Ευανθία Γαλανή: Η γιατρός με παγκόσμια φήμη που πολεμάει τον καρκίνο και μας κάνει υπερήφανους

Date:

Ευανθία Γαλανή: Η γιατρός με παγκόσμια φήμη που πολεμάει τον καρκίνο και μας κάνει υπερήφανους

Ελληνίδα γιατρός με παγκόσμια φήμη σκοτώνει τον καρκίνο με ιούς και μας κάνει υπερήφανους σε όλο τον κόσμου







Μία πρωτοποριακή μέθοδο έχει αναπτύξει Ελληνίδα γιατρός η οποία διαπρέπει στο εξωτερικό ως επικεφαλής μίας ομάδας στην Mayo Clinic στο Ρότσεστερ της Μινεσότα στις ΗΠΑ που καταπολεμά τον καρκίνο με τη χρήση του ιού της ιλαράς.

Ο λόγος για την κ. Ευανθία Γαλάνη, Καθηγήτρια ογκολογίας και Διευθύντρια του τμήματος Μοριακής Ιατρικής της Mayo Clinic στο Ρότσεστερ της Μινεσότα στις ΗΠΑ.  Για την πρόοδο των ερευνών της και για την ίδια προσωπικά αναφέρθηκε πρόσφατα το Foxnews, ένα από τα μεγαλύτερη αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το αμερικανικό δίκτυο, η κυρία Γαλάνη χρησιμοποιεί τροποποιημένους τύπους του ιού της ιλαράς με σκοπό τη θεραπεία διαφόρων ειδών καρκίνου. Ο ιός επιλεκτικά εισέρχεται στα καρκινικά κύτταρα και τα οδηγεί σε αυτοκαταστροφή χωρίς να επηρεάζει τα υγιή κύτταρα του οργανισμού.

Αρχικά, η έρευνα κινήθηκε στην κατεύθυνση αντιμετώπισης του καρκίνου των ωοθηκών αλλά στη συνέχεια επεκτάθηκε στη μοριακή θεραπεία και άλλων μορφών καρκίνου, όπως σε όγκους εγκεφάλου, μεσοθηλίωμα, καρκίνους της κεφαλής και του τραχήλου, καρκίνο του μαστού, και σάρκωμα.







Η πρωτοποριακή μέθοδος της ιοθεραπείας που έχει αναπτύξει η ερευνητική ομάδα της καθηγήτριας κ. Γαλάνη καθιστά τη Mayo Clinic ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα στον κόσμο με εξειδίκευση στη μοριακή θεραπεία του καρκίνου.

ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η κ. Γαλάνη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καρδίτσα. Σπούδασε Ιατρική στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας και ειδικεύτηκε στην αιματολογία-ογκολογία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σήμερα είναι Καθηγήτρια Ογκολογίας και Διευθύντρια του τμήματος Μοριακής Ιατρικής και επικεφαλής του προγράμματος Γονιδιακής Θεραπείας και Ιοθεραπείας του Κέντρου για τον Καρκίνο της Mayo Clinic, καθώς και σύμβουλος του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA) σε θέματα καινοτόμων θεραπευτικών μεθόδων.

Το πρώτο φάρμακο ιοθεραπείας έχει ήδη εγκριθεί σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

H ιοθεραπεία κατά του καρκίνου είναι μία θεραπευτική μέθοδος που βρίσκεται κυρίως σε πειραματικά στάδια, ενώ όπως ανέφερε στην ῾ΓΝΩΜΗ῾ η κ. Γαλάνη το πρώτο κλινικό προιόν έχει πρόσφατα εγκριθεί σε ΗΠΑ και Ευρώπη για θεραπεία του μελανώματος.

Επί της ουσίας, η ιοθεραπεία χρησιμοποιεί τους ιούς για τη καταστροφή των καρκινικών κυττάρων. Η Mayo Clinic στην Μινεσότα των ΗΠΑ έχει εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα του κόσμου για την ιοθεραπεία κατά του καρκίνου και αυτό, σε σημαντικό βαθμό, το οφείλει και στην καθηγήτρια κ. Ευανθία Γαλάνη που για περισσότερα από 20 χρόνια έχει αφιερωθεί στην καταπολέμηση του καρκίνου με τη χρήση ιών.

ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΙΔΕΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΣΩΤΗΡΙΑ

Όπως έχει αναφέρει η ίδια σε παλαιότερη συνέντευξή της στην «Καθημερινή»και στη δημοσιογράφο Ασπασία Δασκαλοπούλου, η βασική αρχή της έρευνάς της κ. Γαλάνη στηρίζεται στην βασική λειτουργία των ιών.

«Όταν ένας ιός προσβάλλει ένα κύτταρο, χρησιμοποιεί τους κυτταρικούς μηχανισμούς για να αναπαραχθεί και τελικά συνήθως σκοτώνει το κύτταρο. Κατά τον ίδιο τρόπο τροποποιημένοι ιοί μπορούν να εξουδετερώσουν αποτελεσματικά τα καρκινικά κύτταρα».

Αν και η σκέψη της χρήσης ιών κατά του καρκίνου δεν είναι νέα, αλλά έχει αρχίσει από τη δεκαετία του ’50, η κ. Γαλάνη υπογράμμιζε στην ίδια συνέντεξη πως η μεγάλη διαφορά του «τότε» με το «τώρα» είναι η δυνατότητα της επιστήμης να τροποποιήσει γενετικά τους ιούς, ώστε αυτοί να στοχεύουν συγκεκριμένα στα καρκινικά κύτταρα, επηρεάζοντας ελάχιστα -ή και καθόλου – τους υγιείς ιστούς.

Γι’ αυτό και σημείωνε ότι «σε κλινικές δοκιμές ιοθεραπείας ανά τον κόσμο, έχουν χορηγηθεί ιοί σε χιλιάδες ασθενείς με καρκίνο, χωρίς να αναπτυχθούν οι ασθένειες που θα προκαλούσαν τα επιθετικά στελέχη αυτών των ιών.

Είναι πιθανό οι ασθενείς, για ένα μικρό διάστημα μετά τη χορήγηση του ιού, να έχουν κάποιες παρενέργειες, όπως πυρετό ή πόνο στους μυς, παρόλα αυτά, η ανεκτικότητα αυτής της θεραπείας είναι καλύτερη και οι παρενέργειες πολύ λιγότερες σε σύγκριση με κάθε είδος χημειοθεραπείας».

Επίσης, τόνιζε πως μία σημαντική ακόμα «ιδιότητα» της συγκεκριμένης μεθόδου είναι πως με βάση όσα έχουν παρατηρηθεί στις κλινικές δοκιμές, η χρήση ιών «ξυπνάει» το ανοσοποιητικό σύστημα, κάνοντάς το να αναγνωρίσει ξανά τα καρκινικά κύτταρα ως ξένα. «Με αυτόν τον τρόπο ο ίδιος ο οργανισμός αναλαμβάνει να πολεμήσει μόνος του τον καρκίνο.

Το πώς όμως ο ιός καταφέρνει να προκαλέσει μια τέτοια αντίδραση, είναι κάτι που διερευνούμε τώρα στο εργαστήριο και στις κλινικές μας έρευνες» σημείωσε.

Πρόβλημα η αργή ταχύτητα παραγωγής νέων φαρμάκων

Όπως ανέφερε στο «Ενδιαφέρον» η καθηγήτρια κ. Ευανθία Γαλάνη, ένα από τα μεγάλα προβλήματα της ογκολογίας διεθνώς είναι η αργή ταχύτητα, αλλά και το υψηλό κόστος ανάπτυξης και παραγωγής νέων φαρμάκων.

Πρόσφατα μάλιστα, η κ. Γαλάνη προήδρευσε σε μία επιστημονικής σύνοδο για τις κλινικές δοκιμές νέων φαρμάκων, κατά την οποία συζητήθηκαν οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να γίνουν πιο αποτελεσματικές, ώστε να επιταχύνεται και η παραγωγή νέων φαρμάκων.

Παραχωρώντας συνέντευξη στην ιστοσελίδα Targeted Oncology (www.targetedonc.com), έκανε λόγο για«έλλειμμα αποτελεσματικότητας» ως προς την ανάπτυξη νέων φαρμάκων στην ογκολογία, επισημαίνοντας πως για το μέσο ογκολογικό φάρμακο, από την έγκρισή του μέχρι την διάθεσή του στην αγορά, μεσολαβούν από 7 έως 9 χρόνια, με το κόστος να φτάνει περίπου στα 2,6 δις δολάρια.

Στην ίδια συνέντευξη, η κ. Γαλάνη περιέγραψε κάποιους τρόπους μέσω των οποίων προσδοκάται σύντμηση χρόνου στις φάσεις κλινικών δοκιμών νέων φαρμάκων, αναφέροντας μάλιστα πως η «Συμμαχία για τις Κλινικές Δοκιμές στην Ογκολογία» (ένας συνασπισμός ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων στις ΗΠΑ),  διεξάγει μια κλινική μελέτη με μεθοδολογία που μπορεί να περιορίσει σημαντικά τον χρόνο των κλινικών δοκιμών μεταξύ δύο σταδίων στο ήμισυ του χρόνου, από 7-8 χρόνια που κανονικά θα απαιτούνταν.

Δείτε το παρακάτω βίντεο με μία συνέντευξή της:

-:tilestwra.







Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Γιώργος Δασκαλάκης: Αυτή είναι η σύντροφός του που του στάθηκε ως το τέλος

Ο Γιώργος Δασκαλάκης έφυγε από τη ζωή την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου μετά από μάχη με τον καρκίνο.

Αγγελική Ηλιάδη: Η σοβαρή περιπέτεια υγείας που λίγο έλειψε να της στοιχίσει τη ζωή

H Αγγελική Ηλιάδη ήταν καλεσμένη στην εκπομπή, The 2Night Show με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου και μίλησε μεταξύ άλλων για τη σοβαρή περιπέτεια υγείας που αντιμετώπισε σε ηλικία τεσσάρων και γνωρίζουν ελάχιστοι.  Αρχικά ανέφερε για τους γιους της: «Ο μικρός μου γιος, Βασίλης με είδε πρώτη φορά να τραγουδάω φέτος στις πρόβες, ανέβηκε στη σκηνή και

Αγγελική Ηλιάδη: “Θεωρώ ότι μας κρύβουν πράγματα, έχω δει UFO”

Η Αγγελική Ηλιάδη φιλοξενήθηκε στο talk show του Γρηγόρη Αρναούτογλου στον ΑΝΤ1. Η λαμπερή τραγουδίστρια μίλησε για το πόσο θα της

Πέθανε ο Γιώργος Δασκαλάκης

Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Δασκαλάκης, ο τραγουδιστής που τα τελευταία χρόνια έδινε μάχη με τον καρκίνο. Ο τραγουδιστής

Έμφραγμα, εγκεφαλικό: Πώς μπορούν  οι γυναίκες να μειώσουν στο μισό τον κίνδυνο σε 3,5 λεπτά

Σημαντικά ευρήματα νέας μελέτης. Τι πρέπει να κάνουμε για να προστατεύσουμε την καρδιαγγειακή υγεία μας. Οι σύντομες, έντονες, καθημερινές δραστηριότητες μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά τις γυναίκες να μειώσουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια, όπως το έμφραγμα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Οι ίδιες δραστηριότητες ωφελούν και τους άνδρες, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Στη μελέτη οι επιστήμονες

H Άλεξ Κονσάνι είναι η πρώτη τρανς που κέρδισε το βραβείο του καλύτερου μοντέλου της χρονιάς

Η Άλεξ Κονσάνι είναι η πρώτη τρανς που κέρδισε το βραβείο του μοντέλου της χρονιάς στα βραβεία μόδας 2024 του Βρετανικού Συμβουλίου Μόδας. Τα «Fashion Awards» του 2024 πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου στο «Royal Albert Hall» του Λονδίνου, όπου η 21χρονη Άλεξ Κονσάνι έγραψε ιστορία. «Ουρλιάζω γιατί κέρδισα το βραβείο “Model of the year”» σημείωσε η ίδια στο

Τι λένε τα ζώδια για σήμερα Τετάρτη 04 Δεκεμβρίου 2024  

Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπουν τα ζώδια για σήμερα Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου; Τι προβλέπει το ζώδιο και ο ωροσκόπος για σήμερα; Ταύρος: Σκέψεις γύρω από την εξέλιξη ή την εγκατάλειψη ενός σχεδίου μπορεί να σε απασχολήσουν νωρίς σήμερα. Η αναπροσαρμογή προσδοκιών μπορεί να λειτουργήσει υπέρ σου, ενώ η κατανόηση και η θετική οπτική για μια κατάσταση

Πρόβλημα δημόσιας υγείας τα κινητά τηλέφωνα: Τι αποκαλύπτει έκθεση Ισπανών εμπειρογνωμόνων

Εθισμός, πορνογραφία, άγχος, κατάθλιψη και προβληματικές συμπεριφορές κρούουν κώδωνα κινδύνου. Προειδοποιητικές ετικέτες πάνω στα κινητά για τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία ζητούν οι ειδικοί Μετά την Αυστραλία που έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που απαγορεύει με νόμο την πρόσβαση των εφήβων κάτω των 16 ετών στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης (social media) και την απαγόρευση

Πρωτοποριακή θεραπεία δημιουργεί νέα δεδομένα για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Βιέννης, υπό την καθοδήγηση του φαρμακευτικού χημικού Markus Muttenthaler, ανέπτυξε μια νέα κατηγορία θεραπευτικών πεπτιδίων, τα οποία λαμβάνονται από το στόμα, προσφέροντας μια καινοτόμο λύση για τη θεραπεία του χρόνιου κοιλιακού πόνου. Αυτή η πρωτοποριακή προσέγγιση, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Angewandte Chemie, ανοίγει τον δρόμο για ασφαλή

Θοδωρής Μισόκαλος: Πού χάθηκε ο αδερφός της Μενεγάκη; Η μεγάλη αλλαγή στη ζωή του

Ο Θοδωρής Μισόκαλος , ο αδερφός της Ελένης Μενεγάκη είναι πια 38 χρονών και... σπάνια δημοσιεύει φωτογραφίες του στα social media!

Παύλος Παπαδόπουλος: Το παραλίγο μοιραίο τροχαίο και ο 13χρονος αγιογράφος γιος του

Άφησε πίσω του τη νύχτα, έβγαλε δίπλωμα ταχύπλοου και έγραψε το τρίτο του βιβλίο. Ο Παύλος Παπαδόπουλος νιώθει πως ξαναγεννιέται και έπειτα από χρόνια περισυλλογής και αυτογνωσίας θέλει πια να ζει απλά και ήρεμα! Έτσι όπως περιγράφει στο τρίτο του βιβλίο με τίτλο «Η τέχνη της απλότητας». «Το βιβλίο εξετάζει πώς η απλότητα μπορεί να

To αλάτι δεν χρησιμεύει μόνο για το φαγητό – Που αλλού μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε

Το αλάτι είναι ίσως είναι το πιο γνωστό καρύκευμα της διατροφής μας καθώς δίνει νοστιμιά σε αρκετά φαγητά. Ωστόσο, το επιτραπέζιο αλάτι λειτουργεί και ως φυσικό καθαριστικό, έχοντας χιλιάδες εναλλακτικές χρήσεις που ίσως δεν ξέρετε. Παρακάτω, θα δείτε που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αλάτι, εκτός από το φαγητό. Για την δυσοσμία των παπουτσιών Το αλάτι