Η νοημοσύνη, ή το IQ, δεν είναι αυτό που γνωρίζετε, αλλά ο ρυθμός με τον οποίο αποκτάτε νέες πληροφορίες. Διαχρονικές μελέτες έχουν δείξει ότι ο δείκτης νοημοσύνης καθορίζεται σε νεαρή ηλικία, επομένως το IQ δεν είναι κάτι που μεταβάλλεται με το πέρασμα των χρόνων. Στην Ελλάδα ο μέσος όρος είναι το 92. Υπάρχουν όμως, πένμτε πράγματα που ξεκινήσατε από ποαιδιά και δείχνουν ότι έχετε υψηλό IQ.

Aν και το IQ δεν είναι το μόνο πράγμα που καθορίζει την επιτυχία στη ζωή, η έρευνα δείχνει ότι δεν είναι καν ο πιο σημαντικός παράγοντας, ένα υψηλό IQ εξακολουθεί να μην είναι κακό. Στην πραγματικότητα, δύσκολα θα βρεθεί κάποιος που θα πει ότι δεν θα ήθελα να έχω ένα υψηλό IQ.

Είναι, όμως, μεγάλη αλήθεια ότι οι περισσότεροι από εμάς προχωράμε στη ζωή χωρίς να γνωρίζουμε ακριβώς πόσο έξυπνοι είμαστε. Το IQ είναι δύσκολο να μετρηθεί με ακρίβεια, εκτός και αν το μετρήσετε με τη βοήθεια ειδικών. Παρόλα αυτά, νέα έρευνα παρέχει μερικές ενδιαφέρουσες ενδείξεις που συνδέουν τις πρώιμες εμπειρίες της ζωής μας με την υψηλή νοημοσύνη. Εάν οποιοδήποτε από τα παρακάτω ισχύει για εσάς, μπορεί να έχετε υψηλό IQ.

5 πράγματα που δείχνουν αν έχετε υψηλό IQ:

  1. Το άγχος:

Είναι αναμφίβολα δύσκολο να σκεφθεί κάποιος ότι το να έχει άγχος είναι καλό. Όπως αναφέρει όμως η έρευνα που παρουσιάστηκε στο Forbes το άγχος είναι ένδειξη ευφυΐας. Ο ψυχίατρος Τζέρεμι Κόπλαν μελέτησε ασθενείς με αγχώδεις διαταραχές και διαπίστωσε ότι τα άτομα με τα χειρότερα συμπτώματα είχαν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης από εκείνους με πιο ήπια συμπτώματα. Άλλες μελέτες έχουν βρει υψηλότερα ποσοστά λεκτικού IQ σε άτομα με υψηλότερα επίπεδα άγχους.

Ακόμη, πείραμα που διεξήχθει στο Διεπιστημονικό Κέντρο Herzliya στο Ισραήλ δείχνει ότι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν το έργο τέχνης που παρουσιάστηκε από ένα πρόγραμμα λογισμικού και στη συνέχεια ενεργοποίησαν έναν ψεύτικο ιό υπολογιστή. Τότε έπεισαν τους συμμετέχοντες πως εκείνοι ευθύνονται για την επικείμενη καταστροφή του και τους έστειλαν σε μια επείγουσα αποστολή για να λάβουν τεχνική υποστήριξη. Στην προσπάθειά τους συνάντησαν και πολλά ακόμη εμπόδια. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι πιο ανήσυχοι συμμετέχοντες ήταν επίσης οι πιο συγκεντρωμένοι και αποτελεσματικοί στην εκτέλεση εργασιών.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που κάποιος θα σας πει να σταματήσετε να ανησυχείτε τόσο πολύ, απλώς πείτε του ότι η υπερμεγέθη διάνοιά σας, σας εμποδίζει.

2. Αν ξεκίνησατε να διαβάζετε από παιδί:

Τα βιβλία και το διάβασμα από την παιδική ηλικία φαίνεταιο ότι πράγματι συνδ΄λεονται με την ευφυΐα σας. Αν ξεκινήσατε να διαβάζετε από πολύ μικροί τότε έχετε πολλές πιθανότητες να ανήκετε στους έξυπνους.

Μια βρετανική μελέτη σε 2.000 δίδυμα παιδιά διαπίστωσε ότι, παρά τα πανομοιότυπα γονίδιά τους, τα παιδιά που άρχισαν να διαβάζουν νωρίτερα είχαν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης (τόσο λεκτικό όσο και μη) από τα αδέρφια τους. Επιφανειακά, αυτό φαίνεται αρκετά εύκολο να εξηγηθεί: τα παιδιά που έμαθαν να διαβάζουν νωρίς το έκαναν επειδή ήταν πιο έξυπνα. Αλλά αυτό δεν ήταν έτσι. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η εκμάθηση της ανάγνωσης από νωρίς είχε πραγματικά αναπτυξιακό αντίκτυπο και έτσι έκανε τα παιδιά πιο έξυπνα.

Έτσι, αν ήσασταν από αυτούς που διάβαζαν από μικρή ηλικία, μπορεί να μην είναι επειδή γεννηθήκατε πιο έξυπνοι. Αλλά. να είστε πιο έξυπνοι επειδή ξεκινήσατε να διαβάζετε από νωρίς.

3. Αν είστε αριστερόχειρες:

Στο παρελθόν ήταν ταμπού να - κάποιος με το αριστερό του χέρι με τους περισσότερους γονείς και δασκάλους να προσπαθούν να μάθουν στα παιδιά το «σωστό» και να χρησιμοποιήσουν το δεξί τους χέρι για τη γραφή. Έρευνες όμως, έχουν καταρρίψει προ πολλού αυτή την προσέγγιση.

Μια μεγάλη μελέτη έδειξε ότι οι αριστερόχειρες συνδέονται με την αποκλίνουσα σκέψη, πολύ περισσότερο στους άνδρες. Αυτή η μοναδική ικανότητα να συνδυάζεις δύο άσχετα αντικείμενα με ουσιαστικό τρόπο είναι ένα σημάδι ευφυΐας.

4. Αν πήρατε μαθήματα μουσικής ως παιδιά:

Ένας μεγάλος πια αριθμός μελετών έχει δείξει ότι η μουσική εκπαίδευση ενισχύει τη λεκτική νοημοσύνη και την εκτελεστική λειτουργία, μια δεξιότητα που είναι κρίσιμη για την εστίαση και τον αυτοέλεγχο. Σε μια μελέτη που διεξήχθη από τον ψυχολόγο Σιλβάν Μορένο, 48 παιδιά ηλικίας μεταξύ τεσσάρων και έξι ετών συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα κατάρτισης μέσω υπολογιστή, το οποίο καθοδηγούσε ένας δάσκαλος. Για μία ώρα την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα για τέσσερις εβδομάδες, οι μισοί μαθητές ολοκλήρωσαν ένα μουσικό πρόγραμμα και οι άλλοι μισοί ένα πρόγραμμα εικαστικών τεχνών. Στο τέλος του πειράματος, το 90% των παιδιών που έλαβαν τη μουσική εκπαίδευση παρουσίασαν βελτιώσεις στο λεκτικό IQ. Έτσι, αν οι γονείς σας, σας έπεισαν να κάνατε μαθήματα μουσικής όταν ήσασταν παιδί, αυτό σίγουρα κάπου σας βοήθησε.

5. Αν έχετε χιούμορ:

Οι τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ του να είσαι αστείος και να έχεις υψηλές βαθμολογίες τόσο στη λεκτική νοημοσύνη όσο και στην αφηρημένη συλλογιστική. Φαίνεται ότι το χιούμορ σας είναι προϊόν κοφτερού μυαλού.

Αξίζει να αναφερθεί ότι αυτές οι πέντε παράγοντες είναι ενδεικτικοί του υψηλού δείκτη νοημοσύνης. αν δεν έχετε τίποτα από τα παραπάνω δεν σημαίνει ότι δεν είστε έξυπνοι. Αν έχετε όμως, παραπάνω, από δυο στοιχεία από τα προαναφερθέντα σίγουρα είστε σε υψηλότερα ποσοστά IQ από ότι νομίζατε ως τώρα.

Όπως είπε, άλλωστε, και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν: «Η διαφορά μεταξύ βλακείας και ιδιοφυΐας είναι ότι η ιδιοφυΐα έχει τα όριά της».

Φωτογραφίες: Unsplush.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

-