Κορωνοϊός: Πόσο πιθανό είναι το σύνδρομο Guillain-Barré μετά τα εμβόλια για την COVID-19

Date:

Τι έδειξε ανάλυση εκατομμυρίων εμβολιασμών στις ΗΠΑ. Πόσα ήταν τα περιστατικά και πότε εκδηλώθηκαν

Ορισμένα εμβόλια για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός μπορεί να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως ενός σπάνιου αυτοάνοσου συνδρόμου, κατά το οποίο  ο οργανισμός επιτίθεται στα νεύρα του σώματος, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Το σύνδρομο λέγεται Guillain-Barré. Συνήθως αρχίζει με «μυρμηγκιάσματα» και αδυναμία στους άκρους πόδες και τα πόδια, που εξαπλώνονται στον κορμό και στα χέρια.  Καθώς το σύνδρομο εξελίσσεται, η αδυναμία μπορεί να εξελιχθεί σε παράλυση.

Οι περισσότεροι πάσχοντες αναρρώνουν πλήρως από αυτό, αλλά μερικοί υφίστανται μόνιμες νευρολογικές βλάβες.

Επιστήμονες από τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) και την Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, θέλησαν να δουν εάν το σύνδρομο μπορεί να σχετίζεται με τα εμβόλια κατά COVID-19. Τα ευρήματά τους δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open.

Όπως εξηγούν στο άρθρο τους, το σύνδρομο Guillain-Barré είναι μία διαταραχή του περιφερειακού νευρικού συστήματος. Η συχνότητά του είναι περίπου 1-2 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού (3.000 έως 6.000 περιστατικά ετησίως στις ΗΠΑ).

Η ακριβής αιτία του παραμένει άγνωστη. Εν τούτοις, έχει διαπιστωθεί ότι στα δύο τρίτα των περιπτώσεων εκδηλώνεται μέσα σε 3 εβδομάδες (21 ημέρες) από κάποια γαστρεντερική ή αναπνευστική λοίμωξη.

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις έχει προηγηθεί κάποιος εμβολιασμός τις ημέρες ή εβδομάδες πριν τη νόσηση. Η πρώτη παρατήρηση επ’ αυτού χρονολογείται το 1976, όταν παρουσιάσθηκαν μερικά περιστατικά μετά από εμβολιασμό εναντίον της γρίπης των χοίρων.

Δεδομένης αυτής της πιθανής συσχέτισης, οι επιστήμονες είχαν εξ αρχής το νου τους για πιθανά περιστατικά του συνδρόμου μετά από τα εμβόλια κατά της COVID-19. Μερικές χρονιές, με τα εμβόλια της γρίπης υπήρχαν 1-2 πρόσθετα κρούσματα ανά 1 εκατομμύριο εμβόλια.

487,6 εκατομμύρια εμβολιασμοί

Σύμφωνα με τους ερευνητές, από τις 14 Δεκεμβρίου 2020 που άρχισε στις ΗΠΑ ο εμβολιασμός εναντίον της COVID έως τις 28 Ιανουαρίου 2022, χορηγήθηκαν 487,6 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.

Τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ ήταν τα mRNA των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna, και το εμβόλιο αδενοϊού της Janssen. Ειδικότερα, χορηγήθηκαν:

  • 17,9 εκατομμύρια δόσεις από το εμβόλιο Janssen (το 3,7% των συνολικών εμβολιασμών)
  • 266,8 εκατομμύρια από το εμβόλιο Pfizer/BioNTech (το 54,7%)
  • 202,8 εκατομμύρια από το εμβόλιο Moderna (το 41,6%)

Σύνδρομο Guillain-Barré εκδήλωσαν 295 άτομα. Οι 275 από τους ασθενείς (το 93,2%) χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο. Οι ασθενείς στους οποίους εκδηλώθηκε το σύνδρομο είχαν ηλικία 46 ετών και άνω.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τους ιατρικούς φακέλους τους, διαπιστώνοντας ότι το 85,8% είχαν παρουσιάσει συμπτώματα μέσα σε 42 ημέρες από τον εμβολιασμό.

Περισσότεροι από επτά στους δέκα όμως (το 70,8%) τα εκδήλωσαν μέσα στις πρώτες 21 ημέρες. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 209 περιστατικά.

Τα ευρήματα

Οι ερευνητές εξέτασαν ποια εμβόλια είχαν κάνει οι ασθενείς, διαπιστώνοντας ότι μέσα σε 21 ημέρες από τον εμβολιασμό, τα περιστατικά του συνδρόμου Guillain-Barré ήταν:

  • 3,29 ανά 1 εκατομμύριο δόσεις με το εμβόλιο Janssen
  • 0,29 ανά 1 εκατομμύριο δόσεις με το εμβόλιο Pfizer/BioNTech
  • 0,35 ανά 1 εκατομμύριο δόσεις με το εμβόλιο Moderna

Οι αναλογίες αυτές στις 42 ημέρες από τα εμβόλια ήταν 4.07, 0.34 και 0.44 αντιστοίχως.

Δέκα από τους ασθενείς έχασαν τη ζωή τους. Η ηλικία τους κυμαινόταν από 57 έως 88 ετών (μέσος όρος: 70 ετών) και οι επτά ήσαν άνδρες. Το σύνδρομο Guillain-Barré ήταν η αιτία θανάτου στους 7 από αυτούς.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η συχνότητα του συνδρόμου ήταν 2-3 φορές μεγαλύτερη από την αναμενόμενη με το εμβόλιο Janssen, σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους. Την ίδια αναλογία είχαν καταδείξει και προγενέστερες μελέτες, προσθέτουν.

Προγενέστερες μελέτες είχαν δείξει ανάλογη συσχέτιση και με το άλλο εμβόλιο αδενοϊού, αυτό της AstraZeneca. Το εμβόλιο αυτό όμως δεν χορηγείται στις ΗΠΑ, γι’ αυτό δεν συμπεριλήφθηκε στην παρούσα ανάλυση.

Όσον αφορά τους 7 θανάτους, οι ασθενείς που κατέληξαν είχαν πάρει είτε mRNA εμβόλια είτε το εμβόλιο του αδενοϊού. Οι επιστήμονες σημειώνουν στο άρθρο τους πως η προχωρημένη ηλικία γενικώς σχετίζεται με φτωχότερη πρόγνωση του συνδρόμου Guillain-Barré και αυξημένο κίνδυνο θανάτου από αυτό. Ωστόσο είναι δύσκολο να λεχθεί με απόλυτη βεβαιότητα ότι τα εμβόλια προκάλεσαν το σύνδρομο και επομένως ευθύνονταν για τους θανάτους.

Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν πως το εμβόλιο αδενοϊού για την COVID σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο συνδρόμου Guillain-Barré. Ανάλογη συσχέτιση με τα εμβόλια mRNA δεν παρατηρήθηκε, γράφουν.

Φωτογραφία: iStock

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Τσιπούρα σε κρούστα αλατιού

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ 1 µεγάλη τσιπούρα 450-500 γρ. καθαρισµένη 2-3 κλωναράκια θυµάρι 1 κιλό χοντρό θαλασσινό αλάτι 3 ασπράδια Λαδολέµονο και ψιλοκοµµένο µαϊντανό για το σερβίρισµα ΕΚΤΕΛΕΣΗ Ξεπλένετε και στεγνώνετε προσεκτικά µέσα κι έξω την τσιπούρα µε απορροφητικό χαρτί. Ύστερα, βάζετε στην κοιλιά της το θυµάρι και την ξανακλείνετε µε τρόπο που να µην

Κινέζικο κοτόπουλο λεμονάτο

Χρόνος:1 ώρα Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο Υλικά (για 4 άτομα): 500-600 γρ. περίπου φιλέτα κοτόπουλου κομμένα σε μπουκιές 3 εκ. περίπου 2 κουταλιές κινέζικο κρασί ρυζιού Shaoxing, ή ξηρό βερμούθ (Dry Martini π.χ.) ή απλό ξηρό άσπρο κρασί 2 κουταλιές σόγια σος λάδι για τηγάνισμα ½ – 1 λεμόνι σε λεπτές ροδέλες Για το σερβίρισμα: 2-3

Συγκινεί ο Στέλιος Παρλιάρος: «Το πάλεψα για δέκα χρόνια και βγήκα καθαρός»

EQ: Ο Στέλιος Παρλιάρος βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή της Έλενας Παπαβασιλείου το βράδυ της Τετάρτης 2/5 και μίλησε για όλα.

Κρινιώ Νικολάου: Μιλά για τη συνεργασία της με Σπανό, Μητροπάνο, Παπακωνσταντίνου και Χατζή

Από την πρώτη εμφάνιση της Κρινιώς Νικολάου στο κοινό έως σήμερα, έχουν περάσει 30 χρόνια! Χρόνια μουσικής δημιουργίας, με συνθέσεις δικές της, που έχει ερμηνεύσει η ίδια. Τραγούδια σε στίχους αξιόλογων στιχουργών και συνεργασίες με σημαντικούς καλλιτέχνες. Πώς ήταν απέναντί σου ο αξέχαστος Γιάννης Σπανός; Όταν συνεργαστήκαμε, είχε ήδη μια τεράστια καριέρα. Ήταν ένας μύθος

Κώστας Καραφώτης: Ντύθηκε γαμπρός πλάι στην Κάτια Μάνου

Κώστας Καραφώτης: Ντύθηκε γαμπρός πλάι στην Κάτια Μάνου Κυριακή, 26.5.2024, 23:52 Zappit@ZAPPIT_ Διαβάστε περισσότερα... Με τα ιερά δεσμά του γάμου δέθηκαν ο Κώστας Καραφώτης και η εκλεκτή της καρδιάς του, Κάτια Μάνου το απόγευμα της Κυριακής. Το ερωτευμένο ζευγάρι αποφάσισε να κάνει το επόμενο βήμα στη σχέση του, γι’ αυτό και βρέθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου

Tv Queen: “Τρελάθηκε” ο Ανδρέας Μικρούτσικος και αποχώρησε από το πλατό

"Αυτό και αν ήταν έκτακτο, δεν τον έχω ξαναδεί έτσι! Είναι όλο αυτό σουρεάλ" αναφώνησε η παρουσιάστρια του Tv Queen, Ιωάννα Μαλέσκου.

Πρωταθλητής Ευρώπης ο Παναθηναϊκός! Έτσι πανηγύρισαν οι διάσημοι φίλαθλοι τον θρίαμβο

Final Four Euroleague: Το 7ο αστέρι στην ιστορία του κατέκτησε ο Παναθηναϊκός AKTOR επικρατώντας 80-95 της Ρεάλ Μαδρίτης στον μεγάλο τελικό του Βερολίνου. Μυθικό, απίθανο, μοναδικό, απλά Παναθηναϊκό. Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στο Βερολίνο και έγραψε ιστορία κατακτώντας ένα ακόμα πιο μάγκικο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ακόμα και από αυτό της Μπολόνια. Ο Εργκίν Αταμάν έγραψε ιστορία, ο

Κώστας Καραφώτης – Κάτια Μάνου: Το πρώτο ταγκό του ζευγαριού στη δεξίωση του γάμου

Την εκλεκτή της καρδιάς του, Κάτια Μάνου παντρεύτηκε Κώστας Καραφώτης παντρεύτηκε το απόγευμα της 26ης Μαΐου στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ρηγίλλης.

Καλοκαίρι 2024: Tα 5 μαγιό που είναι απόλυτη τάση

Το καλοκαίρι είναι κοντά μας και ήδη ίσως αρκετές από εσάς να έχετε κάνει τις πρώτες σας επισκέψεις στην παραλία! Είτε τις έχετε κάνει είτε όχι καλό είναι να γνωρίζετε την φετινή μόδα στα μαγιό. Για αυτό έψαξα και βρήκα για εσένα τα πιο μοδάτα μαγιό για εντυπωσιακές εμφανίσεις στην παραλία. Εσύ που ενδιαφέρεσαι να

Έξαλλη η Μαγγίρα με την Ισμήνη Καλέση: «Γιατί τώρα που δεν ζει να αποδομείς έτσι τη Βλαχοπούλου;»

Τα όσα είπε για την αείμνηστη Ρένα Βλαχοπούλου η Ισμήνη Καλέση την περασμένη Παρασκευή στην ΕΡΤ θέλησε να σχολιάσει η Μπέττυ Μαγγίρα

Κώστας Καραφώτης: Η εντυπωσιακή εμφάνιση του γαμπρού και οι λαμπεροί καλεσμένοι

Την εκλεκτή της καρδιάς του, Κάτια Μάνου παντρεύτηκε Κώστας Καραφώτης παντρεύτηκε το απόγευμα της 26ης Μαΐου στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ρηγίλλης.

Βίντεο και φωτογραφίες από τον γάμο του Κώστα Καραφώτη με την Κάτια Μάνου

Τα σκαλιά της εκκλησίας ανέβηκε ο γνωστός τραγουδιστής Κώστας Καραφώτης με την αγαπημένη του Κάτια-Νανά Μάνου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Κολωνάκι. Η ευτυχία καθρεπτιζόταν στα πρόσωπα του ζευγαριού μέσα στην εκκλήσία ενώ μετά το τέλος του μυστηρίου ο φακός απαθανάτισε του νεόνυμφους σε τρυφερά ενσταντανέ.  Η νύφη εντυπωσιακή φορώντας δαντέλα, ενώ από το