Κορονοϊός: Το νέο στέλεχος στην Καλιφόρνια είναι πιο μολυσματικό

Σε πρόσφατη ανακοίνωση αναφέρονται τα αποτελέσματα έρευνας ότι νέο στέλεχος του κορωνοϊού στην Καλιφόρνια είναι πιο μολυσματικό. H βιβλιογραφία ανασκοπείται από τους Καθηγητές της Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτριο Παρασκευή (Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Ένα νέο στέλεχος κορωνοϊού εντοπίστηκε στην περιοχή της Καλιφόρνια των ΗΠΑ που σύμφωνα με τους ειδικούς θεωρείται ότι θα πρέπει να ανακηρυχθεί ως «στέλεχος υπό διερεύνηση» (Variant of concern, VOC) ώστε να διεξαχθεί επείγουσα έρευνα για τη διερεύνηση των χαρακτηριστικών του. Οι HΠΑ έχουν επιταχύνει την έρευνα για τον εντοπισμό στελεχών με διαφορετικά γενετικά χαρακτηριστικά, αλλά αποτελεί αντικείμενο συζήτησης το ποιες μεταλλάξεις ακριβώς είναι σημαντικές και σε τι βαθμό. Το στέλεχος που ταυτοποιήθηκε στην Καλιφόρνια είναι το πρώτο μεταλλαγμένο που προήλθε από τις ΗΠΑ, αν και ακόμα δεν έχει χαρακτηριστεί ως VOC από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Το νέο στέλεχος περιλαμβάνει μια μετάλλαξη (L452R) στην εξωτερική πρωτεΐνη που πιθανόν αυξάνει την ικανότητα πρόσδεσης του ιού στον υποδοχέα των κυττάρων στόχων.

Παραμένει αβέβαιο αν η αυξητική τάση στη διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών μπορεί να  επιβραδυνθεί σημαντικά. Η διασπορά των στελεχών εξαρτάται από πολλές παραμέτρους συμπεριλαμβανομένων του ποσοστού  εμβολιασμού στην κοινότητα, του βαθμού τήρησης των μέτρων, καθώς και της συνεχιζόμενης δυνατότητας του ιού να μεταλλάσσεται.

Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: Παραλλαγή, στέλεχος και μετάλλαξη είναι διαφορετικά πράγματα – Να ξέρουμε τι λέμε

Τα δεδομένα από διαφορετικές χώρες υποδεικνύουν ότι η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών μπορεί να περιοριστεί μέσω μέτρων δημόσιας υγείας όπως η χρήση μάσκας, η κοινωνική αποστασιοποίηση, η αποφυγή του συγχρωτισμού, καθώς και μέσω ενίσχυσης της συλλογικής ανοσίας  μέσω του εμβολιασμού.

Η βασική στρατηγική μας στην αντιμετώπιση της πανδημίας δεν έχει τροποποιηθεί και ο βασικός μας στόχος για τη διαχείριση της πανδημίας παραμένει να είναι ο έλεγχος των μεταδόσεων στην κοινότητα. «Η κυκλοφορία ενός πιο μολυσματικού στελέχους δεν πρόκειται να επιφέρει το τέλος του κόσμου», δήλωσε ο Charles Chiu, Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Σαν Φρανσίσκο.

Ένα στέλεχος μπορεί να διαθέτει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων και να είναι πιο μολυσματικό ή να προκαλεί πιο σοβαρή νόσο.

Παρόλα αυτά δεν είναι πάντα προφανές αν μια αύξηση στον αριθμό κρουσμάτων σχετίζεται με κάποια ιδιότητα του ιού ή είναι απλώς μια περίσταση – μια κατάσταση στην οποία το στέλεχος έτυχε να βρέθηκε στη σωστή στιγμή και το σωστό μέρος, προκαλώντας μεταδόσεις που μπορεί να οφείλονται και σε άλλους παράγοντες. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει συμβεί στην Καλιφόρνια.

Τα αποτελέσματα των ερευνών στην Καλιφόρνια υποδεικνύουν ότι το νέο στέλεχος που χαρακτηρίζεται ως B.1.427 και B.1.429, έχει εξαπλωθεί ευρέως επειδή είναι πιο μεταδοτικό. Συγκεκριμένα εργαστηριακά ευρήματα έδειξαν ότι το στέλεχος ήταν πιο αποτελεσματικό στη μόλυνση κυττάρων στόχων του ξενιστή. Διαπιστώθηκε επίσης ότι το φορτίο του ιού στη ρινική κοιλότητα ήταν σημαντικά υψηλότερο για τα άτομα που είχαν μολυνθεί με το νέο στέλεχος σε σχέση με άλλα.

Επίσης υπάρχει έντονη ανησυχία αν τα στελέχη θα μπορούσαν να διαφύγουν της ανοσιακής απάντησης που επάγουν τα εμβόλια.

Τα πρώιμα δεδομένα των κλινικών δοκιμών υποδεικνύουν ότι, ακόμη και όταν μειωθεί η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι των μεταλλαγμένων στελεχών, αυτά εξακολουθούν να παρέχουν προστασία έναντι σοβαρής νόσου.

Τα περισσότερα στελέχη του κορωνοϊού θα περιλαμβάνουν μεταλλάξεις που θα είναι άνευ σημασίας, αλλά πάραυτα έχουν ταυτοποιηθεί και μεταλλαγμένα στελέχη που προσδίδουν αυξημένη μολυσματικότητα στον ιό και του επιτρέπουν να εξαπλωθεί πιο γρήγορα. Ο Michael J. Buchmeier, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια προέτρεψε το κοινό να συνεχίσει να τηρεί τα μέτρα έναντι του κορωνοϊού προσθέτοντας: «Απαιτούνται εκτεταμένη γενωμική επιτήρηση για την έγκαιρη διάγνωση των ατόμων που έχουν μολυνθεί με μεταλλαγμένα στελέχη  προκειμένου να εφαρμοστούν τα απαραίτητα για την αποτροπή της εξάπλωσης αυτών των στελεχών στον πληθυσμό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δείκτης Μάζας Σώματος: Υπολογισμός ΕΔΩ

Κορονοϊός: Αν ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι πάνω από αυτό το όριο, αυξάνεται ο κίνδυνος θανάτου του ασθενούς

Κορονοϊός: Πιο σημαντικό από το υλικό της μάσκας είναι αν συμβαίνει αυτό

Κορονοϊός: Τι συμβαίνει αν ΔΕΝ είχατε παρενέργεια μετά το εμβόλιο

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Στο νοσοκομείο η Μαρία Μπακοδήμου

Στο νοσοκομείο βρίσκεται η Μαρία Μπακοδήμου, καθώς η παρουσιάστρια φέρεται να υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. Προκειμένου να καθησυχάσει τους διαδικτυακούς της φίλους, η παρουσιάστρια προχώρησε σε μια ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram τονίζοντας πως όλα πήγαν καλά. Στην ανάρτηση που έκανε έχοντας σωληνάκια στο πρόσωπο, η παρουσιάστρια ανέφερε πως όλα πήγαν κατ’ευχήν. Συγκεκριμένα

Κωνσταντίνος Βασάλος – Μαρία Παπαγεωργίου: Τα κοινά στιγμιότυπα από τον εξωτικό προορισμό τους

Τα κοινά στιγμιότυπα πρόδωσαν τον Κωνσταντίνο Βασάλο και τη Μαρία Παπαγεωργίου ότι είναι μαζί σε εξωτικό προορισμό. Τι τρέχει ανάμεσά τους; Φήμες θέλουν εδώ και κάμποσο καιρό τον Κωνσταντίνο Βασάλο να είναι σε σχέση με την καλλονή Μαρία Παπαγεωργίου η οποία είναι influencer. Μάλιστα, οι δυο τους πριν μία εβδομάδα ταξίδεψαν στο Παρίσι και δημοσίευσαν

Eurovision 2024 – Ισραήλ: H εικοσάχρονη Eden Golan έρχεται με φόρα στη σκηνή του Malmö Arena

Από την Eden Golan και το τραγούδι “Hurricane” θα εκπροσωπηθεί το Ισραήλ στον 68ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2024.

Μαρίνα Σάττι: Τραγουδάει το Ζάρι στην ντουζιέρα

Την Πέμπτη 9 Μαΐου η Μαρίνα Σάττι θα λάβει μέρος στον δεύτερο ημιτελικό της Εurovision

AstraZeneca: Παραδέχεται ότι το εμβόλιο κατά του κορονοϊού μπορεί να προκαλέσει σπάνιες θρομβώσεις

Ο φαρμακευτικός κολοσσός AstraZeneca παραδέχεται για πρώτη φορά ότι το εμβόλιο του κορονοϊού, με την εμπορική ονομασία Covishield, μπορεί να προκαλέσει σπάνιες παρενέργειες, όπως θρόμβους στο αίμα και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων. Το Covishield αναπτύχθηκε από τη βρετανοσουηδική εταιρεία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στο Ηνωμένο Βασίλειο, και παράγεται από το Ινστιτούτο Serum της

Βέφα Αλεξιάδου: Δεν υπάρχουν ομόφυλα ζευγάρια, ο Κασσελάκης να κάτσει στα αυγά του

Η Βέφα Αλεξιάδου μίλησε στην κάμερα της εκπομπής «Fay’s Time», όπου μεταξύ άλλων εξέφρασε την άποψή της σχετικά με τα ομόφυλα ζευγάρια, τη βουλή, αλλά και τον Στέφανο Κασσελάκη. Αρχικά, η Βέφα Αλεξιάδου μίλησε για την απόφασή της να κατέβει ως υποψήφια στις ευρωεκλογές. Πιο συγκεκριμένα, σημείωσε: «Ήταν τόσο γεμάτη η ζωή μου, που δεν νομίζω ότι χωρούσε να

Το Πάσχα όσοι «έφυγαν» από κοντά μας, μάς λείπουν ακόμη πιο πολύ

Ενδιαφεροντα ΠΑΣΧΑ Το Πάσχα όσοι «έφυγαν» από κοντά μας, μάς λείπουν ακόμη πιο πολύ Newsroom 30.04.2024 | 15:45 Ένα κείμενο αφιερωμένο σε όλους εκείνους που «έφυγαν» από κοντά μας και μας λείπουν κάθε μέρα, αλλά τώρα που ήρθε το Πάσχα…ακόμη πιο πολύ… Το Πάσχα, για πολλούς, είναι μια από τις πιο ωραίες γιορτές του χρόνου και