Έχετε αυξημένο σάκχαρο; Γιατί πρέπει να ελέγχετε συχνά τα μάτια σας

Date:

Τι είναι και πως εξελίσσεται η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Πόσοι ασθενείς με αυξημένο σάκχαρο κινδυνεύουν να την εκδηλώσουν και πότε. Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου και τα στάδιά της.

Αν πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη, μην ξεχνάτε να ελέγχετε τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο την όρασή σας. Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι η συχνότερη επιπλοκή του, καθώς σχεδόν όλοι οι πάσχοντες θα την εκδηλώσουν μέσα σε μερικά χρόνια από την ανάπτυξή του. Ευτυχώς, η αμφιβληστροειδοπάθεια εκδηλώνεται σταδιακά, επομένως υπάρχει περιθώριο να ληφθούν μέτρα για να διαφυλαχθεί η όραση.

Όπως εξηγεί ο χειρουργός οφθαλμίατρος δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια εκδηλώνεται όταν η αυξημένη γλυκόζη (σάκχαρο) προκαλέσει βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, ο οποίος βρίσκεται στο πίσω μέρος του ματιού. Αυτό είναι πιθανότερο να συμβεί όταν το «ζάχαρο» συνδυάζεται με αρτηριακή υπέρταση.

Τα προσβεβλημένα αγγεία του αμφιβληστροειδούς μπορεί να διογκωθούν και να παρουσιάσουν διαφυγή αίματος ή να αποφραχθούν εντελώς. Η συνέπεια είναι να μην αιματώνεται σωστά ο αμφιβληστροειδής, γεγονός που μπορεί να απειλήσει την όραση.

Η έγκαιρη διάγνωση έχει ζωτική σημασία για την διαφύλαξή της. Στην πραγματικότητα, η απώλεια της όρασης μπορεί να αποφευχθεί σε σημαντικό βαθμό με την έγκαιρη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία.

Ποιοι κινδυνεύουν

«Όλοι οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, είτε είναι διαβήτης κύησης είτε τύπου 1 ή τύπου 2 διαβήτης, μπορεί να εκδηλώσουν αμφιβληστροειδοπάθεια», τονίζει κ. Κανελλόπουλος «Όσο καλύτερα όμως ρυθμίζουν οι ασθενείς το σάκχαρό τους (γλυκαιμικός έλεγχος), τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος. Ωστόσο με την πάροδο του χρόνου, η νόσος θα αναπτυχθεί τελικά».

Μελέτες έχουν δείξει πως αλλοιώσεις στον αμφιβληστροειδή παρουσιάζει:

  • Το 25% των διαβητικών ασθενών μέσα σε 5 χρόνια από τη διάγνωσή τους
  • Το 60% στα 10 χρόνια
  • Το 80% στα 15 χρόνια

Επιπλέον, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια αποτελεί στατιστικά τον κύριο λόγο απώλειας όρασης στις ηλικίες κάτω των 65 ετών.

Οι παράγοντες κινδύνου

Εκτός από τη διάρκεια του διαβήτη, καθοριστικός είναι ο ρόλος και της ρύθμισης των επιπέδων σακχάρου. Έχει βρεθεί ότι οι ασθενείς με φτωχό γλυκαιμικό έλεγχο διατρέχουν 25 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για απώλεια όρασης σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.

Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι:

  • Η αρτηριακή υπέρταση που προαναφέρθηκε
  • Το κάπνισμα
  • Η δυσλιπιδαιμία (αυξημένη χοληστερόλη, τριγλυκερίδια)

Όλοι αυτοί οι παράγοντες προκαλούν πρόσθετες βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία, τονίζει ο κ. Κανελλόπουλος.

Η μη παραγωγική αμφιβληστροειδοπάθεια

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια εκδηλώνεται σε στάδια, οπότε υπάρχει περιθώριο παρέμβασης και λήψης μέτρων. Κάθε ένα από αυτά έχει τα δικά του χαρακτηριστικά γνωρίσματα.

Το πρώτο στάδιο είναι η λεγόμενη αμφιβληστροειδοπάθεια υποστρώματος ή μη παραγωγική. Κατ’ αυτήν, τα τοιχώματα των τριχοειδών αιμοφόρων αγγείων υφίστανται σημαντικές αλλοιώσεις και δημιουργούνται μικρά «εξογκώματα» (υπερπλασία των αγγείων – μικροανευρύσματα).

Η μη-παραγωγική αμφιβληστροειδοπάθεια μπορεί να είναι ήπια, μετρίας βαρύτητας ή σοβαρή. Όταν είναι ήπια, ο ασθενής δεν αντιμετωπίζει προβλήματα όρασης. Ωστόσο διατρέχει κίνδυνο να τα εκδηλώσει στο μέλλον. Στο στάδιο αυτό δεν συνιστάται κάποια ειδική θεραπεία. Οι ασθενείς, όμως, πρέπει:

  • Να εντείνουν τον γλυκαιμικό έλεγχο
  • Να υποβάλλονται τακτικά σε οφθαλμολογικές εξετάσεις, για να εντοπιστεί εγκαίρως τυχόν επιδείνωση
  • Να κάνουν ανά τρίμηνο έλεγχο της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) στο αίμα

Στην μέτρια έως σοβαρή μη-παραγωγική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι αυξημένες οι αλλοιώσεις στον αμφιβληστροειδή. Μπορεί να εμφανιστούν μικροαιμορραγίες, εξιδρώματα και οίδημα.

Μπορεί επίσης να παρατηρηθεί οίδημα στο κέντρο του χιτώνα. Αυτό είναι το λεγόμενο διαβητικό οίδημα της ωχράςδιαβητική ωχροπάθεια). Σε αυτό το στάδιο αρχίζουν επίσης και οι αποφράξεις των αγγείων που οδηγούν σε ισχαιμία (μειωμένη παροχή αίματος).

Ο κίνδυνος για την όραση αυξάνεται σημαντικά. Συνιστάται στον ασθενή επαναληπτικός οφθαλμολογικός έλεγχος σε συχνά χρονικά διαστήματα (ακόμα και ανά τρίμηνο). Παρ’ όλα αυτά η όραση ακόμα δεν έχει επηρεαστεί σε σημείο που να ανησυχήσει ο ασθενής.

Η παραγωγική αμφιβληστροειδοπάθεια

Το πιο σοβαρό στάδιο της νόσου είναι το επόμενο, η παραγωγική αμφιβληστροειδοπάθεια. Ο οφθαλμός αντιδρά στην ισχαιμία παράγοντας νέα, παθολογικά αγγεία, που λέγονται νεοαγγεία. Τα αγγεία αυτά έχουν αδύναμα τοιχώματα, είναι ασταθή και αιμορραγούν εύκολα.

«Εάν τα νεοαγγεία δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως, προκαλείται είτε σταδιακή είτε απότομη ελάττωση της όρασης λόγω των αιμορραγιών ή, τελικά, λόγω αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς χιτώνα», τονίζει ο καθηγητής.

Η αποκόλληση μπορεί να συμβεί επειδή η διαρροή υγρού και αίματος από τα αγγεία στο μάτι προκαλεί εκτεταμένη δημιουργία ουλώδους ιστού. Αυτός μπορεί να επηρεάσει τη θέση του αμφιβληστροειδούς, προσθέτει.

Αν αναπτυχθούν νεοαγγεία και στην ίριδα του ματιού, αυξάνεται και η πίεση στο εσωτερικό του ματιού (ενδοφθάλμια πίεση). Σε τέτοια περίπτωση, υπάρχει κίνδυνος να αναπτυχθεί νεοαγγειακό γλαύκωμα.

Ένα άλλο πολύ συχνό εύρημα, εξάλλου, είναι το διαβητικό οίδημα της ωχράς λόγω διαρροής υγρού στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς. «Υπολογίζεται ότι το περίπου 50% των ασθενών με παραγωγική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια παρουσιάζουν διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλί­δας, χωρίς να αισθάνονται συνήθως τίποτα», προσθέτει ο κ. Κανελλόπουλος.

Ανάγκη για επείγουσα θεραπεία

Όταν ένας ασθενής έχει παραγωγική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια ο κίνδυνος απώλειας της όρασης και τύφλωσης είναι πολύ μεγάλος. Χρειάζεται επειγόντως θεραπεία για να σταθεροποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η όρασή του. Εν τούτοις, δεν είναι εφικτό να αποκατασταθεί εκείνη που ήδη έχει χαθεί.

«Για να μην φτάσει σε αυτό το στάδιο ένας ασθενής με διαβήτη, είναι απαραίτητο να ελέγχει προληπτικά την όρασή του, ειδικά με βυθοσκόπηση, μία φορά τον χρόνο», τονίζει ο κ. Κανελλόπουλος. «Αν διαγνωστεί με διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, πρέπει να ελέγχεται όσο συχνά συστήσει ο οφθαλμίατρός του».

Απαραίτητο είναι ακόμα:

  • Να ρυθμίζει όσο πιο καλά μπορεί το σάκχαρό του, με δίαιτα, συστηματική γυμναστική και φαρμακευτική αγωγή
  • Να ελέγχει και τους άλλους παράγοντες που πλήττουν τα αγγεία των ματιών (υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη, κάπνισμα)

«Ο συνδυασμός του τακτικού ελέγχου με τη φροντίδα του σακχαρώδους διαβήτη και των άλλων παραγόντων κινδύνου μπορεί να αποδειχθεί σωτήριος για την όραση», καταλήγει ο κ. Κανελλόπουλος.

Φωτογραφία: iStock

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Συναγερμός για την παραλλαγή «Frankenstein» της Covid-19: Η πιο μεταδοτική μέχρι σήμερα

Οι υγειονομικές αρχές της Ευρώπης βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού μετά την εμφάνιση νέας παραλλαγής της Covid-19, που ανεπίσημα έχει ονομαστεί «Frankenstein». Η νέα παραλλαγή της Covid-19, με το όνομα «Frankenstein», έχει τετραπλασιάσει τα ποσοστά των λοιμώξεων μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα, καταγράφοντας ραγδαία αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων. Επιστημονικά, η παραλλαγή αυτή ονομάζεται XFG (ή

Ρικατόνι με καπνιστό σολομό

Υλικά 500 γρ. Ρικατόνι Μιτσίδη 1 πακέτο καπνιστό σολομό σε κύβους 2 κ.σ. χυμό λεμονιού ξύσμα από 1 λεμόνι 1 ½ φλ. κρέμα πιπέρι και αλάτι 1 κ.γ. ελαιόλαδο 1 κ.γ. βούτυρο 1 κ.γ. chives ψιλοκομμένα chives για γαρνιρισμα ΕΚΤΕΛΕΣΗ Βράζετε τα Ρικατόνι Μιτσίδη σε αλατισμένο νερό ακολουθώντας τις οδηγίες ψησίματος του πακέτου και τα

Χτένια «St Jacques» µε κρέµα κουκιών

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ 6 χτένια από τις Ψαραγορές BLUE ISLAND 1 ½ κιλό κουκιά φρέσκα 100 γρ. κρέµα γάλακτος Aργκανέλαιο (προαιρετικό) Αρεσκοτριµµένο πιπέρι, θαλασσινό αλάτι ½ κουταλάκι βούτυρο κλωναράκια φρέσκου κόλιανδρου (για γαρνίρισµα) Λίγο θυµάρι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Βράζουµε τα κουκιά, τα ξεφλουδίζουµε, τα ζεσταίνουµε για λίγο µαζί µε την κρέµα γάλακτος και τα βάζουµε στο

Ναταλία Αργυράκη: “Η ιστορία δείχνει ότι είναι καλύτερα να μπαίνουν τελείες και μετά να γίνονται ανακοινώσεις”

Ναταλία Αργυράκη: «Η ιστορία δείχνει ότι είναι καλύτερα να μπαίνουν τελείες και μετά να γίνονται ανακοινώσεις» Παρασκευή, 4.7.2025, 15:22 Zappit@ZAPPIT_ "Νομίζω ότι και πολύ συζητήθηκα, βλέποντας γύρω μου τι γίνεται" παραδέχθηκε, παράλληλα, η Ναταλία Αργυράκη. Η Ναταλία Αργυράκη παραχώρησε δηλώσεις στην κάμερα της εκπομπής Breakfast@Star και τη Σοφία Μανουσακίδου το πρωινό της Παρασκευής. Μεταξύ άλλων, δε

Συγκινημένη η Ελένη Τσολάκη, αποχαιρέτησε το Open μετά από 5 χρόνια – Τίτλοι τέλους για το Πρωινό ΣουΣου

Τίτλοι τέλους στην εκπομπή «Πρωινό ΣουΣου» έπεσαν σήμερα στο Open. Μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, η Ελένη Τσολάκη είπε αντίο...

Πνευμοθώρακας: H πάθηση που είχε ο Ντιόγκο Ζότα – Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Τι είναι και που οφείλεται ο πνευμοθώρακας. Τι συμπτώματα προκαλεί και τι ισχύει για τα αεροπορικά ταξίδια. Ο 28χρονος ποδοσφαιριστής Ντιόγκο Ζότα (Diogo Jota), που σκοτώθηκε σε ένα φρικτό τροχαίο στη βόρεια Ισπανία μαζί με τον 26χρονο αδελφό του Αντρέ, έπασχε από μία πάθηση των πνευμόνων που δεν του επέτρεπε να ταξιδέψει με αεροπλάνο. Η

Ζήνα Κουτσελίνη: «Είμαι η ambassador του cheeseburger στην Ελλάδα – Τρώγοντας ένα, ξεχνάς τα πάντα»

Με αυτοσαρκασμό επέλεξε να αποχαιρετήσει τους τηλεθεατές η Ζήνα Κουτσελίνη. Το πλατό της εκπομπής «Αλήθειες με τη Ζήνα» γέμισε με cheeseburger κι εκείνη είπε: «Μου το φυλάγατε για την τελευταία εκπομπή. Δεν ήμουν ενήμερη για αυτό. Αν ήταν έξυπνοι οι διαφημιστές, θα έπρεπε να με κάνουν ambassador του cheeseburger στην Ελλάδα. Θα μπορούσα και διεθνώς». Στη

Γιάννης Πάριος: Αν ζούσε ο Καζαντζίδης δεν θα επέτρεπε να γίνει η ζωή του ταινία, εκμεταλλευόμαστε ανθρώπους για να κόψουμε εισιτήρια, φτάνει

Μία σπάνια τηλεοπτική συνέντευξη έδωσε ο Γιάννης Πάριος και μίλησε για όλες τις πλευρές της ζωής του, τους έρωτες, τα παιδιά του, ενώ παράλληλα σχολίασε το γεγονός ότι γίνονται ταινίες και συναυλίες για σπουδαίους καλλιτέχνες που έχουν «φύγει» από τη ζωή. Ο καταξιωμένος ερμηνευτής έδωσε συνέντευξη στη Φαίη Σκορδά και την εκπομπή «Buongiorno» και μίλησε

Η Αντελίνα Βαρθακούρη με λευκό μπικίνι από τις διακοπές της – Δείτε την ολόσωμη φωτογραφία της

H Αντελίνα Βαρθακούρη βρίσκεται στο εξωτερικό και απολαμβάνει τις διακοπές της μαζί με τις κόρες της. Μάλιστα, πρόσφατα δημοσίευσε στο Instagram μια φωτογραφία από την παραλία ποζάροντας με λευκό μπικίνι. «Με μια καινούργια φίλη, που είπαμε τις αλήθειες μας και με έκανε σοφότερη και πλουσιότερη σε αγάπη. Ο πραγματικός πλούτος κρύβεται στις καρδιές των ανθρώπων»

Σία Κοσιώνη: «Με τον Κώστα Μπακογιάννη έχουμε μία σχέση πολύ βαθιά, πολύ ουσιαστική»

Μία σπάνια τηλεοπτική συνέντευξη έδωσε η Σία Κοσιώνη και μίλησε για τη σχέση της με τον σύζυγό της, Κώστα Μπακογιάννη, ενώ αναφέρθηκε και στην τηλεοπτική της πορεία, αναφέροντας ότι παραμένει στον ΣΚΑΪ, όπου είναι 19 χρόνια. Η γνωστή δημοσιογράφος μίλησε το πρωί της Παρασκευής (04.07.2025) στην κάμερα της εκπομπής «Super Κατερίνα» και στη δημοσιογράφο, Έλενα

Μποφίλιου από τη Λευκωσία: «Λευτεριά στην Κύπρο και σε όλους τους αγωνιζόμενους λαούς»

Ενδιαφεροντα ΚΥΠΡΟΣ ΝΑΤΑΣΑ ΜΠΟΦΙΛΙΟΥ ΣΥΝΑΥΛΙΑ Μποφίλιου από τη Λευκωσία: «Λευτεριά στην Κύπρο και σε όλους τους αγωνιζόμενους λαούς» Στην ίδια συναυλία ανέβηκε στη σκηνή ο πρέσβης της Παλαιστίνης και έβαλε στους ώμους της ερμηνεύτριας μια καφίγια Τζωρτζίνα Φράγκου 04.07.2025 | 14:26 ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Στην ίδια συναυλία ανέβηκε στη σκηνή ο πρέσβης της Παλαιστίνης και έβαλε στους