Διπλάσια η πιθανότητα των γυναικών για μακρά COVID-19, σύμφωνα με έρευνα

Οι γυναίκες έχουν υπερδιπλάσια πιθανότητα από ό,τι οι άνδρες να ταλαιπωρηθούν από επίμονα για μήνες συμπτώματα της μακράς Covid-19, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της μέχρι σήμερα.

Η έρευνα δείχνει, επίσης, ότι το ιατρικό ιστορικό αυτοάνοσης πάθησης ή κατάθλιψης αυξάνει τον κίνδυνο μακρόχρονων συμπτωμάτων μετά από λοίμωξη με κορονοϊό. Περίπου ένα στα τρία άτομα με μακρά Covid-19 είχε προηγούμενο αυτοάνοσο νόσημα και πάνω από τους μισούς ιστορικό κατάθλιψης ή άγχους.

Όσοι είχαν χρειαστεί νοσηλεία λόγω της Covid-19 έχουν στη συνέχεια δεκαπλάσια πιθανότητα για μακρά Covid-19. Η μελέτη βρήκε ακόμη ότι, ένα έτος μετά την αρχική λοίμωξη Covid-19, περίπου μία στις τέσσερις γυναίκες με μακρά Covid-19 έχει διαταραχές στην περίοδό της (έμμηνο κύκλο).

Η μελέτη από ερευνητές της γνωστής εταιρείας γενετικών αναλύσεων 23andMe, σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», ανέλυσε στοιχεία για περισσότερους από 100.000 ανθρώπους με Covid-19, από τους οποίους περίπου το ένα τέταρτο είχαν συμπτώματα (κόπωση, δύσπνοια, εγκεφαλική «ομίχλη» κ.ά.), παρ’ όλο που είχαν αναρρώσει από την οξεία λοίμωξη πριν τουλάχιστον 12 εβδομάδες.

Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες υποφέρουν από μακρά Covid-19 σε δυσανάλογο ποσοστό, παρ’ όλο που, όπως έχουν δείξει πολλές μελέτες, οι άνδρες είναι πιθανότερο να νοσήσουν με Covid-19 και να πεθάνουν από τη νόσο. Περίπου οι μισές γυναίκες με μακρά Covid-19 έχουν συμπτώματα για έξι μήνες ή περισσότερο, κάτι που πιθανώς οφείλεται σε ορμονικές ή γενετικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι γυναίκες είναι επίσης πιθανότερο να πάσχουν από αυτοάνοσες παθήσεις, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος ή η πολλαπλή σκλήρυνση.

Μία δεύτερη αμερικανική μελέτη, από ερευνητές του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ, βρήκε ότι τουλάχιστον ένας στους πέντε ενήλικες (21%) έως 65 ετών που νόσησαν από τον κορονοϊό θα εμφανίσει έπειτα προβλήματα μακράς Covid-19, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης». Στους άνω των 65 ετών, μακρά Covid-19 θα εμφανίσει ένα ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό, πάνω από ένας στους τέσσερις (27%).

Τα προβλήματα από τη μακρά Covid-19 μπορεί να αφορούν τους πνεύμονες, την καρδιά, τους νεφρούς, το μυοσκελετικό σύστημα, το ενδοκρινικό, το γαστρεντερικό και άλλα μέρη του σώματος, καθώς επίσης συμπτώματα νευρολογικής και ψυχιατρικής φύσης.

Οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, σε σχέση με τους νεότερους με μακρά Covid-19, να εμφανίσουν ειδικότερα νεφρική ανεπάρκεια, νευρολογικές παθήσεις και ψυχικές διαταραχές.

Η μελέτη, που ανέλυσε ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία της περιόδου 2020-21 για σχεδόν δύο εκατομμύρια ανθρώπους, εκ των οποίων 353.164 είχαν διαγνωστεί με κορονοϊό, διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος προβλημάτων υγείας (αναπνευστικών μυοσκελετικών, καρδιαγγειακών κ.ά.) λόγω του μετά-Covid συνδρόμου (όπως είναι επίσης γνωστή η μακρά Covid-19) στους άνω των 65 ετών είναι 20% έως 120% μεγαλύτερη, σε σχέση με τους ηλικιωμένους που ποτέ δεν αρρώστησαν με Covid-19. Για τους ανθρώπους 18 έως 64 ετών ο αντίστοιχος κίνδυνος προβλημάτων υγείας εξαιτίας της μακρόχρονης Covid-19 είναι κατά 10% έως 110% μεγαλύτερος σε σχέση με όσους ποτέ δεν μολύνθηκαν από τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με την έρευνα, στο διάστημα ενός μηνός έως ενός έτους μετά τη διάγνωση κορονοϊού, το 38% των ασθενών είχαν ακόμη ένα ή περισσότερα προβλήματα υγείας, έναντι 16% των ασθενών χωρίς Covid-19. Στην ηλικιακή ομάδα των 18-64 ετών το ποσοστό ατόμων με μετά-Covid προβλήματα ήταν 35% έναντι 15% στους συνομήλικους χωρίς Covid-19, ενώ στους άνω των 65 ετών τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 45% έναντι 19%. Με βάση τα ανωτέρω, οι ερευνητές κατέληξαν στην εκτίμηση ότι περίπου το 27% των ηλικιωμένων και το 21% των κάτω των 65 ετών εμφανίζουν προβλήματα υγείας σχετιζόμενα με την προηγηθείσα Covid-19.

-

-

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ιωάννα Μαλέσκου: Δεν περιμένω από τους ανθρώπους να μου χαϊδέψουν τα αυτιά, δεν θέλω κόλακες δίπλα μου

Θέλω ανθρώπους που θα μου επισημάνουν κάτι που μπορεί να μην έχει πέσει στην αντίληψή μου, συμπλήρωσε η παρουσιάστρια

Σίντνεϊ Σουίνι: Το φωτογραφικό άλμπουμ από τις διακοπές της

Εντάξει, πρέπει να επιστρέψω στη δουλειά τώρα, αυτό ήταν πάρα πολύ διασκεδαστικό, έγραψε στην ανάρτησή της η ηθοποιός

Σαλμονέλα: Τι είναι και πότε πρέπει να δείτε γιατρό

Η λοίμωξη από σαλμονέλα (σαλμονέλωση) είναι μια κοινή βακτηριακή λοίμωξη που επηρεάζει τον εντερικό σωλήνα. Τα βακτήρια της σαλμονέλας ζουν συνήθως στα έντερα των ζώων και των ανθρώπων και αποβάλλονται μέσω των κοπράνων. Οι άνθρωποι μολύνονται πιο συχνά μέσω του μολυσμένου νερού ή της μολυσμένης τροφής. Σε κάποιες περιπτώσεις, κάποιος μπορεί να προσβληθεί από σαλμονέλα

Η Πενέλοπε Κρουζ γίνεται 50 ετών! Γενέθλια για την οσκαρική ηθοποιό με το αστείρευτο ταλέντο και τη μεσογειακή ομορφιά

Πανέμορφη και απέραντα ταλαντούχα παραμένει η Πενέλοπε Κρουζ που έκλεισε σήμερα (28.04.2024) τα 50 της χρόνια. Η πολυβραβευμένη ηθοποιός έφτασε στην κορυφή του Χόλιγουντ έχοντας κάνει μία αξιοθαύμαστη καριέρα. Γεννημένη στο Αλκομπέντας της Κοινότητας της Μαδρίτης στην Ισπανία, η Πενέλοπε Κρουζ έφερε έναν διαφορετικό φρέσκο αέρα με τη μεσογειακή ομορφιά της, τον πύρινο ερωτισμό της

Πικάντικες γαρίδες με φιδέ

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ 500 γρ. γαρίδες (μέτριες) καθαρισμένες 60 ml ελαιόλαδο 30 γρ. βούτυρο ανάλατο 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 2 σκελίδες σκόρδα, ψιλοκομμένα 250 γρ. φωλιές «Μιτσίδης» 35 γρ. πάστα ντομάτας «Μιτσίδης» 125 ml λευκό κρασί 200 ml πασάτα «Μιτσίδης» 2 κουταλάκια πάπρικα ½ κουταλάκι καυτερή πάπρικα ή καγιέν ¼ κουταλάκι πιπέρι 750 ml

Γλυκό και πικάντικο καλαμπόκι με παρμεζάνα

Προσθήκη στα αγαπημένα Ψήστε γλυκό και πικάντικο καλαμπόκι στο στάχυ, με παρμεζάνα. Προσθέστε εντυπωσιακές γεύσεις σε οποιοδήποτε μενού BBQ. Ψιλοκόψτε φρέσκα μυρωδικά, ανακατέψτε με αλμυρά μπαχαρικά και στέψτε το πικάντικο καλαμπόκι σας με την πλούσια γεύση της παρμεζάνας και του μαλακού βουτύρου. Λίγη επάλειψη με βούτυρο και ένα πασπάλισμα παρμεζάνας, ανεβάζει σε νέα ύψη αυτό

Σαλάτα με κραμπί, φινόκιο και μήλα

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ • 3 φλ. κραμπί (λάχανο) λεπτοκομμένο• 1 φινόκιο λεπτοκομμένο• 1 κόκκινο μήλο Royal Gala Marlene• 1 πράσινο μήλο Granny Smith Marlene• ½ φλ. σταφιδάκια• ½ φλ. αμύγδαλα καβουρδισμένα και χοντροαλεσμένα• 1/3 φλ. ελαιόλαδο• 3 κουταλιές ροδόμελο• 1 κουταλάκι αλάτι• ελάχιστο πιπέρι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Ξεπλένετε τα μήλα και τα τρίβετε στη χοντρή μεριά

Ανοιξιάτικη σούπα βελουτέ με κουκιά

Προσθήκη στα αγαπημένα Χρόνος: 1 ώραΒαθμός δυσκολίας: Εύκολο/μέτριο Υλικά (για 4 άτομα): 1 1/4 κιλό περίπου φρέσκα κουκιά (αξεφλούδιστα)700 γρ. περίπου φρέσκα μπιζέλια (αξεφλούδιστα)1 κουταλιά ελαιόλαδο1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο,1 λίτρο (4 φλ.) ζεστός ζωμός λαχανικών (σπιτικός, ή φτιαγμένος με κύβο)1 κουταλιά ψιλοκομμένα φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου + μύτες δυόσμου για γαρνίρισμα (προαιρετικά)3 κουταλιές σάουαρ κριμ (Sour