Τι είναι και πως μεταδίδεται η αμοιβάδα που «τρώει» τον εγκέφαλο

Date:

Πως μολύνει η εγκεφαλοφάγος αμοιβάδα τον άνθρωπο. Σε πόσο καιρό εκδηλώνονται τα συμπτώματα.

Αίσθηση προκάλεσε η είδηση ότι ένα αγοράκι ηλικίας μόλις 1 έτους έχασε τη ζωή του στις ΗΠΑ όταν μολύνθηκε από μία «αμοιβάδα που τρώει τον εγκέφαλο», καθώς κολυμπούσε σε πισίνα.

Το πρωτόζωο που του κόστισε τόσο άδικα τη ζωή λέγεται Naegleria fowleri ή εγκεφαλοφάγος αμοιβάδα. Είναι ένας μονοκύτταρος οργανισμός που φαίνεται μόνο στο μικροσκόπιο. Είναι συνηθισμένος στα γλυκά, ζεστά νερά (λ.χ. σε λίμνες, ποτάμια, ιαματικές πηγές) και στο χώμα σε όλο τον κόσμο. Δεν ζει, όμως, στο αλμυρό νερό της θάλασσας.

Παρότι οι αμοιβάδες του γένους Naegleria έχουν πολλά υποείδη, μόνο η Naegleria fowleri προσβάλλει τον άνθρωπο, αναφέρουν τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ.

Όπως εξηγούν, οι άνθρωποι κατά κανόνα μολύνονται από την αμοιβάδα αυτή όταν εισβάλλει στον οργανισμό τους μέσω της μύτης. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν κολυμπούν, κάνουν βουτιές ή βυθίσουν το κεφάλι τους στο ζεστό γλυκό νερό.

Μέσω της μύτης η αμοιβάδα φθάνει εύκολα στον εγκέφαλο, όπου αρχίζει να καταστρέφει τον εγκεφαλικό ιστό προκαλώντας μία καταστροφική νόσο: την πρωτοπαθή αμοιβαδική μηνιγγοεγκεφαλίτιδα.

Η νόσος είναι σχεδόν πάντοτε μοιραία. Μόλις τέσσερις άνθρωποι επιβίωσαν από τα 157 γνωστά κρούσματα στις ΗΠΑ μεταξύ 1962 και 2022. Το ποσοστό θνησιμότητας έφθασε στο 97%. Οι ασθενείς κατέληξαν από την καταστροφή του εγκεφαλικού ιστού και την διόγκωση του εγκεφάλου τους.

Υπάρχει επίσης ενδεχόμενο να μολυνθεί κανείς από το πρωτόζωο κάνοντας ρινικές πλύσεις με μολυσμένο νερό. Δεν μπορεί όμως να μολυνθεί πίνοντας μολυσμένο νερό. Ούτε μεταδίδεται η αμοιβάδα από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί κάποιος να μολυνθεί κολυμπώντας σε ελλιπώς συντηρημένη και καθαρισμένη πισίνα, γεμάτη με ανεπαρκώς χλωριωμένο νερό.

Σε κάθε περίπτωση για να συμβεί μόλυνση το νερό πρέπει να είναι γλυκό και ζεστό.  Γι’ αυτό τον λόγο οι περισσότερες λοιμώξεις καταγράφονται κατά τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Κυρίως στα αγόρια

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα από τις ΗΠΑ, μεταξύ 2013 και 2022 αναφέρθηκαν συνολικώς 29 λοιμώξεις από την εγκεφαλοφάγο αμοιβάδα. Εφέτος, έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους 5 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων το αγοράκι που προαναφέρθηκε.

Για αδιευκρίνιστους λόγους, οι περισσότεροι ασθενείς είναι αγόρια, ηλικίας κυρίως κάτω των 14 ετών. Οι ειδικοί εικάζουν ότι ίσως αυτό οφείλεται στο ότι τα αγόρια είναι πιθανότερο να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες που εμπεριέχουν βουτιές στο νερό.

Ραγδαία εξέλιξη

Τα πρώτα συμπτώματα της αμοιβάδωσης εκδηλώνονται συνήθως 5 ημέρες μετά τη μόλυνση. Μπορεί όμως να μεσολαβήσουν από 1 έως 12 ημέρες. Οι ασθενείς αρχικά παρουσιάζουν:

  • Πονοκέφαλο
  • Πυρετό
  • Ναυτία ή έμετο

Αργότερα, μπορεί να εκδηλώσουν δυσκαμψία του αυχένα, νοητική σύγχυση και έλλειψη προσοχής σε ανθρώπους και αντικείμενα γύρω τους. Καθώς η νόσος εξελίσσεται αναπτύσσονται επιληπτικές κρίσεις και παραισθήσεις. Τελικά ο ασθενής πέφτει σε κώμα και συνήθως καταλήγει.

Από τη στιγμή που αρχίζουν τα συμπτώματα, η νόσος εξελίσσεται ραγδαία. Συνήθως προκαλεί το θάνατο εντός 5 ημερών, αν και έχουν αναφερθεί περιστατικά που κατέληξαν σε 1 έως και 18 ημέρες.

Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει εξαιρετικά αποτελεσματική θεραπεία για τη λοίμωξη που προκαλεί η εγκεφαλοφάγος αμοιβάδα. Χορηγείται όμως συνδυασμός φαρμάκων που έως στιγμής έχει σώσει κάποιες ζωές.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Κεµπάπ µε σάλτσα γιαουρτιού

ΥΛΙΚΑ Για τ o κεµπάπ: ½ κιλό κιµά βοδινού ½ κιλό κιµά κοτόπουλου ½ φλ. µαϊντανό ψιλοκοµµένο 1 µεγάλο κρεµµύδι ψιλοκοµµένο 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκοµµένες 1 κουταλάκι κύµινο (αρτυσιά) ½ κουταλάκι µοσχοκάρυδο 2 κουταλιές ελαιόλαδο ξυλάκια για σουβλάκια Αλάτι, πιπέρι Για τη σάλτσα γιαουρτιού: 1 φλ. γιαούρτι 4 αγγουράκια τουρσί ψιλοκοµµένα 1 κουταλάκι πάπρικα ½ 

Κατσικίσιο τυρί πανέ µε σουσάµι και γλυκό καρυδάκι

Δείτε Επίσης Κεµπάπ µε σάλτσα γιαουρτιού Burrata µε τρούφα, προσούτο και ντοµάτες Μαρουλοσαλάτα με χαρουπόμελο Ψητό χαλούμι σε στικ με σάλτσα ντομάτας Ψητά λαχανικά με χαλούμι, ντοματίνια και βασιλικό Σαλάτα με ψητό χαλούμι, κόκκινα σταφύλια και μαϊντανό Ογκρατέν κολοκυθιών με δυόσμο και χαλούμι Μπέργκερ με χαλούμι, ντομάτα και μαρούλι Χαλούμι με κρούστα, μέλι και σησάμι

Η Ιωάννα Τούνη ποζάρει γυμνή στην μπανιέρα της – Δείτε το σέξι στιγμιότυπο

Η Ιωάννα Τούνη ποζάρει γυμνή στην μπανιέρα της - Δείτε το σέξι στιγμιότυπο Η Ιωάννα Τούνη ποζάρει γυμνή στην μπανιέρα της - Δείτε το σέξι στιγμιότυπο Δείτε την ανάρτηση που έκανε η Instagrammer στα social media Μια σέξι φωτογραφία με την ίδια να ποζάρει γυμνή στην μπανιέρα της δημοσίευσε η Ιωάννα Τούνη στα social media.

Η Δούκισσα Νομικού φωτογραφίζει την κόρη της στην παραλία

Η μικρή μου γοργόνα, έγραψε το μοντέλο στην ανάρτησή της

Ιωάννα Τούνη: Ποζάρει γυμνή στην μπανιέρα της, στην Αντίπαρο

Η Ιωάννα Τούνη απολαμβάνει τις καλοκαιρινές της διακοπές και για ακόμη μία φορά ξέρει να τραβάει τα βλέμματα πάνω της.

Μαρίνα Καλογήρου: «Έχω λάβει πάνω από 1.000 μηνύματα από ανθρώπους που έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά»

«Άρα πόσοι είναι οι παιδεραστές - κακοποιητές ανάμεσά μας; Άς ανοίξουμε τα μάτια να τους δούμε», έγραψε η Μαρίνα Καλογήρου. Η Μαρίνα Καλογήρου σόκαρε το πανελλήνιο μετά τις αποκαλύψεις της, ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά από 4 έως 14 ετών. Μαρίνα Καλογήρου: Σοκάρει η αποκάλυψή της – «Κακοποιήθηκα σεξουαλικά από τα 4 έως τα 14, από 2

Η Αντελίνα Βαρθακούρη κάνει διακοπές σε εξωτικό νησί της Καραϊβικής μαζί με τις κόρες της

Μακριά από τον σύζυγό της, Χάρη Βαρθακούρη βρίσκεται αυτές τις ημέρες η Αντελίνα Βαρθακούρη, καθώς εκείνη και οι μονάκριβες κόρες της, Μελωδία και Λιόνα βρίσκονται σε διακοπές διαρκείας. Η παρουσιάστρια και τα κορίτσια της αυτές της ημέρες είναι στη μακρινή Αμερική και ύστερα από πολλές βόλτες στη Νέα Υόρκη, βρέθηκαν σε ένα εξωτικό νησί της

Ρούλα Κορομηλά: «Δεν έχω κάνει λίφτινγκ, μακάρι να μπορούσα, δεν με αφήνουν οι γιατροί»

Η Ρούλα Κορομηλά αποφάσισε να κάνει μερικές προσωπικές αποκαλύψεις μέσω των social media και όσα είπε ήταν άκρως ενδιαφέροντα. Ο δημοσιογράφος Κώστας Κόκκολας ανέλαβε να τη… μυήσει στον θαυμαστό κόσμο του TikTok, παραδίδοντας στη Ρούλα Κορομηλά κάποια μαθήματα κι εκείνη εξομολογήθηκε ότι θα ήθελε να κάνει λίφτινγκ αλλά δεν μπορεί.  Μεταξύ σοβαρού και αστείου, οι

Δούλευε καθαριστής για να πληρώνει τα ιδιαίτερα – Σάρωσε στις Πανελλήνιες με 19.340 μόρια ο Ιωάννης Παρίσης

Ενδιαφεροντα ΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ Δούλευε καθαριστής για να πληρώνει τα ιδιαίτερα – Σάρωσε στις Πανελλήνιες με 19.340 μόρια ο Ιωάννης Παρίσης Από καθαριστής… φοιτητής Ιατρικής – Η συγκλονιστική πορεία του Ιωάννη Παρίση Τζωρτζίνα Φράγκου 17.07.2025 | 18:35 ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Από καθαριστής… φοιτητής Ιατρικής – Η συγκλονιστική πορεία του Ιωάννη Παρίση. Με 19.340 μόρια, ο Ιωάννης Παρίσης, απόφοιτος του 1ου

Διακόπτες, κουρτίνες και βρύσες – Τα 15 αντικείμενα στο σπίτι μας που είναι πιο βρώμικα απ’ ό,τι νομίζουμε

Τα περισσότερα καθημερινά αντικείμενα είναι συνήθως λίγο βρώμικα. Σπάνια έρχονται σε επαφή με σαπούνι ή απολυμαντικό. Υπάρχουν, όμως, κάποια που είναι πιο πιθανό να συγκεντρώσουν μικρόβια. Δημοσίευμα του Guardian επιχειρεί να βρει τα 15 αντικείμενα που όλοι έχουμε στο σπίτι μας και είναι πιο βρώμικα απ’ όσο νομίζουμε. Εκτός από παθογόνα που μπορούν να προκαλέσουν

Γρηγόρης Αρναούτογλου: «Θα ξαναγυρνούσα στην πρωινή ζώνη, με τον «Πρωινό Καφέ» του ANT1»

Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου έχει αφήσει το δικό του ανεξίτηλο στίγμα στην ελληνική τηλεόραση. Ο παρουσιαστής που τα τελευταία χρόνια έχει «μετακομίσει» στη βραδινή και νυχτερινή ζώνη, έχει «γράψει» πολλά χιλιόμετρα και στην πρωινή, με την εκπομπή «Όμορφος Κόσμος το Πρωί» Ο γνωστός παρουσιαστής, σε ζωντανή σύνδεση σήμερα από τη Σκιάθο στην εκπομπή «Καλοκαίρι Παρέα», αποκάλυψε

Νέο εστιατόριο για τον Ευάγγελο Μητσοτάκη στο Potomac της Ουάσινγκτον

Ένα νέο εστιατόριο που εξυμνεί την ελληνική κουζίνα και είναι προϊόν της συλλογικής προσπάθειας του διεθνές καταξιωμένου Έλληνα Chef Ευάγγελου «Άγγελο» Μητσοτάκη και της συζύγου του Ρόδης Τζάνη είναι το “Mykonos” στο Cabin John Village του Πότομακ που άνοιξε τις πόρτες του το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά εστιατόριο που