Health

Γρίπη των πτηνών: Συμπτώματα και πώς μεταδίδεται στον άνθρωπο – Συναγερμός στην Βουλγαρία όπου θανατώνουν πτηνά

Ξέσπασμα γρίπης των πτηνών σε αγρόκτημα στην πόλη Ετροπόλ, 80 χλμ. μακριά από την Σόφια στη Βουλγαρία.

Η Βουλγαρία θα προχωρήσει στην θανάτωση περίπου 25.000 ορτυκιών και θα καταστρέψει τα αυγά τους σε αγρόκτημα βιομηχανικής εκμετάλλευσης που βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα Σόφια, μετά τον εντοπισμό εξαιρετικά μολυσματικού στελέχους της γρίπης των πτηνών, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές που είναι αρμόδιες για την ασφάλεια των τροφίμων.

Το ξέσπασμα γρίπης των πτηνών στο αγρόκτημα αυτό που βρίσκεται στην πόλη Ετροπόλ, περίπου 80 χιλιόμετρα ανατολικά της βουλγαρικής πρωτεύουσας, εντοπίστηκε έπειτα από αναφορές για υψηλή θνησιμότητα μεταξύ των πτηνών, διευκρινίζει η υπηρεσία ασφάλειας των τροφίμων σε ανακοίνωσή της.

Ο κίνδυνος από τη νόσο για τους ανθρώπους θεωρείται χαμηλός, αλλά προηγούμενα ξεσπάσματα σε πτηνοτροφεία είχαν οδηγήσει σε εκτεταμένα προγράμματα θανάτωσης πτηνών για να περιοριστεί η εξάπλωση.

γρίπη των πτηνών

Λοιμώξεις από τον ιό της γρίπης των πτηνών στον άνθρωπο

Αν και οι ιοί της γρίπης των πτηνών (γρίπη) Α συνήθως δεν μολύνουν τους ανθρώπους, έχουν υπάρξει μερικές σπάνιες περιπτώσεις μόλυνσης του ανθρώπου με αυτούς τους ιούς. Οι ασθένειες στους ανθρώπους από μολύνσεις από τον ιό της γρίπης των πτηνών κυμαίνονταν σε βαρύτητα από καθόλου συμπτώματα ή ήπια ασθένεια έως σοβαρή ασθένεια που οδήγησε σε θάνατο.

Το ασιατικό στέλεχος H7N9 και η επίσης ασιατικής προέλευσης ιδιαίτερα παθογόνος H5N1 είναι υπεύθυνα για τις περισσότερες ανθρώπινες ασθένειες από ιούς της γρίπης των πτηνών παγκοσμίως μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένων των πιο σοβαρών ασθενειών με την μεγαλύτερη θνησιμότητα.

Γρίπη των πτηνών: Πώς μπορεί να περάσει ο ιός στον άνθρωπο

Τα μολυσμένα πτηνά αποβάλλουν τον ιό της γρίπης των πτηνών μέσω του σάλιου, των βλεννογόνων και των κοπράνων τους. Οι ανθρώπινες λοιμώξεις από τους ιούς της γρίπης των πτηνών μπορεί να συμβούν όταν ο ιός εισέλθει στα μάτια, την μύτη ή το στόμα ενός ατόμου ή όταν εισπνευστεί.

Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ο ιός βρίσκεται στον αέρα (σε σταγονίδια ή πιθανώς σε σκόνη) και ένα άτομο τον εισπνέει, ή πιθανώς όταν ένα άτομο αγγίζει κάτι που έχει ιό πάνω του και στη συνέχεια αγγίζει το στόμα, τα μάτια ή τη μύτη του.

Οι ανθρώπινες μολύνσεις με ιούς της γρίπης των πτηνών έχουν συμβεί συχνότερα μετά από απροστάτευτη επαφή με μολυσμένα πτηνά ή επιφάνειες μολυσμένες με ιούς της γρίπης των πτηνών. Ωστόσο, έχουν εντοπιστεί ορισμένες λοιμώξεις όπου δεν ήταν γνωστό ότι υπήρξε άμεση επαφή με μολυσμένα πτηνά ή το περιβάλλον τους.

Πολύ περιορισμένη εξάπλωση

Η εξάπλωση των ιών της γρίπης των πτηνών από ένα μολυσμένο άτομο σε μια στενή επαφή είναι πολύ σπάνια και όταν έχει συμβεί, έχει εξαπλωθεί μόνο σε λίγα άτομα. Ωστόσο, λόγω της πιθανότητας οι ιοί της γρίπης των πτηνών να μεταλλαχθούν και να αποκτήσουν την ικανότητα να εξαπλώνονται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων, η πρόληψη (π.χ. η θανάτωση πτηνών και στη Βουλγαρία) και η στενή παρακολούθηση για ανθρώπινη μόλυνση και μετάδοση από άτομο σε άτομο είναι εξαιρετικά σημαντική για τη δημόσια υγεία.

Γρίπη των πτηνών: Συμπτώματα στους ανθρώπους

Τα αναφερόμενα συμπτώματα λοίμωξης από τον ιό της γρίπης των πτηνών στον άνθρωπο κυμαίνονταν από καθόλου ή ήπια ασθένεια (όπως ερυθρότητα των ματιών και επιπεφυκίτιδα, ή ήπια συμπτώματα του ανώτερου αναπνευστικού που μοιάζουν με γρίπη), έως σοβαρά (όπως πνευμονία που απαιτεί νοσηλεία) και περιλάμβαναν:

 • πυρετό (37,8ºC και πάνω)
 • βήχα
 • πονόλαιμο
 • καταρροή ή βουλωμένη μύτη
 • πόνοι στους μύες ή στο σώμα
 • πονοκέφαλο
 • κόπωση
 • δύσπνοια

Λιγότερο κοινά συμπτώματα:

 • διάρροια
 • ναυτία
 • έμετος
 • επιληπτικές κρίσεις

Γρίπη των πτηνών: Διάγνωση στον άνθρωπο

Η μόλυνση από τον ιό της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους δεν μπορεί να διαγνωστεί μόνο από κλινικά σημάδια και συμπτώματα: απαιτείται εργαστηριακός έλεγχος. Η μόλυνση από τον ιό της γρίπης των πτηνών συνήθως διαγιγνώσκεται με τη συλλογή επιχρίσματος από την ανώτερη αναπνευστική οδό (μύτη ή λαιμός) του άρρωστου ατόμου. Ο έλεγχος είναι πιο ακριβής όταν το δείγμα ληφθεί κατά τις πρώτες ημέρες της ασθένειας.

Για τους βαρέως πάσχοντες ασθενείς, η συλλογή και ο έλεγχος δειγμάτων της κατώτερης αναπνευστικής οδού μπορεί επίσης να οδηγήσει στη διάγνωση της λοίμωξης. Ωστόσο, για ορισμένους ασθενείς που δεν είναι πλέον πολύ άρρωστοι ή που έχουν αναρρώσει πλήρως, μπορεί να είναι δύσκολο να ανιχνευθεί ο ιός της γρίπης των πτηνών σε ένα δείγμα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, https://www.cdc.gov

-

Related posts

Η ηπατίτιδα η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

admin

Κουρασμένα πόδια; 6 ασκήσεις γιόγκα για να τα ανακουφίσετε

admin

Έχετε λιγούρες; Να τι ζητά πραγματικά το σώμα σας

admin

Καρκίνος τραχήλου μήτρας: Ανοσοθεραπεία βελτιώνει την επιβίωση των ασθενών

admin

Μπορούμε να ζήσουμε για πάντα; Τα μυστικά της μακροζωίας

admin

Πώς θα σταματήσετε να σαμποτάρετε τον εαυτό σας

admin

Ποια είναι η καλύτερη άσκηση για τους ασθενείς με διαβήτη

admin

Μπορώ να μείνω έγκυος με τα προσπερματικά υγρά; Οι ειδικοί απαντούν

admin

6 τομείς στη ζωή σου που πρέπει να θέτεις όρια

admin

Φοβάστε τον οδοντίατρο; Δεν είστε ο μόνος

admin

Η μανία των Fitfluencers: Ποιοι είναι και πόσο πρέπει να τους εμπιστευόμαστε

admin

Έρπης ζωστήρας: Πώς μεταδίδεται, οι επιπλοκές, η προστασία (και από τις υποτροπές)

admin