Health

Εκτινασσόμενος δάκτυλος: Το περίεργο σύμπτωμα στα χέρια που προκαλεί ο διαβήτης

Το κλείδωμα δακτύλου, μία επώδυνη κατάσταση που συνήθως προσβάλλει τον παράμεσο δάκτυλο ή τον αντίχειρα, είναι πιο συχνό στους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη απ’ ό,τι στον γενικό πληθυσμό, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Lund στη Σουηδία.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι η συχνότητά του είναι δεκαπλάσια μεταξύ των πασχόντων από διαβήτη. Το κλείδωμα δακτύλου επιστημονικά ονομάζεται εκτινασσόμενος δάκτυλος και χαρακτηρίζεται από «κλείδωμα» (μάγκωμα) ενός δακτύλου κατά την κάμψη ή την έκταση.

Η νέα μελέτη διεξήχθη χάρη σε μία παρατήρηση των ερευνητών. «Πολλοί ασθενείς με εκτινασσόμενο δάκτυλο που προσέρχονταν στην Κλινική Χειρουργικής Άκρας Χείρας του νοσοκομείου μας, έπασχαν από διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2», εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής Mattias Rydberg, διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Lund και ορθοπεδικός χειρουργός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Skåne, στο Malmö.

Στην πραγματικότητα, «το σχεδόν 20% των ασθενών μας είχαν ή διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη», πρόσθεσε.

Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος οφείλεται στην πάχυνση των τενόντων που κάμπτουν το δάκτυλο, καθώς και του περιβλήματός τους από συνδετικό ιστό.

Η ανάπτυξη της διαταραχής σημαίνει ότι το δάκτυλο παραμένει σε κάμψη και ο πάσχων δεν μπορεί να το ισιώσει εύκολα. Η κατάσταση είναι επώδυνη και συχνά αντιμετωπίζεται με εγχύσεις κορτιζόνης. Μερικές φορές, όμως, χρειάζεται χειρουργική θεραπεία.

Για να εξακριβώσουν αν όντως ο εκτινασσόμενος δάκτυλος σχετίζεται με τον διαβήτη, οι ερευνητές εξέτασαν δύο μεγάλα μητρώα υγείας:

  • Το τοπικό μητρώο υγείας της περιοχής Skåne στη νότια Σουηδία
  • Το σουηδικό Εθνικό Μητρώο Σακχαρώδους Διαβήτη

Η Σουηδία είναι η χώρα στον κόσμο με τα πληρέστερα μητρώα υγείας, τα οποία τηρούνται από τη γέννηση και δια βίου.

Τα ευρήματα

Τα ευρήματα της νέας μελέτης δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Diabetes Care. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ο εκτινασσόμενος δάκτυλος προσέβαλλε ποσοστό έως 1,5% των ενηλίκων του γενικού πληθυσμού.

Στους ασθενείς με διαβήτη, όμως, το ποσοστό των διαγνώσεων έφθανε το 15%. Η διαταραχή ήταν συχνότερη μεταξύ των πασχόντων από τύπου 1 σακχαρώδη διαβήτη.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι η διάγνωση του διαβήτη αύξανε εξίσου σε άνδρες και γυναίκες τις πιθανότητες αναπτύξεως εκτινασσόμενου δακτύλου.

Σχετίζεται και με άλλα προβλήματα στα χέρια

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν με ποιους μηχανισμούς θα μπορούσε να σχετίζεται ο εκτινασσόμενος δάκτυλος με τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα. Ενδέχεται η πολλή γλυκόζη να προκαλεί πάχυνση στους καμπτήρες τένοντες των δακτύλων. Ή να προκαλεί πάχυνση στα περιβλήματα (θήκες) των τενόντων, λένε.

Επιπλέον, προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι ο αρρύθμιστος διαβήτης σχετίζεται και με άλλα προβλήματα στα χέρια, κατά τον κ. Rydberg. Τέτοια προβλήματα είναι:

  • Η «παγίδευση» των νεύρων των χεριών
  • Η πάχυνση του συνδετικού ιστού στην παλάμη (ρίκνωση παλαμιαίας απονεύρωσης ή νόσος Dupuytren)
  • Η διαταραχή στην κινητικότητα των αρθρώσεων
  • Η αρθρίτιδα στην βάση του αντίχειρα

Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος ως φαίνεται πρέπει να προστεθεί στον κατάλογο των επιπλοκών του διαβήτη στα χέρια, εκτιμά ο κ. Rydberg.

Οι ερευνητές συνεχίζουν την έρευνά τους για να καταγράψουν την αποτελεσματικότητα της χειρουργικής θεραπείας για τον εκτινασσόμενο δάκτυλο στους διαβητικούς ασθενείς.

Φωτογραφία: iStock

Related posts

Η δουλειά που δυσκολεύει το μυαλό προστατεύει από άνοια, Αλτσχάιμερ

admin

ΕΟΔΥ: 4 θάνατοι από κορονοϊό, 7 διασωληνωμένοι, 3 σοβαρά κρούσματα γρίπης

admin

ΠΟΥ: H μετάδοση της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους αποτελεί πηγή «μεγάλης ανησυχίας»

admin

Τα αντιβιοτικά, η μεταδοτικότητα και άλλοι έξι μύθοι για την επιπεφυκίτιδα

admin

Καμπανάκι για τα τσιμπούρια: Προκαλούν εγκεφαλίτιδα σε χιλιάδες Ευρωπαίους κάθε χρόνο

admin

Ο κανόνας 30-30-30 για μια ισορροπημένη διατροφή

admin

Ποια είναι τα 14 δικαιώματα που έχουν όλοι οι ασθενείς στην ΕΕ

admin

Πόσες θερμίδες πρέπει να έχει το πρωινό σας για να χάσετε βάρος

admin

Ποια νόσος στο συκώτι προσβάλλει έναν στους πέντε 20άρηδες

admin

Η στυτική δυσλειτουργία δεν είναι απλώς θέμα ροής αίματος – Πώς να την αντιμετωπίσετε

admin

Ποια επαγγέλματα προστατεύουν το μυαλό από την άνοια

admin

Κιρκάδιος ρυθμός: Το σώμα μας έχει ένα εσωτερικό ρολόι και πρέπει να το ακούμε για το καλό της υγείας μας

admin