AIDS: Η Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις της ΕΕ στη διάγνωση και θεραπεία των ασθενών

Date:

Πόσοι γνωρίζουν ότι είναι φορείς του ιού HIV, πόσοι κάνουν θεραπεία και πόσοι κατορθώνουν να τον ελέγξουν.

Με μελανά χρώματα περιγράφεται η πορεία της HIV/AIDS λοίμωξης στην χώρα μας, σε νέα έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC).

Όπως αποκαλύπτει, περισσότεροι από ένας στους 10 Έλληνες που είναι μολυσμένοι με τον ιό HIV, δεν γνωρίζουν ότι είναι φορείς. Επιπλέον, το τουλάχιστον 15% όσων γνωρίζουν πως είναι φορείς, δεν κάνουν θεραπεία.

Ακόμα όμως και από όσους κάνουν θεραπεία, λίγοι είναι εκείνοι που επιτυγχάνουν ιική καταστολή. Στην πραγματικότητα, ποσοστό μικρότερο από 35% έχουν ιικό φορτίο αρκετά χαμηλό ώστε να διατηρείται η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματός τους και να αποφεύγουν τις λοιμώξεις.

Τα δεδομένα αυτά φέρνουν τη χώρα μας σε πολύ χαμηλή θέση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στην διάγνωση και θεραπεία της νόσου. Μεγάλη υστέρηση έχουμε, φυσικά, και στην προφυλακτική θεραπεία (PrEP) που χορηγείται σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV. Αυτό όμως είναι μάλλον αναμενόμενο, δεδομένου ότι μόλις το 2022 εγκρίθηκε στη χώρα μας και χρειάσθηκε ένας χρόνος για να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες της χορήγησής της.

Διαβάστε ακόμα AIDS: Υπογράφηκε  η απόφαση για την προληπτική χορήγηση φαρμάκων (PrEP) – Πώς θα γίνεται

Προφυλακτική αγωγή «PrEP»: Δωρεάν στην Ελλάδα για άτομα με υψηλό ρίσκο σεξουαλικής έκθεσης στον HIV

Στην υπόλοιπη Ευρώπη

Όπως εξηγεί το ECDC, η νέα έκθεσή του βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε στοιχεία που συγκέντρωσε μεταξύ Φεβρουαρίου και Αυγούστου 2023. Την συνέταξε για να ελέγξει εάν τα κράτη-μέλη της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) βρίσκονται κοντά στους στόχους που έχει θέσει το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το AIDS (το UNAIDS).

Οι στόχοι αυτοί είναι έως το 2026 να έχουν επιτευχθεί τα εξής:

  • Το 95% των ανθρώπων που ζουν με τον ιό HIV να γνωρίζουν την κατάστασή τους
  • Το 95% όσων ζουν με τον ιό και το γνωρίζουν να κάνουν ειδική (αντιρετροϊκή) θεραπεία
  • Το 95% όσων ζουν με τον ιό και κάνουν αντιρετροϊκή θεραπεία να έχουν πετύχει ιική καταστολή

Σε επίπεδο ΕΕ/ΕΟΧ, τα αντίστοιχα ποσοστά που έχουν επιτευχθεί συνολικώς είναι:

  • 91% για τους φορείς που γνωρίζουν την κατάστασή τους
  • 93% για τους φορείς που κάνουν θεραπεία
  • 91% για τους φορείς που κάνουν θεραπεία και έχουν επιτύχει ιική καταστολή

Αυτά τα ποσοστά όμως παρουσιάζουν τεράστια διακύμανση από χώρα σε χώρα. Επιπλέον, η ΕΕ χάνει έναν ακόμα στόχο: να μειωθούν κατά 75% τα νέα κρούσματα της HIV λοίμωξης έως το 2025, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα του 2010.

Το 2022 υπήρξαν σχεδόν 18.000 νέα κρούσματα στην ΕΕ/ΕΟΧ. Ο αριθμός αυτός είναι μειωμένος κατά 34% έναντι του αντίστοιχου του 2010, επομένως απέχει ακόμα πολύ.

Πόσοι έχουν διαγνωστεί

Η έκθεση του ECDC αναφέρει ότι 26 χώρες του παρείχαν στοιχεία για τον εκτιμώμενο αριθμό ανθρώπων που ζουν με HIV λοίμωξη και έχουν διαγνωστεί. Σε αυτές τις χώρες υπολογίζεται ότι ζουν περισσότεροι από 778.000 φορείς. Εξ αυτών, διαγνωσμένο είναι το 91% κατά μέσον όρο (κυμαίνεται από 77% έως 98%, αναλόγως με τη χώρα).

Μόνο δύο χώρες (Ρουμανία και Αυστρία) έχουν περάσει τον στόχο του 95% που έχει θέσει το UNAIDS. Άλλες 13 απέχουν λιγότερο από 5% για να τον επιτύχουν.  Η Ελλάδα βρίσκεται στην 20η θέση μεταξύ των 26 χωρών, με ένα ποσοστό κοντά στο 12%.

HIV

Πόσοι κάνουν θεραπεία

Η έκθεση αναφέρει ακόμα πως από τους ανθρώπους που γνωρίζουν ότι είναι φορείς του ιού HIV, περισσότεροι από 622.000  υποβάλλονται σε αντιρετροϊκή θεραπεία. Ο μέσος όρος είναι 93%, αλλά ανά χώρα κυμαίνεται από 47% έως σχεδόν 100%.

Στην πραγματικότητα, εννέα από τις 26 χώρες έχουν ξεπεράσει τον στόχο του 95% του UNAIDS. Στη Νορβηγία, λ.χ., το σχεδόν 100% όσων γνωρίζουν ότι είναι φορείς, κάνουν θεραπεία. Ακόμα επτά χώρες απέχουν έως και 5% από το να πετύχουν τον στόχο του 95%.

Η Ελλάδα ανήκει στις 10 χώρες που απέχουν αρκετά. Στην πραγματικότητα, βρισκόμαστε στην 21η  θέση, με ένα ποσοστό κοντά στο 83%.

HIV

Πόσοι έχουν πετύχει ιική καταστολή

Εκεί όπου η κατάσταση είναι πολύ άσχημη, είναι στο πόσοι φορείς του ιού HIV ελέγχουν επαρκώς τον ιό. Το στοιχείο αυτό παρείχαν στο ECDC μόνο 23 χώρες. Οι υπόλοιπες επτά δεν παρείχαν καν στοιχεία.

Συνολικώς στις 23 χώρες, 549.676 φορείς απ’ όσους κάνουν θεραπεία έχουν πετύχει ιική καταστολή. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στο 91% του συνόλου, αλλά κυμαίνεται από 32% έως 99%. Συνολικώς 13 χώρες βρίσκονται στο 95% που έχει θέσει το UNAIDS ή το έχουν ξεπεράσει. Στην Ισλανδία και τη Νορβηγία, λ.χ., σχεδόν όλοι οι φορείς του ιού HIV έχουν πετύχει ιική καταστολή.

Στον αντίποδα στην Ελλάδα, ιική καταστολή έχει επιτύχει μόνο το 32% των φορέων. Το ποσοστό αυτό μας φέρνει στην τελευταία θέση μεταξύ των 23 χωρών που παρείχαν στοιχεία για τον έλεγχο του ιού.

Αν, δε, αναχθεί το ποσοστό αυτό σε όλους τους φορείς στη χώρα μας (ακόμα και σε αυτούς που δεν κάνουν θεραπεία) τότε μειώνεται στο 22%. Ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος μειώνεται σε 77%.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ετήσια αιματολογική εξέταση θα μπορεί να ανιχνεύει τον καρκίνο από τα πιο πρώιμα στάδια

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η εφαρμογή ενός καθολικού τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο μπορεί να έρθει μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια Μια ετήσια αιματολογική εξέταση θα μπορούσε να αποτρέψει περίπου τις μισές περιπτώσεις καρκίνου από το να φτάσουν σε προχωρημένο στάδιο, σύμφωνα με νέα έρευνα. Οι επιστήμονες προσπαθούν επί του παρόντος να προσδιορίσουν πόσο

Φριτάτα με καλαμπόκι και μαύρες ελιές

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ 1 X 340 γρ. συσκευασία καλαμπόκι Bonduelle corn 6 ντοματίνια κομμένα σε λεπτές φέτες 1/3 φλ. φέτα θρυμματισμένη 1/3 φλ. τυρί τσένταρ τριμμένο 1 κ.σ. φέτες από μαύρες ελιές 1 κ.γ. φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 7 αυγά 1 κ.γ.  αποξηραμένη ρίγανη 1/2 κ.γ. ελαιόλαδο 1 κ.γ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Θαλασσινό

Τραγανά τάκος με κόκκινα φασόλια και γουακαμόλε

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ 3 μεγάλες τορτίγιες 2 Χ 200 γρ. συσκευασία κόκκινα φασόλια Bonduelle red kidney beans 1 κ.γ. ελαιόλαδο 1/2 κ.γ. πάπρικα 1/2 κ.γ. κύμινο 1 κ.γ. ρίγανη 2 κ.σ. χυμό λεμονιού 1 κ.σ. κόλιανδρο ψιλοκομμένο 3 κ.σ. νερό Για το γουακαμόλε: 1 μεσαίο αβοκάντο σε μικρά κυβάκια Φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 3 ντοματίνια

Big Brother: Η απολογία της Ζωής, ο καυγάς για τις προμήθειες και η έκρηξη του Χρήστου – Δείτε βίντεο

Οι στρατηγικές για το ποιος θα βγει στον τάκο έχουν ξεκινήσει με τις κλίκες να έχουν ήδη δημιουργηθεί

Η Χρύσα Μιχαλοπούλου ταξίδεψε στην Αίγυπτο – Δείτε φωτογραφίες

Η Χρύσα Μιχαλοπούλου ταξίδεψε στην Αίγυπτο - Δείτε φωτογραφίες Η Χρύσα Μιχαλοπούλου ταξίδεψε στην Αίγυπτο - Δείτε φωτογραφίες Η ηθοποιός μοιράστηκε μια σειρά από στιγμιότυπα με τους διαδικτυακούς της ακόλουθους στο Instagram Η Χρύσα Μιχαλοπούλου έκανε ένα διάλειμμα από τις επαγγελματικές και οικογενειακές της υποχρεώσεις και ταξίδεψε στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Αίγυπτο. Η ηθοποιός μάλιστα

Μαίρη Αυγερινοπούλου: “Έχω δεχθεί κακοποιητική συμπεριφορά, κυρίως από γυναίκες”

Μαίρη Αυγερινοπούλου: «Έχω δεχθεί κακοποιητική συμπεριφορά, κυρίως από γυναίκες» Παρασκευή, 9.5.2025, 00:16 Zappit@ZAPPIT_ "Αν γινόταν ένα metoo στον χώρο των media θα "γέλαγε" πάρα πολύς κόσμος" επισημαίνει η Μαίρη Αυγερινοπούλου. Την Μαίρη Αυγερινοπούλου φιλοξένησε ο Κωνσταντίνος Καμέας στο νέο επεισόδιο της εκπομπής Status, το οποίο και προβλήθηκε τη νύχτα της Πέμπτης στο πρόγραμμα του Astra

Ιωάννα Τριανταφυλλίδου: Έγκυος για πρώτη φορά η ηθοποιός

Γονείς για πρώτη φορά θα γίνουν η Ιωάννα Τριανταφυλλίδου και ο Κίμων Κουρής.

Δευτέρες με την Μελίνα: Το νέο αφιέρωμα του Cine Paris

Η εμβληματική πρωταγωνίστρια του ελληνικού κινηματογράφου, συναντάει ξανά τον διεθνή σκηνοθέτη κάτω από την Ακρόπολη, στο πιο ατμοσφαιρικό θερινό σινεμά της Αθήνας. Το ιστορικό Cine Paris παρουσιάζει από τις 12/5 και κάθε Δευτέρα, το σινεμά της Μελίνας Μερκούρη και του Ζυλ Ντασέν. Κάθε Δευτέρα από τις 12 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου, οι θεατές θα

Καίτη Γαρμπή: «Έχω χαστουκίσει μεγάλη φίρμα γιατί μου έκανε άσεμνη χειρονομία»

Η Νίκη Λυμπεράκη υποδέχτηκε την Καίτη Γαρμπή στο νέο επεισόδιο της εκπομπής «Μεγάλη εικόνα» του MEGA, που προβλήθηκε το βράδυ της Πέμπτης. Η αγαπημένη τραγουδίστρια μίλησε, μεταξύ άλλων, για την επιλογή της να εκφράζεται συχνά μέσω των social media σχετικά με θέματα της επικαιρότητας, αλλά και για τις αντιδράσεις που αυτό προκαλεί κατά διαστήματα. Η

Λ. Κωνσταντάρας για Κ. Καινούργιου: «Θεωρώ ότι δεν ήμουν αγενής, εγώ δέχθηκα χαρακτηρισμούς ότι είμαι ένας κακός άνθρωπος»

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας παραχώρησε μια εκτενή συνέντευξη το βράδυ της Πέμπτης, στο νέο επεισόδιο της εκπομπής Status με τον Κωνσταντίνο Καμέα, που προβλήθηκε στο πρόγραμμα του Astra TV. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην «κόντρα» που είχε με την Κατερίνα Καινούργιου στο πρόσφατο τηλεοπτικό παρελθόν. Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας εξήγησε πώς ξεκίνησε όλη

7ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΡευΜΑζήν

Για 7η συνεχόμενη χρονιά, η ΡΕΥΜΑΖΗΝ διοργανώνει το Πανελλήνιο Συνέδριό της με στόχο την εκπαίδευση, την ενδυνάμωση και την έγκαιρη ενημέρωση των ασθενών. Το συνέδριο, με τίτλο «Καινοτομία και μέλλον στην αντιμετώπιση των Ρευματικών Νοσημάτων. Ενεργούμε & συνεργαζόμαστε για μια καλύτερη ζωή» θα πραγματοποιηθεί υβριδικά το Σάββατο 10 Μαΐου 2025 στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Στράτος

Τι δεν πρέπει ποτέ να πεις σε κάποιον που περνάει δύσκολες στιγμές, ακόμα κι αν το λένε όλοι οι άλλοι

Λένε ότι η σιωπή είναι χρυστός και δεν έχουν άδικο. Όταν ένας φίλος, ένα αγαπημένο πρόσωπο ή ακόμα και ένας συνάδελφος περνάει μια δύσκολη περίοδο, δεν είναι εύκολο να βρεις τα κατάλληλα λόγια για να δείξεις την στήριξή σου. Σε πρόσφατη ανάρτηση στο Reddit, ένας χρήστης ρώτησε την κοινότητα: «Ποια είναι μια φράση που έχετε