Κορωνοϊός: Αυτό το πρόβλημα επιδεινώνεται μετά το εξιτήριο σε δύο στους δέκα ασθενείς

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Yale εξέτασαν ομάδα ασθενών 6 μήνες μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο. Τι βρήκαν σε σύγκριση με άλλα σοβαρά νοσήματα, που επίσης μπορεί να το προκαλούν.

Ακόμα μία δυσάρεστη έκπληξη κρύβει ο νέος κορωνοϊός στους ανθρώπους που αρρωσταίνει αρκετά σοβαρά ώστε να χρειασθούν νοσηλεία στο νοσοκομείο. Σαν να μην έφταναν τα επίμονα συμπτώματα που πολλοί από αυτούς έχουν μετά την ανάρρωσή τους, υπάρχει κίνδυνος ένα από αυτά να επιδεινωθεί κιόλας.

Μάλιστα το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι πιο σοβαρό και επιμένει περισσότερο απ’ ό,τι όταν αναπτύσσεται εξαιτίας άλλων σοβαρών νόσων, λένε οι ερευνητές.

Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε σε πέντε νοσοκομεία του Κονέκτικατ και του Ρόουντ Άιλαντ. Οι ερευνητές ενέταξαν σε αυτήν 182  ασθενείς που είχαν νοσηλευθεί εξαιτίας της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός και 1.430 που είχαν νοσηλευθεί για άλλους λόγους. Όλοι οι ασθενείς είχαν εκδηλώσει οξεία νεφρική νόσο στη διάρκεια της νοσηλείας τους.

Τα προβλήματα στους νεφρούς είναι πολύ συνηθισμένα στους ασθενείς που αρρωσταίνει ο νέος κορωνοϊός. Όπως γράφουν οι ερευνητές στο άρθρο τους, σε διάφορες μελέτες έχουν παρατηρηθεί:

  • Σε ποσοστό 24% έως 57% των ασθενών που νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους Covid
  • Σε ποσοστό 61% έως 78% των ασθενών που νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)

Δυστυχώς, όμως, στους ασθενείς που αρρωσταίνει ο κορωνοϊός, η  νεφρική λειτουργία βελτιώνεται λιγότερο εντός νοσοκομείου απ’ ό,τι με άλλα νοσήματα. Έτσι οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν τι γίνεται μετά το εξιτήριο.

Σοβαρή διαταραχή 

Οι ασθενείς που μελέτησαν είχαν νοσηλευτεί και πάρει εξιτήριο μεταξύ Μαρτίου και Αυγούστου 2020. Στη διάρκεια της νοσηλείας τους είχαν σημαντικότερη μείωση της νεφρικής λειτουργίας απ’ όση οι ασθενείς που είχαν νοσηλευτεί με άλλα νοσήματα. Μέχρι το εξιτήριο, το σχεδόν 20% των ασθενών εξακολουθούσαν να έχουν σοβαρή διαταραχή στη νεφρική λειτουργία τους.

Οι ερευνητές τους εξέτασαν πάλι έξι μήνες αργότερα. Οι ασθενείς που είχε αρρωστήσει ο κορωνοϊός είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να έχουν ανακτήσει την νεφρική λειτουργία τους. Το χειρότερο, όμως, είναι πως παρουσίαζαν και περαιτέρω μείωση της νεφρικής λειτουργίας τους.

Στην πραγματικότητα, η μείωση της νεφρικής λειτουργίας αυξήθηκε κατά 15% μετά το εξιτήριο. Και αυτό ίσχυε ανεξάρτητα από το αν οι ασθενείς είχαν άλλους παράγοντες κινδύνου για νεφρική νόσο ή όχι.

Η νεφρική νόσος είναι «σιωπηρή», δηλαδή δεν προκαλεί εμφανή συμπτώματα, λένε οι ερευνητές. Γι’ αυτό τον λόγο εκτιμούν πως η νεφρική λειτουργία των ασθενών με Covid πρέπει να αξιολογείται συστηματικά μετά το εξιτήριο.

«Η οξεία νεφρική νόσος που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός έχει πιο φτωχή πρόγνωση απ’ ό,τι σε άλλα νοσήματα. Επομένως οι αναρρώσαντες ασθενείς πρέπει να παρακολουθούνται στενά», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Francis Perry Wilson, αναπληρωτής καθηγητής Νεφρολογίας στο Πανεπιστήμιο Yale.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: Ποιες θεραπείες πρέπει να αποφεύγετε πριν το εμβόλιο. Πότε να τις κάνετε

Κορονοϊός: Τι είναι τα self test – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Κορωνοϊός: Τι απίστευτο βρήκαν για όσους βαδίζουν αργά

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Πικάντικες γαρίδες με φιδέ

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ 500 γρ. γαρίδες (μέτριες) καθαρισμένες 60 ml ελαιόλαδο 30 γρ. βούτυρο ανάλατο 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 2 σκελίδες σκόρδα, ψιλοκομμένα 250 γρ. φωλιές «Μιτσίδης» 35 γρ. πάστα ντομάτας «Μιτσίδης» 125 ml λευκό κρασί 200 ml πασάτα «Μιτσίδης» 2 κουταλάκια πάπρικα ½ κουταλάκι καυτερή πάπρικα ή καγιέν ¼ κουταλάκι πιπέρι 750 ml

Γλυκό και πικάντικο καλαμπόκι με παρμεζάνα

Προσθήκη στα αγαπημένα Ψήστε γλυκό και πικάντικο καλαμπόκι στο στάχυ, με παρμεζάνα. Προσθέστε εντυπωσιακές γεύσεις σε οποιοδήποτε μενού BBQ. Ψιλοκόψτε φρέσκα μυρωδικά, ανακατέψτε με αλμυρά μπαχαρικά και στέψτε το πικάντικο καλαμπόκι σας με την πλούσια γεύση της παρμεζάνας και του μαλακού βουτύρου. Λίγη επάλειψη με βούτυρο και ένα πασπάλισμα παρμεζάνας, ανεβάζει σε νέα ύψη αυτό

Σαλάτα με κραμπί, φινόκιο και μήλα

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ • 3 φλ. κραμπί (λάχανο) λεπτοκομμένο• 1 φινόκιο λεπτοκομμένο• 1 κόκκινο μήλο Royal Gala Marlene• 1 πράσινο μήλο Granny Smith Marlene• ½ φλ. σταφιδάκια• ½ φλ. αμύγδαλα καβουρδισμένα και χοντροαλεσμένα• 1/3 φλ. ελαιόλαδο• 3 κουταλιές ροδόμελο• 1 κουταλάκι αλάτι• ελάχιστο πιπέρι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Ξεπλένετε τα μήλα και τα τρίβετε στη χοντρή μεριά

Ανοιξιάτικη σούπα βελουτέ με κουκιά

Προσθήκη στα αγαπημένα Χρόνος: 1 ώραΒαθμός δυσκολίας: Εύκολο/μέτριο Υλικά (για 4 άτομα): 1 1/4 κιλό περίπου φρέσκα κουκιά (αξεφλούδιστα)700 γρ. περίπου φρέσκα μπιζέλια (αξεφλούδιστα)1 κουταλιά ελαιόλαδο1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο,1 λίτρο (4 φλ.) ζεστός ζωμός λαχανικών (σπιτικός, ή φτιαγμένος με κύβο)1 κουταλιά ψιλοκομμένα φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου + μύτες δυόσμου για γαρνίρισμα (προαιρετικά)3 κουταλιές σάουαρ κριμ (Sour

Ελένη Τσολάκη-Παύλος Πετρουλάκης: Αυτά είναι τα σχέδιά τους για το Πάσχα. Πού θα κάνουν Ανάσταση;

Η Ελένη Τσολακή και ο Παύλος Πετρουλάκης ανυπομονούν να έρθουν οι διακοπές του Πάσχα, καθώς επιθυμούν να περάσουν ποιοτικό χρόνο μαζί.  Καθώς η Ελένη Τσολάκη έχει αναλάβει την εκπομπή «Πρωινό Σου Σου», η οποία ανήκει στην πρωινή ζώνη, οι καθημερινές υποχρεώσεις της έχουν αυξηθεί, ενώ ο προσωπικός, αλλά και ο ελεύθερος της χρόνος έχουν μειωθεί

Eurovision 2024 – Πορτογαλία: Πώς η iolanda θα καθηλώσει την Ευρώπη σε 3 λεπτά;

Μια πολλά υποσχόμενη τραγουδίστρια και τραγουδοποιός, η iolanda έρχεται για να καθηλώσει του fans της Eurovision!

Η παγίδα της τελειομανίας και πώς θα ξεφύγετε

Ο Μιχαήλ Άγγελος, μία από τις σημαντικότερες μορφές της Αναγέννησης και της παγκόσμιας ιστορίας των τεχνών, φιλοτέχνησε σχολαστικά ένα από τα σπουδαιότερα γλυπτά του, την Πιετά της Φλωρεντίας. Ωστόσο μια μέρα, πήρε μια βαριοπούλα και κατέστρεψε τα χέρια και τα πόδια. Γιατί; Ήθελε το τέλειο γλυπτό. Έχετε διαπιστώσει πως αφιερώνετε ώρες για να επιμεληθείτε ένα

Αυτοάνοσα νοσήματα: Ποια γονίδια αυξάνουν τον κίνδυνο

Τι έχει δείξει έως στιγμής η ιατρική έρευνα για την γενετική προδιάθεση στην ανάπτυξή τους. Τα αυτοάνοσα νοσήματα προκαλούν βλάβη σε όργανα και ιστούς του σώματος, λόγω λανθασμένης απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος το οποίο αναγνωρίζει δικά του στοιχεία ως ξένα. Υπολογίζεται ότι το τουλάχιστον 5-10% του πληθυσμού πάσχει από αυτοάνοσα νοσήματα, τα οποία αποτελούν μία