Ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την ανδρική γονιμότητα

Date:

Η Ιατρική της Αναπαραγωγής είναι ο τομέας της επιστήμης που ασχολείται με τη φυσιολογία, την παθολογία και την ενδοκρινολογία του αναπαραγωγικού συστήματος στη γυναίκα και τον άνδρα.

Εξελίσσεται συνεχώς και ιδίως τα τελευταία χρόνια βιώνει επαναστατικές εξελίξεις. Χαρακτηριστικό ορόσημο η γέννηση της Ντόλι, του αρνιού κλώνος, το 1996 στο Ινστιτούτο Ρόσλιν του Εδιμβούργου, που σηματοδοτεί την αρχή της γενετικής τροποποίησης και κλωνοποίησης με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι συντηρητικές, φαρμακευτικές αλλά και χειρουργικές, ώστε να συμβάλλουν στη θεραπεία των ζευγαριών που έρχονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα της υπογονιμότητας. Μάλιστα, η επιστημονική κοινότητα δίνει πολύ μεγάλη σημασία στην ανδρική γονιμότητα, αναγνωρίζοντας ότι μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά από διάφορους παράγοντες που σχετίζονται με το φύλο.

Τι ορίζεται ως υπογονιμότητα;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπογονιμότητα σε ένα ζευγάρι ορίζεται η αδυναμία επίτευξης εγκυμοσύνης μετά από 12 μήνες ελεύθερων και φυσιολογικών συστηματικών επαφών.

«Ενώ παλαιότερα θεωρείτο κυρίως η γυναίκα ως υπαίτιος για την υπογονιμότητα σε ένα ζευγάρι, σήμερα πλέον γνωρίζουμε ότι η συμμετοχή του άνδρα είναι εξίσου σημαντική.

Περίπου το 45-50% της γονιμότητας ενός ζευγαριού εξαρτάται από τον άνδρα. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία του ελέγχου του ανδρικού παράγοντα σε ένα υπογόνιμο ζευγάρι», τονίζει ο κ. Κωνσταντίνος Καραμάνης Διευθυντής Ουρολόγος, Metropolitan Hospital.

Ποιοι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν την ανδρική γονιμότητα;

Οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την ανδρική γονιμότητα περιλαμβάνουν τον τρόπο ζωής, όπως το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ, την εργασία σε υψηλές θερμοκρασίες, την έκθεση σε οργανικούς διαλύτες, καθώς και οι παράγοντες που σχετίζονται με το περιβάλλον.

«Ωστόσο, το μεγαλύτερο ποσοστό των προβλημάτων ανδρικής γονιμότητας είναι οργανικής αιτιολογίας και σχετίζονται με την παραγωγή, την ποιότητα και τη διέλευση των σπερματοζωαρίων. Ασθένειες όπως η κιρσοκήλη, η προστατίτιδα και οι φλεγμονές των όρχεων επηρεάζουν τον αριθμό, τη μορφολογία και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων.

Επιπλέον, οι ενδοκρινολογικές παθήσεις, γενετικές ανωμαλίες και χρωμοσωμικές διαταραχές μπορούν επίσης να επηρεάσουν την παραγωγή και την ποιότητα των σπερματοζωαρίων.

Επεμβάσεις στην περιοχή του προστάτη, της ουρήθρας και η παρουσία καρκινικών όγκων στους όρχεις, τον προστάτη και την κύστη μπορούν να προκαλέσουν απόφραξη των σπερματικών σωληναρίων και να εμποδίσουν τη διέλευση των φυσιολογικών σπερματοζωαρίων.

Οι νευρολογικές διαταραχές και η λήψη ψυχοφαρμάκων μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική λειτουργία και να προκαλέσουν αδυναμία εκσπερμάτισης, διαταραχές της στύσης και άλλα σεξουαλικά προβλήματα, με αποτέλεσμα δυσχέρεια γονιμοποίησης», επισημαίνει ο ειδικός.

ανδρική γονιμότητα

Πώς γίνεται ο έλεγχος της ανδρικής γονιμότητας;

Ο έλεγχος της ανδρικής γονιμότητας αρχίζει από το ιστορικό και την κλινική εξέταση του άνδρα, για να διαπιστωθούν οι παράγοντες που την επηρεάζουν, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ, η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες, ο σακχαρώδης διαβήτης, ακόμη και οι παθήσεις της σπονδυλικής στήλης μπορεί να επηρεάσουν τη στύση και την εκσπερμάτιση.

Οι εξετάσεις σπέρματος, αίματος και οι υπέρηχοι παρέχουν πληροφορίες για την ποιότητα του σπέρματος, τυχόν υποκείμενες ενδοκρινολογικές παθήσεις, παρουσία φλεγμονής ή ακόμη και απόφραξης.

Ο έλεγχος μπορεί να συνεχιστεί και με πιο εξειδικευμένες εξετάσεις, για την ανάδειξη πιο σύνθετων προβλημάτων, όπως χρωμοσωμικές ανωμαλίες, νευρολογικές νόσους, ακόμη και κακοήθειες.
Τι είναι και πόσο επηρεάζουν την ανδρική γονιμότητα η κιρσοκήλη και προστατίτιδα;

Τι λέει ο ειδικός

«Οι πλέον συνήθεις και αναστρέψιμες παθήσεις που επηρεάζουν την ποιότητα του σπέρματος είναι η κιρσοκήλη σε ποσοστό 40% και η προστατίτιδα σε ποσοστό 25%.

Η κιρσοκήλη είναι η διόγκωση των σπερματικών φλεβών γύρω από τον όρχι.

Προκαλεί αίσθημα βάρους, πόνο στον όρχι και αύξηση της θερμοκρασίας στο όσχεο. Αυτό επηρεάζει αρνητικά τον αριθμό και την μορφολογία των σπερματοζωαρίων.

Η διόρθωση της κιρσοκήλης μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, με τον χειρουργικό να είναι ο πιο γρήγορος και αποτελεσματικός.

Πρόκειται για απλή επέμβαση, η οποία δεν απαιτεί παραμονή στο νοσοκομείο και έχει σαν αποτέλεσμα τη σημαντική βελτίωση του σπέρματος.

Αντίστοιχα, η προστατίτιδα συνήθως οφείλεται στην παρουσία μικροβίων στον προστάτη. Προκαλεί δυσουρικά ενοχλήματα, πόνο στην περιοχή του προστάτη και στην εκσπερμάτιση, καθώς και μείωση του αριθμού και της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων.

Αφού προηγηθεί μια καλλιέργεια του προστατικού εκκρίματος για την ταυτοποίηση του μικροβίου, ακολουθεί η αντιμετώπισή της με μακρόχρονη αντιβιοτική αγωγή. Αυτή έχει σαν αποτέλεσμα την βελτίωση των συμπτωμάτων αλλά και της ποιότητας του σπέρματος.

Είναι ζωτικής σημασίας να ενημερώνεται το κοινό για τις αιτίες και την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας και να τονίζεται η σημασία της εξέτασης και του άνδρα σε υπογόνιμα ζευγάρια», καταλήγει ο κ. Καραμάνης

Το Metropolitan Hospital διαθέτει μια προηγμένη Ουρολογική Κλινική, που είναι πλήρως εξοπλισμένη και ακολουθεί υψηλά πρότυπα λειτουργίας. Διαθέτει καταρτισμένο επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και προηγμένο ιατρικό εξοπλισμό.

Αυτό επιτρέπει στην κλινική να παρέχει όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες για τη διάγνωση, τη θεραπεία και τη χειρουργική αντιμετώπιση των ασθενών της, ανεξαρτήτως της φύσης της ουρολογικής πάθησης που αντιμετωπίζουν.

Η εξειδικευμένη και εκπαιδευμένη ιατρική και νοσηλευτική ομάδα είναι διαθέσιμη όλο το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα για να παρέχει την καλύτερη δυνατή φροντίδα και υποστήριξη σε κάθε ασθενή, είτε πρόκειται για έκτακτες καταστάσεις είτε για χρόνιες παθήσεις του ουρογεννητικού συστήματος.

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Αργυρός: Μπαμπάς για πρώτη φορά; Οι φήμες και ποια είναι η σύντροφός του, Αλεξάνδρα Νίκα

Ολοένα και πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που θέλουν τον Κωνσταντίνο Αργυρό και την σύντροφό του, Αλεξάνδρα Νίκα να περιμένουν το πρώτο τους παιδί.

Ο Αλέξης Παππάς ξεκαθαρίζει για την καταγωγή του: «Ήμουν και είμαι Έλληνας»

Ο ηθοποιός και πρώην παίκτης του Survivor ξεκαθάρισε πως ποτέ δεν μπήκε στη διαδικασία να κρύψει για την καταγωγή του, η οποία είναι από τη Βόρειο Ήπειρο. Αλέξης Παππάς: Για μπάνιο με τρεις εντυπωσιακές κυρίες μετά τον χωρισμό με την Έλενα Αϊβαλή Στον φετινό κύκλο του παιχνιδιού αναφέρθηκες στην καταγωγή σου από τη Βόρειο Ήπειρο.

Beastie Boys: Κατέθεσαν αγωγή σε βάρος εταιρείας επειδή χρησιμοποιεί τραγούδι τους σε διαφήμιση

Beastie Boys: Κατέθεσαν αγωγή σε βάρος εταιρείας επειδή χρησιμοποιεί τραγούδι τους σε διαφήμιση Το συγκρότημα ζητά αποζημίωση 150.000 δολαρίων Οι Beastie Boys κατέθεσαν αγωγή κατά της Brinker International, της εταιρείας που κατέχει το Chili’s Grill and Bar, υποστηρίζοντας ότι η αλυσίδα εστιατορίων χρησιμοποίησε την επιτυχία τους «Sabotage» του 1994 σε διαφήμιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην

Adele: Tέλος η Αμερική για την τραγουδίστρια – Η σταρ επιστρέφει στην Αγγλία

Adele: Tέλος η Αμερική για την τραγουδίστρια - Η σταρ επιστρέφει στην Αγγλία Οκτώ χρόνια αφότου μετακόμισε στο Λος Άντζελες, η τραγουδίστρια θα γυρίσει πίσω στην πατρίδα της Η Adele φέρεται να σχεδιάζει να επιστρέψει στο Λονδίνο, αφού ολοκληρώσει τις συναυλίες της στο Λας Βέγκας τους επόμενους μήνες. Η 36χρονη τραγουδίστρια και ο 42χρονος σύζυγός της, Ριτς

Ο Lenny Kravitz γυμνός στη μπανιέρα του – Με γυαλιά ηλίου και ύφος σταρ, παραδίδει μαθήματα στιλ  

Ιδού πώς παίρνει το μπάνιο του ένας σούπερ σταρ. Ο Lenny Kravitz δείχνει τον τρόπο με πολύ σέξι και ανεπιτήδευτο τρόπο, όπως οι χιλιάδες followers του είδαν στο προφιλ του στο Instagram. Σε αυτό, ο Lenny Kravitz κάθεται αναπαυτικά σε μια γεμάτη με νερό και σαπουνάδες μπανιέρα, φοράει γυαλιά καθρέφτες, κρατά στο ένα χέρι ένα

Πέθανε ο ράπερ Αιφνίδιος

Πέθανε ο ράπερ Αιφνίδιος Παρασκευή, 12.7.2024, 17:27 Zappit@ZAPPIT_ Έφυγε από τη ζωή, ξαφνικά, ο ράπερ Αιφνίδιος σε ηλικία 37 ετών. Τους απανταχού φίλους της ραπ μουσικής και όχι μόνο ήρθε να βυθίσει στη θλίψη η είδηση πως ο ράπερ Αιφνίδιος δεν βρίσκεται πια στη ζωή. Ο Μάνος Κουμαρτζής, γνωστός με το ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε ως

Μιχάλης Ρέππας: «Δεν μπορώ να δεχτώ μέσα μου ότι δεν θα συναντήσω ξανά την Άννα Παναγιωτοπούλου και τη Μίνα Αδαμάκη»

Μιχάλης Ρέππας: «Δεν μπορώ να δεχτώ μέσα μου ότι δεν θα συναντήσω ξανά την Άννα Παναγιωτοπούλου και τη Μίνα Αδαμάκη» Παρασκευή, 12.7.2024, 15:20 Zappit@ZAPPIT_ «Και η Άννα Παναγιωτοπούλου και η Μίνα Αδαμάκη είναι απώλειες που δεν τις έχω συνειδητοποιήσει», λέει ο Μιχάλης Ρέππας. Συνέντευξη στο περιοδικό «Λοιπόν» και τον Ανδρέα Θεοδώρου παραχώρησε ο Μιχάλης Ρέππας.

Η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου μας δείχνει το σώμα της δέκα ημέρες μετά τη γέννα

Την απόλυτη ευτυχία ζει η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, καθώς πριν δέκα ημέρες γέννησε το δεύτερο παιδί της. Η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου πριν δέκα ημέρες έφερε στη ζωή το δεύτερο αγοράκι της και πλέει σε πελάγη ευτυχία μαζί με τον πρωτότοκο γιο της Βλάσση και τον σύζυγό της, Βασίλη Σταθοκωστόπουλο. Μάλιστα το μεσημέρι της Παρασκευής (12/07/2024) η Κωνσταντίνα

Σπυροπούλου: Με μίνι φόρεμα στην πρώτη ολόσωμη φωτό μετά τον ερχομό του δεύτερου παιδιού της

Ανανεωμένη, φρέσκια και κούκλα στην πρώτη ολόσωμη φωτογραφία της μετά τον ερχομό του δεύτερου παιδιού της η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου. Η παρουσιάστρια πόζαρε στον καθρέφτη με μίνι μαύρο φόρεμα και η σιλουέτα της μόλις δέκα ημέρες μετά τον τοκετό είναι απίθανη! Σπυροπούλου: Οι αδημοσίευτες φωτό πριν τον τοκετό – Οι λήψεις με λευκό μπικίνι Όπως ακριβώς

Ιουλία Καλλιμάνη: Το εντυπωσιακό βιντεοκλίπ στη Σαντορίνη για το νέο της τραγούδι

Η Ιουλία Καλλιμάνη εγκαινιάζει τη συνεργασία της με την Heaven Music και κυκλοφορεί το νέο τραγούδι με τίτλο «Τίποτα Τυχαίο».

Κωνσταντίνος Αργυρός: Έγκυος η Αλεξάνδρα Νίκα – Ο τραγουδιστής θα γίνει για πρώτη φορά πατέρας

Κωνσταντίνος Αργυρός: Έγκυος η Αλεξάνδρα Νίκα - Ο τραγουδιστής θα γίνει για πρώτη φορά πατέρας Κωνσταντίνος Αργυρός: Έγκυος η Αλεξάνδρα Νίκα - Ο τραγουδιστής θα γίνει για πρώτη φορά πατέρας Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύντροφος του τραγουδιστή περιμένει αγοράκι Ο Κωνσταντίνος Αργυρός σε λίγους μήνες θα γίνει πατέρας, καθώς η σύντροφός του είναι έγκυος στο

Χριστίνα Κολέτσα: Η τραγουδίστρια έκανε βραδινό μπάνιο στη θάλασσα

Δείτε τα στιγμιότυπα που δημοσίευσε στο Instagram