Στις 19 Φεβρουαρίου 2023 το παλάτι του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσε λεπτομέρειες για τη μουσική που θα ακουστεί κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της στέψης του Βασιλιά Καρόλου στις 6 Μαΐου.

Ο Βασιλιάς Κάρολος είχε ζητήσει, μεταξύ άλλων, να ακουστεί και ελληνική ορθόδοξη μουσική, στη μνήμη του πατέρα του, Φίλιππου, ο οποίος γεννήθηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Παλάτι Μον Ρεπό στην Κέρκυρα στις 10 Ιουνίου το 1921.

Ο ίδιος ο Βασιλιάς φέρεται να έχει επιλέξει τη χορωδία βυζαντινών ψαλτών που απαρτίζεται από ιεροψάλτες, μουσικοδιδάσκαλους και μελετητές βυζαντινών ψαλμωδιών. Τα μέλη της χορωδίας βρίσκονται μοιρασμένα στην Ελλάδα και τη Βρετανία κατά κύριο λόγο.

Τη χορωδία Βυζαντινών Ψαλτών θα διευθύνει ο δρ. Αλέξανδρος Λίγκας, ο οποίος συγκρότησε το σύνολο ειδικά για τη στέψη. Η χορωδία αποτελείται από έμπειρους τραγουδιστές που έχουν υπηρετήσει ως ιεροψάλτες σε καθεδρικούς ναούς και ενορίες στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα.

Οι ψάλτες έχουν επίσης ενεργήσει ως «εκπαιδευτές για τη Βυζαντινή Μουσική Σχολή της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας και σε εξειδικευμένες χορωδίες όπως η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία, οι Maïstores της Ψαλτικής Τέχνης και η Cappella Romana», σύμφωνα με την Ιστοσελίδα Cappella Romana.

«Ως μελετητής και επαγγελματίας των αρχαίων παραδόσεων της βυζαντινής ψαλμωδίας, νιώθω βαθειά τιμή που μου ζητήθηκε να βοηθήσω στην υλοποίηση του αιτήματος της Αυτού Μεγαλειότητας, Βασιλιά Καρόλου Γ’ η στέψη να περιλαμβάνει ένα μουσικό φόρο τιμής στον εκλιπόντα πατέρα του, Αυτού Βασιλική Υψηλότητα πρίγκιπα Φίλιππο, δούκα του Εδιμβούργου», είπε ο Λίγκας, αναλογιζόμενος τη συμμετοχή του στην επικείμενη στέψη.

«Η ενσωμάτωση της ελληνικής ψαλμωδίας στις εξίσου αρχαίες τελετουργίες της Στέψης είναι μια βαθιά και όμορφη απόδειξη της βαθιάς εκτίμησης για τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό που έδειχνε από καιρό τόσο η Αυτού Μεγαλειότητα της όσο και ο αείμνηστος Δούκας του Εδιμβούργου», συνέχισε ο καθηγητής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

-