Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Έρχεται νέα επικίνδυνη μετάλλαξη του κορωνοιού από την Μποτσούανα

Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Έρχεται νέα επικίνδυνη μετάλλαξη του κορωνοιού από την Μποτσούανα







Για μια νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού που φέρει «εξαιρετικά υψηλό αριθμό» τροποποιήσεων και μπορεί να προκαλέσει κι άλλα κύματα πανδημίας, καθώς φέρεται να «περνά» την άμυνα του οργανισμού, μιλούν οι επιστήμονες.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, μπορεί ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουν επιβεβαιωθεί -μόλις 10- με τη γονιδιωματική αλληλουχία να είναι μικρός, ωστόσο, η παραλλαγή έχει προκαλέσει σοβαρή ανησυχία σε ορισμένους ερευνητές, επειδή ορισμένες από τις τροποποιήσεις μπορεί να βοηθήσουν τον ιό να παρακάμψει την ανοσία.

Η παραλλαγή B.1.1.529 έχει 32 τροποποιήσεις στην πρωτεϊνική ακίδα, το μέρος του ιού που χρησιμοποιούν τα περισσότερα εμβόλια για να ενεργοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα κατά της Covid. Οι μεταλλάξεις στην πρωτεϊνική ακίδα μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του ιού να μολύνει τα κύτταρα και να εξαπλωθεί, αλλά και να δυσκολεύει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού να επιτεθούν στο παθογόνο.







Η παραλλαγή εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Μποτσουάνα, όπου έχουν πλέον εντοπιστεί τρία κρούσματα, ενώ έξι ακόμη έχουν καταγραφεί στη Νότια Αφρική και ένα στο Χονγκ Κονγκ σε ταξιδιώτη που επέστρεφε από τη Νότια Αφρική. Σύμφωνα με τον Guardian, τα πρώτα κρούσματα της μετάλλαξης καταγράφθηκαν στη Μποτσουάνα στις 11 Νοεμβρίου και η πρώτη μόλυνση στη Νότια Αφρική τρεις ημέρες αργότερα. Αναφορικά με το κρούσμα που βρέθηκε στο Χονγκ Κονγκ πρόκειται για έναν 36χρονο άνδρα που είχε αρνητικό τεστ PCR πριν πετάξει από το Χονγκ Κονγκ στη Νότια Αφρική, όπου έμεινε από τις 22 Οκτωβρίου έως τις 11 Νοεμβρίου. Κατά την επιστροφή στο Χονγκ Κονγκ βγήκε αρνητικός, αλλά βρέθηκε θετικός στις 13 Νοεμβρίου ενώ βρισκόταν σε καραντίνα.

Ο Δρ Tom Peacock, ιολόγος στο Imperial College του Λονδίνου, δημοσίευσε λεπτομέρειες για τη νέα μετάλλαξη σε έναν ιστότοπο κοινής χρήσης γονιδιώματος, σημειώνοντας ότι «ο απίστευτα υψηλός αριθμός τροποποιήσεων στην ακίδα υποδηλώνει ότι αυτό θα μπορούσε να είναι πραγματικά ανησυχητικό». Σε μια σειρά από tweets, ο Peacock υποστηρίζει ότι «θα πρέπει να παρακολουθείται πάρα πολύ λόγω αυτού του φρικτού προφίλ της ακίδας», προσθέτοντας, ωστόσο, μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι ένα «περίεργο σύμπλεγμα» που δεν είναι πολύ μεταδοτικό. «Ελπίζω να είναι έτσι», έγραψε.

Η Dr Meera Chand, διευθύντρια περιστατικών Covid-19 στην Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς σε όλο τον κόσμο, ο οργανισμός παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση των μεταλλάξεων Sars-CoV-2 καθώς εμφανίζονται και αναπτύσσονται παγκοσμίως. «Καθώς είναι στη φύση των ιών να μεταλλάσσονται συχνά και τυχαία, δεν είναι ασυνήθιστο να προκύψουν μικροί αριθμοί περιπτώσεων που να παρουσιάζουν νέα σύνολα μεταλλάξεων. Οποιεσδήποτε παραλλαγές παρουσιάζουν στοιχεία εξάπλωσης αξιολογούνται γρήγορα», αναφέρει.

Οι επιστήμονες θα παρακολουθούν τη νέα μετάλλαξη μη τυχόν αποκτήσει δυναμική και αρχίζει να εξαπλώνεται ευρύτερα. Την ανησυχία τους, πάντως, εκφράζουν ορισμένοι ιολόγοι στη Νότια Αφρική δεδομένης της πρόσφατης αύξησης των κρουσμάτων στο Γκαουτένγκ, μια αστική περιοχή που περιλαμβάνει την Πρετόρια και το Γιοχάνεσμπουργκ, όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα B.1.1.529.

Ο Ravi Gupta, καθηγητής κλινικής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, επισήμανε ότι η μελέτη στο εργαστήριό του διαπίστωσε ότι δύο από τις τροποποιήσεις στο B.1.1.529 αύξησαν τη μολυσματικότητα και μείωσαν την αναγνώριση αντισωμάτων. «Φαίνεται σίγουρα μια σημαντική ανησυχία με βάση τις αλλαγές που υπάρχουν.  Ωστόσο, μια βασική ιδιότητα του ιού που είναι άγνωστη είναι η μολυσματικότητά του, καθώς αυτό φαίνεται να οδήγησε κυρίως την παραλλαγή Δέλτα», είπε.

Από την πλευρά του,  ο καθηγητής Francois Balloux, διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής UCL, υποστηρίζει ότι ο μεγάλος αριθμός τροποποιήσεων στην μετάλλαξη προφανώς συσσωρεύτηκε σε μια «ενιαία έκρηξη», υποδηλώνοντας ότι μπορεί να έχει εξελιχθεί κατά τη διάρκεια μιας χρόνιας λοίμωξης σε ένα άτομο με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, πιθανώς ασθενούς HIV/Aids χωρίς θεραπεία.

«Σίγουρα θα περίμενα να αναγνωριστεί ελάχιστα από τα εξουδετερωτικά αντισώματα σε σχέση με την Άλφα ή την Δέλτα», τόνισε, προσθέτοντας ότι «είναι δύσκολο να προβλεφθεί πόσο μεταδοτική μπορεί να είναι σε αυτό το στάδιο. Προς το παρόν, θα πρέπει να παρακολουθείται και να αναλύεται στενά, αλλά δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε υπερβολικά, εκτός κι αν αρχίσει να αυξάνεται σε συχνότητα στο εγγύς μέλλον».

- : lifo.gr

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Αγγελόπουλος – Βαμβακούση: Πρώτο Πάσχα με την κόρη τους στη Σκιάθο! Υπέροχες φωτό

Ο προορισμός του ζευγαριού το φετινό Πάσχα είναι ένας κι αυτός δεν είναι άλλος από τη γενέτειρα του Γιώργου Αγγελόπουλου.

Χρηστίδου: Οι ανασφάλειες, η ηλικία και εξομολόγηση: Τώρα το λυπάμαι αυτό το κορίτσι, κρίμα

Άκρως αποκαλυπτική η Σίσσυ Χρηστίδου. Χαμογέλα και πάλι, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Μαρία τη νύχτα» με τη Μαρία Σολωμού και ανάμεσα σε άλλα, μίλησε για τη ζωή της μετά το χωρισμό από τον Θοδωρή Μαραντίνη αλλά και πώς διαχειρίζεται πλέον την εικόνα της. Σίσσυ Χρηστίδου: H σχέση της με την σύντροφο του γιου της – «Είναι

Ο Γιώργος Μαζωνάκης τραγουδά το «Du Hast» των Rammstein και αποθεώνεται

Είναι εκκεντρικός, σταρ και ακούει στο όνομα Γιώργος Μαζωνάκης. Ο δικός μας λαϊκός αοιδος Γιώργος Μαζωνάκης, θέλησε να μπεί στα hard rock παπούτσια του frontman των Rammstein,Till Lindermann επ’ ευκαιρία της άφιξης των Γερμανών στις 30 Μαΐου, στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Ο Γιώργος Μαζωνάκης, ετοιμάζεται (μπροστά στον καθρέφτη του) για το live του εκρηκτικού γκρουπ

Eurostat: Πρωταθλητές της ΕΕ στην υπερεργασία οι Έλληνες – Πόσοι δουλεύουν 10ωρο

Νέα δεδομένα της Eurostat. Σε ποιες χώρες είναι άγνωστη έννοια η υπερωρία. Περισσότεροι από επτά στους εκατό Ευρωπαίους δουλεύουν επί σχεδόν 10 ώρες την ημέρα, με τους Έλληνες να είναι οι «πρωταθλητές» στην υπερεργασία αφού η αντίστοιχη αναλογία είναι πάνω από ένας στους δέκα. Στον αντίποδα, η υπερβολική εργασία είναι σχεδόν άγνωστη έννοια σε χώρες

Στο χειρουργείο ο Ραφαηλίδης: « Η εβδομάδα είναι των παθών γιατί από πόνο δεν θέλετε να ξέρετε»

Σε χειρουργική επέμβαση υπεβλήθη ο Παναγιώτης Ραφαηλίδης.

«Σοβαρά τώρα;»: Η νέα φωτό της Μενεγάκη στο Instagram! Ποζάρει με natural μακιγιάζ & λευκό lingerie

Δεν σταματά να ποστάρει φωτογραφίες στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram η Ελένη Μενεγάκη.

Σπίτι με το MEGA: Ανάσταση με καλεσμένο τον Πέτρο Ιακωβίδη

Στο πλατό της εκπομπής και η Νατάσα Θεοδωρίδου 

Δημήτρης Κόκοτας: Ανταποκρίθηκε στο πρώτο ερέθισμα των γιατρών – Είμαι αισιόδοξη, λέει η σύζυγός του

Δημήτρης Κόκοτας: Ανταποκρίθηκε στο πρώτο ερέθισμα των γιατρών - Είμαι αισιόδοξη, λέει η σύζυγός του Δημήτρης Κόκοτας: Ανταποκρίθηκε στο πρώτο ερέθισμα των γιατρών - Είμαι αισιόδοξη, λέει η σύζυγός του Ανοιγοκλείνει τα μάτια του, έχει μια καλή πορεία και όλοι ελπίζουμε για το καλύτερο, προσθέτει Βελτίωση παρουσιάζει η κατάσταση της υγείας του Δημήτρη Κόκοτα. Ο