Η κυριότερη ένδειξη σωστής ανατροφής ενός παιδιού, είναι η ηρεμία του

Η κυριότερη ένδειξη σωστής ανατροφής ενός παιδιού, είναι η ηρεμία του

Ένα παιδί μεγαλώνει μέσα σε ασφάλεια, ανθίζει μέσα σε αγάπη και μεγαλουργεί μέσα στην επιβράβευση. Όταν ένα παιδί νιώσει ασφαλές, μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα, μπορεί να σκέφτεται ελεύθερα, να ενεργεί ελεύθερα και να πραγματοποιεί.

Όταν νιώθει πως το αγαπούν, ανοίγει τα φτερά του να δημιουργήσει, να τολμήσει, να δοκιμάσει, να σηκωθεί και να ξαναπροσπαθήσει. Όταν επιβραβεύεται για κάθε του προσπάθεια, νιώθει δύναμη να προχωρήσει παρακάτω, νιώθει σίγουρο να πάρει ρίσκο, μαθαίνει από την αποτυχία και δυναμώνει από την επιτυχία.

Ένα παιδί παίρνει ασφάλεια μέσα στην ήρεμη αγκαλιά σου, παίρνει δύναμη μέσα στο σίγουρο βλέμμα σου ότι μπορεί να τα καταφέρει. Παίρνει στήριξη στη σίγουρη φωνή σου που του δηλώνει αποδοχή και αγάπη. Αποδοχή για την επιλογή του, αποδοχή για την προσπάθειά του, που δεν στέφεται πάντα από επιτυχία.

Τι γίνεται, όμως, όταν ο ίδιος ο γονιός έχει μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον αστάθειας, ανασφάλειας, ένα περιβάλλον που αντί να τον επιβραβεύουν του υπενθύμιζαν κάθε φορά πως δε μπορεί να τα καταφέρει, πως δε χρειάζεται καν να προσπαθήσει γιατί η αποτυχία είναι δεδομένη; Πώς να συμπεριφερθεί ένας γονιός στο παιδί του όταν μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον που η αγάπη για να εκφραστεί είχε πάντα ως προυπόθεση το να είναι ‘καλό παιδί’, ικανοποιώντας τις επιθυμίες των δικών του γονιών, όταν αντίθετα η αγάπη θα έπρεπε να του δίνεται άμεσα και χωρίς όρους;

Η έλλειψη αγάπης στην παιδική ηλικία έχει διάφορες συνέπειες στην ενήλικη ζωή μας. Το συναισθηματικό κενό που βιώσαμε σαν παιδιά προσπαθούμε να το γεμίσουμε με το φαγητό, με υπερκαταναλωτισμό, με κούφιες σχέσεις, με εναλλαγή συντρόφων, με το να πληγώνουμε συντρόφους, φίλους με τον ίδιο τρόπο που μας πλήγωσαν κι εμάς.

Η ανασφάλεια που εισπράξαμε σαν παιδιά γιατί οι γονείς μας αμφισβητούσαν τις πράξεις μας συνεχώς, γιατί  «εκείνοι ήξεραν καλύτερα…» μας οδηγούν στην αμφισβήτηση των δικών μας παιδιών για να βάλουμε το φαύλο κύκλο σε λειτουργία, να εκπληρώσουμε την προφητεία. Η επιβεβαίωση που τόσο λαχταρούσαμε να πάρουμε στο βλέμμα των γονιών μας για να αισθανθούμε σίγουροι για τον εαυτό μας και να χτίσουμε την προσωπικότητά μας, γίνεται σαράκι στην ενήλικη ψυχή μας και μας τρώει καθημερινά.

Αφού δεν μάθαμε να την δίνουμε στον εαυτό μας, τη ζητιανεύουμε από τους άλλους, κι όταν εκείνη δεν έρχεται ή έρχεται μετά από πολύ κόπο και προσπάθεια, τη ματαιώνουμε στη στιγμή και αισθανόμαστε πιο κενοί κι ανασφαλείς από ότι στην αρχή. Ψάχνουμε την επιβεβαίωση της ομορφιάς, της ικανότητας, της επιτυχίας, την αγκαλιά της ασφάλειας σε κενές, ματαιόδοξες, ανάπηρες σχέσεις, σε σχέσεις δεκανίκια.

Πώς ο γονιός μπορεί να δώσει στο παιδί του κάτι που ο ίδιος δεν έχει πάρει σαν παιδί. Σας ακούγεται δύσκολο και σας φαντάζει αδύνατο ε; Όχι και τόσο.

Οι περισσότεροι από εμας που διανύουμε την τρίτη ή τέταρτη δεκαετία της ζωής μας, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό έχουμε βιώσει αυτή την έλλειψη και ως γονείς σήμερα καλούμαστε είτε να συνεχίσουμε την παράδοση είτε να σταματήσουμε το φαύλο κύκλο εδώ και να δώσουμε στα παιδιά μας αυτό που πραγματικά τους αξίζει. Αγάπη, Ασφάλεια, Αποδοχή.

Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε οι ίδιοι είναι να θεραπεύσουμε το δικό μας τραύμα, πετώντας μακριά εκείνους τους δόλιους, κούφιους μηχανισμούς που μας έμαθαν άθελά τους οι δικοί μας γονείς – γιατί μεταξύ μας κι εκείνοι δεν το επέλεξαν, το έμαθαν – να βγάλουμε το αιχμηρό αντικείμενο που λέγεται αναμνήσεις και να επουλώσουμε την πληγή με το φάρμακο της αγάπης στον εαυτό μας. Κάθε φορά που η ανάμνηση μιας δικής μας πληγής προσπαθεί να βρει διέξοδο στις λέξεις ή στις πράξεις μας, ας σκεφτούμε πόσο ματώνει η δική μας πληγή και πως αυτό τον πόνο δε θέλουμε να τον προκαλέσουμε στο δικό μας παιδί. 

Η αμφισβήτηση που εισπράξαμε από τους γονείς μας, γιατί και οι ίδιοι ένιωθαν ανασφαλείς, ας μην σταθεί αγκάθι στη σχέση μας με το δικό μας παιδί. Ας του δείξουμε εμπιστοσύνη ότι μπορεί να τα καταφέρει. Κι αν δεν τα καταφέρει, ας του δώσουμε την αγκαλιά μας και την αποδοχή μας κι έτσι εκείνο θα μάθει να προσπαθεί, να μην εγκαταλείπει, να μην απογοητεύεται, να μην φοβάται. Μόνο έτσι θα είναι ήρεμο μέσα του. Γιατί η κυριότερη ένδειξη σωστής ανατροφής ενός παιδιού, είναι η ηρεμία του.

Από ένα παιδί που κοντεύει τα 39 του χρόνια και που μέχρι πριν λίγο καιρό έψαχνε την επιβεβαίωση και την αποδοχή από τρίτους, πληγώνοντας κάθε φορά τον εαυτό του σε σχέσεις εξάρτησης, από μια μητέρα που κάθε μέρα εκπαιδεύεται και βιώνει μαζί με την κόρη της τη δοκιμή, το ρίσκο, την επιτυχία ή την αποτυχία, την αγκαλιά, την ασφάλεια, την αποδοχή, την αγάπη, ένα έχω να σας ευχηθώ.

Ανοίξτε την αγκαλιά σας και δώστε στα παιδιά σας αυτό που σας έλειψε, κλείστε μια για πάντα τη δική σας πληγή και δώστε αγάπη, αγάπη, αγάπη!

-: - , healingeffect.gr

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ζερόμ Καλούτα: «Δεν ξέρω τι με περιμένει, έχω πολύ άγχος για την Eurovision»

Ο Ζερόμ Καλούτα από κοινού με τον Θανάση Αλερτά, θα παρουσιάσουν τη φετινή Eurovision στη Σουηδία όπου μας εκπροσωπεί η Μαρίνα Σάττι με το «Ζάρι» Ο Ζερόμ Καλούτα βρέθηκε σήμερα (30.04.2024) στον καναπέ της εκπομπής «Super Κατερίνα» στον Alpha και μίλησε για τη μετάδοση της Eurovision «Φεύγουμε Μ. Σάββατο. Πάσχα θα κάνουμε εκεί. Έχουμε ήδη

Ανεξάρτητος αμερικανικός οργανισμός αλλάζει τα δεδομένα για τις μαστογραφίες – Σε ποια ηλικία πρέπει να γίνονται

Ένας ανεξάρτητος αμερικανικός οργανισμός που εκδίδει συστάσεις για τη δημόσια υγεία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι γυναίκες θα έπρεπε να ξεκινούν τις μαστογραφίες από την ηλικία των 40 ετών κι όχι πλέον των 50 και να τις κάνουν κάθε 2 χρόνια. Έως σήμερα, μεταξύ των 40 και 50 ετών, οι γυναίκες καλούνταν να αποφασίσουν ατομικά, βάσει

Συγκινημένη η Γιάννα Τερζή: Είσαι στους τέσσερις τοίχους και παλεύεις με τους δαίμονές σου – Η επέμβαση κράτησε 11 ώρες

Στο πλατό της εκπομπής «Στούντιο 4» της ΕΡΤ φιλοξενήθηκε η τραγουδίστρια Γιάννα Τερζή το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης (30/04) και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε αλλά και το σοβαρό χειρουργείο που έκανε πριν τρία χρόνια στον νωτιαίο μυελό. «Ήμουν για κάποιους μήνες σε αμαξίδιο. Ήταν ένας όγκος στον νωτιαίο μυελό και είναι

Νηστίσιμοι κολοκυθοκεφτέδες

Χρόνος: 40 λεπτάΒαθμός δυσκολίας: Εύκολο Υλικά (για 8 τεμάχια): 4 μέτρια κολοκυθάκια (σύνολο 600 γρ. περίπου)1 ½ κουταλιά αλεσμένοι λιναρόσποροι, ή αλεσμένα αμύγδαλα σε σκόνη2 κουταλιές ελαιόλαδο2 λεπτά φρέσκα κρεμμυδάκια (ή 1 πιο χοντρό), ψιλοκομμένο1 σκελίδα σκόρδο, πολύ ψιλοκομμένη1 κουταλιά ψιλοκομμένα φύλλα δυόσμου½ φλ. τριμμένο νηστίσιμο τυρί½ φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του1 πρέζα πιπέρι

Χορτοφαγική «μαγειρίτσα» με τραχανά

Προσθήκη στα αγαπημένα Υλικά 200 γρ. τραχανά 150 γρ. κρεμμυδάκια φρέσκα 1 πράσο 8 φύλλα μαρούλι 2-3 κλωναράκια άνηθο 3 αυγά Αλάτι και πιπέρι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Βάζουμε 2 λίτρα κρύο νερό σε κατσαρόλα και προσθέτουμε τον τραχανά. Μουσκεύουμε για μισή ώρα. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, το πράσο, τον άνηθο και το μαρούλι και ρίχνουμε στην κατσαρόλα με

Eurovision 2024: Οι αντιδράσεις μετά την πρώτη πρόβα της Σάττι – Η μικροκάμερα & η πρωτοτυπιά

Eurovision 2024: Το φαινόμενο Μαρίνα Σάττι έχει κάνει όλη την Ευρώπη να παραμιλά… μόνο από την πρώτη της πρόβα.

Αγγελόπουλος – Βαμβακούση: Το πρώτο Πάσχα με την κόρη τους και το νέο τρυφερό στιγμιότυπο μαζί της

Το πρώτο Πάσχα με την κόρη τους ετοιμάζονται να περάσουν ο Γιώργος Αγγελόπουλος και η Δήμητρα Βαμβακούση. Το ζευγάρι διανύει μια από τις πιο ευτυχισμένες περιόδους της ζωής τους μιας που η μικρή τους αποτελεί πλέον την απόλυτη προτεραιότητά τους. Πρόσφατα μάλιστα το ζευγάρι μαζί με την κόρη του συνάντησε τον πνευματικό τους. «Κατά την

Λόλα Νταϊφά για την αποχώρηση της Ελένης Μενεγάκη από το MEGA: Ωφελημένη θα βγει, δεν το κάνει από απελπισία

Λόλα Νταϊφά για την αποχώρηση της Ελένης Μενεγάκη από το MEGA: Ωφελημένη θα βγει, δεν το κάνει από απελπισία Τι θα χάσει δηλαδή, αν δεν είναι στην τηλεόραση; Θα της πάμε το φαΐ με το ταπεράκι; πρόσθεσε Η Λόλα Νταϊφά μίλησε για την αποχώρηση της Ελένης Μενεγάκη από το MEGA, αλλά και στο νέο ριάλιτι