Προσδιορισμός αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2: Ποια η αξία τους την εποχή της μεταλλαγής Omicron

Στην εποχή της πανδημίας της νόσου COVID-19, o προσδιορισμός των αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού SARS-CoV-2 έχει αποδειχθεί ένα σημαντικό εργαλείο με ορισμένους όμως περιορισμούς.

Μετά από πρόσκληση από το υψηλού κύρους περιοδικό European Journal of Internal Medicine, επίσημο όργανο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Εσωτερικής Παθολογίας, οι Χάρης Αλεξόπουλος (Επίκουρος  Καθηγητής) και Ιωάννης Τρουγκάκος (Καθηγητής) του Τμήματος Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και οι Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) και Ευάγγελος Τέρπος (Καθηγητής Αιματολογίας) της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ δημοσίευσαν μια εκτεταμένη και κριτική ανασκόπηση σχετικά με την σημασία της μέτρησης των αντί-SARS-CoV-2 αντισωμάτων.

Αρχικά, οι συγγραφείς ανέδειξαν ότι τα επίπεδα των κυκλοφορούντων αντισωμάτων αλλά και τα επίπεδα αντισωμάτων με εξουδετερωτική ικανότητα κατά της πρωτεΐνης ακίδας του ιού SARS-CoV-2 μπορούν να χρησιμεύσουν ως αξιόπιστοι προγνωστικοί δείκτες της εξέλιξης της νόσου σε μεμονωμένους ασθενείς, ενώ τα αντισώματα κατά των νουκλεοκαψιδίων του ιού είναι χρήσιμα για την διάκριση της λοίμωξης από τον εμβολιασμό σε πληθυσμιακό επίπεδο (εφόσον τα αντισώματα μετά από εμβολιασμό είναι μόνο έναντι της πρωτεΐνης-ακίδας).

Οι συγγραφείς επιπλέον ανέφεραν ότι, δεδομένης της απόκτησης ανοσοκυττάρων μνήμης (Β και Τ τύπου) μετά τη μόλυνση ή/και τον εμβολιασμό, οι τίτλοι των κυκλοφορούντων αντισωμάτων δεν μπορούν να προβλέψουν πλήρως τα επίπεδα προστασίας ενός ατόμου από την επαναμόλυνση με ένα υπάρχον ή ένα νέο στέλεχος. Επιπλέον, δεδομένου ότι οι ιστοί (συμπεριλαμβανομένου του βλεννογόνου) και όχι το αίμα είναι οι κύριες τοποθεσίες των ανοσολογικών αποκρίσεων μετά από μικροβιακή/ιική λοίμωξη, η χρησιμότητα της μέτρησης των επιπέδων των κυκλοφορούντων αντισωμάτων στην πρόβλεψη της προστασίας από μελλοντικές λοιμώξεις δεν θα πρέπει να υπερεκτιμάται.

Στην συνέχεια, και με δεδομένο ότι ζούμε σε εποχή εκτεταμένης χρήσης ανοσοθεραπειών τόσο για τα αυτοάνοσα νοσήματα όσο και για τον καρκίνο, εξετάστηκε η εγκυρότητα της παρακολούθησης των επιπέδων των αντισωμάτων σε ασθενείς υπό ανοσοθεραπεία είτε μετά τη λοίμωξη ή/και τον εμβολιασμό. Οι συγγραφείς ανέδειξαν ότι σε ασθενείς αυτοάνοσες παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η πολλαπλή σκλήρυνση, υπό θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα που καταστέλλουν τα Β λεμφοκύτταρα (τα κύτταρα δηλαδή που παράγουν αντισώματα), ο εμβολιασμός (ανεξαρτήτως σκευάσματος) ήταν λιγότερο αποδοτικός. Το ίδιο φάνηκε να ισχύει και για ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες (π.χ. πολλαπλό μυέλωμα, λεμφώματα, χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία) υπό ανοσοθεραπεία, όπου μετά τον εμβολιασμό τόσο η παραγωγή αντισωμάτων έναντι του ιού όσο και η κυτταρική ανοσία είναι σαφώς μικρότερη ακόμη και σε σχέση με πάσχοντες από συμπαγείς όγκους.

Πρόσθετες κρίσιμες εφαρμογές της μέτρησης αντισωμάτων περιλαμβάνουν την ανοσοεπιτήρηση του πληθυσμού, είτε στο γενικό πληθυσμό είτε σε συγκεκριμένες κοινότητες, όπως οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.

Αυτές οι μετρήσεις έχουν αξία για τον σχεδιασμό στρατηγικών πρόληψης, για την ενημέρωση κρίσιμων επιδημιολογικών δεικτών και για την βέλτιστη φροντίδα ευαίσθητων ατόμων (ανοσοκατεσταλμένοι) ή ευαίσθητων πληθυσμών (ηλικιωμένοι ή νοσηλευόμενοι). Τέλος, στην ανασκόπηση, συζητήθηκε πώς η εξέταση των αντισωμάτων στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό είναι εξαιρετικά χρήσιμη για την μελέτη των νευρολογικών επιπλοκών που συχνά συνοδεύουν την νόσο COVID-19 και κατά πόσον η διαταραχή του αιματο-εγκεφαλικού φραγμού στους πάσχοντες είναι παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση Long-COVID.

Οι συγγραφείς κατέληξαν ότι καθώς η πανδημία συνεχίζεται, με την εμφάνιση νέων στελεχών όπως οι μεταλλαγές της Omicron, η μέτρηση των αντισωμάτων κατά του ιού SARS-CoV-2 με επικαιροποιημένες μεθόδους θα παραμείνει ένα απαραίτητο εργαλείο.

Ο προσδιορισμός των διαφόρων ορότυπων, όπως ορίζονται από τη χυμική ανοσολογική απόκριση, προσθέτει εργαλεία στη συνεχιζόμενη παγκόσμια προσπάθεια. Το παράδειγμα του στελέχους Omicron και των υποπαραλλαγών του διδάσκει ότι διαθέτει αντιγονικά χαρακτηριστικά που το διακρίνουν σαφώς από τις προηγούμενες παραλλαγές του SARS-CoV-2. Ως εκ τούτου, ορισμένες δοκιμασίες αντισωμάτων είναι λιγότερο ευαίσθητες έναντι της Omicron. Η επικαιροποίηση των μεθοδολογιών ανάλογα με τις ανάγκες θα διασφαλίσει ότι θα διατηρήσουμε τη δυνατότητα παρακολούθησης του ορολογικού επιπολασμού του SARS-CoV-2 στην κοινότητα μετά τη μόλυνση ή/και τον εμβολιασμό, ενώ σε μεμονωμένους ασθενείς η παρακολούθηση των αντισωματικών ανοσολογικών αποκρίσεων βοηθά στην πρόγνωση της νόσου.

-

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Diddy: Προσπαθεί να απορρίψει κάποιες από τις αγωγές εις βάρος του

Ο Diddy θέλει να απορρίψει κάποιες από τις αγωγές σε μια από τις υποθέσεις σεξουαλικής επίθεσης εις βάρος του, ισχυριζόμενος ότι δεν μπορεί να μηνυθεί βάσει νόμων που δεν υπήρχαν καν κατά τη στιγμή του φερόμενου περιστατικού. Σύμφωνα με τα νέα έγγραφα, τα οποία απέκτησε το TMZ οι δικηγόροι του Diddy ανταπαντούν στους ισχυρισμούς της

Συνταξιοδοτικό: 72,5 ετών στη σύνταξη οι σημερινοί έφηβοι – Εργασία και μετά τα 70

Ενδιαφεροντα ΣΥΝΤΑΞΗ Συνταξιοδοτικό: 72,5 ετών στη σύνταξη οι σημερινοί έφηβοι – Εργασία και μετά τα 70 Πότε βγαίνει ένας ασφαλισμένος σε σύνταξη – Πόσα χρόνια εργασίας απαιτούνται Newsroom 28.04.2024 | 14:56 Η μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, προβλέπει σημαντική αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, συντάξεις πείνας και εργασία για τουλάχιστον 1 στους 4 μελλοντικούς συνταξιούχους, ακριβώς

Ιωάννα Τούνη: Πόσο τέρας φαίνομαι από τα social media;

Ιωάννα Τούνη: Πόσο τέρας φαίνομαι από τα social media; Τζάμπα τα φίλτρα, πρόσθεσε η instagrammer Η Ιωάννα Τούνη μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους μια απορία που έχει σχετικά με την εμφάνισή της και πώς αυτή αποτυπώνεται μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Σε νέο story της, η Instagrammer ρώτησε τους ακολούθους της πώς φαίνεται από

Aθηνά Οικονομάκου: Αφαίρεσε από τα social media ότι είναι σύζυγος του Φίλιππου Μιχόπουλου

Aθηνά Οικονομάκου: Αφαίρεσε από τα social media ότι είναι σύζυγος του Φίλιππου Μιχόπουλου Η συγκεκριμένη κίνηση έρχεται μετά την κοινή ανακοίνωση του χωρισμού της Δύο ημέρες μετά την είδηση ότι η Αθηνά Οικονομάκου και ο Φίλιππος Μιχόπουλος παίρνουν διαζύγιο, η ηθοποιός φαίνεται ότι προχώρησε σε μια ακόμα κίνηση που αποδεικνύει το οριστικό τέλος του ζευγαριού.

Τομ Χόλαντ: Έδειξε την υποστήριξή του για τη νέα ταινία της Ζεντάγια

Τομ Χόλαντ: Έδειξε την υποστήριξή του για τη νέα ταινία της Ζεντάγια Τομ Χόλαντ: Έδειξε την υποστήριξή του για τη νέα ταινία της Ζεντάγια Είναι απόλυτα υποστηρικτικοί και περήφανοι ο ένας για τον άλλον, ανέφερε μια πηγή Την υποστήριξή του στη νέα ταινία της Ζεντάγια έδειξε ο Τομ Χόλαντ. Εν μέσω της πρεμιέρας του «Challengers», μια

Eurovision: Αναχώρησε για το Μάλμε της Σουηδίας η ελληνική αποστολή

Eurovision: Αναχώρησε για το Μάλμε της Σουηδίας η ελληνική αποστολή Είμαστε έτοιμοι, είναι όλα έτοιμα, δήλωσε η Μαρίνα Σάττι - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες Η ελληνική αποστολή της Eurovision αναχώρησε την Κυριακή 28 Απριλίου για το Μάλμε της Σουηδίας. Η εκπρόσωπος της Ελλάδας στον φετινό μουσικό διαγωνισμό, Μαρίνα Σάττι, απαθανατίστηκε στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» μαζί

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Πώς επηρεάζει γονιμότητα και εγκυμοσύνη [έρευνα]

Τι δείχνει η πρώτη έρευνα για τη σχέση γονιμότητας-ηλεκτρονικού τσιγάρου σε μεγάλο πληθυσμό Οι γυναίκες θα πρέπει να κόψουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο εάν ευελπιστούν να μείνουν έγκυες, σύμφωνα με έρευνα που δείχνει ότι το άτμισμα μπορεί να επηρεάζει τη γονιμότητα. Στην πρώτη έρευνα που διερευνά τη σχέση μεταξύ προοπτικών γονιμότητας και ηλεκτρονικού τσιγάρου σε μεγάλο