Ποια φάρμακα μπορεί να κάνουν ζημιά στα νεφρά

SUPER ΠΡΟΣΦΟΡΑ!

ΔΕΚΑ ΤΥΧΕΡΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΕΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ 

ΔΩΡΟΕΠΙΤΑΓΕΣ HONDOS ΤΩΝ 100€ Η ΚΑΘΕΜΙΑ!!!

Στείλε COOL3 (κενό) το Ον/μο σου στο 54222

AMAZE Χρέωση €0,68/SMS με ΦΠΑ και τέλος κινητής τηλεφωνίας

Όροι συμμετοχής στο http://coollife.gr/terms-2/. Εξ. Πελατών 2111885488

Δωροεπιταγή για όλους απο το instawin.gr 

Μπορεί να είναι αντιβιοτικά, φάρμακα για την πίεση, ακόμη και ορισμένα συμπληρώματα.

Κάποια καθημερινά φάρμακα που έχετε στο ντουλάπι/συρτάρι σας θα μπορούσαν να βλάψουν τα νεφρά σας, εάν λαμβάνονται πολύ συχνά ή σε υψηλές δόσεις.

Μάλιστα, το 20% των νεφρικών βλαβών που προκαλούνται από φάρμακα ισχύει τόσο για συνταγογραφούμενα όσο και για εκείνα χωρίς ιατρική συνταγή, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών.

Ποια κοινά φάρμακα θα μπορούσαν να βλάψουν σιωπηλά τα νεφρά;

Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ)

Τα ΜΣΑΦ αντιμετωπίζουν τον πόνο και τη φλεγμονή. Περιλαμβάνουν κυρίως ασπιρίνη, ιβουπροφαίνη και ναπροξένη. Η μακροχρόνια χρήση μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια νεφρική νόσο.

“Αυτά τα φάρμακα δεν πρέπει ποτέ να λαμβάνονται κάθε μέρα ή πολύ συχνά χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας”, είπε η Emily Beckman, νοσοκόμα στο Norton Community Medical Associates.

Αντιβιοτικά

Τα αντιβιοτικά, όπως η πενικιλλίνη και οι κεφαλοσπορίνες, χορηγούνται για την καταπολέμηση λοιμώξεων που προκαλούνται από βακτήρια. Αν και συνήθως συνταγογραφούνται με κανόνα να πάρει ο ασθενής ολόκληρη τη συνταγή, πολλοί δεν τις ολοκληρώνουν και κρατούν πρόσθετα στο ντουλάπι τους.

“Πολλοί αγνοούν τις οδηγίες των ειδικών και αποφασίζουν μόνοι τους να σταματήσουν την αντιβιοτική αγωγή απλά μόνο επειδή νιώθουν καλύτερα απ’ όποια νόσο τους ταλαιπωρεί. Έτσι, κρατούν τα… υπολειπόμενα αντιβιοτικά στο ντουλάπι για να τα πάρουν αν νιώσουν ότι έρχεται ένα κρυολόγημα. Αυτό είναι εντελώς λάθος. Όχι μόνο τα αντιβιοτικά είναι αναποτελεσματικά για ένα κρυολόγημα που προκαλείται από ιούς, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσουν οξέα νεφρικά προβλήματα”, επισήμανε η φαρμακοποιός Ngo-Hamilton, κλινική σύμβουλος στο BuzzRx.

Αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs)

Οι PPIs βοηθούν στην μείωση του οξέος του στομάχου και είναι από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα.

“Αν και έχουν χαμηλό συνολικό κίνδυνο για νεφρική βλάβη, η μακροχρόνια χρήση και οι παρατεταμένες υψηλότερες δόσεις έχει βρεθεί ότι αυξάνουν την πιθανότητα νεφρικής νόσου”, δήλωσε ο Ngo-Hamilton.

Φάρμακα για την αρτηριακή πίεση

Οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ACEIs) και οι αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης (ARBs) είναι αποτελεσματικοί στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και στην μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων.

“Μην σταματήσετε να παίρνετε αυτά τα φάρμακα εκτός εάν σας το πει ο γιατρός σας”, είπε ο Ngo-Hamilton. “Ωστόσο, ενώ παίρνετε αυτά τα φάρμακα, θα πρέπει να προσέχετε άλλα φάρμακα που μπορεί να είναι επιβλαβή για τα νεφρά σας για να αποτρέψετε την αύξηση του κινδύνου τραυματισμού των νεφρών”.

Συμπληρώματα

Τα συμπληρώματα μπορούν επίσης να επηρεάσουν την λειτουργία των νεφρών.

Αν και δεν είναι όλα τα συμπληρώματα ανθυγιεινά, η Beckman συνιστά να μιλήσετε με τον γιατρό σας σχετικά με τον καλύτερο τρόπο λήψης συμπληρωμάτων ως μέρος ενός συνολικού σχεδίου υγείας.

“Πρέπει πάντα να προσέχουμε διότι η διατροφή και ο τρόπος ζωής μας κάνουν τεράστια διαφορά στη συνολική μας ευημερία, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των νεφρών μας”, είπε η Beckman.

Ο Ngo-Hamilton συμφώνησε. Προσθέτει, επίσης, ότι η μεγαλύτερη ανησυχία με τα φυτικά συμπληρώματα είναι η αλληλεπίδρασή τους με κάποια φάρμακα και η δυνατότητά τους να προκαλούν νεφρική βλάβη.

“Ένα κοινό κινέζικο φάρμακο που περιέχει αριστολοχικό οξύ έχει συνδεθεί με χρόνιο τραυματισμό των νεφρών. Αυτά τα φυτικά συμπληρώματα χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας, του εμμηνορροϊκού πόνου και της απώλειας βάρους”, είπε.

Ψυχιατρικά φάρμακα

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία παθήσεων ψυχικής υγείας μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα στα νεφρά.

“Κάποιοι σταθεροποιητές της διάθεσης, είναι επίσης δυνητικά επιβλαβείς για τα νεφρά. Αυτά τα ψυχιατρικά φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν μυϊκή διάσπαση, οδηγώντας στην απελευθέρωση μυοσφαιρίνης στην κυκλοφορία του αίματος. Δεδομένου ότι τα νεφρά λειτουργούν για να φιλτράρουν τη μυοσφαιρίνη, ως αποτέλεσμα προκαλείται νεφρική βλάβη”, είπε ο Ngo-Hamilton.

-: https://www.healthline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δέκα σημάδια ότι μπορεί να έχετε νεφρική νόσο

Μειωμένη νεφρική λειτουργία έχουν 1 εκατομμύριο Έλληνες: Πώς να προστατευθείτε

Ποια είναι η καλύτερη διατροφή για νεφρική νόσο

Τι να πιείτε για να βοηθήσετε τα νεφρά σας να λειτουργούν καλύτερα

-

SUPER ΠΡΟΣΦΟΡΑ!

ΔΕΚΑ ΤΥΧΕΡΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΕΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ 

ΔΩΡΟΕΠΙΤΑΓΕΣ HONDOS ΤΩΝ 100€ Η ΚΑΘΕΜΙΑ!!!

Στείλε COOL3 (κενό) το Ον/μο σου στο 54222

AMAZE Χρέωση €0,68/SMS με ΦΠΑ και τέλος κινητής τηλεφωνίας

Όροι συμμετοχής στο http://coollife.gr/terms-2/. Εξ. Πελατών 2111885488

Δωροεπιταγή για όλους απο το instawin.gr 

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Κοντοβά: Επέστρεψε στο ορφανοτροφείο όπου έζησε η υιοθετημένη κόρη της! Οι συγκινητικές στιγμές

Η Χριστίνα Κοντοβά μαζί με την κόρη της Έιντα έκαναν πρόσφατα ένα ταξίδι στις... ρίζες της μικρής στην Ουγκάντα, αυτή τη φορά όμως ως τουρίστριες και όχι όπως ήταν την περίοδο που περίμεναν και οι δύο να ολοκληρωθεί η υιοθεσία.  Σε συνέντευξή της από τη μαγική Αφρικανική χώρα, η Χριστίνα Κοντοβά μίλησε για τις μαγικές

Γνωστοί Έλληνες ηθοποιοί που δεν ξέραμε ότι είναι αδέρφια!

Κι όμως! Αυτοί οι γνωστοί ηθοποιοί είναι αδέρφια κι εκτός από το ίδιο αίμα... φαίνεται ότι μοιράζονται και το ίδιο επάγγελμα!

Ο Δημήτρης Κόκοτας έχει πλέον αποσωληνωθεί και αναπνέει χωρίς μηχανική υποστήριξη

Ο Δημήτρης Κόκοτας έχει πλέον αποσωληνωθεί και αναπνέει χωρίς μηχανική υποστήριξη Ο Δημήτρης Κόκοτας έχει πλέον αποσωληνωθεί και αναπνέει χωρίς μηχανική υποστήριξη Ωστόσο, δεν επικοινωνεί ακόμη με το περιβάλλον και δεν έχει διαύγεια Σχετικά Άρθρα Thema Insights Τα σοκολατένια αυγά που είναι γεμάτα αγάπη Έκφραση αγάπης και λόγος απόλαυσης, αναπόσπαστο κομμάτι των γαστρονομικών εθίμων που

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Κίνδυνος εξάπλωσης του ιού της γρίπης των πτηνών σε αγελάδες εκτός ΗΠΑ

Υπάρχει κίνδυνος ο ιός της γρίπης των πτηνών H5N1 να εξαπλωθεί σε αγελάδες σε άλλες χώρες πέραν των ΗΠΑ μέσω των μεταναστευτικών πουλιών, προειδοποίησε σήμερα αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). «Με τον ιό να μεταφέρεται ανά τον κόσμο από τα μεταναστευτικά πουλιά, σίγουρα υπάρχει κίνδυνος να μολυνθούν αγελάδες σε άλλες χώρες», δήλωσε η Γουενκίνγκ

Σαμαρά – Παπασπηλιόπουλος: 7 μήνες μαζί – Η γνωριμία, η σχέση & το διήμερο στις Σπέτσες

 Η Ευγενία Σαμαρά και ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος είναι το νέο ζευγάρι της ελληνικής showbiz!   Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στο Πρωινό, είναι μαζί εδώ και επτά μήνες. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε το ζευγάρι ταξίδεψε στις Σπέτσες, όπου απόλαυσε ένα ρομαντικό διήμερο ενώ πια δεν κρύβουν τον έρωτά τους. Switch: Η ερώτηση για τη Eurovision που έκανε

Άρης Σοϊλέδης: Αυτή είναι η νέα του σύντροφος μετά τον χωρισμό του από τη Μαρία Αντωνά!

Ο Άρης Σοϊλέδης μετά τον χωρισμό του από τη Μαρία Αντωνά είναι σε σχέση με μία εξίσου εντυπωσιακή γυναίκα. Ο Άρης Σοϊλέδης την περασμένη Παρασκευή παρακολούθησε με τη νέα του σύντροφο την παράσταση "Όταν Πέθανα" με πρωταγωνιστές το Λάκη Λαζόπουλο και την Ελισάβετ Κωνσταντινίδου στο Θέατρο Βέμπο! Όπως αναφέρθηκε στο Πρωινό, η νέα του σύντροφος

Δύσκολες ώρες για τη Ρίτσα Μπιζόγλη – Πέθανε ο πατέρας της

Μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής της βιώνει η Ρίτσα Μπιζόγλη. Σύμφωνα με πληροφορίες του zappIT, το πρωί της Μεγάλης Τρίτης, 30 Απριλίου, «έφυγε» από τη ζωή ο πολυαγαπημένος της πατέρας, ο οποίος τον τελευταίο ένα χρόνο αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας. Η θλίψη είναι πολύ μεγάλη για την Ρίτσα Μπιζόγλη καθώς είχε στον