AIDS: Η Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις της ΕΕ στη διάγνωση και θεραπεία των ασθενών

Date:

Πόσοι γνωρίζουν ότι είναι φορείς του ιού HIV, πόσοι κάνουν θεραπεία και πόσοι κατορθώνουν να τον ελέγξουν.

Με μελανά χρώματα περιγράφεται η πορεία της HIV/AIDS λοίμωξης στην χώρα μας, σε νέα έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC).

Όπως αποκαλύπτει, περισσότεροι από ένας στους 10 Έλληνες που είναι μολυσμένοι με τον ιό HIV, δεν γνωρίζουν ότι είναι φορείς. Επιπλέον, το τουλάχιστον 15% όσων γνωρίζουν πως είναι φορείς, δεν κάνουν θεραπεία.

Ακόμα όμως και από όσους κάνουν θεραπεία, λίγοι είναι εκείνοι που επιτυγχάνουν ιική καταστολή. Στην πραγματικότητα, ποσοστό μικρότερο από 35% έχουν ιικό φορτίο αρκετά χαμηλό ώστε να διατηρείται η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματός τους και να αποφεύγουν τις λοιμώξεις.

Τα δεδομένα αυτά φέρνουν τη χώρα μας σε πολύ χαμηλή θέση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στην διάγνωση και θεραπεία της νόσου. Μεγάλη υστέρηση έχουμε, φυσικά, και στην προφυλακτική θεραπεία (PrEP) που χορηγείται σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV. Αυτό όμως είναι μάλλον αναμενόμενο, δεδομένου ότι μόλις το 2022 εγκρίθηκε στη χώρα μας και χρειάσθηκε ένας χρόνος για να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες της χορήγησής της.

Διαβάστε ακόμα AIDS: Υπογράφηκε  η απόφαση για την προληπτική χορήγηση φαρμάκων (PrEP) – Πώς θα γίνεται

Προφυλακτική αγωγή «PrEP»: Δωρεάν στην Ελλάδα για άτομα με υψηλό ρίσκο σεξουαλικής έκθεσης στον HIV

Στην υπόλοιπη Ευρώπη

Όπως εξηγεί το ECDC, η νέα έκθεσή του βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε στοιχεία που συγκέντρωσε μεταξύ Φεβρουαρίου και Αυγούστου 2023. Την συνέταξε για να ελέγξει εάν τα κράτη-μέλη της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) βρίσκονται κοντά στους στόχους που έχει θέσει το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το AIDS (το UNAIDS).

Οι στόχοι αυτοί είναι έως το 2026 να έχουν επιτευχθεί τα εξής:

  • Το 95% των ανθρώπων που ζουν με τον ιό HIV να γνωρίζουν την κατάστασή τους
  • Το 95% όσων ζουν με τον ιό και το γνωρίζουν να κάνουν ειδική (αντιρετροϊκή) θεραπεία
  • Το 95% όσων ζουν με τον ιό και κάνουν αντιρετροϊκή θεραπεία να έχουν πετύχει ιική καταστολή

Σε επίπεδο ΕΕ/ΕΟΧ, τα αντίστοιχα ποσοστά που έχουν επιτευχθεί συνολικώς είναι:

  • 91% για τους φορείς που γνωρίζουν την κατάστασή τους
  • 93% για τους φορείς που κάνουν θεραπεία
  • 91% για τους φορείς που κάνουν θεραπεία και έχουν επιτύχει ιική καταστολή

Αυτά τα ποσοστά όμως παρουσιάζουν τεράστια διακύμανση από χώρα σε χώρα. Επιπλέον, η ΕΕ χάνει έναν ακόμα στόχο: να μειωθούν κατά 75% τα νέα κρούσματα της HIV λοίμωξης έως το 2025, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα του 2010.

Το 2022 υπήρξαν σχεδόν 18.000 νέα κρούσματα στην ΕΕ/ΕΟΧ. Ο αριθμός αυτός είναι μειωμένος κατά 34% έναντι του αντίστοιχου του 2010, επομένως απέχει ακόμα πολύ.

Πόσοι έχουν διαγνωστεί

Η έκθεση του ECDC αναφέρει ότι 26 χώρες του παρείχαν στοιχεία για τον εκτιμώμενο αριθμό ανθρώπων που ζουν με HIV λοίμωξη και έχουν διαγνωστεί. Σε αυτές τις χώρες υπολογίζεται ότι ζουν περισσότεροι από 778.000 φορείς. Εξ αυτών, διαγνωσμένο είναι το 91% κατά μέσον όρο (κυμαίνεται από 77% έως 98%, αναλόγως με τη χώρα).

Μόνο δύο χώρες (Ρουμανία και Αυστρία) έχουν περάσει τον στόχο του 95% που έχει θέσει το UNAIDS. Άλλες 13 απέχουν λιγότερο από 5% για να τον επιτύχουν.  Η Ελλάδα βρίσκεται στην 20η θέση μεταξύ των 26 χωρών, με ένα ποσοστό κοντά στο 12%.

HIV

Πόσοι κάνουν θεραπεία

Η έκθεση αναφέρει ακόμα πως από τους ανθρώπους που γνωρίζουν ότι είναι φορείς του ιού HIV, περισσότεροι από 622.000  υποβάλλονται σε αντιρετροϊκή θεραπεία. Ο μέσος όρος είναι 93%, αλλά ανά χώρα κυμαίνεται από 47% έως σχεδόν 100%.

Στην πραγματικότητα, εννέα από τις 26 χώρες έχουν ξεπεράσει τον στόχο του 95% του UNAIDS. Στη Νορβηγία, λ.χ., το σχεδόν 100% όσων γνωρίζουν ότι είναι φορείς, κάνουν θεραπεία. Ακόμα επτά χώρες απέχουν έως και 5% από το να πετύχουν τον στόχο του 95%.

Η Ελλάδα ανήκει στις 10 χώρες που απέχουν αρκετά. Στην πραγματικότητα, βρισκόμαστε στην 21η  θέση, με ένα ποσοστό κοντά στο 83%.

HIV

Πόσοι έχουν πετύχει ιική καταστολή

Εκεί όπου η κατάσταση είναι πολύ άσχημη, είναι στο πόσοι φορείς του ιού HIV ελέγχουν επαρκώς τον ιό. Το στοιχείο αυτό παρείχαν στο ECDC μόνο 23 χώρες. Οι υπόλοιπες επτά δεν παρείχαν καν στοιχεία.

Συνολικώς στις 23 χώρες, 549.676 φορείς απ’ όσους κάνουν θεραπεία έχουν πετύχει ιική καταστολή. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στο 91% του συνόλου, αλλά κυμαίνεται από 32% έως 99%. Συνολικώς 13 χώρες βρίσκονται στο 95% που έχει θέσει το UNAIDS ή το έχουν ξεπεράσει. Στην Ισλανδία και τη Νορβηγία, λ.χ., σχεδόν όλοι οι φορείς του ιού HIV έχουν πετύχει ιική καταστολή.

Στον αντίποδα στην Ελλάδα, ιική καταστολή έχει επιτύχει μόνο το 32% των φορέων. Το ποσοστό αυτό μας φέρνει στην τελευταία θέση μεταξύ των 23 χωρών που παρείχαν στοιχεία για τον έλεγχο του ιού.

Αν, δε, αναχθεί το ποσοστό αυτό σε όλους τους φορείς στη χώρα μας (ακόμα και σε αυτούς που δεν κάνουν θεραπεία) τότε μειώνεται στο 22%. Ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος μειώνεται σε 77%.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Οι λάμπες μανικιούρ αλλοιώνουν τα κύτταρα στο δέρμα και προκαλούν βλάβες, δείχνει μελέτη

Οι λάμπες νυχιών UV LED χρησιμοποιούνται ευρέως για γυναίκες που κάνουν μανιιούρ, αλλά προκαλούν σοβαρές βλάβες στο δέρμα. Μια ομάδα επιστημόνων από την Αργεντινή εξέτασαν πώς η δόση υπεριώδους ακτινοβολίας που εκπέμπεται από μια σύγχρονη λάμπα μανικιούρ επηρέαζε τα κοινά μόρια στο δέρμα. Διαπίστωσαν ότι μόλις λίγα λεπτά έκθεσης άλλαζαν αυτά τα μόρια με τρόπους

Άσθμα: Τι μπορείτε να κάνετε για να βελτιωθεί η κατάστασή σας, σύμφωνα με νέα μελέτη

Θέλετε να βελτιώσετε το άσθμα σας; Καλλιεργήστε μια θετική προοπτική, λένε οι ερευνητές. Το επίπεδο αισιοδοξίας ή απαισιοδοξίας ενός ασθενούς με άσθμα μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται τα συμπτώματά του, σύμφωνα με νέα μελέτη. Οι άνθρωποι που περιμένουν ότι το άσθμα και η υγεία τους θα επιδεινωθούν καταλήγουν να αναφέρουν περισσότερα

Δέρμα και καλοκαίρι: Αποφύγετε εγκαύματα και τσιμπήματα με έξυπνους τρόπους

Κατά τους θερινούς μήνες, η προφύλαξη από την ηλιακή ακτινοβολία είναι απολύτως αναγκαία. Η έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα, φωτογήρανση και, μακροπρόθεσμα, αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. «Συνιστάται η χρήση αντηλιακού με δείκτη SPF 30 και άνω, εφαρμογή κάθε δύο ώρες και σίγουρα μετά από μπάνιο ή έντονη εφίδρωση. Η αποφυγή

Κωνσταντίνος Βασάλος για Ευρυδίκη Βαλαβάνη: Το ότι χώρισαμε, δεν σημαίνει ότι έχω σταματήσει να την αγαπάω

Κωνσταντίνος Βασάλος για Ευρυδίκη Βαλαβάνη: Το ότι χώρισαμε, δεν σημαίνει ότι έχω σταματήσει να την αγαπάω Κωνσταντίνος Βασάλος για Ευρυδίκη Βαλαβάνη: Το ότι χώρισαμε, δεν σημαίνει ότι έχω σταματήσει να την αγαπάω Έχει υπάρξει κοπέλα στο παρελθόν που μου έχει ξυπνήσει το πατρικό ένστικτο, δήλωσε ο πρώην παίκτης του «Survivor» Με ειλικρίνεια, τη σχέση του με

Τζούλιαν ΜακΜάχον: Η οικογένειά του σπάει τη σιωπή της με μία ανάρτηση για τον θάνατό του

Ο ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 56 ετών από καρκίνο

Καραβάτου: «Αισθάνθηκα αποτυχημένη που δεν μπόρεσα να κρατήσω τον γάμο μου με τον Κρατερό»

Με αφορμή την επιστροφή της στην πρωινή ζώνη της τηλεόρασης μέσα από τη συχνότητα του ANT1, η Κατερίνα Καραβάτου παραχώρησε μια συνέντευξη στο περιοδικό ΟΚ! και τον Νίκο Γεωργιάδη. Η παρουσιάστρια μίλησε για το διαζύγιό της με τον Κρατερό Κατσούλη, αποκαλύπτοντας ότι ένιωσε πως απέτυχε, αφού ποτέ δεν είχε φανταστεί ότι η σχέση τους θα

Μπαλάσκας: «Δεν μπορώ να καταλάβω το σκεπτικό της προέδρου που αθώωσε τον γνωστό ηθοποιό που ήπιε»

Απορημένος είναι ο αστυνομικός αναλυτής Σταυρός Μπαλάσκας με το γεγονός ότι πρόεδρος του δικαστηρίου έκρινε αθώο γνωστό ηθοποιό που συνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας 7 Ιουλίου μετά το τέλος θεατρικής παράστασης, όταν έπεσε σε μπλόκο με αλκοτέστ στον Βόλο και βρέθηκε να έχει καταναλώσει αλκοόλ πάνω από το όριο. Ο 48χρονος ηθοποιός παραδέχτηκε το λάθος

Η βιταμίνη D ενισχύει την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας για γυναίκες με καρκίνο του μαστού [μελέτη]

Η βιταμίνη D μπορεί να ενισχύσει την επιτυχία της θεραπείας για τον καρκίνο του μαστού κατά 79%, όπως έδειξε μια νέα μελέτη. Σε μια μελέτη που διεξήχθη στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο της Βραζιλίας, η χορήγηση συμπληρωμάτων χαμηλής δόσης βιταμίνης D σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού, σχεδόν διπλασίασε το ποσοστό ανταπόκρισης στη θεραπεία.

«Ακούω τον ήχο της βροχής για πρώτη φορά»: Γονιδιακή θεραπεία αποκαθιστά την ακοή όχι μόνο σε παιδιά, αλλά και σε ενήλικες

Σε μια πρωτοποριακή επιστημονική εξέλιξη, ερευνητές ανακοίνωσαν πως γονιδιακή θεραπεία κατάφερε να αποκαταστήσει την ακοή σε άτομα με συγγενή κώφωση, ακόμη και σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Μεταξύ των συμμετεχόντων, ένας 24χρονος άνδρας άκουσε για πρώτη φορά στη ζωή του, γεγονός που καταρρίπτει προηγούμενες υποθέσεις ότι τέτοιου είδους παρεμβάσεις είναι αποτελεσματικές μόνο σε πολύ μικρά

Περίπου 2.300 άνθρωποι φέρεται να πέθαναν από το κύμα καύσωνα που σάρωσε την Ευρώπη

Η Αθήνα και άλλες 11 πόλεις βρέθηκαν στο επίκεντρο επιστημονικής έρευνας για τους θανάτους από αίτια που συνδέονται με το κύμα καύσωνα. Περίπου 2.300 άνθρωποι ενδέχεται να πέθαναν από αίτια που συνδέονται με τη ζέστη σε 12 πόλεις της Ευρώπης στη διάρκεια του πρόσφατου καύσωνα, που τερματίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με μια γρήγορη επιστημονική