Διαφραγματοκήλη: Τι είναι, πώς εκδηλώνεται και πώς αντιμετωπίζεται

Date:

Ποιες είναι οι αιτίες και ποια τα προειδοποιητικά συμπτώματα. Πότε χρειάζεται χειρουργική θεραπεία.

Η διαφραγματοκήλη είναι μια παθολογική οντότητα, κατά την οποία μέρος του στομάχου «ανεβαίνει» στον θώρακα. Μολονότι η πάθηση είναι καλοήθης, μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές. Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να παρακολουθείται και πιθανώς να θεραπεύεται χειρουργικά.

Η διαφραγματοκήλη μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, εκδηλώνεται όμως κυρίως μετά τα 60 έτη. Είναι μια ανατομική ανωμαλία, όπου ένα μέρος του στομάχου διέρχεται στον θώρακα μέσω του οισοφάγειου τμήματος. Μπορεί να είναι προσωρινή ή μόνιμη. Υπάρχουν δύο τύποι κήλης:

Η ολισθαίνουσα. Αντιπροσωπεύει την συντριπτική πλειονότητα των διαφραγματοκηλών. Ορίζεται από το πέρασμα της γαστροοισοφαγικής συμβολής στο μεσοθωράκιο

Οι παραοισοφαγικές κήλες. Σε αυτές, η γαστροοισοφαγική συμβολή παραμένει στη θέση της αλλά μέρος του στομάχου (θόλος) ανέρχεται στο μεσοθωράκιο.

Μπορεί επίσης να παρασυρθούν και αλλά όργανα, όπως ο σπλήνας και το έντερο.

Που οφείλεται

Με το πέρασμα της ηλικίας οι σύνδεσμοι που κρατούν το στομάχι στη θέση του χαλαρώνουν. Άλλες αιτίες είναι η παχυσαρκία (το υπερβολικό βάρος επιτείνει την χαλάρωση των συνδέσμων) και το κάπνισμα.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Η διαφραγματοκήλη συνήθως είναι είναι ασυμπτωματική και γίνεται τυχαία αντιληπτή κατά την διάρκεια μιας ενδοσκοπικής εξέτασης. Ωστόσο μερικές φορές προκαλεί  γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Προειδοποιητικά συμπτώματα είναι:

  • Πόνος και κάψιμο οπισθοστερνικά
  • Αίσθημα πλήρωσης (φούσκωμα)
  • Επαναλαμβανόμενες ερυγές (ρεψίματα) ή λόξυγγας
  • Παλινδρόμηση και έμετος με όξινη γεύση
  • Δυσοσμία αναπνοής με κακή γεύση στο στόμα
  • Κόπωση και αίσθημα δύσπνοιας
  • Καρδιακές αρρυθμίες

Πώς διαγιγνώσκεται η διαφραγματοκήλη

Υπάρχουν πολλοί τρόποι προσέγγισης στη διάγνωση της διαφραγματοκήλης. Μπορεί να γίνει:

  1. Απλή ακτινογραφία ύστερα από κατάποση βαρίου (σκεύασμα που περιέχει ιώδιο ορατό στις ακτινογραφίες). Η εξέταση αυτή είναι χρήσιμη στην διερεύνηση και μελέτη.
  2. Ενδοσκοπική μελέτη (γαστροσκόπηση). Είναι χρήσιμη στη διερεύνηση οισοφάγου και στομάχου.
  3. Αξονική τομογραφία ύστερα από κατάποση γαστρογραφίνης. Είναι εξέταση που μας επιτρέπει να διαγνώσουμε τον τύπο της διαφραγματοκήλης.

Οι πιθανές επιπλοκές

Μερικές φορές, η διαφραγματοκήλη μπορεί επιπλοκές που πρέπει να αντιμετωπίζονται γρήγορα. Οι μεγάλες διαφραγματοκήλες μπορεί να προκαλέσουν δυσφαγία (δυσκολία στην κατάποση) και εμέτους. Μπορεί επίσης να προκαλέσουν φλεγμονή του οισοφάγου (οισοφαγίτιδα) ή ακόμη και έλκη και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου. Μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία που οδηγεί σε αναιμία.

Τέλος, η παραοισοφαγική διαφραγματοκήλη μπορεί να προκαλέσει συστροφή στομάχου, που είναι σοβαρή επιπλοκή.

Ποια είναι η θεραπεία

Η ενδεδειγμένη θεραπεία για τηυ διαφραγματοκήλη είναι η χειρουργική. Ωστόσο αυτή δεν είναι απαραίτητα συστηματική, ιδίως για τις ολισθαίνουσες διαφραγματοκήλες.

Η διαχείρηση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης στην ολισθαίνουσα διαφραγματοκήλη είναι απαραίτητη και είναι γενικά επαρκής για τον ασθενή. Συνταγογραφούνται φάρμακα της οικογένειας των αναστολέων αντλίας πρωτονίων για την μείωση της παλινδρόμησης οξέος.

Εάν η ολισθαίνουσα διαφραγματοκήλη είναι μικρότερη των 5 εκατοστών και δεν προκαλεί επιπλοκές, η επέμβαση δεν ενδείκνυται. Εάν η διαφραγματοκήλη είναι μεγάλη και τα συμπτώματα επιμένουν, τότε υπάρχει σημαντική ένδειξη για χειρουργική επέμβαση.

Όσον αφορά τις παραοισοφαγικές διαφραγματοκήλες, γι’ αυτές η χειρουργική θεραπεία είναι απαραίτητη. Κατά την διάρκεια της επέμβασης πρώτη μέριμνα είναι η επαναφορά του στομάχου στην θέση του, η σύγκλιση των σκελών του διαφράγματος και η κατασκευή μιας αντιπαλινδρομικής βαλβίδας. Η χειρουργική επέμβαση είναι μια αποτελεσματική θεραπεία με εκτιμώμενο ποσοστό επιτυχίας 90%, με πλήρη εξαφάνιση των συμπτωμάτων.

Ο Δρ. Σταμάτης Απέργης είναι διευθυντής χειρουργός στο Metropolitan Hospital

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Βασίλης Καρράς: Αυτή είναι η διαθήκη του – Η περιουσία που αφήνει στη γυναίκα & την κόρη του

Πέντε περίπου μήνες μετά τον θάνατο του Βασίλη Καρρά ήρθε στο φως της δημοσιότητας από το Πρωινό η περιουσία του τραγουδιστή που αφήνει στις δύο γυναίκες της ζωής του, στη σύζυγό του και στην κόρη του.  Η γυναίκα του και η κόρη του είναι οι δύο κληρονόμοι. Ο τραγουδιστής άφησε περιουσία που ξεπερνά τα 10

Φίλος Σταρόβα: «Ξεκουράζεται για να ανακτήσει τις δυνάμεις του, συνεχίζει τις λογοθεραπείες»

Ο Δημήτρης Στραόβας εδώ και ένα 24ωρο βρίσκεται στο σπίτι του μετά από δύο βδομάδες νοσηλείας στο Τζάνειο, αφού υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Τα ύποπτα συμπτώματα που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε

Στην Ελλάδα πάσχουν περισσότεροι από 21.000 άνθρωποι, το 65% εκ των οποίων είναι γυναίκες. Παγκόσμια Ημέρα για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας σήμερα (30 Μαΐου) και στο προσκήνιο έρχεται η αυτοάνοση ασθένεια που εκδηλώνεται συνήθως στους νέους και συχνότερα στις γυναίκες. Η ασθένεια εκδηλώνεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς επιτεθεί (λανθασμένα) στον εγκέφαλο και το

Άνοιξε η διαθήκη του Βασίλη Καρρά – Η αξία «μαμούθ» της περιουσίας του και οι κληρονόμοι

Πέντε περίπου μήνες μετά τον θάνατο του Βασίλη Καρρά, ήρθε στο φως της δημοσιότητας η διαθήκη του τραγουδιστή. O δημοσιογράφος Θάνος Βάγιος αποκάλυψε αποκλειστικά για την εκπομπή «Το Πρωινό» ποιοι είναι οι δύο άνθρωποι που κληρονομούν την κινητή και ακίνητη περιουσία του Βασίλη Καρρά. Η σύζυγος του Βασίλη Καρρά, Χριστίνα, και η κόρη του, Ειρήνη

Καύσωνας: Οικονομικοί τρόποι για να κρατήσετε δροσερό το σπίτι σας

Τι μέτρα μπορείτε να λάβετε τώρα που δεν έχει αυξηθεί ακόμα η εσωτερική θερμοκρασία του σπιτιού σας. Ο πρώτος μίνι καύσωνας βρίσκεται προ των πυλών πριν καλά-καλά αρχίσει το καλοκαίρι και η ζέστη προμηνύεται να μας ταλαιπωρήσει πολύ εφέτος. Πριν γίνει η ζέστη αφόρητη, καλό είναι να πάρετε κάποια μέτρα ώστε να διατηρηθεί όσο το

Δημήτρης Κόκοτας: Ευχάριστα νέα! Μετά από 2 μήνες στη ΜΕΘ, πήγε στην Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας

Ευχάριστα νέα για τον Δημήτρη Κόκοτα , ο οποίος παραμένει στο νοσοκομείο, Γεννηματάς μετά από έμφραγμα που υπέστη στις πρόβες του J2US.

Βραδινή έξοδος για τη Ματίνα Παγώνη! Οι κατακόκκινες γόβες και το ασπρόμαυρο σύνολο

Μπορεί συνήθως να τη συναντούμε σε τηλεοπτικά πλατό ωστόσο η Ματίνα Παγώνη αγαπά τη νυχτερινή Αθήνα και όταν βρίσκει χρόνο και διάθεση την απολαμβάνει. Αυτή τη φορά ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε τη Ματίνα Παγώνη με μια εικόνα πολύ διαφορετική από αυτή που έχουμε στο μυαλό μας. Λιάγκας: Η επική αντίδραση όταν η Παγώνη του ευχήθηκε

Τηλεθέαση: Ο Ολυμπιακός “πέταξε” στο 73,1%

Πρωτοφανή νούμερα για το MEGA.

Η εντυπωσιακή δημοσιογράφος της Φιορεντίνα που στεναχώρησε ο Ολυμπιακός

Τις εντυπώσεις στην OPAP Arena και τον τελικό του Conference League έκλεψε η ιταλίδα δημοσιογράφος Ροσέλα Ρόζα Πετρίλο. Η δημοσιογράφος ήρθε στη χώρα μας για να παρουσιάσει τον τελικό του Europa Conference League. H Ροσέλα Ρόζα Πετρίλο έκανε αναμετάδοση του αγώνα για το κανάλι της Φιορεντίνα ελπίζοντας να πανηγυρίσει τον δεύτερο ευρωπαϊκό τίτλο των «βιόλα», ωστόσο έφυγε στενοχωρημένη

Πυρετός των αρουραίων: Η επικίνδυνη νόσος που εξαπλώνεται στη Βόρεια Ευρώπη

Ο υπαίτιος ιός εντοπίστηκε στη Σουηδία 500 χιλιόμετρα νοτιότερα από το συνηθισμένο και προέρχεται από τη Φινλανδία. Οι αρουραίοι των αγρών στη νότια Σουηδία φέρουν έναν ιό που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό στους ανθρώπους, αναφέρουν επιστήμονες από τη Σουηδία. Ωστόσο ο ιός αυτός δεν μοιάζει με εκείνους που έως πρότινος εντοπίζονταν 500 χιλιόμετρα βορειότερα στη χώρα.

Η φωτογραφία της Ελεονώρας Μελέτη με καστανά μαλλιά από την εποχή που έδινε Πανελλήνιες

Η Ελεονώρα Μελέτη έκανε μια ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram με αφορμή την έναρξη των Πανελλαδικών εξετάσεων στα ΕΠΑΛ. Η παρουσιάστρια ανέβασε μια φωτογραφία της από το 1996, τη χρονιά που είχε δώσει εκείνη Πανελλαδικές εξετάσεις και έστειλε παράλληλα ένα σημαντικό μήνυμα σε μαθητές και γονείς. Η ανάρτηση της Ελεονώρας Μελέτη «Κάθε χρόνο τέτοια μέρα επιλέγω