνήματα, αλλά οι γονείς ενδεχομένως υποτιμούν την πιθανή βλάβη από την υπερβολική χρήση ακουστικών. Επίσης ενδεχομένως να είναι δύσκολο να γνωρίζουν την ένταση του θορύβου στον οποίο εκτίθεται το παιδί τους».

«Τα κύτταρα μέσα στο εσωτερικό αυτί συλλαμβάνουν ηχητικά κύματα για να μας βοηθούν να ακούμε. Όταν αυτά καταστραφούν η απώλεια ακοής είναι μη αναστρέψιμη», προειδοποιεί η Γούλφορντ και συμπληρώνει πως η έκθεση των παιδιών σε υψηλής έντασης ήχους μπορεί επίσης να επηρεάσει τον ύπνο τους, τη μάθηση, τα επίπεδα άγχους, ακόμη και την αρτηριακή πίεση.

Τι μπορείτε να κάνετε

Οι γονείς μπορούν να μειώσουν τους κινδύνους της έκθεσης στο θόρυβο των παιδιών τους εφαρμόζοντας διάφορες στρατηγικές. Πρώτα και κύρια, θα πρέπει να παρακολουθούν τα επίπεδα έντασης στις συσκευές. «Ένας καλός τρόπος για να διαπιστώσετε εάν μια συσκευή ήχου είναι πολύ δυνατή είναι εάν ένα παιδί που φοράει ακουστικά δεν σας ακούει ενώ βρίσκεστε σε απόσταση ενός χεριού», εξηγεί η Γούλφορντ.

Συνιστά επίσης στους γονείς να εφαρμόζουν τον κανόνα «60/60» – όχι περισσότερο από 60 λεπτά την ημέρα με ακουστικά, σε όχι περισσότερο από το 60% της έντασης.

Οι γονείς μπορούν επίσης να εξετάσουν τον κίνδυνο έκθεσης στο θόρυβο όταν αγοράζουν μία από αυτές τις συσκευές για το παιδί τους. Οι συσκευές ακρόασης που εκπέμπουν λιγότερο από 70 ντεσιμπέλ (dBA) είναι πολύ δύσκολο να προκαλέσουν ζημιές που σχετίζονται με την ένταση του ήχου. Ελέγξτε τις πληροφορίες προϊόντος στις συσκευές και επιλέξτε αυτές που έχουν περιορισμένη ένταση.

Ο «χρόνος χωρίς συσκευή» κάθε μέρα μπορεί επίσης να βοηθήσει τα παιδιά να κάνουν ένα διάλειμμα από τα ακουστικά. Οι γονείς θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να απομακρύνουν τις συσκευές από τα παιδιά όταν λήγουν τα χρονικά όρια που έχουν θέσει, αναφέρει η Γούλφορντ. Μπορούν επίσης να ενθαρρύνουν τα παιδιά να απολαμβάνουν μουσική παίζοντας σε χαμηλή ένταση στα δωμάτιά τους, αντί να χρησιμοποιούν ακουστικά.

«Τα πρώιμα σημάδια απώλειας ακοής ενδέχεται να περιλαμβάνουν το να ζητάει το παιδί να επαναλάβετε αυτό που είπατε, να ακούει κουδουνίσματα, να μιλάει δυνατά σε άτομα που βρίσκονται κοντά του, να έχει μια καθυστέρηση στην ομιλία ή να μην αντιδρά σε ξαφνικούς δυνατούς θορύβους», σημειώνει η Γούλφορντ.

Αν έχετε παρατηρήσει κάτι από τα παραπάνω ή αν απλώς θέλετε να ελέγξετε την κατάσταση της ακοής τους παιδιού σας, επισκεφτείτε ειδικούς παιδιάτρους. Μια επίσκεψη σε γιατρό ενδεχομένως να κινητοποιήσει και το παιδί και να το βοηθήσει να κατανοήσει τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να περιορίσει τη χρήση των ακουστικών.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Eurovision 2024: Σε τι θέση θέλουν τα στοιχήματα τη Μαρίνα Σάττι, λίγες ώρες πριν τον β’ ημιτελικό;

Eurovision 2024: Λίγες ώρες απέμειναν για να δούμε τη Μαρίνα Σάττι να ερμηνεύει για πρώτη φορά σε όλη την Ευρώπη το «Zari» της, διεκδικώντας από τον β' ημιτελικό το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό του Σαββάτου (11/5). Η Ελληνίδα εκπρόσωπος απόψε (9/5) καλείται να βάλει διπλά τα δυνατά της για την πρόκριση αφού από χθες

Γαλανός:Η αποκάλυψη για τον αρραβώνα με τη Δανδουλάκη:Αν δεν μίλαγε η Κάτια,εγώ δεν θα το έλεγα ποτέ

Ο ηθοποιός ανάμεσα σε άλλα αναφέρθηκε στη σχέση του με την Κάτια Δανδουλάκη αποκαλύπτοντας πως είχαν φτάσει κοντά στο γάμο μιας που είχαν κάνει αρραβώνα.

Μαίρη Μηνά: Όταν γνωριστήκαμε με τον Μιχάλη Σαράντη συνέβη κάτι πολύ έντονο, αλλά κανείς δεν μπορούσε να το αποδεχτεί

Η Μαίρη Μηνά μίλησε για τη σχέση της με τον Μιχάλη Σαράντη και τον ερχομό της κόρης τους. Η ηθοποιός μίλησε στην εκπομπή «Ελένη» και αρχικά, αναφέρθηκε στα παιδικά της χρόνια και την οικογένειά της. «Μέσα σε αυτό το σπίτι, υπήρχαν συγκρούσεις, τσακωμοί, αλλά η κυρίαρχη ενέργεια που διέτρεχε τις σχέσεις ήταν η αγάπη. Δεν

Eurovision 2024: Ποια είναι τα φαβορί του αποψινού ημιτελικού – Δείτε βίντεο με τις συμμετοχές

Η θέση της Ελλάδας και της Ελβετίας στον μεγάλο τελικό θεωρείται εξασφαλισμένη, σύμφωνα με τα προγνωστικά

Νίκος Γαλανός: Ήμασταν αρραβωνιασμένοι με την Κάτια Δανδουλάκη και πηγαίναμε για γάμο

«Αν δεν μίλαγε η Κάτια, εγώ δεν θα το έλεγα ποτέ ότι υπήρξαμε αρραβωνιασμένοι» δήλωσε ο Νίκος Γαλανός. Ο Νίκος Γαλανός φιλοξενήθηκε στο Στούντιο 4 το απόγευμα της Πέμπτης (09.05.2024) και μίλησε για την Κάτια Δανδουλάκη με την οποία είχε αρραβωνιαστεί στο παρελθόν. Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Γαλανός εκμυστηρεύτηκε αρχικά πως «αν δεν μίλαγε η

Ο Νίκος Γαλανός για τη σχέση του με την Κάτια Δανδουλάκη – «Πηγαίναμε για γάμο, ήμασταν μαζί δυόμιση χρόνια»

Στο Στούντιο 4 βρέθηκε καλεσμένος ο Νίκος Γαλανός, το απόγευμα της Πέμπτης, ο οποίος αποκάλυψε κρυφές πτυχές της σχέσης του με την συνάδελφο του, Κάτια Δανδουλάκη η οποία και έμεινε ένα βήμα πριν τα σκαλιά της εκκλησίας. Ο γνωστός ηθοποιός εκμυστηρεύτηκε αρχικά ότι «αν δεν μίλαγε η Κάτια, εγώ δεν θα το έλεγα ποτέ ότι

Eurovision 2024 – Μαρίνα Σάττι: «Αν κάνει τέτοιες πρόβες άρρωστη, το αποτέλεσμα το βράδυ θα είναι εντυπωσιακό»

Εντυπωσιακή ήταν η τελευταία πρόβα της Μαρίνας Σάττι, στο Μάλμε, λίγες ώρες πριν από την εμφάνισή της στον β’ ημιτελικό της Eurovision 2024, παρά το γεγονός πως η ελληνίδα τραγουδίστρια είναι άρρωστη και ταλαιπωρείται από φαρυγγίτιδα και υψηλό πυρετό. Όπως ανέφερε μιλώντας στο «MEGA», η Χρυσούλα Γκανά, μέλος της OGAE Ελλάδας, «με βεβαιότητα ήταν η

Μαίρη Μηνά για Μιχάλη Σαράντη: Τον έβλεπα στη σκηνή να λάμπουν τα ματιά του, ήταν το πιο ελκυστικό 

Για το πόσο έχει αλλάξει η ζωή της από τη μέρα που ήρθε η κόρη της στη ζωή μίλησε η Μαίρη Μηνά, όταν το μεσημέρι της Πέμπτης (09.05.2024) βρέθηκε καλεσμένη της Ελένης Μενεγάκη. Η κόρη που έχουν αποκτήσει η Μαίρη Μηνά και ο σύντροφός της, Μιχάλης Σαράντης, είναι 19 μηνών και όπως είπε η ηθοποιός

Κένταλ Τζένερ για την αγχώδη διαταραχή: Δεν θα συμπεριφέρομαι σαν να είναι όλα τέλεια, είμαι πιο λυπημένη απ’ ό,τι συνήθως

Είμαι πιο λυπημένη και πολύ πιο ανήσυχη από το συνηθισμένο, πρόσθεσε το μοντέλο

Χριστίνα Βραχάλη: Με τον βιολογικό πατέρα του παιδιού υπάρχει επικοινωνία που ορίζεται από ένα νομικό πλαίσιο

Ήθελα ένα παιδί να δημιουργηθεί υπό άλλες συνθήκες, να είναι προϊόν αγάπης, ενός ισχυρού δεσμού, άσχετα που με εμένα δεν συνέβη, πρόσθεσε

«Ψηφίστε για τη γλυκούλα φέτα σαγανάκι»! Ανάρτηση της Μαρίνας Σάττι λίγο πριν τον Β ημιτελικό της Eurovision

«Ψηφίστε για τη γλυκούλα φέτα σαγανάκι» αναφέρει μεταξύ άλλων η Μαρίνα Σάττι, στην ανάρτηση που έκανε λίγες ώρες πριν ανέβει στη σκηνή της Eurovision για τον Β ημιτελικό… Η Μαρίνα Σάττι λίγο πριν εμφανιστεί στον Β ημιτελικό της Eurovision έκανε μια ανάρτηση στο Instagram, την οποία συνοδεύουν δύο φωτογραφίες και ένα βίντεο. Στη μία φωτογραφία

Καλομοίρα: Τα νεύρα, η κατάθλιψη και οι τσακωμοί στην εγκυμοσύνη της – «Ένιωθα σαν ελέφαντας»

Η Καλομοίρα μίλησε για την οικογένειά της, την κατάθλιψη που πέρασε στην εγκυμοσύνη, αλλά και τους τσακωμούς με τον σύζυγό της, Γιώργο Μπούσαλη. «Έχω συνέχεια τύψεις, για το αν είμαι καλή μαμά. Οι μαμάδες είμαστε συνέχεια με τύψεις… Πάω να κάνω νύχια, νιώθω τύψεις. Αν δε πάω σε μία πρόβα της μικρής μου που έχει