Ποια ποιοτικά χαρακτηριστικά του ύπνου έχουν ζωτική σημασία για την υγεία και την επιβίωσή μας.
Όλοι έχουμε ακούσει ότι ο επαρκής ύπνος είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της υγείας. Σημασία όμως δεν έχει μόνο πόσες ώρες κοιμάται κάποιος, αλλά και πόσο ποιοτικός είναι ο ύπνος του, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Σε μελέτη που διεξήγαγαν διαπίστωσαν πως ο ποιοτικός ύπνος μπορεί να προσθέσει χρόνια στη ζωή. Στην πραγματικότητα, οι νεαροί άνδρες που κοιμούνται καλά ζουν σχεδόν 5 χρόνια περισσότερα απ’ όσα εκείνοι που έχουν κακής ποιότητας ύπνο.
Αντίστοιχα οι νεαρές γυναίκες μπορούν να κερδίσουν σχεδόν 2,5 χρόνια ζωής. Άνδρες και γυναίκες εξ άλλου θα έχουν καλύτερη υγεία στη διάρκεια της ζωής τους.
Τα ευρήματα αυτά θα παρουσιασθούν στο Ετήσιο Συνέδριο Scientific Sessions που διοργανώνει το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας (ACC.23). Το συνέδριο αρχίζει αύριο τις εργασίες του στη Νέα Ορλεάνη.
Η νέα μελέτη βασίσθηκε σε δεδομένα από 172.321 άνδρες και γυναίκες, μέσης ηλικίας 50 ετών. Το 54% ήσαν γυναίκες.
Οι ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess και το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ τους παρακολούθησαν επί 4,3 χρόνια κατά μέσον όρο. Στο μεσοδιάστημα, οι 8.681 από αυτούς έχασαν τη ζωή τους. Από τους θανάτους αυτούς, το 30% οφειλόταν σε καρδιαγγειακά αίτια και το 24% σε καρκίνο. Οι υπόλοιποι οφείλονταν σε άλλες αιτίες.
Πέντε ποιοτικά χαρακτηριστικά
Οι ερευνητές αξιολόγησαν τις εκβάσεις αυτές σε συνάρτηση με πέντε ποιοτικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα που πρέπει να είναι ο καλός ύπνος. Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι:
- Να έχει ιδανική διάρκεια (7-8 ώρες κάθε βράδυ)
- Να μην υπάρχει δυσκολία στο να αποκοιμηθεί το άτομο συχνότερα από δύο φορές την εβδομάδα
- Να μην διακόπτεται ο ύπνος συχνότερα από δύο βράδια την εβδομάδα
- Να μην γίνεται χρήση βοηθημάτων ύπνου
- Να αισθάνεται το άτομο ξεκούραστο όταν ξυπνάει (τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα)
Κάθε παράγοντας βαθμολογήθηκε με 1 ή με 0, αναλόγως με το αν ίσχυε ή όχι αντιστοίχως. Η μέγιστη βαθμολογία για όσους είπαν πως ο ύπνος τους διαθέτει και τα πέντε χαρακτηριστικά ήταν 5 βαθμοί. Ο λιγότερο ποιοτικός ύπνος συγκέντρωσε 0 βαθμούς.
Τα ευρήματα
Όπως ανακοίνωσαν οι ερευνητές, σε σύγκριση με τους εθελοντές που διέθεταν κανένα ή το πολύ 1 από αυτά τα χαρακτηριστικά, όσοι είχαν και τα 5 είχαν:
- 30% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από κάθε αιτία
- 21% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια
- 19% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από καρκίνο
- 40% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από άλλες παθολογικές αιτίες (π.χ. λοιμώξεις, νευροεκφυλιστικές παθήσεις κ.λπ.)
Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι οι διαφορές αυτές σημαίνουν πως το προσδόκιμο επιβιώσεως στους 30άρηδες που πληρούν και τα πέντε κριτήρια θα είναι αυξημένο:
- Κατά 4,7 χρόνια αν είναι άνδρες
- Κατά 2,4 χρόνια αν είναι γυναίκες
Ανάλογες αυξήσεις ισχύουν και για τις μεγαλύτερες ηλικίες, τονίζουν. Και προσθέτουν πως τα ευρήματά τους σημαίνουν ότι το 8% των θανάτων από κάθε αιτία μπορούν να αποδοθούν στον κακής ποιότητας ύπνο.
Οι ερευνητές συνεχίζουν την έρευνά τους για να εξακριβώσουν γιατί ο καλός ύπνος «χαρίζει» διπλάσια χρόνια ζωής στους άνδρες απ’ όσα στις γυναίκες.
Φωτογραφία: iStock
[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]