Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου του Παγκρέατος: Νέες θεραπείες βελτιώνουν την πρόγνωση

Date:

Η τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου κάθε έτους έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου του Παγκρέατος.

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι μία από τις συχνότερες αλλά και πιο δύσκολες στην αντιμετώπισή τους κακοήθεις νόσους, καθώς αναπτύσσεται «σιωπηρά» και συνήθως διαγιγνώσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο.

Το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Καρκίνου (GCO) υπολογίζει ότι είναι ο έκτος συχνότερος καρκίνος στην Ελλάδα, με περισσότερα από 2.300 περιστατικά ετησίως. Το 2020, εξ άλλου, 2.097 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του. Το γεγονός αυτό τον καθιστά την τέταρτη σε θνητότητα κακοήθεια στη χώρα μας, όπως ισχύει και σε όλη την Ευρώπη.

Όπως αναφέρουν ειδικοί από την Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα, ο καρκίνος του παγκρέατος ευθύνεται ετησίως για το 7,4% των θανάτων από καρκίνο στην Ευρώπη.

Στα αρχικά στάδιά του δεν προκαλεί  συμπτώματα. Το αποτέλεσμα είναι το 80% των περιπτώσεων να διαγιγνώσκoνται ήδη σε προχωρημένα στάδια.

Δυστυχώς, η επίπτωση του καρκίνου του παγκρέατος αυξάνεται κατά περίπου 1% ετησίως τα τελευταία έτη. Ωστόσο η θνητότητα αυξάνεται κατά 0,2%. Και αυτό διότι ενώ η επίπτωση του καρκίνου του παγκρέατος παρουσιάζει αυξητική τάση, η επιβίωση βελτιώνεται σταθερά με τις νέες θεραπευτικές εξελίξεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πενταετής επιβίωση ήταν κάτω από 5% τις προηγούμενες δεκαετίες. Πλέον, όμως, ανέρχεται στο 12%, χάρη στις νέες θεραπευτικές επιλογές.

Η χημειοθεραπεία

Όπως αναφέρουν οι ιατροί της Κλινικής Αγγελική Ανδρικοπούλου, Μαρία Καπαρέλου και οι καθηγητές Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και Θάνος Δημόπουλος, ο ακρογωνιαίος λίθος την τελευταία δεκαετία όταν ο καρκίνος του παγκρέατος είναι προχωρημένος είναι η χημειοθεραπεία:

  • Είτε με οξαλιπλατίνη, 5-φθοριοουρακίλη, ιρινοτεκάνη και λευκοβορίνη (FOLFIRINOX)
  • Είτε με γεμσιταβίνη και αμπραξάνη

Νέα δεδομένα από την μελέτη NAPOLI-3, που ανακοινώθηκε το 2023, προτείνουν την χορήγηση λιποσωμικής ιρινοτεκάνης (Onivyde) έναντι της απλής ιρινοτεκάνης (NALIRIFOX) στην θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου παγκρέατος.

Η χορήγησή της οδήγησε σε αύξηση τόσο της συνολικής επιβίωσης όσο και του διαστήματος ελεύθερου προόδου νόσου, σε σύγκριση με την καθιερωμένη θεραπεία με γεμσιταβίνη και αμπραξάνη.

Ειδικότερα, η θεραπεία με λιποσωμική ιρινοτεκάνη πέτυχε επιβίωση στα δύο έτη 45,6%, έναντι 19,3% στους ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με γεμσιταβίνη και αμπραξάνη.

Το νέο αυτό χημειοθεραπευτικό σκεύασμα έχει εγκριθεί ήδη από το 2015 στις ΗΠΑ από τον FDA για ασθενείς που έχουν λάβει γεμσιταβίνη.

Οι στοχευμένες θεραπείες

Ο καρκίνος του παγκρέατος μπορεί να αντιμετωπιστεί και με στοχευμένες θεραπείες. Οι ειδικοί αναφέρουν πως πλήθος, νέων στοχευμένων θεραπειών έχουν συμπεριληφθεί στην θεραπευτική φαρέτρα και έχουν συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση του προσδόκιμου επιβίωσης με τη νόσο.

Οι αναστολείς των PARP πρωτεϊνών (PARP inhibitors) είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται ευρέως στην θεραπεία άλλων όγκων (του καρκίνου ωοθηκών, μαστού, προστάτη). Η θεραπεία με έναν τέτοιον αναστολέα που λέγεται ολαπαρίμπη, έχει εγκριθεί από τον FDA ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019 ως μονοθεραπεία στον καρκίνο παγκρέατος, για τη θεραπεία συντήρησης ασθενών με μεταλλάξεις των BRCA1/2 γονιδίων που δεν παρουσιάζουν πρόοδο νόσου στην χημειοθεραπεία πρώτης γραμμής με πλατίνα.

Οι ασθενείς αυτοί αποτελούν το 4-8% των ασθενών με καρκίνο παγκρέατος. Η έγκριση βασίστηκε στην μελέτη POLO που έδειξε όφελος ως προς το διάστημα ελεύθερο υποτροπής νόσου από την λήψη ολαπαρίμπης σε ασθενείς με μεταλλάξεις BRCA1/2.

Συγκεκριμένα, το μέσο διάστημα ελεύθερο προόδου νόσου ήταν 7,4 μήνες στους ασθενείς που έλαβαν ολαπαρίμπη, έναντι 3,8 μηνών σε όσους έλαβαν την καθιερωμένη αγωγή. Ωστόσο, από νεότερα δεδομένα φάνηκε πως η θεραπεία αυτή δεν έδειξε όφελος ως προς τη συνολική επιβίωση.

Μία μελέτη φάσης 2 έδειξε ενθαρρυντικά αποτελέσματα και από την θεραπεία συντήρησης με ρουκαπαρίμπη (ένας άλλος αναστολέας PARP πρωτεϊνών). Η θεραπεία χορηγήθηκε σε ασθενείς με μεταστατικό καρκίνωμα παγκρέατος και μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1, BRCA2 και PALB2 του ομόλογου ανασυνδυασμού (NCT03140670).

Το μέσο διάστημα ελεύθερο προόδου νόσου ήταν 13,1 μήνες και η μέση συνολική επιβίωση 23,5 μήνες. Περισσότερο από το 40% των ασθενών ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία. Αναμένεται σύντομα η έγκριση αυτής της θεραπείας.

Με βάση αυτά τα θετικά αποτελέσματα στην υποκατηγορία των ασθενών με μεταλλάξεις BRCA1, BRCA2 και PALB2 στο μεταστατικό καρκίνο παγκρέατος, έχει σχεδιαστεί η μελέτη ECOG/ACRIN APOLLO trial (EA2192) που εξετάζει την επικουρική θεραπεία με ολαπαρίμπη στον πρώιμο, χειρουργηθέν καρκίνο παγκρέατος.

Έναντι συγκεκριμένων μεταλλάξεων

Ο καρκίνος του παγκρέατος αντιμετωπίζεται και με στοχευμένες θεραπείες έναντι συγκεκριμένων μεταλλάξεων, οι οποίες μπορούν να ανιχνευθούν με ειδικά μοριακά τεστ κατά την βιοψία.

Το 90% των καρκινωμάτων παγκρέατος, λ.χ., φέρουν μεταλλάξεις στο γονίδιο KRAS. Ωστόσο μόνο το 1-2% των ασθενών φέρουν την μετάλλαξη KRASG12C.

Ένας νέος αναστολέας της μετάλλαξης KRASG12C, η σοτορασίμπη, έδειξε πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα στην μελέτη CodeBreak 100 στον μεταστατικό καρκίνο του παγκρέατος με την ομώνυμη μετάλλαξη. Ο αναστολέας αυτός έχει λάβει ήδη έγκριση από το 2021 για τον μεταστατικό καρκίνο του πνεύμονα με μετάλλαξη KRASG12C.

Η θεραπεία με σοτορασίμπη έδειξε ανταπόκριση στο 21% των ασθενών με καρκίνο παγκρέατος και μέσο διάστημα ελεύθερο προόδου νόσου 4 μηνών. Συνεπώς, ασθενείς που φέρουν την μετάλλαξη μπορεί να επωφεληθούν από την θεραπεία με αυτό το νέο φάρμακο.

Ακόμη νεότερα δεδομένα δείχνουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα και από την θεραπεία με το νέο αναστολέα της μετάλλαξης KRASG12C ανταγκρασίμπη (μελέτη KRYSTAL-10. Η ανταπόκριση σε αυτόν έφτασε στο 33% σε ασθενείς με KRASG12C-μεταλλαγμένο καρκίνο παγκρέατος.

Επίσης, άλλες νέες θεραπείες αφορούν πολύ σπάνιες μεταλλάξεις στον καρκίνο του παγκρέατος. Ειδικότερα είναι:

  • Η θεραπεία με τραμετινίμπη και νταμπραφενίμπη σε ασθενείς που φέρουν μετάλλαξη BRAFV600E
  • Η θεραπεία με λαροτρεκτινίμπη σε ασθενείς με γονιδιακή σύντηξη ΝTRK

Οι μεταλλάξεις BRAF απαντώνται σε λιγότερο από το 5% των καρκίνων παγκρέατος. Οι συντήξεις NTRK αναφέρονται σε συχνότητα κάτω από 1% στον καρκίνο του παγκρέατος, ωστόσο ανιχνεύονται πιο συχνά σε ασθενείς που δεν φέρουν KRAS μεταλλάξεις.

Απαραίτητος ο μοριακός έλεγχος

Οι θεραπευτικές εξελίξεις καθιστούν απαραίτητη την διεξαγωγή μοριακού ελέγχου σε ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο παγκρέατος, ιδίως για:

  • Τα γονίδια BRCA1/2
  • Τα γονίδια KRAS και KRASG12C

Σε περίπτωση μη ανεύρεσης μετάλλαξης στο γονίδιο KRAS, ενδείκνυται ο έλεγχος για μεταλλάξεις BRAF και συντήξεις NTRK.

Τέλος, αν και τα ποσοστά επιτυχίας της ανοσοθεραπείας είναι υψηλά σε αρκετές συμπαγείς κακοήθειες, στον καρκίνο του παγκρέατος οι περισσότερες μελέτες με ανοσοθεραπεία απέτυχαν να βελτιώσουν την επιβίωση. Αυτό οφείλεται κυρίως στο μικροπεριβάλλον του όγκου και στην χαμηλή διήθηση του από Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ωστόσο, από την ανοσοθεραπεία ωφελείται μία υποκατηγορία των ασθενών με καρκίνο παγκρέατος που παρουσιάζουν μικροδορυφορική αστάθεια (microsatellite instability). Οι ασθενείς αυτοί αποτελούν το περίπου 1% του συνόλου των πασχόντων με καρκίνο παγκρέατος.

Με βάση την μελέτη KEYNOTE-158, η ανοσοθεραπεία με πεμπρολιζουμάμπη μπορεί να χορηγηθεί σε ασθενείς με συμπαγείς κακοήθειες με μικροδορυφορική αστάθεια (MSI-high/dMMR).

Παρόλα αυτά, το ποσοστό ανταπόκρισης στους ασθενείς με καρκίνο παγκρέατος MSI-high/dMMR ανέρχεται στο 18,2%. Το ποσοστό αυτό είναι 50% χαμηλότερο απ’ ό,τι σε άλλες συμπαγείς κακοήθειες.

Ουσιαστική βελτίωση

Παρότι λοιπόν ο καρκίνος του παγκρέατος είναι δύσκολη νόσος, γίνονται βήματα προόδου. Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι για την ουσιαστική βελτίωση της πρόγνωσης των ασθενών καθοριστικό ρόλο έχει:

  • Η ευαισθητοποίηση του κοινού για τον  συχνό αυτό καρκίνο
  • Η πρώιμη διάγνωση
  • Η αντιμετώπιση από εξειδικευμένους χειρουργούς καρκίνου παγκρέατος

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ινομυαλγία: Συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης μιας «αόρατης» αλλά εξουθενωτικής πάθησης

Η ινομυαλγία είναι στην πραγματικότητα αρκετά συχνή, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν έχουν καν ακούσει ποτέ γι' αυτήν, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια επώδυνη κατάσταση Τι είναι η ινομυαλγία Όπως αναφέρει και η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα – ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α., η ινομυαλγία είναι ένας τύπος ρευματοπάθειας που επηρεάζει τους μύες και τους συνδέσμους, αλλά όχι τις αρθρώσεις.

Εφηβεία: Ο ρόλος των social media στις νεανικές φιλίες δεν είναι αυτός που νομίζαμε – Έρευνα αποκαλύπτει

ΠΑΙΔΙ Η συνδεσιμότητα και η ευκολία στην επικοινωνία που προσφέρουν οι κοινωνικές πλατφόρμες επικαλύπτονται από άλλες ιδιότητες, όχι και τόσο... φιλικές για τους εφήβους Σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από τα ψηφιακά μέσα, οι έφηβοι είναι ίσως οι πρωταγωνιστές της σύγχρονης διαδικτυακής πραγματικότητας. Όσο, όμως, κι αν αυτό τους επιτρέπει να επικοινωνούν ευκολότερα και πιο

Ένας στους τρεις ζει σε σπίτι με εσωτερική ρύπανση από σόμπες και τζάκια

Ποιες είναι οι συχνότερες πηγές εσωτερικής ρύπανσης και με ποια προβλήματα υγείας σχετίζονται. Ένας στους τρεις ανθρώπους σε όλο τον κόσμο εκτίθενται σε εσωτερική ρύπανση στα σπίτια τους, λόγω των μέσων που χρησιμοποιούν για μαγείρεμα και θέρμανση, σύμφωνα με νέα μελέτη. Η εσωτερική ρύπανση είναι επικίνδυνη για την υγεία και κοστίζει ετησίως εκατομμύρια ζωές, προειδοποιούν

Υπνηλία την ημέρα: Ο άγνωστος κίνδυνος που κρύβει στους ηλικιωμένους

Τα ευρήματα νέας μελέτης σε μερικές εκατοντάδες 80χρονες εθελόντριες. Τι λένε οι ερευνητές. Η αυξανόμενη υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας δεν είναι μία αθώα κατάσταση, τουλάχιστον για τους ηλικιωμένους, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF). Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως όταν εκδηλώνεται σε προχωρημένη ηλικία, σχετίζεται με σημαντικά αυξημένο

Challenges: Όλο και μικρότερα τα παιδιά που συμμετέχουν – Τι να προσέξουν παιδιά και γονείς

ΠΑΙΔΙ Η πρόσφατη περιπέτεια μιας 7χρονης στις ΗΠΑ, που κινδύνεψε να χάσει τη ζωή της μετά από ένα ακραίο challenge, επαναφέρει τη συζήτηση για την ασφάλεια του διαδικτύου και την ορθή χρήση των κοινωνικών δικτύων Aκόμα  ένα περιστατικό σοβαρού τραυματισμού παιδιού μετά από κάποια πρόκληση στα κοινωνικά δίκτυα ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Η μόλις

Τι είναι η Face Yoga – Τι προσφέρει και πώς γίνεται

WELLNESS ΤΟΝΩΣΗ Η νέα τάση που προσφέρει άμεσα τόνωση στο πρόσωπό σας είναι εδώ και λέγεται Face Yoga. Όμως, τι ακριβώς είναι και πώς γίνεται; Η ειδικός μας καθοδηγεί βήμα-βήμα *Το κείμενο υπογράφει η κυρία Αρετή Καφαντάρη, Face Yoga Expert & Instructor Trainer Μπορεί να ακούτε συνέχεια για το μεγάλο νέο trend του wellness και

Νόσος του Crohn: Ο ρόλος των γονιδίων και της κληρονομικότητας

Για οποιονδήποτε παλεύει με τη νόσο του Crohn ή έχει συγγενείς που υποφέρουν από αυτήν, είναι λογικό να τον απασχολεί το θέμα της κληρονομικότητας. Από ποιον το πήρα; Κι αν αποκτήσω παιδιά, θα έχουν κι αυτά Crohn; Ή, στην περίπτωση που αυτός που έχει την πάθηση στην οικογένεια είναι ένας από τους γονείς, πόσο πιθανό

Κοινό αντιβιοτικό αντιμετωπίζει την τριχόπτωση λόγω αυτοάνοσου ακόμη και σε μικρές δόσεις

Νέα μελέτη δείχνει ότι το αντιβιοτικό μπορεί να περιορίσει την τριχόπτωση ακόμη σε χαμηλές δόσεις Το αντιβιοτικό δοξυκυκλίνη χρησιμοποιείται συνήθως για την τριχόπτωση που προκαλείται λόγω λεμφοκυτταρικής ουλωτικής αλωπεκίας, ενός αυτοάνοσου νοσήματος όπου τα κύτταρα του ανοσοποιητικού στοχεύουν τους θύλακες των τριχών, ανέφεραν οι ερευνητές. Αλλά οι σχετικά υψηλές δόσεις δοξυκυκλίνης που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη

Περιεμμηνόπαυση: Πώς θα αντιμετωπίσετε τη «βαριά» περίοδο και την κόπωση που μπορεί να προκαλεί

Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η μη φυσιολογική εμμηνορροϊκή αιμορραγία κατά την περιεμμηνόπαυση σχετίζεται με κόπωση. Οι ακανόνιστοι εμμηνορροϊκοί κύκλοι κατά τη μέση ηλικία ή οι αλλαγές στην ποσότητα και τη διάρκεια της εμμηνορροϊκής ροής είναι συχνά σημάδι περιεμμηνόπαυσης. Αυτή η φάση πριν από την εμμηνόπαυση επηρεάζει συνήθως τις γυναίκες από τα μέσα έως τα τέλη

Οθόνη υπολογιστή και όραση: Τι συμπτώματα μπορεί να παρουσιάσετε – Πώς να προστατευθείτε

Τι σχέση έχει στ' αλήθεια η κόπωση των ματιών με το μπλε φως, το βλεφάρισμα και την απόσταση από τις οθόνες. Ψηφιακές οθόνες βρίσκονται παντού γύρω μας: στα γραφεία, στις τσάντες, πάνω στα πόδια μας. Η συνέπεια από την υπερβολική ενασχόληση με αυτές είναι κόπωση των ματιών που εκδηλώνεται με διάφορα συμπτώματα. Ωστόσο αυτό δεν

ΕΟΦ: Επικίνδυνες για την υγεία οι μη αδειοδοτημένες κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες

Τι να προσέχουν οι ασθενείς όταν τους προσφέρονται προηγμένες θεραπείες. Πώς να ελέγξουν αν είναι νόμιμες. Σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια Υγεία αποτελούν τα μη αδειοδοτούμενα φάρμακα προηγμένων θεραπειών (κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες – ATMP), αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ). Όπως εξηγεί σε ανακοίνωση που εξέδωσε, σχετική προειδοποίηση εξέδωσαν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) και

Pizza pronto (χωρίς μαγιά)

Χρόνος: ½ ώραΒαθμός δυσκολίας: Εύκολο Υλικά (1 μεγάλη πίτσα) 1 ½ φλ. αλεύρι πίτσας + λίγο επιπλέον1 κύπελλο 200 γρ. πλήρες γιαούρτι στραγγιστό1 κουταλιά ελαιόλαδο για άλειμμα5-6 κουταλιές έτοιμη σάλτσα ντομάτας για μακαρόνια (από βαζάκι)1 κουταλάκι ψιλοκομμένος βασιλικός1 φλ. τριμμένη μοτσαρέλα2 ντομάτες ρόμα (φοινικωτές) σε λεπτές ροδέλες ή 10-12 οβάλ μικρά ντοματίνια, κομμένα στα δυοαλάτι