Health

Μην παίρνετε ποτέ αυτά τα φάρμακα χωρίς φαγητό: Τι προειδοποιούν ειδικοί

Το πώς παίρνετε το φάρμακό σας μπορεί να είναι εξίσου σημαντικό με το ίδιο το φάρμακο.

Για παράδειγμα, γνωρίζατε ότι η λήψη του φαρμάκου για το κρυολόγημα μαζί με ένα συγκεκριμένο ρόφημα μπορεί να το κάνει να δράσει πιο γρήγορα; Ή ότι ορισμένα φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή δεν πρέπει ποτέ να λαμβάνονται μαζί;

Οι οδηγίες για τη λήψη φαρμάκων ποικίλλουν ανάλογα με το εκάστοτε φάρμακο και κυμαίνονται από την αποφυγή λήψης μαζί με άλλα φάρμακα έως την λήψη τους μόνο μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας.

Η μη τήρηση των οδηγιών του γιατρού σας μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Όλα τα φάρμακα, τόσο με συνταγή όσο και χωρίς ιατρική συνταγή, έχουν κινδύνους αλλά και οφέλη, λένε οι ειδικοί. Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι ήπιες, όπως στομαχικές διαταραχές, ή πιο σοβαρές, όπως ηπατική βλάβη.

Η σωστή λήψη των φαρμάκων σας μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του κινδύνου ορισμένων παρενεργειών. Μια κοινή οδηγία είναι να παίρνετε φάρμακα με το φαγητό, για να μην έχετε ναυτία ή γενικότερη γαστρεντερική δυσφορία.

Ποια φάρμακα δεν πρέπει ποτέ να τα παίρνετε με άδειο στομάχι

Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ)

Στα ΜΣΑΦ περιλαμβάνονται η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη και η νατριούχος ναπροξένη. Αν και αυτά τα φάρμακα έχουν διάφορες πιθανές παρενέργειες, οι πιο συχνά αναφερόμενες είναι συμπτώματα στο γαστρεντερικό σύστημα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στο στομάχι, ναυτία, διάρροια και δυσκοιλιότητα. Έτσι, συνιστάται η λήψη ΜΣΑΦ μαζί με φαγητό, γάλα, ή άλλα αντιόξινα προϊόντα.

Αντιβιοτικά

Τα αντιβιοτικά είναι ένα κρίσιμο εργαλείο για την καταπολέμηση βακτηριακών λοιμώξεων. Αλλά η λήψη αυτών των φαρμάκων μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως ναυτία, αλλεργίες σε φάρμακα, διάρροια και μολύνσεις ζύμης.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα αντιβιοτικά μπορούν να διαταράξουν τα φυσικά βακτήρια του εντέρου. Αυτές οι αλλαγές στην χλωρίδα του εντέρου μπορεί να οδηγήσουν σε διάρροια, ναυτία, έμετο και άλλες γαστρεντερικές παρενέργειες που σχετίζονται με αντιβιοτικά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γιατροί συνιστούν τη λήψη αντιβιοτικών με το φαγητό.

Ορισμένες τροφές μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της χλωρίδας του εντέρου μετά από βλάβες που προκαλούνται από τα αντιβιοτικά. Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, παράγονται από μικρόβια και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων γιαούρτι, τυρί, ξινολάχανο, κομπούτσα και kimchi.

Αντισυλληπτικά χάπια

Τα αντισυλληπτικά χάπια είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσουν αδιαθεσία. Η ναυτία είναι μια από τις πιο συχνά αναφερόμενες παρενέργειες των αντισυλληπτικών χαπιών. Αυτό συμβαίνει επειδή τα οιστρογόνα, ένα συστατικό σε ορισμένα αντισυλληπτικά χάπια, μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές. Επιπλέον, τα χάπια μόνο με προγεστίνη είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν ναυτία και έμετο από τα χάπια που περιέχουν τόσο οιστρογόνα όσο και προγεστερόνη.

Προσοχή: Μην αποφασίσετε να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε αντισυλληπτικά χάπια μόνοι σας λόγω ναυτίας, η οποία συχνά υποχωρεί με τον καιρό. Αντίθετα, να παίρνετε το χάπι μαζί με το φαγητό, να χρησιμοποιείτε κάποιο αντιόξινο τριάντα λεπτά πριν και φυσικά να συζητήσετε με τον γιατρό σας το πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη ναυτία.

Πηγές: https://www.healthline.com, https://www.healthline.com, https://my.clevelandclinic.org, https://bestlifeonline.com

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτά τα πολύ διαδεδομένα φάρμακα οδηγούν σε αύξηση βάρους: Δείτε αν παίρνετε κάποια από αυτά

Προσοχή στον συνδυασμό της ιβουπροφαίνης με αυτά τα φάρμακα: Πιθανή μόνιμη βλάβη στα νεφρά!

Η συχνή χρήση αντιβιοτικών συνδέεται με τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου

Αντισύλληψη: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα αντισυλληπτικά και άλλες βασικές μεθόδους

Related posts

Η μόρφωση αυξάνει τη μακροζωία [μελέτη]

admin

Απώλεια ακοής: Οι πιο συχνές αιτίες και οι τρόποι θεραπείας

admin

Καρκίνος: Ανισότητες στην εκπαίδευση και στέρηση επηρεάζουν την επιβίωση από τη νόσο (μελέτη)

admin

Αρωματοθεραπεία με αιθέρια έλαια: Πόσο ασφαλής είναι;

admin

Εξελιγμένη αγωγή με CAR T-λεμφοκύτταρα θεράπευσε τρία αυτοάνοσα νοσήματα

admin

Ο καρκίνος του προστάτη έχει δύο ξεχωριστούς τύπους – Τι αλλάζει στη θεραπεία

admin

Περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο κάτοικοι του πλανήτη είναι πλέον παχύσαρκοι

admin

Ένας ακόμη λόγος να βουρτσίζουμε τα δόντια μας

admin

Ανησυχία για τον κοκκύτη στην Ευρώπη: Αυξάνονται τα κρούσματα

admin

Wearables: Μπορεί μία συσκευή να μας κάνει πιο fit;

admin

Τατουάζ: Τα μελάνια συχνά περιέχουν επικίνδυνες ουσίες, λένε οι ειδικοί

admin

Σπάνιες παθήσεις: Χρειάζονται συχνά πολλά χρόνια για να γίνει σωστή διάγνωση

admin