Οι δραστηριότητες που περιορίζουν τον κίνδυνο νεφρικής νόσου σε διαβητικούς

Date:

Οι δραστηριότητες που περιορίζουν τον κίνδυνο νεφρικής νόσου σε διαβητικούς

FITNESS

Σύμφωνα με μελέτη, έχουν αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις και μπορούν να προάγουν τον γλυκαιμικό έλεγχο, να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και την αρτηριακή πίεση μεταξύ άλλων

-

Τα υψηλά εβδομαδιαία επίπεδα σωματικής δραστηριότητας μέτριας έως έντονης έντασης συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας νεφρικής νόσου σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα με διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στο British Journal of Sports Medicine.

Ο διαβήτης είναι η κύρια αιτία της χρόνιας νεφρικής νόσου αντιπροσωπεύοντας το 30-50% του συνόλου των περιπτώσεων αυτών. Ο διαβήτης μαζί με τη χρόνια νεφρική νόσο συνδέεται με δεκαπλάσια ή μεγαλύτερη αύξηση του κινδύνου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία σε σύγκριση με τον διαβήτη μόνο, επισημαίνουν οι ερευνητές.

«Τα ευρήματα αυτά συνάδουν με τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα έχει άμεσες αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις και μπορεί να προάγει τον γλυκαιμικό έλεγχο, να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, την αρτηριακή πίεση, το λιπιδαιμικό προφίλ και άλλους μεταβολικούς και καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι σχετίζονται με τη νεφρική λειτουργία», επισημαίνουν οι ερευνητές.

Συνιστούν οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 να κάνουν λίγο περισσότερο από μία ώρα μέτριας έντασης δραστηριότητα κάθε μέρα με τη μορφή γρήγορου περπατήματος, ποδηλασίας, τζόκινγκ ή κολύμβησης για να περιορίσουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας νεφρικής νόσου.

Διαβάστε επίσης: 

Πόσα βήματα την ημέρα απομακρύνουν τον κίνδυνο 4 σοβαρών νόσων

Πέντε σούπερ οφέλη υγείας με 15′ περπάτημα

Τα 30΄ την ημέρα που μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Σοφία Βόσσου: «Ο γιατρός μου είπε πως πεθαίνω, ήμουν 37 κιλά»

Στην εκπομπή της ΕΡΤ Στούντιο 4 ήταν καλεσμένη πρόσφατα η Σοφία Βόσσου και μίλησε, μεταξύ άλλων, για το πρόβλημα υγείας που την ταλαιπώρησε.

Δάφνη Λαμπρόγιαννη: «Πρόσφατα βρέθηκα λίγο πριν φάω ξύλο κανονικά, στην πράξη»

H Δάφνη Λαμπρόγιαννη παραχώρησε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη σε γνωστή εφημερίδα και μίλησε για πολλά και διάφορα.

Σαν σήμερα 3 Μαΐου: Πεθαίνει ο «καλός μας άνθρωπος», Θανάσης Βέγγος

Ενδιαφεροντα ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ Σαν σήμερα 3 Μαΐου: Πεθαίνει ο «καλός μας άνθρωπος», Θανάσης Βέγγος Ο Θανάσης Βέγγος ήταν  ο μεγαλύτερος έλληνας κωμικός του ελληνικού σινεμά Τζωρτζίνα Φράγκου 03.05.2024 | 08:54 Ο Θανάσης Βέγγος ήταν  ο μεγαλύτερος έλληνας κωμικός του ελληνικού σινεμά. Αγαπήθηκε πολύ από τον λαό και αυτό δεν ήταν μόνο για το γέλιο

Νέα έρευνα του πανεπιστημίου Johns Hopkins καταρρίπτει τη διαλειμματική δίαιτα

Σύγχρονες προσεγγίσεις στη διαχείριση του βάρους υποστηρίζουν πως ο χρόνος κατά τον οποίο καταναλώνεται ένα φαγητό παίζει σημαντικό ρόλο. Κορυφαία όλων η διαλειμματική δίαιτα, η οποία κερδίζει διαρκώς νέους οπαδούς. Ωστόσο, μία νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Johns Hopkins καταρρίπτει τους ισχυρισμούς που την συνοδεύουν. Η διαλειμματική δίαιτα -ή διαλειμματική νηστεία- μετατοπίζει την εστίαση από τις