Κορωνοϊός: Ο απρόσμενος παράγοντας που θωρακίζει από σοβαρή νόσηση – Ποιοι ωφελούνται

Date:

Μπορεί η ύπαρξη ενός παιδιού μέσα στο σπίτι να επηρεάσει το αν θα νοσήσετε σοβαρά ή όχι από την COVID-19; Ίσως ναι, απαντά μια ομάδα επιστημόνων, που υποστηρίζει πως όσοι έχουν μικρά παιδιά έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά.

Με ποιο τρόπο, όμως, τα παιδιά λειτουργούν προστατευτικά για τους γονείς; 

Τα παιδιά που πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό ή το σχολείο συχνά κολλούν κρυολόγημα, το οποίο μεταφέρουν στη συνέχεια στο σπίτι, καταλήγοντας σε πολλές περιπτώσεις να κολλήσουν και τους γονείς τους. Δεδομένου του ότι τόσο το κοινό κρυολόγημα, όσο και η COVID-19 προέρχονται από την ίδια οικογένεια ιών, περνώντας μια λοίμωξη χαμηλότερου επιπέδου, όπως το κρυολόγημα, μπορεί κάποιος να αναπτύξει αντισώματα, τα οποία στη συνέχεια θα του χρησιμεύσουν στην αντιμετώπιση μιας πιθανής λοίμωξης από την COVID-19, προστατεύοντάς τον από σοβαρή νόσηση.

«Μία υπόθεση που αναπτύχθηκε είναι ότι ίσως οι άνθρωποι που κόλλησαν κοινό κρυολόγημα αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια ανέπτυξαν κάποιου βαθμού ανοσία, η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας έναντι μιας σοβαρής απειλής για την υγεία από την COVID-19. Έτσι, ο άνθρωπος που αντιμετώπισε κοινό κρυολόγημα αρκετές φορές στο παρελθόν θα μπορούσε δυνητικά είτε να μην μολυνθεί καθόλου από την COVID-19, είτε να νοσήσει μόνο με ελαφριά συμπτώματα», δήλωσε ο δρ. Matthew Solomon, επικεφαλής ερευνητής και καρδιολόγος στο ερευνητικό τμήμα του Kaiser Permanente, στην Βόρεια Καλιφόρνια.

Στο πλαίσιο της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences, ο δρ. Solomon και οι συνεργάτες του ανέτρεξαν στους ιατρικούς φακέλους περισσότερων από 3 εκατομμύρια ενηλίκων μεταξύ Φεβρουαρίου 2019 και Ιανουαρίου 2021. Ανακάλυψαν ότι οι ενήλικες χωρίς παιδιά που είχαν μολυνθεί από την COVID-19 είχαν 49% περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευθούν και 76% να εισαχθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), συγκριτικά με τους ασθενείς με COVID-19 που είχαν παιδιά ηλικίας 5 ετών και κάτω.

Σημειώνεται ότι η μελέτη διεξήχθη πριν εμφανιστούν τα εμβόλια, επομένως οι ερευνητές δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν τι επίδραση θα είχε ο εμβολιασμός στην όποια ανοσία προσφέρει το κρυολόγημα.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η εν λόγω μελέτη δεν αποτελεί απόδειξη για το ότι ένα κοινό κρυολόγημα μπορεί να προστατεύσει από σοβαρή COVID-19, παρά μόνο ότι θα μπορούσε να προσφέρει κάποιας μορφής ανοσία. Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί η εγκυρότητα της θεωρίας αυτής. Επεσήμαναν, επιπροσθέτως, πως το ότι ένας γονέας μπορεί να κολλήσει κρυολόγημα από το παιδί του δεν αποκλείει το ενδεχόμενο τόσο ο ίδιος, όσο και το παιδί να μολυνθούν από την COVID-19. Ο εμβολιασμός παραμένει η καλύτερη μέθοδος προστασίας, πρόσθεσαν.

«Το να έχετε μικρά παιδιά, δεν ισοδυναμεί με απόλυτη προστασία έναντι της νόσου. Η μελέτη μας απλώς υποδηλώνει τη σχέση αυτή, αποτελώντας μόνον ένα μικρό κομμάτι ενός πολυσύνθετου θέματος, πάνω στο οποίο εργάζονται οι επιστήμονες για να απαντήσουν στο ερώτημα: Γιατί κάποιοι νοσούν πολύ σοβαρά από COVID-19 και άλλοι όχι;», εξηγεί ο δρ. Solomon.

Ο ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες και κλινικός καθηγητής Ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο NYU Langone της Νέας Υόρκης, δρ. Marc Siegel είπε ότι η ιδέα πως ένας κορωνοϊός μπορεί να προστατεύσει από έναν άλλο δεν είναι νέα και η μελέτη παρέχει ορισμένες ενδείξεις πως ίσως αυτό είναι αλήθεια. Τόνισε, με τη σειρά του, πως η μελέτη δεν εγγυάται ότι δεν θα κολλήσετε COVID-19, μόνο ότι μπορεί να μην νοσήσετε σοβαρά. «Ενισχύει τη θεωρία ότι όσο περισσότερη ανοσία αποκτάτε, τόσο το καλύτερο».

Παραμένει ασαφές εάν η όποια ανοσία που παρέχεται από το κοινό κρυολόγημα ισχύει για όλα τα στελέχη της COVID-19, ειδικά τα πιο μεταδοτικά, όπως είναι η μετάλλαξη Omicron και οι υποπαραλλαγές της, BA.5 and BA.4. Ο δρ. Siegel επανέλαβε πως η καλύτερη προστασία τόσο για τους γονείς, όσο και για τα παιδιά είναι ο εμβολιασμός.

«Η έκθεση σε διαφορετικούς κορωνοϊούς μπορεί να συμβάλλει στην απόκτηση ενός βαθμού ανοσίας, που να μειώνει τη σοβαρότητα της λοίμωξης από COVID-19. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό και την προηγούμενη λοίμωξη συνθέτουν ένα καλό «κοκτέιλ» ανοσίας, που μπορεί να αποτρέψει την απειλητική για την υγεία νόσηση. Σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειαζόμαστε πιο εξειδικευμένα ή πιο εκτεταμένα εμβόλια. Η ανάγκη για νέα εμβόλια, επίσης, δεν αναιρεί την προστατευτική αξία του υπάρχοντος εμβολίου – η ανοσία είναι το ζητούμενο, από όπου κι αν προέρχεται», κατέληξε ο δρ. Siegel.

Διαβάστε ακόμη:

Lockdown: Πόσο «τραυμάτισαν» την ψυχή των παιδιών

Κορωνοϊός: Το στρες της εγκύου λόγω πανδημίας μπορεί να είχε αρνητική επίπτωση στον εγκέφαλο του αγέννητου μωρού

Κορωνοϊός: Αφού όλοι κολλάνε, τι νόημα έχει το εμβόλιο;

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Μαρία Καρλάκη: Το πρώτο Πάσχα του γιου της στη Μύκονο και η λαμπάδες που προκάλεσαν ερωτηματικά

Η Μαρία Καρλάκη έφερε στον κόσμο το πρώτο της παιδί πριν από λίγο καιρό και το μεγαλώνει μόνη της, καθώς η ίδια έχει πει πως δεν έχει σχέσεις με τον πρώην.

Τερέζα: «Είχα σχέση με τον Άλκη Κούρκουλο, ήταν η μεγάλη μου αγάπη»

Η Τερέζα παραχώρησε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην εφημερίδα On Time Σαββατοκύριακο και αναφέρθηκε και στον Άλκη Κούρκουλο.

Πυρετώδεις προετοιμασίες για τον Β΄ ημιτελικό της Eurovision – Ενθουσιασμός μετά τη δεύτερη τεχνική πρόβα της Μαρίνας Σάττι

Ενθουσιασμένοι με το Zari και την εξαιρετική εμφάνιση της Μαρίνας Σάττι, στη δεύτερη -τεχνική- πρόβα της ελληνικής αποστολής για την Eurovision 2024 που γίνεται στο Μάλμε είναι οι Εurofans. «Χθες είχαμε τη δεύτερη τεχνική πρόβα η οποία πήγε πάρα πολύ καλά, όπως πολύ καλά είχε πάει και η πρώτη τεχνική πρόβα που είχα πραγματικά σαρώσει

Δανάη Μπάρκα: Στο χωριό για Πάσχα! Αγουροξυπνημένη με μια… καρδούλα στον καφέ της

Πάσχα στο χωριό θα κάνει φέτος, μακριά από επαγγελματικές υποχρεώσεις η Δανάη Μπάρκα. «Όταν ο καφές σου υπενθυμίζει την αγάπη»