Κορωνοϊός: Πως εκδηλώνονται οι θρομβώσεις μετά τον εμβολιασμό. Πως αντιμετωπίζονται.

Τι ευρήματα έχουν οι ασθενείς στις εργαστηριακές εξετάσεις. Ποια είναι τα συμπτώματά τους. Πως επιβεβαιώνεται η διάγνωση. Ποια φάρμακα δεν συνιστώνται για το σύνδρομο που ονομάστηκε ανοσολογικής αρχής θρομβωτική θρομβοπενία μετά από εμβολιασμό (VITT).

Αναλυτικά δεδομένα για την διαταραχή στην πήξη του αίματος, που παρατηρείται σε μερικούς (ελάχιστους) ανθρώπους έπειτα από τον εμβολιασμό έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, ανακοίνωσαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Οι επισημάνσεις τους δημοσιεύθηκαν στην κορυφαία ιατρική επιθεώρηση  New England Journal of Medicine (NEJM). Αφορούν την ταυτόχρονη εμφάνιση θρομβοπενίας (χαμηλά αιμοπετάλια) με θρομβώσεις. Είναι ένα νέο σύνδρομο, που εκδηλώνεται 5-24 ημέρες έπειτα από τον εμβολιασμό με εμβόλια έναντι του κορωνοϊού που περιέχουν αδενοϊό.

Διαβάστε ακόμα ΕΚΠΑ: Τι γνωρίζουμε για τις θρομβώσεις με εμβόλια που περιέχουν αδενοϊούς

Οι καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑΕυστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα αυτά.

Συνολικά, η NEJM δημοσιεύει τρεις ανεξάρτητες περιγραφές 39 ατόμων που παρουσίασαν αυτό το σύνδρομο. Όλοι τους είχαν κάνει την πρώτη δόση από το εμβόλιο ChAdOx1 nCoV-19 (το εμβόλιο της AstraZeneca). Είναι ένα εμβόλιο με  ανασυνδυασμένο αδενοϊό-φορέα από χιμπατζή που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη-ακίδα του SARS -CoV-2 (νέος κορωνοϊός). Αυτά τα άτομα ήταν υγιή. Πολύ λίγοι είχαν γνωστό ιστορικό προηγούμενο θρόμβωσης ή προθρομβωτικής διάθεσης.

Τα σημεία εκδήλωσης

Οι περισσότεροι ασθενείς σε αυτές τις αναφορές  ήταν γυναίκες ηλικίας κάτω των 50 ετών. Μερικές λάμβαναν οιστρογόνα με τη μορφή της ορμονικής θεραπείας υποκατάστασης ή αντισυλληπτικών από το στόμα.

Σε μεγάλο ποσοστό ασθενών, οι θρομβώσεις αναπτύχθηκαν σε ασυνήθεις περιοχές όπως:

  • Οι εγκεφαλικές φλέβες
  • Οι ηπατικές φλέβες
  • Η σπληνική και η πυλαία φλέβα

Υπήρξαν όμως και ασθενείς που παρουσίασαν:

  • Θρομβώσεις στις φλέβες των κάτω άκρων
  • Πνευμονική εμβολή
  • Οξείες αρτηριακές θρομβώσεις

Εργαστηριακά ευρήματα και έκβαση

Οι εργαστηριακές εξετάσεις που έγιναν στους ασθενείς είχαν ευρήματα συμβατά με γενικευμένη, μη ελεγχόμενη ενεργοποίηση του μηχανισμού πήξης του αίματος. Ειδικότερα, οι ασθενείς είχαν:

  • Χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων
  • Υψηλά επίπεδα D-Dimers (είναι προϊόντα της αποδόμησης των θρόμβων)
  • Μείωση του ινωδογόνου

Οι διάμεσοι αριθμοί αιμοπεταλίων κατά τη διάγνωση ήταν περίπου 20.000 έως 30.000 ανά κυβικό χιλιοστόμετρο. Οι φυσιολογικές τιμές τους είναι πάνω από 150.000, επισημαίνουν οι ειδικοί του ΕΚΠΑ.

Ποσοστό περίπου 40% των ασθενών έχασαν τη ζωή τους. Σε μερικές περιπτώσεις η αιτία θανάτου ήταν ισχαιμική εγκεφαλική βλάβη, υπερκείμενη αιμορραγία ή και οι δύο καταστάσεις. Συχνά είχε προηγηθεί χορήγηση αντιπηκτικών.

Το σύνδρομο VITT

Ο συνδυασμός θρόμβωσης και θρομβοπενίας οδήγησε αρχικά στη διάγνωση της προκαλούμενης από ηπαρίνη θρομβοπενίας. Πρόκειται για ένα σύνδρομο που αναπτύσσεται μετά από χορήγηση ηπαρίνης. Η ηπαρίνη είναι ένα αντιπηκτικό που χρησιμοποιείται ευρέως, εξηγούν οι γιατροί του ΕΚΠΑ.

Ωστόσο, κανένας από τους 39 ασθενείς δεν είχε γνωστή έκθεση στην ηπαρίνη πριν εκδηλώσουν τις θρομβώσεις σε συνδυασμό με την θρομβοπενία τους. Έτσι, το  σύνδρομό τους ονομάστηκε vaccine induced immune thrombotic thrombocytopenia (VITT). Στα ελληνικά αποδίδεται ως ανοσολογικής αρχής θρομβωτική θρομβοπενία μετά από εμβολιασμό.

Αντισώματα κατά του PF4

Ένα χαρακτηριστικό εύρημα στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων είναι η παρουσία αντισωμάτων έναντι του παράγοντα 4 των αιμοπεταλίων (PF4). Σε αντίθεση με την προκαλούμενη από ηπαρίνη θρομβοπενία,  το αντίσωμα συνδέεται με τον παράγοντα  PF4 εν τη απουσία ηπαρίνης.

Αυτό το μοτίβο είναι συμβατό με μια «άτυπη» ή «αυτοάνοση» θρομβοπενία, στην οποία αναπτύσσονται θρόμβοι χωρίς προηγούμενη έκθεση στην ηπαρίνη. Επιπλέον η κατανομή των θρόμβων σε αυτές τις δύο καταστάσεις διαφέρει, αναφέρουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ.

Με βάση αυτές τις αναφορές, η διάγνωση της θρομβωτικής θρομβοπενίας μετά από εμβολιασμό (VITT) πρέπει να επιβεβαιώνεται με ειδικό τεστ. Επομένως, δεν είναι κατάλληλες οι ταχείες δοκιμασίες που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση θρομβοπενίας από ηπαρίνη.

Τα ύποπτα συμπτώματα

Συμπτώματα τα οποία πρέπει να έχει κάποιος υπόψη του είναι:

  • Δύσπνοια
  • Άλγος (πόνος) στο θώρακα
  • Οίδημα (πρήξιμο) στα κάτω άκρα
  • Κοιλιακό άλγος
  • Κεφαλαλγία (πονοκέφαλος)
  • Θάμβος οράσεως (θολή όραση)
  • Πετέχειες (μικρές κόκκινες κηλίδες) στο δέρμα

Η αντιμετώπιση

Οι ειδικοί του ΕΚΠΑ τονίζουν πως τα δεδομένα είναι ακόμα σχετικά περιορισμένα όσον αφορά την αντιμετώπιση της θρομβοπενίας με θρομβώσεις. Ωστόσο η χορήγηση ενδοφλέβιας ανοσοσφαιρίνης και η κορτιζόνη σε  υψηλές δόσεις, μπορούν να βελτιώσουν τον αριθμό των αιμοπεταλίων μέσα σε λίγες ημέρες. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να περιοριστεί ο κίνδυνος αιμορραγίας, ιδίως όταν αρχίζει η αντιπηκτική αγωγή.

Παρόλο που η κατάσταση χαρακτηρίζεται από χαμηλά αιμοπετάλια, η χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής μπορεί να σταματήσει την αλυσιδωτή ενεργοποίηση των μηχανισμών της πήξης.

Ωστόσο, είναι προτιμότερο να ΜΗΝ  χορηγηθούν ως αντιπηκτική αγωγή ηπαρίνες χαμηλού μοριακού βάρους. Συνιστώνται διαφορετικής κατηγορίας αντιπηκτικά, μη ηπαρινικά, όπως αυτά που χορηγούνται στην θεραπεία της θρομβοπενίας που προκαλείται από την ηπαρίνη. Πρέπει επίσης να αποφεύγεται η χορήγηση αιμοπεταλίων, διότι μπορεί να ενεργοποιηθεί περαιτέρω το σύνδρομο.

Με βάση την εμπειρία που αποκτάται αναμένεται ότι το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας που σχετίζεται με αυτό το σύνδρομο θα μειωθεί σημαντικά, λόγω της πιο έγκαιρης αναγνώρισης και της κατάλληλης αντιμετώπισης, τονίζουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ.

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Γιατί ξυπνάμε λίγο πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι;

Οι έρευνες που έχουν γίνει για το συγκεκριμένο θέμα είναι ελάχιστες. Αλλά φαίνεται να είναι φαινόμενο που αναφέρουν πολλοί άνθρωποι Μερικές φορές ξυπνάμε ένα με δύο λεπτά πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι μας. Είναι φυσιολογικό; Και γιατί το κάνει αυτό το σώμα μας; Οι έρευνες που έχουν γίνει για το συγκεκριμένο θέμα είναι ελάχιστες. Αλλά φαίνεται

Η Anne Hathaway κόβει το αλκοόλ για τα επόμενα 14 χρόνια

Η ηθοποιός Anne Hathaway αποφάσισε να μη βάλει ξανά αλκοόλ στο στόμα της για τα επόμενα 14 χρόνια και έχει πολύ καλό λόγο για τη συγκεκριμένη απόφαση. Μιλώντας στους New York Times η 41χρονη δήλωσε ότι αντιμετώπισε ορισμένα προβλήματα από το hangover, κάτι που την έφερε σε δύσκολη θέση, από τη στιγμή που είναι μητέρα.

Φλαούνες

ΥΛΙΚΑ Για τη Ζύμη 300 γρ. φαρίνα 350 γρ. χωριάτικο αλεύρι 1 κουταλάκι αλάτι 60 γρ. βούτυρο 30 γρ. ζάχαρη 300 γρ. γάλα 11 γρ. ξηρή μαγιά 1 αυγό 1/4 κουταλάκι μαστίχα 1/4 κουταλάκι μέχλεπι Για τη Γέμιση 600 γρ. τυρί φλαούνας 180 γρ. φαρίνα 30 γρ. baking powder 45 γρ. σταφίδες 10 γρ. φρέσκο

Αρνίσιο κότσι µε κρασί και ριζότο

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ 4 αρνίσια κότσια 2 καρότα, κοµµένα σε ροδέλες 2 µικρές πατάτες, κοµµένες σε ροδέλες 1 κρεµµύδι κοµµένο στη µέση 1-2 κλωναράκια σέλινο Μαύρο πιπέρι 1-2 φυλλαράκια δάφνη 1-2 φλ. κόκκινο, ξηρό κρασί 1 µατσάκι µε διάφορα αρωµατικά (bouquet garni) Για το ριζότο: ½ κιλό ρύζι Arborio για το ριζότο 125 γρ.

Νίκος Οικονομόπουλος: Με τον βαφτισιμιό του για ψώνια! Η πρώτη λαμπάδα του Φώτη Σταθοκωστόπουλου

Εκτός από επιτυχημένος καλλιτέχνης και ένας υπέροχος άνθρωπος, ο Νίκος Οικονομόπουλος είναι και ένας υπέροχος νονός.

Δημήτρης Καλλιβωκάς: Η κατάσταση της υγείας του 94χρονου ηθοποιού και πού θα κάνει Πάσχα

Μπορεί να πέρασε από σαράντα κύματα με την υγεία του, όμως ο 94χρονος Δημήτρης Καλλιβωκάς, της χρυσής εποχής του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου.

Πώς η άσκηση απογειώνει την υγεία: Ερευνητές του Stanford φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά την «άσκηση ακριβείας»

Πώς το λαχάνιασμα σε ένα διάδρομο, η ποδηλασία σε μία απότομη ανηφόρα ή μια γρήγορη μεσημεριανή βόλτα προσφέρουν τόσα οφέλη για την υγεία; Άσκηση. Σχετίζεται με αυξημένη μυϊκή δύναμη, καλύτερη καρδιακή υγεία, χαμηλότερο σάκχαρο και σχεδόν κάθε άλλη σωματική βελτίωση που μπορεί να φανταστεί κανείς. Πώς, όμως, το λαχάνιασμα σε έναν διάδρομο, το ποδήλατο σε

Eurovision 2024: Όλες οι λεπτομέρειες για την εμφάνιση της Έλενας Παπαρίζου

Η διεθνής Ελληνίδα pop star Έλενα Παπαρίζου επιστρέφει στη σκηνή της Eurovision, 19 χρόνια μετά τη νίκη της στο Κίεβο της Ουκρανίας. Η “number one” Έλενα Παπαρίζου πρόκειται να εμφανιστεί στο interval act του 2ου ημιτελικού την Πέμπτη 9 Μαΐου, παρουσιάζοντας ζωντανά το νικητήριο τραγούδι της Ελλάδας “My Number One”, σε ένα special Sing-A-Long performance