Πώς επηρεάζεται το οπτικό σύστημα των παιδιών από την «ψηφιακή εισβολή» που έφερε η πανδημία;

Ο εγκλεισμός των παιδιών στο σπίτι και η τηλεκπαίδευση αύξησε εκθετικά τον χρόνο χρήσης οθονών σε καθημερινή βάση. Ωστόσο, το οπτικό σύστημα των παιδιών και των εφήβων είναι ανώριμο να αντέξει μια ψηφιακή εισβολή τέτοιας έντασης, ενώ παράλληλα είναι πολύ εύκολο τα παιδιά να εθιστούν στη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών.

Μελέτες αναφέρουν ότι παιδιά που εκτίθενται σε οθόνες ηλεκτρονικών συσκευών για περισσότερο από δυο ώρες συνεχόμενα καθημερινά, εμφανίζουν συμπτώματα (οφθαλμολογικό σύνδρομο λόγω χρήσης Η/Υ), όπως κούραση και έντονες ενοχλήσεις στα μάτια, θόλωση της όρασης, διπλή όραση, δυσκολία συγκέντρωσης, πόνους στον αυχένα, δάκρυσμα κ.ά. Όλα αυτά προκαλούνται από υπέρμετρη χρήση, κακή ρύθμιση των οθονών, κακή στάση σώματος, αδιόρθωτα οφθαλμολογικά προβλήματα, μπλε ακτινοβολία κ.ά. Πέρα από τις οφθαλμολογικές εκδηλώσεις, η υπέρμετρη χρήση των οθονών, οδηγεί σε πρώιμη παχυσαρκία, διάσπαση προσοχής, διαταραχές του ύπνου, νευρικότητα, διαταραχές συμπεριφοράς και εθισμό. Η «νομιμοποίηση» της πολύωρης χρήσης του διαδικτύου από πολύ τρυφερές ηλικίες, έχει αυξήσει κάθετα όλα τα παραπάνω συμπτώματα, από μικρές/προσχολικές ηλικίες ακόμη.

Τα παραπάνω ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο χειρουργός οφθαλμίατρος- παιδοφθαλμίατρος, τέως πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Οφθαλμολογογικών Εταιρειών, Νίκος Κοζέης, με αφορμή τη συμμετοχή του στον 1ο διαδικτυακό ενημερωτικό κύκλο, που διοργάνωσε ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου, όπου ανέπτυξε το θέμα «Παιδική όραση και τηλεκπαίδευση».

Τα παιδιά μπορούν εύκολα να εθιστούν στις ηλεκτρονικές συσκευές

«Σήμερα, τα παιδιά μαθαίνουν να χρησιμοποιούν μια ηλεκτρονική συσκευή πριν ακόμη περπατήσουν ή μιλήσουν. Οι ηλεκτρονικές συσκευές εισβάλλουν νωρίς και ανεξέλεγκτα στη ζωή τους και την αλλάζουν. Τα κάνουν λιγότερο κινητικά, περιορίζουν το ελεύθερο παιχνίδι τους, τα κάνουν εσωστρεφή, νευρικά, ενώ καταπονούν ένα ανώριμο ακόμη οπτικό σύστημα. Αν και οι γονείς ανησυχούν, σε κάθε σπίτι υπάρχουν πολλές ηλεκτρονικές συσκευές, με τις οποίες το παιδί μπορεί να έρθει εύκολα σε επαφή και να εθιστεί στη χρήση τους» σημείωσε ο κ. Κοζέης.

Πότε πρέπει να ελέγχεται η όραση των παιδιών;

«Σε έναν κόσμο που το οπτικό σύστημα των παιδιών καλείται να σηκώσει βάρη, νωρίς και πάνω από τις δυνάμεις του, πρέπει να το ελέγχουμε, να το φροντίζουμε και να το προστατεύουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα. Οι έλεγχοι αυτοί πρέπει να ξεκινούν από το μαιευτήριο και να επαναλαμβάνονται στο πρώτο, τρίτο, πέμπτο και έβδομο έτος της ζωής του παιδιού», ανέφερε ο κ. Κοζέης.

Παράλληλα, επισήμανε ότι χρειάζονται επαναληπτικοί έλεγχοι επειδή το παιδί αναπτύσσεται ψυχοσωματικά και μαζί αναπτύσσεται και η όρασή του«Ένα παιδί βλέπει σαν ενήλικος μετά τα 9 πρώτα χρόνια της ζωής του. Μέχρι τότε, κάθε ηλικία έχει τη δική της φυσιολογική όραση, που είναι διαφορετική από αυτή του ενηλίκου. Τέλος, να θυμόμαστε, ότι τα παιδιά δεν έχουν ανάγκη από περισσότερες και τελειότερες ηλεκτρονικές συσκευές, αλλά από περισσότερο χρόνο για παιχνίδι, προσωπικές στιγμές και κουβέντα με τους γονείς, φίλους και δασκάλους τους», πρόσθεσε ο κ. Κοζέης.

Προτάσεις για τα παιδιά που κάνουν τηλεκπαίδευση

Μέχρι να βγούμε από αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση που ζούμε, ο κ. Κοζέης προτείνει:

– Η δια ζώσης τηλεκπαίδευση στα προσχολικά παιδιά να περιοριστεί στο ελάχιστο (όχι πάνω από μια ώρα), ενώ στα σχολικά παιδιά θα πρέπει να περιοριστεί στα απολύτως απαραίτητα μαθήματα.

– Η χρήση οθονών για ψυχαγωγικούς λόγους να επιτρέπεται μόνο στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, για λίγο και με πολλά διαλείμματα.

– Να αποφεύγεται η τηλεκπαίδευση μέσω κινητού τηλεφώνου. Οι μεγαλύτερες οθόνες ξεκουράζουν τα μάτια.

– Κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, τα παιδιά πρέπει να σηκώνονται από την καρέκλα και να κινούνται μέσα στο σπίτι, να κοιτάζουν έξω από το παράθυρο, με σκοπό να αλλάζουν τον εστιασμό τους.

– Κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων πρέπει να ενυδατώνουν τα μάτια τους με ειδικά τεχνητά δάκρυα.

– Τέλος, για οποιοδήποτε σύμπτωμα που επιμένει, να ζητείται άμεσα η γνώμη ενός ειδικού παιδοοφθαλμιάτρου.

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Eurovision 2024: Δεύτερη πρόβα για την Ουκρανία – Το πλάνο που θα απογειώσει το act τους

Eurovision 2024: Την δεύτερη τεχνική πρόβα τους έκαναν σήμερα οι alyona alyona και Jerry Heil, οι οποίες εκπροσωπούν φέτος την Ουκρανία. Η Jerry Heil αναρριχάται στην πλαγιά ενός βράχου, φορώντας ένα αιθέριο φόρεμα, σε γήινα χρώματα, ενώ η alyona alyona αναδύεται με δύναμη και πάθος από τη σκηνή δεξιά και ραπάρει στους ρυθμούς των έντονων

Η Ελένη Μενεγάκη όπως δεν την έχεις ξαναδεί – Η φωτογραφία που θα συζητηθεί

Μία φωτογραφία που δεν περιμέναμε ανέβασε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram η Ελένη Μενεγάκη, το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης. Η όμορφη παρουσιάστρια του ΜEGA, χαλαρώνει αυτές τις ημέρες καθώς απέχει από τις επαγγελματικές της υποχρεώσεις και ασχολείται και λίγο περισσότερο με τα social media. Τον τελευταίο καιρό μας έχει κακομάθει καθώς οι αναρτήσεις της

Σοκάρει η Δάφνη Λαμπρόγιαννη: “Βρέθηκα λίγο πριν φάω ξύλο κανονικά, δεν αντέχω να βιώσω ξανά τέτοια βία””

Σοκάρει η Δάφνη Λαμπρόγιαννη: «Βρέθηκα λίγο πριν φάω ξύλο κανονικά, δεν αντέχω να βιώσω ξανά τέτοια βία»» "Αυτό το κουβαλώ λίγο και σαν τραύμα" δήλωσε η Δάφνη Λαμπρόγιαννη. Η Δάφνη Λαμπρόγιαννη παραχώρησε συνέντευξη στην Real L!fe και στην Νίκη Κώτσου και μίλησε για την πρόσφατη συνεργασία της και πόσο πληγώθηκε από αυτήν κάνοντάς την πολύ

Βούλα Πατουλίδου: “Ήταν πολύ άσχημη στιγμή, ζορίστηκα να την ξεπεράσω”

Βούλα Πατουλίδου: «Ήταν πολύ άσχημη στιγμή, ζορίστηκα να την ξεπεράσω» "Η χειρότερή μου στιγμή ήταν, επίσης, μέσα στα αθλητικά πλαίσια όταν γιόρταζε ο σύλλογός μου κάποιες δεκάδες χρόνια, όπου δεν έκρυψα την αντίδρασή μου σε πολύ συγκεκριμένα πράγματα και που οδήγησαν στον γκρεμό" σημείωσε η Βούλα Πατουλίδου. Η Βούλα Πατουλίδου βρέθηκε καλεσμένη στο Πάμε Δανάη

Γιατί ξυπνάμε λίγο πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι;

Οι έρευνες που έχουν γίνει για το συγκεκριμένο θέμα είναι ελάχιστες. Αλλά φαίνεται να είναι φαινόμενο που αναφέρουν πολλοί άνθρωποι Μερικές φορές ξυπνάμε ένα με δύο λεπτά πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι μας. Είναι φυσιολογικό; Και γιατί το κάνει αυτό το σώμα μας; Οι έρευνες που έχουν γίνει για το συγκεκριμένο θέμα είναι ελάχιστες. Αλλά φαίνεται

Η Anne Hathaway κόβει το αλκοόλ για τα επόμενα 14 χρόνια

Η ηθοποιός Anne Hathaway αποφάσισε να μη βάλει ξανά αλκοόλ στο στόμα της για τα επόμενα 14 χρόνια και έχει πολύ καλό λόγο για τη συγκεκριμένη απόφαση. Μιλώντας στους New York Times η 41χρονη δήλωσε ότι αντιμετώπισε ορισμένα προβλήματα από το hangover, κάτι που την έφερε σε δύσκολη θέση, από τη στιγμή που είναι μητέρα.

Φλαούνες

ΥΛΙΚΑ Για τη Ζύμη 300 γρ. φαρίνα 350 γρ. χωριάτικο αλεύρι 1 κουταλάκι αλάτι 60 γρ. βούτυρο 30 γρ. ζάχαρη 300 γρ. γάλα 11 γρ. ξηρή μαγιά 1 αυγό 1/4 κουταλάκι μαστίχα 1/4 κουταλάκι μέχλεπι Για τη Γέμιση 600 γρ. τυρί φλαούνας 180 γρ. φαρίνα 30 γρ. baking powder 45 γρ. σταφίδες 10 γρ. φρέσκο

Αρνίσιο κότσι µε κρασί και ριζότο

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ 4 αρνίσια κότσια 2 καρότα, κοµµένα σε ροδέλες 2 µικρές πατάτες, κοµµένες σε ροδέλες 1 κρεµµύδι κοµµένο στη µέση 1-2 κλωναράκια σέλινο Μαύρο πιπέρι 1-2 φυλλαράκια δάφνη 1-2 φλ. κόκκινο, ξηρό κρασί 1 µατσάκι µε διάφορα αρωµατικά (bouquet garni) Για το ριζότο: ½ κιλό ρύζι Arborio για το ριζότο 125 γρ.