ΟΔΗΓΙΕΣ – ΠΡΟ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΓΙΑ COV-19

Date:

-curevac-
Dr. ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ

Οι εμβολιασμοί για την αντιμετώπιση της πανδημίας προχωρούν σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό στη χώρα μας.

Καλό θα είναι τα άτομα που πρόκειται να εμβολιαστούν να έχουν πλήρη γενική ενημέρωση. Έτσι :

α) Άτομα που έχουν υποστεί διορθωτικές, κοσμητική επέμβαση με την προσθήκη υαλουρικού οξέος, Botox (διόρθωση ρυτίδων προσώπου) πρέπει να περιμένουν για 15 ημέρες πριν κάνουν το εμβόλιο, και τούτο διότι η χορήγηση του εμβολίου Moderna στα άτομα αυτά μπορεί να προκαλέσει καθολικό οίδημα προσώπου.

β) Η χορήγηση εμβολίων Pfizer και Moderna μπορεί να προκαλέσει διόγκωση των επιχώριων λεμφαδένων στον αντίστοιχο βραχίονα (μασχάλη) που χορηγήθηκε το εμβόλιο.

Πολλές φορές η διόγκωση των λεμφαδένων* αυτών αποδίδεται σε νεοπλασία μαστού. Έτσι, η εκτέλεση μαστογραφίας καλό είναι να προγραμματίζεται πριν από την χορήγηση της 1ης δόσης του εμβολίου είτε 4-6 εβδομάδες μετά την χορήγηση 2ης δόσης.

*Η διόγκωση αυτή είναι κινητή, μαλακή και υποχωρεί από μόνη της.

γ) Άλλοι εμβολιασμοί π.χ. εμβολιασμός κατά της γρίππης, της ηπατίτιδας Β, πρέπει να γίνονται μετά από χρονική διάρκεια 15 ημερών από την ημέρα εμβολιασμού για COV-19 και το αντίθετο.

Εξαίρεση για τις παραπάνω οδηγίες αποτελούν καταστάσεις επείγουσες π.χ. η χορήγηση αντιτετανικού εμβολίου ή η άμεση χορήγηση εμβολίου κατά την επιδημία ιλαράς κατά την οποίαν κάθε άτομο πρέπει να εμβολιαστεί.

Στις περιπτώσεις αυτές δεν τηρείται η χρονική απόσταση των 14 ημερών από τον εμβολιασμό κατά COV-19.

δ) Η χορήγηση φαρμάκων όπως  κορτιζόνη (χορήγηση αυτής σε χρόνια βάση) δεν καταργείται στον εμβολιασμό κατά COV-19 αλλά τοπικές εγχύσεις κορτικοστεροειδών (γόνατο – τένοντας), καλό θα είναι να αποφεύγονται πριν από τον εμβολιασμό του COV-19.

Επίσης, οι χρόνιες θεραπείες (ανοσοθεραπείες) που περιλαμβάνουν ανά 30 μέρες χορήγηση ενέσεων δεν πρέπει να σταματάνε.

Απαραίτητη παραμένει η συμβουλή του θεράποντα γιατρού σας για την τελική απόφαση.

ε) Όταν υπάρχουν καταστάσεις, όπως :

  • Ιστορικό αλλεργίας.
  • Εμπύρετο νόσημα.
  • Χρήση αντιπηκτικών φαρμάκων ή διαταραχές αιμόστασης.
  • Είστε ανοσοκατασταλμένος (π.χ. μεταμόσχευση μυελού οστών, μεταμόσχευση οργάνων) είτε παίρνετε φάρμακα τα οποία δρουν ανασταλτικά στο ανοσολογικό σύστημά σας.
  • Ύπαρξη εγκυμοσύνης, πρόγραμμα μελλοντικής εγκυμοσύνης.
  • Άτομα που σιτίζουν με θηλασμό.

Αποφεύγεται ο εμβολιασμός.

στ) Δεν πρέπει να λαμβάνονται αντιφλεγμονώδη φάρμακα (μη στεροειδή αναλγητικά φάρμακα ΜΣΑΦ) όπως ασπιρίνη, παρακεταμόλη, ibuprofen προς τον εμβολιασμό.

Η χρήση αναλγητικών, αντιφλεγμονωδών φαρμάκων μπορεί να γίνει μετά τον εμβολιασμό.

Dr. ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Σοφία Βόσσου: «Ο γιατρός μου είπε πως πεθαίνω, ήμουν 37 κιλά»

Στην εκπομπή της ΕΡΤ Στούντιο 4 ήταν καλεσμένη πρόσφατα η Σοφία Βόσσου και μίλησε, μεταξύ άλλων, για το πρόβλημα υγείας που την ταλαιπώρησε.

Δάφνη Λαμπρόγιαννη: «Πρόσφατα βρέθηκα λίγο πριν φάω ξύλο κανονικά, στην πράξη»

H Δάφνη Λαμπρόγιαννη παραχώρησε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη σε γνωστή εφημερίδα και μίλησε για πολλά και διάφορα.

Σαν σήμερα 3 Μαΐου: Πεθαίνει ο «καλός μας άνθρωπος», Θανάσης Βέγγος

Ενδιαφεροντα ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ Σαν σήμερα 3 Μαΐου: Πεθαίνει ο «καλός μας άνθρωπος», Θανάσης Βέγγος Ο Θανάσης Βέγγος ήταν  ο μεγαλύτερος έλληνας κωμικός του ελληνικού σινεμά Τζωρτζίνα Φράγκου 03.05.2024 | 08:54 Ο Θανάσης Βέγγος ήταν  ο μεγαλύτερος έλληνας κωμικός του ελληνικού σινεμά. Αγαπήθηκε πολύ από τον λαό και αυτό δεν ήταν μόνο για το γέλιο

Νέα έρευνα του πανεπιστημίου Johns Hopkins καταρρίπτει τη διαλειμματική δίαιτα

Σύγχρονες προσεγγίσεις στη διαχείριση του βάρους υποστηρίζουν πως ο χρόνος κατά τον οποίο καταναλώνεται ένα φαγητό παίζει σημαντικό ρόλο. Κορυφαία όλων η διαλειμματική δίαιτα, η οποία κερδίζει διαρκώς νέους οπαδούς. Ωστόσο, μία νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Johns Hopkins καταρρίπτει τους ισχυρισμούς που την συνοδεύουν. Η διαλειμματική δίαιτα -ή διαλειμματική νηστεία- μετατοπίζει την εστίαση από τις