Απλή εξέταση αίματος προβλέπει το έμφραγμα έξι μήνες πριν συμβεί

Επιστήμονες από τη Σουηδία ανακάλυψαν ότι τα επίπεδα δεκάδων μορίων αυξάνονται τους μήνες πριν συμβεί.

Μία απλή εξέταση αίματος μπορεί να αποκαλύψει εάν κάποιος διατρέχει αυξημένο κίνδυνο να πάθει έμφραγμα μέσα στους επόμενους έξι μήνες, αναφέρουν επιστήμονες από τη Σουηδία.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν εντόπισαν δεκάδες ουσίες στο αίμα, οι οποίες σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο πρώτου εμφράγματος. Όπως λένε τα δείγματα αίματος που ήδη λαμβάνονται από τους ασθενείς είναι υπεραρκετά για να αξιολογηθεί αυτός ο κίνδυνος.

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου αποτελεί την συχνότερη αιτία θανάτου στον κόσμο. Είναι, όμως, δύσκολο να το προβλέψει κανείς διότι οι περισσότεροι παράγοντες κινδύνου αναπτύσσονται σταδιακά επί σειρά ετών. Μερικοί, όμως, έχουν πιο άμεση επίδραση.

«Γνωρίζουμε ότι το χρονικό διάστημα αμέσως πριν από ένα έμφραγμα είναι πολύ σημαντικό, διότι υπεισέρχονται πολλοί απρόβλεπτοι παράγοντες», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Johan Sundstrom, καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Uppsala. «Παραδείγματος χάριν, ο κίνδυνος διπλασιάζεται τον μήνα μετά από ένα τραυματικό γεγονός, όπως το διαζύγιο. Είναι επίσης πέντε φορές υψηλότερος την εβδομάδα μετά τη διάγνωση ενός καρκίνου».

Επιπλέον, ο βαθμός της στένωσης στην στεφανιαία αρτηρία που θα αποφραχθεί τελικά, αυξάνεται τους μήνες πριν το επεισόδιο.

Με βάση αυτά τα δεδομένα οι επιστήμονες θέλησαν να εξακριβώσουν εάν οι απρόβλεπτοι παράγοντες «αποτυπώνονται» με κάποιον τρόπο στο αίμα, ώστε να προειδοποιήσουν εγκαίρως για ένα επερχόμενο έμφραγμα.

Η νέα μελέτη

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος από 420 ασθενείς, τα οποία είχαν ληφθεί τουλάχιστον 6 μήνες πριν από την εκδήλωση του πρώτου εμφράγματός τους. Ανέλυσαν επίσης δείγματα αίματος από 1.598 υγιείς συνομηλίκους τους.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν 817 διαφορετικές πρωτεΐνες και 1.025 μεταβολίτες. Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Nature Cardiovascular Research.

«Εντοπίσαμε σχεδόν 90 μόρια τα οποία σχετίζονται με τον κίνδυνο του πρώτου εμφράγματος», εξήγησε ο Dr. Sundstrom. «Ήταν 48 πρωτεΐνες και 43 μεταβολίτες. Η μελέτη μας έδειξε επίσης ότι πολύ σημαντικοί προγνωστικοί δείκτες για ένα επερχόμενο έμφραγμα είναι η ηλικία, το φύλο και η συστολική αρτηριακή πίεση».

Η συστολική πίεση είναι ο μεγάλος αριθμός στη μέτρηση. Αντιπροσωπεύει την πίεση που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αρτηριών, σε κάθε κτύπο της καρδιάς.

Με βάση αυτές τις πληροφορίες, οι επιστήμονες δημιούργησαν και ένα διαδικτυακό εργαλείο, που παρέχει μία εκτίμηση για τον κίνδυνο επαπειλούμενου εμφράγματος.

Το εργαλείο βασίζει την πρόβλεψή του στην ηλικία, το φύλο, το μορφωτικό επίπεδο, το ύψος και την περίμετρο της μέσης. Συνυπολογίζει επίσης τα επίπεδα της χοληστερόλης, τις καπνιστικές συνήθειες και το ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη.

«Ελπίζουμε ότι το εργαλείο αυτό θα παρακινήσει τον κόσμο να λάβει αμέσως τα απαιτούμενα προληπτικά μέτρα, όπως π.χ. να σταματήσει το κάπνισμα», εξήγησε ο Dr. Sundstrom. Εάν κάποιος κάνει το τεστ και έχει αρνητικά αποτελέσματα, συνιστάται να συμβουλευτεί τον γιατρό του.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Μαρία Μπακοδήμου: Η ξεχωριστή σχέση με τους γιους της: «Δε γίνεται να μη λυγίσεις»

Για τη σχέση με τους γιους της, Νικήτα και Άρη, μίλησε σε πρόσφατη συνέντευξή της η Μαρία Μπακοδήμου.

Μουζουράκης – Κόζαρη: Το Πάσχα στην Αίγινα, το όνομα της κόρης τους και οι νονοί

Με μάτια γεμάτα αγάπη ο Πάνος Μουζουράκης μίλησε για τις δύο γυναίκες της ζωής του, τη σύζυγό του Μαριλού Κόζαρη που βρισκόταν στο πλευρό του στην παρουσίαση του νέου του δίσκου, αλλά και για την οκτώ μηνών κορούλα του. «Το πιο συγκινητικό τραγούδι για εμένα είναι το "Τρυφερά", το πιο αλέγκρο είναι το "Πυροτέχνημα". Αυτά

Τζένιφερ Άνιστον για τα social media: Έχουμε καλές και κακές μέρες, καλύτερα να είσαι αυτός που είσαι

Δεν θα εγγραφώ σε κάτι άλλο που θα καταστρέψει τη ζωή μου ή τη ζωή κάποιου άλλου, πρόσθεσε για το TikTok

Σερ: Αποκαλύπτει γιατί προτιμά τους νεότερους άνδρες

Σερ: Αποκαλύπτει γιατί προτιμά τους νεότερους άνδρες Σερ: Αποκαλύπτει γιατί προτιμά τους νεότερους άνδρες Η σταρ αναφέρθηκε επίσης, στο φλερτ του Έλβις Πρίσλεϊ, τον οποίο και απέρριψε στο παρελθόν Η Σερ έδωσε συνέντευξη και μίλησε για την προτίμησή της στους νεότερους από εκείνη, άνδρες. Η 77χρονη τραγουδίστρια που βγαίνει τον τελευταίο καιρό με τον 38χρονο

Δημήτρης Καλλιβωκάς: Ανάσταση στην Τήνο για τον 94χρονο ηθοποιό μετά τον Γολγοθά της υγείας του

Οι θεράποντες ιατροί δεν πίστευαν πως ο Δημήτρης Καλλιβωκάς θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της χειρουργικής επέμβασης.

Δανάη Μπάρκα: “Αν ήταν η μαμά μου τόσο παντοδύναμη, θα της έλεγα να με έχει εδώ με τόσα άγχη;”

"Κάποιος θα βρεθεί να μου σχολιάσει: επειδή η μαμά σου είναι ηθοποιός. Εκεί λες: τόσα έχεις να μου προσάψεις, σε αυτό μένεις;", σχολιάζει η Δανάη Μπάρκα.

Κατερίνα Καινούργιου: «Του χρόνου ή θα είμαι έγκυος ή θα έχω παιδάκι, το νιώθω»

Η Κατερίνα Καινούργιου γιόρτασε την Πρωτομαγιά τα γενέθλιά της στο πλατό της εκπομπής «Super Κατερίνα». «Κλείνω τα 39, είμαι λίγο πριν τα 40. Υπό άλλες συνθήκες, σήμερα, Πρωτομαγιά, θα είχα βάλει τα φορέματά μου, θα είχαμε εδώ ανθοδέσμες, θα είχαμε βάλει στεφάνια, αλλά επειδή είναι Μεγάλη Τετάρτη, μία πολύ σημαντική ημέρα, θα κρατήσουμε λίγο χαμηλούς τόνους. Δεν

Πόσες ώρες να στεκόμαστε όρθιοι την ημέρα για καλή υγεία και πόσες να καθόμαστε

Τα ευρήματα νέας μελέτης σε χιλιάδες εθελοντές. Πώς πρέπει να μοιράζουμε τις ώρες μας για καλή υγεία. Επιστήμονες από την Αυστραλία πιστεύουν ότι ανακάλυψαν ακριβώς πόσες ώρες πρέπει να διαθέτουμε την ημέρα για να καθόμαστε, να κοιμόμαστε, να στεκόμαστε όρθιοι και να γυμναζόμαστε, για να έχουμε γερή καρδιά. Οι ειδικοί προειδοποιούν εδώ και χρόνια ότι