Η εγκυμοσύνη είναι μια ιδιαίτερη περίοδος για μια γυναίκα. Το σώμα βιώνει διαρκείς και μεγάλες αλλαγές, καθώς ένας νέος άνθρωπος αναπτύσσεται μέσα σε αυτό. Είναι, επομένως, λογικό ότι να προκαλείται μια σειρά από συμπτώματα, άλλοτε ελαφρύτερα κι άλλοτε πιο έντονα, ιδιαίτερα κατά την πρώτη περίοδο της κύησης.
Ορισμένα συμπτώματα, μάλιστα, αποτελούν οιωνούς, μαρτυρόντας ότι ένας νέος άνθρωπος ετοιμάζεται να έρθει στη ζωή.
«Το πρώτο σημάδι είναι το πιο προφανές: Η καθυστέρηση της εμμηνόρροιας μαρτυρά ότι ίσως ήρθε η ώρα να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης», λέει η Kate Taylor, επικεφαλής μαία στη γυναικολογική κλινική Naytal. Το τεστ κατα- την ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG) – γνωστή και ως ”ορμόνη της εγκυμοσύνης” στα ούρα ή το αίμα μιας γυναίκας, που απελευθερώνεται όταν ένα γονιμοποιημένο ωάριο προσκολλάται στην επένδυση της μήτρας.
Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική, επομένως δεν θα αντιμετωπίσουν όλες τα ίδια συμπτώματα, ούτε θα τα βιώσουν στον ίδιο βαθμό. Τα συμπτώματα είναι απόρροια των ορμονών, που «τρελαίνονται» το πρώτο τρίμηνο της κύησης. Αυτή η περίοδος ενδέχεται να ταλαιπωρήσει αρκετά μια γυναίκα, σωματικά και ψυχικά, ωστόσο οι περισσότερες αισθάνονται καλύτερα στη συνέχεια.
Ποια τα 12 σημάδια που μαρτυρούν νωρίς ότι ίσως είστε έγκυος;
1. Καθυστέρηση
Αποτελεί την πιο προφανή ένδειξη. Η δρ. Taylor εξηγεί: «Μετά τη σύλληψη, το έμβρυο ενσωματώνεται στα τοιχώματα της μήτρας και η αύξηση της hCG, της προγεστερόνης και των οιστρογόνων προκαλεί τη διακοπή της εμμήνου ρύσεως».
2. Κόπωση
Τα αυξημένα επίπεδα προγεστερόνης στην αρχή της εγκυμοσύνης ενδέχεται να προκαλούν την αίσθηση της κόπωσης.
«Εκτός του ότι μέσα σας μεγαλώνει μια νέα ζωή, καταγράφονται αλλαγές στο μεταβολισμό, καθώς και στον όγκο και την κυκλοφορία του αίματος. Δεν αποκλείεται, επομένως, να νιώθετε εξάντληση ή να μην έχετε όρεξη», εξηγεί η Lesley Gilchrist, εγγεγραμμένη μαία και συνιδρύτρια του My Expert Midwife.
Σε πολλές περιπτώσεις, η κόπωση έρχεται μόλις μία εβδομάδα μετά τη σύλληψη, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση για την Εγκυμοσύνη.
Ωστόσο, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMC Pregnancy and Childbirth ανακάλυψε ότι ένα κοινό πρόβλημα του πρώτου σταδίου της εγκυμοσύνης είναι οι διαταραχές του ύπνου. «Να ενυδατώνεστε αρκετά και να διατηρείτε τα επίπεδα σακχάρου του αίματος σταθερά, επιλέγοντας υγιεινά και θρεπτικά φαγητά. Ακολουθήστε, επιπλέον, μια μέτριας έντασης σωματική άσκηση, που βελτιώνει τη διάθεση, αλλά και τον ύπνο», προτείνει η δρ. Gilchrist.
3. Φούσκωμα
Η αυξημένη προγεστερόνη ενδέχεται, επίσης, να προκαλέσει χαλάρωση των μυών τους πρώτους μήνες, η οποία διαταράσσει το πεπτικό σύστημα. «Φαινόμενα όπως φούσκωμα ή αέρια μπορεί να σας ταλαιπωρήσουν το πρώτο διάστημα, ειδικά στο τέλος της ημέρας ή μετά από κάθε γεύμα», λέει η δρ. Taylor.
4. Αιμορραγία
Η αιμορραγία, πριν από την 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, είναι ένα αρκετά κοινό σύμπτωμα.
Η δρ. Gilchrist εξηγεί: «Ο πλακούντας αρχίζει να ενσωματώνεται και να αναπτύσσεται στο πλούσιο σε αίμα τοίχωμα της μήτρας. Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως ”αιμορραγία εμφύτευσης” και συμβαίνει συνήθως μεταξύ 6ης και 8ης εβδομάδας, οπότε το έμβρυο προσκολλάται στα τοιχώματα της μήτρας. Αυτό μερικές φορές εκλαμβάνεται ως μια ήπια περίοδος, με αποτέλεσμα ορισμένες γυναίκες να πιστεύουν ότι δεν είναι έγκυες».
Μερικές γυναίκες συνεχίζουν να παρουσιάζουν μικρή έκκριση αίματος την περίοδο που κανονικά θα είχαν έμμηνο ρύση. Αυτό οφείλεται και πάλι σε ορμονικά αίτια και συνήθως δεν απειλεί την εγκυμοσύνη. Ωστόσο, οποιαδήποτε αιμορραγία θα πρέπει να ελέγχεται αμέσως, καθώς θα ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη αποβολής.
5. Ευαισθησία στο στήθος
Πρόκειται για ένα από τα πιο συνήθη συμπτώματα της εγκυμοσύνης. «Πολλές αλλαγές συμβαίνουν στο στήθος, καθώς αυτό προετοιμάζεται να παράξει γάλα», εξηγεί η δρ. Gilchrist. Η χρήση υποστηρικτικών γιλέκων ή εσωρούχων χωρίς μπανέλες, από μαλακές, φυσικές ίνες θα μειώσουν τη δυσφορία.
6. Ναυτία/ Εμετός
Περίπου το 80% των εγκύων βιώνει ναυτία ή εμετούς το πρώτο διάστημα, συμπτώματα που συνήθως εξαφανίζονται μετά την 12η-16η εβδομάδας της κύησης. Ο όρος «πρωινή ναυτία» προκαλεί σύγχυση, καθώς μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Η εντονότερη ναυτία παρουσιάζεται κατά κανόνα μεταξύ 6ης και 12ης εβδομάδας, ενώ οι περισσότερες γυναίκες ανακουφίζονται μετά τη 14η εβδομάδα.
Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Psychology εξηγεί ότι, για μια έγκυο, τα τρόφιμα μπορεί να έχουν διαφορετική γεύση και μυρωδιά, με αποτέλεσμα να προκαλείται ναυτία.
7. Διακυμάνσεις διάθεσης
Σύμφωνα με την δρ. Davies: «Στα πρώιμα στάδια της εγκυμοσύνης, το σώμα βιώνει ιλιγγιώδεις ορμονικές αλλαγές. Οι αυξημένες ορμόνες λειτουργούν προστατευτικά, επιτρέποντας στο έμβρυο να αναπτυχθεί, αλλά αποτελούν και την αιτία για τα περισσότερα συμπτώματα. Οι αλλαγές στη διάθεση, ωστόσο, ενδέχεται να υποδεικνύουν κάτι πιο σοβαρό, όπως το ενδεχόμενο κατάθλιψης.
«Αν λαμβάνατε αντικαταθλιπτικά πριν από την εγκυμοσύνη, συζητήστε το με το γιατρό. Μια απότομη διακοπή της αγωγής θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικό για την ψυχική σας υγεία».
8. Αλλαγές στην ούρηση και ταλαντώσεις εντέρου
Περίπου από την 6η εβδομάδα της κύησης, παρουσιάζεται συχνοουρία, καθώς η αυξημένη ροή αίματος στα πυελικά όργανα έχει ως αποτέλεσμα τα νεφρά να παράγουν περισσότερα ούρα. Επιπλέον, η μήτρα γειτονεύει με την κύστη, επομένως την πιέζει καθώς μεγαλώνει. Το φαινόμενο αυτό τείνει να ομαλοποιείται στο δεύτερο τρίμηνο.
Η αυξημένη προγεστερόνη ενδέχεται επιπλέον να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, η οποία επιβραδύνει το πεπτικό σύστημα, ώστε περισσότερα θρεπτικά συστατικά να φτάνουν στο έμβρυο. Επιπλέον, οι ορμόνες της εγκυμοσύνης χαλαρώνουν τους μύες που σπρώχνουν τα απόβλητα μέσω των εντέρων. Η φυσική δραστηριότητα, η κατανάλωση υγρών και η ενίσχυση των διατροφικών ινών μπορούν να ανακουφίσουν τη δυσκοιλιότητα, σύμφωνα με την Mayo Clinic.
9. Πονοκέφαλοι
Οι πονοκέφαλοι είναι κοινό σύμπτωμα το πρώτο τρίμηνο, που προκαλείται κυρίως εξαιτίας πείνας, αφυδάτωσης ή της διακοπής της κατανάλωσης καφέ. Πονοκέφαλος ενδέχεται, επιπροσθέτως, να προκληθεί από τις έντονες ορμονικές αλλαγές στα πρώιμα στάδια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με την Cleveland Clinic.
Καθώς ο όγκος αίματος μιας εγκύου αυξάνεται κατά το πρώτο τρίμηνο, τα αιμοφόρα αγγεία ενδέχεται να διογκωθούν, ”αγγίζοντας” τα γειτονικά νεύρα.
10. Ζαλάδα
Ορισμένες γυναίκες νιώθουν ζαλάδα τους πρώτους μήνες. Αυτό ίσως σχετίζεται με μειωμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ή αφυδάτωση, ενώ μπορεί επίσης να προκληθεί από μετατοπίσεις αίματος στο σώμα, ειδικά όταν μια γυναίκα αλλάζει θέση.
11. Εξάψεις
Οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις, που συχνά θεωρούνται σύμπτωμα εμμηνόπαυσης, αποτελούν επίσης πρώιμη ένδειξη εγκυμοσύνης.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal List, το ένα τρίτο των γυναικών βιώνει εξάψεις ή νυχτερινές εφιδρώσεις στην εγκυμοσύνη. Οι γιατροί πιστεύουν ότι οι ταχείες αλλαγές στις ορμόνες πιθανώς κρύβονται πίσω από το σύμπτωμα αυτό.
12. Αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος
Η εγκυμοσύνη αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό, με αποτέλεσμα να καταγράφεται αύξηση θερμοκρασίας στο σώμα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του ύπνου, σύμφωνα με την Kathy Lee, καθηγήτρια νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Acta Physiologica ανακάλυψε ότι η θερμοκρασία μιας εγκύου αγγίζει το πρώτο τρίμηνο τους 37,1 βαθμούς Κελσίου και πέφτει στους 36,4 βαθμούς Κελσίου 12 εβδομάδες μετά τον τοκετό. Αυτό συμβαίνει λόγω των ενισχυμένων επιπέδων προγεστερόνης, όπως αποκάλυψε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Bioengineering and Translational Medicine.
Συμπερασματικά, το πρώτο διάστημα της εγκυμοσύνης, το έμβρυο βιώνει σημαντικές αλλαγές και αναπτύσσεται ραγδαία, προκαλώντας έντονα συμπτώματα στη γυναίκα που κυοφορεί. «Το πρώτο τρίμηνο μπορεί να είναι μια δύσκολη περίοδος. Είναι το διάστημα που το σώμα εργάζεται πιο σκληρά», καταλήγει η δρ. Gilchrist.
Διαβάστε ακόμη:
Εγκυμοσύνη: Ύποπτες αλλαγές στο δέρμα της γυναίκας – Τι πρέπει να γνωρίζουμε
Πρόωρος τοκετός: Πόσο επικίνδυνα είναι καλλυντικά και έτοιμο φαγητό στην εγκυμοσύνη
Εγκυμοσύνη: O παράγοντας που αυξάνει κατά 44% τον κίνδυνο αποβολής
[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]