Γιατρός βγαίνει στους δρόμους κάθε βράδυ εδώ και 22 χρόνια για να παρέχει ιατρική περίθαλψη στους άστεγους





Γιατρός αναλαμβάνει δράση όταν όλοι κοιμούνται. Ο γιατρός Τζιμ Γουίδερς βγαίνει κάθε βράδυ γιατί είναι αυτός που επινόησε την έννοια «ιατρική στους δρόμους». Εδώ και 27 χρόνια δηλαδή, βγαίνει στους δρόμους του Πίτσμπουργκ προσφέροντας ιατρική φροντίδα στους άστεγους. Και μάλιστα δωρεάν.

Οι περισσότεροι γιατροί περιμένουν τους ασθενείς τους στο ιατρείο τους. Ο συγκεκριμένος όμως γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτοί που τον έχουν πραγματικά ανάγκη, είναι απίθανο να απευθυνθούν σε αυτόν. Έτσι πηγαίνει εκείνος σε αυτούς. Πρόκειται για έναν πραγματικό ανθρωπιστή.

Ο γιατρός πιστεύει πως ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσεις έναν άστεγο είναι να τον φροντίσεις εκεί που ζει. Για αυτό κάθε βράδυ ετοιμάζει το σακίδιο του και επισκέπτεται τους άστεγους. Πολλές φορές μαζί με φοιτητές ιατρικής ή και εθελοντές.

Ντυμένος και ο ίδιος ως άστεγος, εισβάλλει σε εγκαταλελειμμένα κτίρια και δρόμους. Στη γενέτειρα πόλης του και φροντίζει όσους έχουν ανάγκη χωρίς καμία χρέωση.

Ο γιατρός των αστέγων







Ο Γουίδερς εξηγεί πως ξεκίνησε την ιατρική αυτή προσέγγιση. «Το πρώτο πράγμα που με ταρακούνησε ήταν ο αριθμός των ατόμων που έβρισκαν καταφύγιο κάτω από γέφυρες ή σε κάποιο κάμπινγκ.

Η δυσαρέσκεια που υπήρχε προς την ιατρική κοινότητα και γενικότερα προς την κοινωνία με προβλημάτισε πολύ. Όταν άρχισα να εξετάζω μερικούς από αυτούς τους ανθρώπους, διαπίστωσα ότι υπήρχαν πολλοί άνθρωποι με άσχημα τραύματα. Έλκη που δεν είχαν θεραπευτεί, καρκίνο και ένα σωρό άλλες παθήσεις που δεν είχαν αντιμετωπιστεί.»

Η προσπάθεια του Γουίδερς να βοηθήσει τους άστεγους ξεκίνησε το 1992. Όταν ήταν ακόμη ειδικευόμενος γιατρός. Δυστυχώς τότε δεν είχε την εμπειρία για να βρει τρόπους να προσεγγίσει τους ανθρώπους που τον είχαν ανάγκη.

Όλα όμως βρήκαν τον δρόμο τους όταν συνάντησε και τελικά συνεργάστηκε με έναν πρώην άστεγο άνδρα, τον Μάικ Σάλοους. Ο άντρας αυτός τον σύστησε στην κοινότητα των αστέγων και τον βοήθησε να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Η καλύτερη συμβουλή που του έδωσε: Να μην ντύνεται σαν γιατρός και να μην συμπεριφέρεται σαν ηλίθιος.







Ο Γουίδερς λέει: Ξεκίνησα κυριολεκτικά να ντύνομαι σαν άστεγος και να περιφέρομαι κρυφά τις νύχτες στους δρόμους με έναν άνδρα που κάποτε ήταν άστεγος. Γιατί το έκανα αυτό; Αυτό έχει να κάνει με την ανησυχία μου για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τους άλλους ανθρώπους.

Αρχικά ο Γουίδερς δέχτηκε την κριτική των συναδέλφων του οι οποίοι θεώρησαν πως αυτή η περίεργη ιατρική προσέγγιση, θα του στοίχιζε την αξιοπιστία του στην ιατρική κοινότητα. Παρ’ όλα αυτά, συνέχισε να ακολουθεί το πάθος του, γεγονός που τελικά είχε τεράστιο αντίκτυπο.

Γουίδερς ο γιατρός – ήρωας της πόλης

Σήμερα ο Γουίδερς, πατέρας τεσσάρων παιδιών, δεν χρειάζεται πια να μεταμφιέζεται ως άστεγος. Έχει αναγνωριστεί ως ήρωας. Είναι πάντα ευπρόσδεκτος και έχει κερδίσει τον σεβασμό της κοινότητας των αστέγων. Έχει αντιμετωπίσει 26.000 περιστατικά αστέγων τα τελευταία 22 χρόνια. Έχει πλέον και μόνιμους ασθενείς που πάντα ενθουσιάζονται όταν τον βλέπουν.

Από το 1992, όταν πρωτοξεκίνησε δηλαδή τις νυχτερινές του εξορμήσεις, ο Γουίδερς μετέτρεψε την νυχτερινή του ενασχόληση σε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό το «Operation Safety Net». Ένα από τα πρώτα προγράμματα ιατρικής περίθαλψης των δρόμων. Το «Operation Safety Net» είναι επίσης μέλος του συστήματος υγείας του Πίτσμπουργκ. Έχει 16 μόνιμους υπάλληλους, κοινωνικούς λειτουργούς νοσηλευτές και γιατρούς. Ο οργανισμός αυτός είναι στην υπηρεσία των άστεγων 5 νύχτες την εβδομάδα.

Ο οργανισμός αυτός δεν έχει βοηθήσει μόνο τους άστεγους σε θέματα υγείας. Βοήθησε επίσης το 75% από αυτούς να αποκτήσουν ασφάλεια υγείας. Και 500 από αυτούς να βρουν στέγη. Ο Γουίδερς απέδειξε πως ένας άνθρωπος μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο σε μια κοινωνία.

Ο γιατρός Γουίδερς λέει ταπεινά:  «Είναι μια συνεχής περιπέτεια το να πρέπει όλη την ώρα να βρίσκεις τρόπους για να κάνεις κάτι τέτοιο να λειτουργεί. Η δύναμη της ιατρικής περίθαλψης απλώνεται πολύ πιο πέρα από την ιατρική. Αλλάζει όλους τους ανθρώπους που είναι αναμεμιγμένοι. Οι άστεγοι γίνονται πιο δυνατοί και βρίσκουν το σθένος να φύγουν από τους δρόμους. Πιστεύω πως η θεραπεία είναι ο πυρήνας του σχηματισμού μιας κοινωνίας που θεωρεί πως ο καθένας από εμάς είναι άνθρωπος με άξια». «Για αυτό πρέπει να είμαστε όλοι μαζί σε αυτό.»







Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Χριστίνα Μπόμπα: Η ερωτική εξομολόγηση στον Τανιμανίδη ανήμερα των γενεθλίων του

Ερωτική εξομολόγηση δέχθηκε ο Σάκης Τανιμανίδης από τη γυναίκα του, Χρίστινα Μπόμπα ανήμερα των γενεθλίων του. Σήμερα, Μεγάλη Τρίτη 30/4 έχει γενέθλια ο Σάκης Τανιμανίδης και η Χριστίνα Μπόμπα του ευχήθηκε και διαδικτυακά αναδημοσιεύοντας μία παλιά ανάρτησή της. «Χρόνια πολλά αγάπη μου! Είσαι φως και όλοι γύρω σου είμαστε οι πιο τυχεροί άνθρωποι του κόσμου!

Eurovision 2024: Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα & η Σάττι στα στοιχηματικά μετά την πρώτη πρόβα;

Eurovision 2024 : Το μεσημέρι της Μεγάλης Δευτέρας, η Μαρίνα Σάττι πραγματοποίησε την πρώτη τεχνική πρόβα της μαζί με την ομάδα της και… «έριξε τη ζαριά» της!

My Place Is Here: Η ιταλική ταινία που ασχολείται με τα δικαιώματα των γυναικών

Το ιταλικό δράμα εποχής «My Place Is Here» θα κυκλοφορήσει στην Ιταλία στις 9 Μαΐου. Το «My Place Is Here» διαδραματίζεται στα χρόνια μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι γυναίκες μόλις έλαβαν δικαίωμα ψήφο στην Ιταλία, αλλά στην Καλαβρία, μια συντηρητική αγροτική περιοχή στη νότια Ιταλία, οι άνδρες εξακολουθούν να κυριαρχούν. Μια ανύπαντρη

Χρήστος Σπανός για τη σύζυγό του: Στην αρχή είχα φάει απόρριψη, είχα φάει χυλόπιτα

Ο Χρήστος Σπανός μίλησε για την παιδική του ηλικία, την κόρη του και τη σύζυγό του στην στην εκπομπή «Πάμε Δανάη». Αρχικά, αναφέρθηκε στις φοβίες που απέκτησε αφότου γεννήθηκε η κόρη του: «Ως παιδί δεν είχα φοβίες. Νομίζω ότι οι φοβίες μου γεννήθηκαν μετά, όταν ήρθε στη ζωή η κόρη μου. Άρχισα να σκέφτομαι ότι

Γιώργος Λιάγκας: “Μαθαίνω ότι η Καινούργιου έχει σταθεί οικονομικά στον Μικρούτσικο”

Γιώργος Λιάγκας: «Μαθαίνω ότι η Καινούργιου έχει σταθεί οικονομικά στον Μικρούτσικο» "Δεν ήξερε δύο χρόνια πού πήγαινε. Δύο χρόνια μετά δεν κατάλαβε"; Μια άγνωστη πτυχή της σχέσης που είχαν ο Ανδρέας Μικρούτσικος και η Κατερίνα Καινούργιου έφερε στο φως ο Γιώργος Λιάγκας, το πρωί της Μεγάλης Τρίτης. Ο δημοσιογράφος αποκάλυψε πως η Καινούργιου έχει βοηθήσει

Άννα Ζηρδέλη: “Την περσινή χρονιά η Ελεονώρα Μελέτη το πήρε όλο επάνω της και μπράβο της, μαγκιά της”

Άννα Ζηρδέλη: «Την περσινή χρονιά η Ελεονώρα Μελέτη το πήρε όλο επάνω της και μπράβο της, μαγκιά της» "Όταν συνειδητοποιήσουμε ότι καλό είναι κάποιος να παίρνει κομμάτι της ευθύνης, θα είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα" εξηγεί η Άννα Ζηρδέλη. Την Άννα Ζηρδέλη συνάντησε η κάμερα της εκπομπής Breakfast@Star και ο δημοσιογράφος Πάνος Παπαδόπουλος το πρωινό της Τρίτης.

Χαμηλά λευκά αιμοσφαίρια: Ποιές είναι οι πιθανές αιτίες, πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Οι χαμηλές τιμές στα λευκά αιμοσφαίρια μπορεί να προκληθούν από μια απλή λοίμωξη, από τη λήψη κάποιων φαρμάκων ή από κάποιους τύπους καρκίνου. Τα λευκά αιμοσφαίρια, ή αλλιώς λευκοκύτταρα, μας προστατεύουν από ασθένειες και λοιμώξεις. Είναι οι «πολεμιστές» του αίματός μας, που αντιμετωπίζουν ιούς, βακτήρια και άλλους ξένους εισβολείς που απειλούν την υγεία μας. Η

Ο Νάσος Γουμενίδης για την απώλεια του αδερφού του: «Από έναν μπάφο ξεκίνησε και πήγαμε στα σκληρά. Έπαθε ανακοπή»

Στο «The 2Night Show» βρέθηκε ο Νάσος Γουμενίδης το βράδυ της Δευτέρας 29 Απριλίου. Ο δημοσιογράφος μίλησε για την απώλεια του αδελφού του, Δημήτρη, από χρήση ουσιών. «Έχασα τον Δημήτρη στις 5 Μαΐου του 2011. Ο πόνος σου δίνει εμπειρία, ο πόνος για εμένα είναι μία φάση στη ζωή μας που πρέπει να περάσουμε προκειμένου είτε να λυγίσουμε