Εννιάχρονα παιδιά με διατροφική διαταραχή: Τα ύποπτα συμπτώματα

Οι διατροφικές διαταραχές έχουν αναγνωριστεί ως ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, με ολοένα και μεγαλύτερο επιπολασμό. Το έντονο στρες, τα αυστηρά πρότυπα ομορφιάς και άλλοι παράγοντες της σύγχρονης καθημερινότητας οδηγούν συχνά πολλούς ανθρώπους σε ακραίες συμπεριφορές σε ό,τι αφορά στη διατροφή τους. Το φαγητό λειτουργεί είτε ως εκτόνωση της έντασης, συχνά οδηγώντας σε υπερφαγία, είτε ως ενοχική πλην απαραίτητη ανάγκη, οδηγώντας σε αυτοτιμωρητικές συμπεριφορές περιορισμού.

Τα φαινόμενα αυτά δεν είναι αποκλειστικά πρόβλημα των ενηλίκων, καθώς νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι όλο και περισσότερα παιδιά μπαίνουν στην δίνη του φάσματος της διατροφικής διαταραχής.

Η νέα μελέτη, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο JAMA Pediatrics, συγκέντρωσε στοιχεία για σχεδόν 12.000 παιδιά 9 – 10 ετών στις ΗΠΑ, διαπιστώνοντας ότι το 5% εξ αυτών είχαν αναπτύξει υπερφαγία, ενώ το 2,5% είχε λάβει μέτρα ώστε να μην πάρει βάρος.

Η ομάδα μελέτης ανέλυσε δεδομένα που συγκέντρωσε μεταξύ 2016 και 2018 ως μέρος μιας ομοσπονδιακής χρηματοδοτούμενης μελέτης, της Μελέτης Γνωστικής Ανάπτυξης Εγκεφάλου Εφήβων, της μεγαλύτερης μακροχρόνιας έρευνας για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και την παιδική υγεία στις ΗΠΑ.

Αντί να μελετήσουν διαγνωσμένες περιπτώσεις παιδιών με διατροφική διαταραχή, οι ερευνητές εξέτασαν συμπεριφορές που υποδείκνυαν τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρότερων συμπτωμάτων στη μετέπειτα ζωή τους.

Οι συμπεριφορές αυτές περιλάμβαναν την υπερφαγία, την πρόκληση εμετού ως τρόπο ελέγχου του βάρους, και τη σωματική άσκηση ή τον περιορισμό θερμίδων, με στόχο της πρόληψη της αύξησης βάρους. Όπως διαπιστώθηκε, τα παιδιά που κατέγραφαν αυτές τις συμπεριφορές αντιμετώπισαν αυξημένο κίνδυνο να τις διατηρήσουν και στην εφηβική περίοδο της ζωής τους. Τον ίδιο κίνδυνο αντιμετώπιζαν και τα παιδιά με υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ).

Οι ερευνητές ανακάλυψαν, επιπλέον, ότι το φύλο δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο, καθώς αγόρια και κορίτσια είναι εξίσου πιθανό να εμφανίσουν διατροφική διαταραχή.

«Τείνουμε να πιστεύουμε ότι οι διατροφικές διαταραχές ταλαιπωρούν κυρίως τα κορίτσια, αλλά μια διαρκώς αυξανόμενη βάση δεδομένων αποδεικνύει ότι και τα αγόρια υποφέρουν εξίσου», εξηγεί σε ένα δελτίο Τύπου ο Stuart Murray, επικεφαλής ερευνητής και Διευθυντής του Προγράμματος Διατροφικών Διαταραχών της Ιατρικής Σχολής Keck στη Νότια Καλιφόρνια. «Τα ευρήματά μας πρέπει να λειτουργήσουν ως επαγρύπνηση, για να βεβαιωθούμε ότι λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη αυτές τις περιπτώσεις».

«Όσο νωρίτερα εντοπίζουμε αυτές τις συμπεριφορές, τόσο πιο πιθανό είναι να μπορέσουμε να τις θεραπεύσουμε. Τα νέα επιστημονικά ευρήματα ανοίγουν το δρόμο για την ανάπτυξη πιο έγκαιρων και ακριβέστερων προσπαθειών πρόληψης» κατέληξε ο δρ. Murray.

Διαβάστε ακόμη:

Πέντε τρόποι να μην το «ρίξετε» στο φαγητό επειδή έχετε στρες

Τι σχέση έχουν οι διατροφικές διαταραχές με τις τολμηρές ταινίες

Έξι αποτελεσματικές κινήσεις για να τρώμε λιγότερο και ελεγχόμενα

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Νηστίσιμοι κολοκυθοκεφτέδες

Χρόνος: 40 λεπτάΒαθμός δυσκολίας: Εύκολο Υλικά (για 8 τεμάχια): 4 μέτρια κολοκυθάκια (σύνολο 600 γρ. περίπου)1 ½ κουταλιά αλεσμένοι λιναρόσποροι, ή αλεσμένα αμύγδαλα σε σκόνη2 κουταλιές ελαιόλαδο2 λεπτά φρέσκα κρεμμυδάκια (ή 1 πιο χοντρό), ψιλοκομμένο1 σκελίδα σκόρδο, πολύ ψιλοκομμένη1 κουταλιά ψιλοκομμένα φύλλα δυόσμου½ φλ. τριμμένο νηστίσιμο τυρί½ φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του1 πρέζα πιπέρι

Χορτοφαγική «μαγειρίτσα» με τραχανά

Προσθήκη στα αγαπημένα Υλικά 200 γρ. τραχανά 150 γρ. κρεμμυδάκια φρέσκα 1 πράσο 8 φύλλα μαρούλι 2-3 κλωναράκια άνηθο 3 αυγά Αλάτι και πιπέρι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Βάζουμε 2 λίτρα κρύο νερό σε κατσαρόλα και προσθέτουμε τον τραχανά. Μουσκεύουμε για μισή ώρα. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, το πράσο, τον άνηθο και το μαρούλι και ρίχνουμε στην κατσαρόλα με

Eurovision 2024: Οι αντιδράσεις μετά την πρώτη πρόβα της Σάττι – Η μικροκάμερα & η πρωτοτυπιά

Eurovision 2024: Το φαινόμενο Μαρίνα Σάττι έχει κάνει όλη την Ευρώπη να παραμιλά… μόνο από την πρώτη της πρόβα.

Αγγελόπουλος – Βαμβακούση: Το πρώτο Πάσχα με την κόρη τους και το νέο τρυφερό στιγμιότυπο μαζί της

Το πρώτο Πάσχα με την κόρη τους ετοιμάζονται να περάσουν ο Γιώργος Αγγελόπουλος και η Δήμητρα Βαμβακούση. Το ζευγάρι διανύει μια από τις πιο ευτυχισμένες περιόδους της ζωής τους μιας που η μικρή τους αποτελεί πλέον την απόλυτη προτεραιότητά τους. Πρόσφατα μάλιστα το ζευγάρι μαζί με την κόρη του συνάντησε τον πνευματικό τους. «Κατά την

Λόλα Νταϊφά για την αποχώρηση της Ελένης Μενεγάκη από το MEGA: Ωφελημένη θα βγει, δεν το κάνει από απελπισία

Λόλα Νταϊφά για την αποχώρηση της Ελένης Μενεγάκη από το MEGA: Ωφελημένη θα βγει, δεν το κάνει από απελπισία Τι θα χάσει δηλαδή, αν δεν είναι στην τηλεόραση; Θα της πάμε το φαΐ με το ταπεράκι; πρόσθεσε Η Λόλα Νταϊφά μίλησε για την αποχώρηση της Ελένης Μενεγάκη από το MEGA, αλλά και στο νέο ριάλιτι

Κιάνου Ριβς: Θα πρωταγωνιστήσει σε νέα σειρά ντοκιμαντέρ με θέμα την ανθρώπινη δημιουργικότητα

Κιάνου Ριβς: Θα πρωταγωνιστήσει σε νέα σειρά ντοκιμαντέρ με θέμα την ανθρώπινη δημιουργικότητα Κιάνου Ριβς: Θα πρωταγωνιστήσει σε νέα σειρά ντοκιμαντέρ με θέμα την ανθρώπινη δημιουργικότητα Η νέα σειρά ντοκιμαντέρ του Roku Original θα έχει τίτλο «The Arch Project» Σχετικά Άρθρα Thema Insights Τα σοκολατένια αυγά που είναι γεμάτα αγάπη Έκφραση αγάπης και λόγος απόλαυσης, αναπόσπαστο

Μαρία Μπακοδήμου: Στο νοσοκομείο η παρουσιάστρια: «Όλα πήγαν καλά»

Την είδηση έκανε γνώστη η ίδια κάνοντας ένα ποστ μέσα από το δωμάτιο του νοσοκομείου. Η παρουσιάστρια του ΣΚΑΙ απαθανατίστηκε με τα σωληνάκια αλλά φορώντας το έντονο κραγιόν της θέλοντας να δείξει πως όλα είναι μια χαρά. Καζαντζόγλου σε Μπακοδήμου: «Είσαι γυναίκα σταθμός στη ζωή μου» - Η άγνωστη φιλία με τη Σωτηροπούλου «Όλα πήγανε

Συγκινεί το τραγούδι που αφιέρωσε ο Βασίλης Δήμας στη μνήμη του Βασίλη Καρρά

Το «κεφάλαιο 4» είναι ο τίτλος του νέου άλμπουμ του Βασίλη Δήμα που απ’ ό,τι φαίνεται θα μείνει ανοιχτό για πολύ καιρό στις καρδιές του κόσμου. Κι αυτό γιατί το ένα τραγούδι μετά το άλλο ο κόσμος το αγαπάει και το αγκαλιάζει με θέρμη σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την πρώτη στιγμή κυκλοφορίας.