Κορωνοϊός: H long COVID αυξάνει τον κίνδυνο αναπτύξεως σοβαρών χρόνιων παθήσεων

Date:

Ανησυχητικά ευρήματα από νέα, μεγάλη μελέτη σε ανθρώπους που είχαν επίμονα συμπτώματα μετά την COVID-19

Η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός αφήνει πολλούς ασθενείς με εύθραυστη υγεία, με συνέπεια να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν σοβαρά, χρόνια νοσήματα, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Μερικοί από αυτούς τους ασθενείς διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο να χάσουν πρόωρα τη ζωή τους.

Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από νέα μελέτη, στην οποία εξετάστηκε η έκβαση μερικών χιλιάδων ασθενών τους οποίους νόσησε ο κορωνοϊός το 2020. Όλοι τους είχαν διαγνωστεί μετά την ανάρρωση με εμμένουσα COVID ή long COVID. Δηλαδή με συμπτώματα που σχετίζονται με την αρχική λοίμωξη και επιμένουν στον χρόνο.

Η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός έχει μέση διάρκεια περίπου 2 εβδομάδες. Στις σοβαρές περιπτώσεις η μέση διάρκειά της είναι περίπου 6 εβδομάδες. Πολυάριθμες μελέτες, όμως, έχουν δείξει ότι υπάρχει μία υποομάδα ασθενών, οι οποίοι χρειάζονται πολύ περισσότερο από 6 εβδομάδες για να αναρρώσουν.

Οι άνθρωποι αυτοί μόνο λίγοι δεν είναι. Αντιθέτως, αντιπροσωπεύουν το 10% έως 25% όλων των ασθενών που νόσησε ο κορωνοϊός. Οι ασθενείς αυτοί ταλαιπωρούνται από νέα, υποτροπιάζοντα ή συνεχιζόμενα συμπτώματα που σχετίζονται με την COVID-19. Πολλοί, δε, βασανίζονται επί μήνες, ακόμα και επί περισσότερο από 1 χρόνο.

Η διάγνωση της εμμένουσας COVID γίνεται με βάση τα επίμονα συμπτώματα που προκαλεί ο κορωνοϊός στους ασθενείς. Σε αυτά οποία μπορεί να συμπεριλαμβάνονται ένα ή περισσότερα από τα εξής:

  • Κόπωση
  • Βήχας
  • Πόνος (στις αρθρώσεις, στον λαιμό ή/και στο στήθος)
  • Απώλεια γεύσης ή/και όσφρησης
  • Δύσπνοια
  • Θρομβοεμβολικά επεισόδια
  • Νοητικές δυσκολίες
  • Κατάθλιψη

Μερικά από αυτά τα συμπτώματα (π.χ. κόπωση, πόνος) επηρεάζουν την καθημερινότητα των ασθενών. Άλλα (όπως η ανάπτυξη θρομβοεμβολής) αναπτύσσονται υποχθονίως, προκαλώντας ξαφνικά σοβαρά προβλήματα. Η νέα μελέτη εστιάσθηκε σε αυτή την πιο επικίνδυνη κατηγορία.

Η νέα μελέτη

Τα ευρήματά της δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Health Forum. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, εξέτασαν στοιχεία από 13.435 ασθενείς με long COVID και 26.870 άτομα που ουδέποτε είχε μολύνει ο κορωνοϊός. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 50 χρόνια (κυμαινόταν από 18 έως πάνω από 75 ετών). Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς (το 51,7%) είχαν ηλικία 45 έως 64 ετών. Το σχεδόν 59% των ασθενών ήσαν γυναίκες.

Και στις δύο ομάδες πολλοί συμμετέχοντες έπασχαν από υποκείμενα προβλήματα υγείας (π.χ. παχυσαρκία, υπέρταση) τα οποία όμως συνυπολόγισαν οι ερευνητές στην ανάλυσή τους.

Όπως διαπίστωσαν, στον πρώτο χρόνο μετά την αρχική διάγνωση της COVID-19, οι ασθενείς με εμμένοντα συμπτώματα είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν νέα προβλήματα υγείας όπως:

  • Καρδιακή αρρυθμία
  • Θρομβώσεις
  • Εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Καρδιοπάθεια
  • Καρδιακή ανεπάρκεια
  • Αναπνευστικά προβλήματα

Τα συχνότερα αναφερόμενα νέα προβλήματα ήταν η καρδιακή αρρυθμία (την εκδήλωσε το σχεδόν 30% των ασθενών) και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (άλλο ένα 30%).

Στην ομάδα των εθελοντών που δεν μόλυνε ποτέ ο κορωνοϊός, καρδιακή αρρυθμία εκδήλωσε το 12,5% των συμμετεχόντων. Αντίστοιχα, ΧΑΠ εκδήλωσε το 16,5%.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Οι πάσχοντες από long COVID που είχαν νοσηλευθεί στο νοσοκομείο κατά την αρχική λοίμωξη, διέτρεχαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για νέα προβλήματα υγείας. Σε αυτή την υποομάδα συμμετεχόντων:

  • Περισσότεροι από τους μισούς εκδήλωσαν καρδιακή αρρυθμία
  • Περισσότερο από το 40% εκδήλωσαν ΧΑΠ
  • Το σχεδόν 30% παρουσίασαν καρδιοπάθεια

Επιπλέον, η θνησιμότητα μεταξύ των πασχόντων από long COVID ήταν υπερδιπλάσια απ’ ό,τι μεταξύ των υγιών εθελοντών. Έφτασε στο 2,8%, έναντι 1,2% στους εθελοντές που δεν μόλυνε ο κορωνοϊός.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός αφήνει πολλούς ανθρώπους ευάλωτους στην ανάπτυξη σοβαρών παθήσεων. Επομένως για τον τουλάχιστον πρώτο χρόνο μετά από αυτήν, είναι απαραίτητο να παρακολουθείται στενά η υγεία των ατόμων υψηλού κινδύνου, ιδίως όσον αφορά την καρδιαγγειακή και πνευμονική κατάστασή τους, τονίζουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Φωτογραφία: iStock

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Γιώργος Λάνθιμος: Στο photocall των Καννών μαζί με το καστ του Kinds of Kindness

Η πρεμιέρα της νέας ταινίας του σκηνοθέτη πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Φεστιβάλ των Καννών

Ντέμι Μουρ: Βγήκε το teaser της νέας της ταινίας μαζί με τη Μάργκαρετ Κουάλεϊ

Το Substance σε σκηνοθεσία της Κοραλί Φαρζά θα κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ των Καννών

Χρήστος Βασιλόπουλος: “Ένα παιδί είναι ευτυχισμένο με δύο χωρισμένους γονείς που είναι ισορροπημένοι”

Ο Χρήστος Βασιλόπουλος βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Δύο στις 10» και μίλησε για τη ζωή του μετά το χωρισμό του.

Μπέττυ Μαγγίρα: “Το ένιωσα κι εγώ με τον θάνατο της μητέρας μου”

Μπέττυ Μαγγίρα: «Το ένιωσα κι εγώ με τον θάνατο της μητέρας μου» Σάββατο, 18.5.2024, 12:11 Zappit@ZAPPIT_ "Σε κάνει να πατήσεις πιο γερά στα πόδια σου. Σίγουρα παίζει ρόλο και η ηλικία και ότι ωριμάζεις μεγαλώνοντας, οπότε μπορείς να το διαχειριστείς διαφορετικά" δήλωσε η Μπέττυ Μαγγίρα. Με αφορμή την εξομολόγηση της Φωτεινής Δάρρα για την απώλεια

Προσδόκιμο ζωής Ελλάδα: Πόσο θα ζούμε το 2050, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα

Ποιες θα είναι οι κύριες αιτίες θανάτου και πόσα χρόνια θα ζούμε υγιείς. Τι αναφέρει το Lancet. Αίσθηση προκάλεσε η δημοσιοποίηση χθες νέας παγκόσμιας έρευνας που υπολόγισε ότι το προσδόκιμο ζωής στον πλανήτη θα αυξηθεί κατά 5 χρόνια έως το 2050. Τι ισχύει όμως για την Ελλάδα; Πόσα χρόνια περισσότερα θα ζούμε έως τότε και

Τσαπαρέλη: Το περίεργο 1ο ραντεβού με τον σύζυγό της Αλέξανδρο Λογοθέτη: «Κοιμήθηκα στον καναπέ του»

Η Ευσταθία Τσαπαρέλη μίλησε στην Αθηναΐδα Νέγκα για την πρώτη γνωριμία της με τον σύζυγό της Αλέξανδρο Λογοθέτη με τον οποίο είναι παντρεμένοι εδώ και χρόνια

Στέφανος Κυριακίδης: «Πιστεύω ότι η Άντζελα Γκερέκου έχει μεγάλη ανάγκη τώρα να είναι ηθοποιός»

Την ανάγκη του ίδιου αλλά και της Άντζελας Γκερέκου με την οποία συνεργάστηκε πρόσφατα και στο θέατρο μίλησε ο Στέφανος Κυριακίδης σε συνέντευξή του στην εκπομπή Καλύτερα αργά και στην Αθηναΐδα Νέγκα.  Αναφερόμενος στη συνεργασία του με την Άντζελα Γκερέκου, ο αγαπημένος ηθοποιός παραδέχτηκε: «Με την Άντζελα Γκερέκου είχαμε συνεργαστεί πιο μπροστά και στη «Γη

Τζένιφερ Λόπεζ – Μπεν Άφλεκ: Ένα ωραίο love story που οδεύει σε bad ending

«Εδώ μιλάμε για έναν έρωτα μεγάλο» λέγαμε και ξαναλέγαμε και το πιστεύαμε. Η Τζένιφερ Λόπεζ και ο Μπεν Άφλεκ ερωτεύτηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000, χώρισαν, παντρεύτηκαν με άλλους, έκαναν παιδιά, ξαναέσμιξαν σχεδόν 30 χρόνια μετά και μας έκαναν να πιστεύουμε ξανά σε παραμύθια. Ίσως μιλάμε για μία από τις μεγαλύτερες ιστορίες αγάπης της

«Με είπε π@@@@η μέσα στο αεροπλάνο και του τράβηξα το μούσι» – Τι ανέφερε ο Λάκης Γαβαλάς για την ομοφοβική επίθεση από μοναχούς

Συνέχεια είχε η ομοφοβική επίθεση που δέχτηκε από μοναχούς ο Λάκης Γαβαλάς όπως αποκάλυψε ο ίδιος. Σύμφωνα με όσα είπε ο γνωστός σχεδιαστής μόδας Λάκης Γαβαλάς μιλώντας στην εκπομπή «I Love ΣουΚου» δέχτηκε επίθεση και μέσα στο αεροπλάνο. «Μετά το περιστατικό που έγινε με τους μοναχούς, μου έστελναν μηνύματα πόσο βρώμικοι είναι οι καλόγεροι και

Έξαλλος ο Λάκης Γαβαλάς για το επίμαχο περιστατικό με τον μοναχό: Του τράβηξα το μούσι, με φώναξε π…στη μέσα στο αεροπλάνο

Σάλο έχει προκαλέσει στα social media το περιστατικό του Λάκη Γαβαλά με μοναχό στο αεροδρόμιο, όταν τον ρώτησε αν είναι άνδρας ή γυναίκα. Το πρωινό του Σαββάτου (18/5) ο Λάκης Γαβαλάς μίλησε στην εκπομπή «I Love ΣουΚού» για το επίμαχο περιστατικό. «Με στεναχώρησε το γεγονός γιατί το σπίτι μου είναι δίπλα στην εκκλησία, στον Άγιο

Πού οφείλονται οι διαταραχές ύπνου στην τρίτη ηλικία και τι πρέπει να γνωρίζετε

Σχεδόν οι μισοί άνδρες και γυναίκες άνω των 65 ετών υποστηρίζουν ότι αντιμετωπίζουν διαταραχές ύπνου. Μερικοί συνηθίζουν να παρουσιάζουν συμπτώματα αϋπνίας, ενώ κάποιοι άλλοι κοιμούνται περισσότερο την ημέρα σε σχέση με την νύχτα, εμφανίζοντας υπνηλία. Η αλήθεια είναι ότι όσο μεγαλώνουμε, τόσο αλλάζουν οι συνήθειες και η ποιότητα του ύπνου μας. Σε γενικές γραμμές, ο

Μαρία Αντωνά: Οι πρώτες φωτό από το σπίτι όπου μετακόμισε μετά τον χωρισμό της από τον Σοϊλέδη

Οριστικό φαίνεται να είναι το τέλος της σχέσης του Άρη Σοϊλέδη με τη Μαρία Αντωνά, καθώς η ίδια μετακόμισε από το σπίτι που διέμεναν.