Στο ματωμένο βασίλειο ανθρώπινων νεφρών του Νεπάλ

Στο ματωμένο βασίλειο ανθρώπινων νεφρών του Νεπάλ

Εκεί που χτυπά μυστικά η καρδιά της μαύρης αγοράς νεφρών του πλανήτη: σ΄ ένα αγροτικό χωριό του Νεπάλ, που εξοντώνει με συνέπεια και σύστημα τους φτωχότερους κατοίκους του

Μέχρι πρότινος, στο αγροτικό Νεπάλ, ένα ολόκληρο χωριό μοιραζόταν ένα μυστικό βαμμένο με αίμα. Κάθε οικογένεια μετρούσε τουλάχιστον ένα μέλος της που είχε πουλήσει το νεφρό του ή κάποιο άλλο ζωτικό όργανο συγγενούς που απεβίωσε σε μία απελπισμένη προσπάθεια να επιβιώσει.

Αυτό το φτωχό σημείο του πλανήτη, θεωρείται ο παράδεισος του οργανωμένου εγκλήματος που θησαυρίζει, πείθοντας περί τους 10.000 φτωχούς ανθρώπους κάθε χρόνο να πωλήσουν το νεφρό τους ή κάποιο όργανο συγγενούς που παλεύει με κάποια ανίατη ασθένεια. Η μακάβρια σοδειά από το σαφάρι νεφρών στο αγροτικό Νεπάλ συνήθως καταλήγει στην Καλκούτα, το επονομαζόμενο και “Μεγάλο Παζάρι των Νεφρών”.

Όπως καταγράφεται σε σχετικό ντοκιμαντέρ, η κοιλάδα του Hokshe παλιότερα ήταν γνωστή ως προσκυνηματικός τόπος, γεμάτος από ιερά και σημεία προσευχής, μόνο που εκεί πλέον οι μισοί κάτοικοι έχουν να επιδείξουν ουλές στο σώμα τους, από την αφαίρεση του νεφρού στην οποία προχώρησαν σώζοντας τις οικογένειες τους από τη φτώχεια και κάποτε τα παιδιά τους από τους δρόμους της πορνείας και της επετείας.

“Δεν σκοτώνουμε κανέναν, δεν πουλάμε κανέναν. Άνθρωποι κάθε μέρα αναζητούν νεφρά για να ζήσουν. Αν μπορούν να τα αγοράσουν κι αν κάποιος τα προσφέρει, γιατί να μην το κάνουν; Δεν κάνουμε κάτι κακό”, λέει χαρακτηριστικά ένας “ατζέντης νεφρών” μέσα από τη φυλακή.

Βάσει των όσων αναφέρουν οι λιγοστοί κρατικοί κυνηγοί του οργανωμένου εγκλήματος, οι προσπάθειες να περιοριστεί η δράση των ανθρώπων της μαύρης αγοράς νεφρών μέχρι χθες συνήθως έπεφταν στο κενό, ενώ αστυνομικές έρευνες έχουν δείξει ότι το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων φτάνει σε βάθος 20ετίας και μετρά πολλούς νεκρούς: περιπτώσεις ανθρώπων που πέθαναν αμέσως μετά το χειρουργείο και πολλές φορές χωρίς καν οι ίδιοι ή έστω οι οικογένειες τους να πάρουν τα χρήματα της ματωμένης αυτής συναλλαγής.

Μέχρι και τις πρώτες μέρες του φετινού Σεπτεμβρίου αυτό το μυστικό, το μεγαλύτερο ταμπού του χωριού, δεν είχε συζητηθεί ποτέ ανοιχτά μεταξύ των κατοίκων, κάτι που έγινε ύστερα από κινητοποίηση ανθρωπιστικών

Οι κάτοικοι του χωριού συζήτησαν για πρώτη φορά το μεγάλο μυστικό τους μόλις πριν από λίγες μέρες, στις αρχές του Σεπτέμβρη και ύστερα από την κινητοποίηση ανθρωπιστικών οργανώσεων. “Όλοι ξέρουν ότι το χωριό μας έχει κακή φήμη. Βλέπεις, το ότι πουλάς το νεφρό σου για να ζήσεις, είναι έγκλημα”, λέει η Κρίσνα που έχει αναλάβει να συντονίσει την πρώτη αυτή συζήτηση μέσα σε μια καλύβα. Και εκεί είναι που αποκαλύπτονται ακόμη πιο τραγικές λεπτομέρειες για τη ζωή των κατοίκων μαζί με τους εμπόρους ανθρωπίνων οργάνων:

τα τηλέφωνα τους δεν σταματούν να χτυπούν, προκειμένου να ενημερωθούν για παραγγελίες, τα ποσά που φτάνουν στα χέρια τους μετά βίας ξεπερνούν τα 90 – 100 δολάρια τον μήνα, πολλοί από τους ανθρώπους αυτούς δεν ξέρουν καν τι είναι τα νεφρά και ποια η λειτουργία τους στο ανθρώπινο σώμα…

Και φυσικά κανένας από αυτούς τους ανθρώπους δεν είχε κανενός είδους ιατροφαρμακευτική κάλυψη, αμέσως μετά το χειρουργείο. Οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού, αυτοί που έχουν ήδη δώσει το ένα τους νεφρό, υποφέρουν από χρόνιους πόνους και πυρετούς, πολύ συχνά πεθαίνουν αβοήθητοι από μετεγχειρητικές επιπλοκές, χωρίς να ξέρουν καν τι τους συμβαίνει.

Το δεύτερο ενθαρρυντικό γεγονός στη ζωή του χωριού, ήταν ότι μετά από χρόνια κινητοποιήθηκε και πάλι ο μηχανισμός ερευνών εναντίον της μαφίας που εμπορεύεται ανθρώπινα νεφρά, με παρακολουθήσεις, συγκέντρωση στοιχείων από περίπου 300 υποθέσεις και συλλήψεις ανθρώπων που όλοι γνώριζαν ότι κινούν τα νήματα της εμπορίας οργάνων στην περιοχή, αλλά κανείς δεν τολμούσε να καταγγείλει.

Ένας από τους συλληφθέντες, ο Krisna Darji, υπεύθυνος για τη στρατολόγηση νέων και κυρίως πρόθυμων δοτών, μιλώντας στην κάμερα του Al Jazeera, δηλώνει ότι δεν θεωρεί πως διαπράττει κάποιο έγκλημα. “Δεν σκοτώνουμε κανέναν, δεν πουλάμε κανέναν. Άνθρωποι κάθε μέρα αναζητούν νεφρά για να ζήσουν. Αν μπορούν να τα αγοράσουν κι αν κάποιος τα προσφέρει, γιατί να μην το κάνουν; Δεν κάνουμε κάτι κακό”, λέει χαρακτηριστικά μέσα από τη φυλακή.

Και ενώ για πρώτη φορά γίνονται προσπάθειες, προκειμένου να προκύψει μία επιτυχημένη, πραγματικά καλά συντονισμένη έρευνα που θα οδηγήσει στην κορυφή του παγόβουνου και όχι απλώς σε ατζέντες, η κρυφή κάμερα των δημοσιογράφων κατα- τρομακτικές σκηνές στη μέση του δρόμου, μέρα μεσημέρι: το πιο εύκολο πράγμα, στην καρδιά της πόλης, είναι απλώς να πεις σε κάποιον ότι αναζητάς νεφρό και εκείνος από σοκάκια και γωνιές θα οδηγήσει τον ενδιαφερόμενο – μέσα από μία μακρά αλυσίδα ανθρώπων – στο χωριό Fokshe, την “τράπεζα των νεφρών”, όπως χαρακτηριστικά είναι γνωστό.

Με στοιχεία από το Al Jazeera 

- : lifo

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Τούνη – Αλεξάνδρου: Στις Σεϋχέλλες για Πάσχα – Έφτασαν και δες το υπερπολυτελές σπίτι που μένουν

Πάσχα στις Σεϋχέλλες για την Ιωάννα Τούνη, τον Δημήτρη Αλεξάνδρου και τον γιο τους, Πάρη.

Οικονομάκου: To όλο νόημα βίντεο στο Tik Tok λίγες ημέρες πριν την ανακοίνωση του χωρισμού της

Μετά από δέκα χρόνια κοινής πορείας η Αθηνά Οικονομάκου και ο Φίλιππος Μιχόπουλος ανακοίνωσαν το χωρισμό τους. Η λύση του γάμου τους ήρθε μετά από έξι χρόνια με την σχετική ανακοίνωση να αναφέρει πως: Φίλιππος Μιχόπουλος - Αθηνά Οικονομάκου «Έπειτα από 10 χρόνια κοινής διαδρομής και την απόκτηση των δύο παιδιών μας, είμαστε στη δυσάρεστη

Ηλιοθεραπεία και δέρμα: Τι πρέπει να γνωρίζουμε – Πότε είναι υπερβολική η έκθεση στον ήλιο

Η UVB είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της βιταμίνης D στο δέρμα, ωστόσο η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος. Όλοι χρειάζονται λίγη έκθεση στον ήλιο για να παράγουν βιταμίνη D, η οποία βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου για πιο δυνατά και υγιή οστά). Ωστόσο, η απροστάτευτη έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες

Jean Jacket: 4 τρόποι να το φορέσεις την φετινή Άνοιξη

Η Άνοιξη είναι εδώ και ένα από τα πιο κλασσικά κομμάτια που μπορείς να φορέσεις είναι σίγουρα, το jean jacket σου. Αν έχεις ήδη στην ντουλάπα σου ένα ή σκέφτεσαι να αγοράσεις πρέπει να μείνεις παρακάτω για να δεις πως μπορείς να το φορέσεις. Έχε κατά νου σου ότι στην αγορά, θα βρεις πολλά τζιν

Αγγελόπουλος – Βαμβακούση: Πρώτο Πάσχα με την κόρη τους στη Σκιάθο! Υπέροχες φωτό

Ο προορισμός του ζευγαριού το φετινό Πάσχα είναι ένας κι αυτός δεν είναι άλλος από τη γενέτειρα του Γιώργου Αγγελόπουλου.

Χρηστίδου: Οι ανασφάλειες, η ηλικία και εξομολόγηση: Τώρα το λυπάμαι αυτό το κορίτσι, κρίμα

Άκρως αποκαλυπτική η Σίσσυ Χρηστίδου. Χαμογέλα και πάλι, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Μαρία τη νύχτα» με τη Μαρία Σολωμού και ανάμεσα σε άλλα, μίλησε για τη ζωή της μετά το χωρισμό από τον Θοδωρή Μαραντίνη αλλά και πώς διαχειρίζεται πλέον την εικόνα της. Σίσσυ Χρηστίδου: H σχέση της με την σύντροφο του γιου της – «Είναι

Ο Γιώργος Μαζωνάκης τραγουδά το «Du Hast» των Rammstein και αποθεώνεται

Είναι εκκεντρικός, σταρ και ακούει στο όνομα Γιώργος Μαζωνάκης. Ο δικός μας λαϊκός αοιδος Γιώργος Μαζωνάκης, θέλησε να μπεί στα hard rock παπούτσια του frontman των Rammstein,Till Lindermann επ’ ευκαιρία της άφιξης των Γερμανών στις 30 Μαΐου, στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Ο Γιώργος Μαζωνάκης, ετοιμάζεται (μπροστά στον καθρέφτη του) για το live του εκρηκτικού γκρουπ

Eurostat: Πρωταθλητές της ΕΕ στην υπερεργασία οι Έλληνες – Πόσοι δουλεύουν 10ωρο

Νέα δεδομένα της Eurostat. Σε ποιες χώρες είναι άγνωστη έννοια η υπερωρία. Περισσότεροι από επτά στους εκατό Ευρωπαίους δουλεύουν επί σχεδόν 10 ώρες την ημέρα, με τους Έλληνες να είναι οι «πρωταθλητές» στην υπερεργασία αφού η αντίστοιχη αναλογία είναι πάνω από ένας στους δέκα. Στον αντίποδα, η υπερβολική εργασία είναι σχεδόν άγνωστη έννοια σε χώρες