Παιδιά με καρκίνο: Επτά πολύτιμα tips για την φροντίδα τους εν μέσω πανδημίας

Τον τελευταίο χρόνο, η παγκόσμια πανδημία της νόσου Covid-19 εξαπλώνεται στον πλανήτη και εξελίσσεται σε παγκόσμια κρίση, επιφέροντας δραματικές αλλαγές στις ζωές όλων μας, πολύ περισσότερο στις ζωές ενηλίκων και ανηλίκων ασθενών με χρόνια και απειλητικά για τη ζωή νοσήματα, μεταξύ των οποίων και ο καρκίνος.

Ειδικά για τα παιδιά με καρκίνο, η φροντίδα τους εν μέσω πανδημίας αποτελεί μεγάλη πρόκληση, καθώς πρέπει κανείς να σταθμίσει τους κινδύνους και να ισορροπήσει ανάμεσα στην απειλή από τον ίδιο τον καρκίνο, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και σωστά, και στην απειλή από μια σοβαρή λοίμωξη από SARS-CoV-2 σε ένα ανοσοκατεσταλμένο παιδί.

Επιπτώσεις από την πανδημία Covid-19


Στη διεθνή βιβλιογραφία υπάρχουν ήδη αρκετές δημοσιεύσεις που τεκμηριώνουν σημαντικές καθυστερήσεις στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου στους ενήλικες εν μέσω πανδημίας, με αποτέλεσμα επιπτώσεις στην πρόγνωση και στην επιβίωση, ακόμα και σε χώρες με πολύ εξελιγμένα συστήματα υγείας, που αναγκάζονται ωστόσο να αναδιατάξουν τις δυνάμεις τους λειτουργώντας σχεδόν αποκλειστικά για ασθενείς με Covid-19.

Για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας γνωρίζουμε πως δεν υπάρχουν μέθοδοι πρόληψης, αλλά πως είναι κριτικής σημασίας η έγκαιρη διάγνωσή του. Γνωρίζουμε ακόμα πως το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών με καρκίνο (4 στα 5 παιδιά) οδηγούνται σε πλήρη ίαση, εφόσον αντιμετωπιστούν στον κατάλληλο χρόνο, στο κατάλληλο κέντρο και με τον κατάλληλο τρόπο.

Ο φόβος της έκθεσης στο νέο κορωνοϊό μπορεί να οδηγήσει τους γονείς σε καθυστερημένη πρόσβαση στο σύστημα υγείας, και οι δυσλειτουργίες του συστήματος λόγω της πανδημίας σε καθυστερημένη διάγνωση, με σημαντικές επιπτώσεις στην πρόγνωση.

Γνωρίζουμε πως τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν σοβαρή Covid-19 νόσο σε σχέση με τους ενήλικες, δεν έχει ωστόσο ακόμα διευκρινιστεί αν τα παιδιά με καρκίνο βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Από την άλλη είναι γνωστό πως, ακόμα και κοινές ιογενείς λοιμώξεις, μπορεί να σχετίζονται με αυξημένη θνησιμότητα και θνητότητα στα ανοσοκατεσταλμένα παιδιά. Οι δημοσιευμένες μελέτες που συσχετίζουν τον καρκίνο ή/και την αντικαρκινική θεραπεία με σοβαρή SARS-CoV-2 λοίμωξη ή/και δυσμενή έκβασή τους αφορούν σχεδόν αποκλειστικά ενήλικες ασθενείς.

Ωστόσο, από τις πρώτες καταγραφές από την Κίνα στις αρχές του 2020 φάνηκε ότι τα παιδιά με καρκίνο βρίσκονται σε μικρότερο κίνδυνο για σοβαρή λοίμωξη σε σχέση με τους ενήλικες καρκινοπαθείς. Αργότερα, καταγραφές από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ επιβεβαίωσαν αυτά τα δεδομένα, όπως και μια πρόσφατη μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο, που δείχνει πως τα παιδιά με καρκίνο έχουν το ίδιο χαμηλό (περίπου 3%) ρίσκο προσβολής από τον ιό και το ίδιο χαμηλό ρίσκο σοβαρής λοίμωξης με τον γενικό παιδιατρικό πληθυσμό, με εξαίρεση ίσως τους ασθενείς που υποβάλλονται σε ετερόλογη μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Πρόκειται για αισιόδοξα στοιχεία, που μας επιτρέπουν την απρόσκοπτη συνέχιση παροχής της βέλτιστης θεραπείας και φροντίδας στα παιδιά με καρκίνο, χωρίς καθυστερήσεις και αναβολές, με τη λήψη βέβαια των κατάλληλων μέτρων.

Για το λόγο αυτό, διεθνείς, ευρωπαϊκές αλλά και οι ελληνικές επιστημονικές εταιρείες και οργανισμοί (Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας – www.eepao.gr, Ελληνική Εταιρεία για την Ανακουφιστική Φροντίδα Παιδιών και Εφήβων – www.ppc.org.gr) έχουν προσπαθήσει να συντάξουν κατευθυντήριες οδηγίες για τη φροντίδα των παιδιών με καρκίνο εν μέσω πανδημίας.

Συνοπτικά οι οδηγίες για τη φροντίδα παιδιών με καρκίνο εν μέσω πανδημίας:

  1. Τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών.
  2.  Σωστή χρήση της μάσκας.
  3. Αυστηρή εφαρμογή των προφυλακτικών μέτρων στις ογκολογικές μονάδες από το ιατρο-νοσηλευτικό προσωπικό με την κατάλληλη εκπαίδευσή του.
  4. Περιορισμό του επισκεπτηρίου στο νοσοκομείο.
  5. Εφαρμογή μεθόδων εξ’ αποστάσεως συμβουλευτικής εκεί που μπορεί να εφαρμοστεί.
  6. Αυστηρή επιτήρηση για έγκαιρη διάγνωση πιθανών κρουσμάτων με τακτικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους σε προσωπικό, ασθενείς και συνοδούς τους.
  7. Αυξημένη εγρήγορση για αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε πιθανού κρούσματος.

Για τα παιδιά με καρκίνο και τις οικογένειές τους, η λήψη μέτρων προφύλαξης και η κοινωνική αποστασιοποίηση αποτελούσαν συνήθεις πρακτικές και πριν την έλευση της πανδημίας. Το γεγονός αυτό διευκολύνει την προσαρμογή τους στις νέες συνθήκες, ταυτόχρονα όμως επιτείνει το άγχος, το φόβο και τις αγωνίες τους.

Προς το παρόν στη χώρα μας η άσκηση της παιδιατρικής ογκολογίας δεν έχει πληγεί σημαντικά από την πανδημία. Ωστόσο, σε εποχές σαν κι αυτή, που τα επιστημονικά και κοινωνικά δεδομένα αλλάζουν με ασυνήθιστες ταχύτητες, απαιτείται εγρήγορση, συνεχιζόμενη ενημέρωση, συνεργασία αλλά και ενσυναίσθηση, για να περάσουμε, μαζί με τους ασθενείς μας και τις οικογένειές τους, στη μετά την πανδημία περίοδο.

Ελένη Δανά είναι Παιδίατρος, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Ογκολογικής Κλινικής Παίδων & Εφήβων ΜΗΤΕΡΑ

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Κοντοβά: Επέστρεψε στο ορφανοτροφείο όπου έζησε η υιοθετημένη κόρη της! Οι συγκινητικές στιγμές

Η Χριστίνα Κοντοβά μαζί με την κόρη της Έιντα έκαναν πρόσφατα ένα ταξίδι στις... ρίζες της μικρής στην Ουγκάντα, αυτή τη φορά όμως ως τουρίστριες και όχι όπως ήταν την περίοδο που περίμεναν και οι δύο να ολοκληρωθεί η υιοθεσία.  Σε συνέντευξή της από τη μαγική Αφρικανική χώρα, η Χριστίνα Κοντοβά μίλησε για τις μαγικές

Γνωστοί Έλληνες ηθοποιοί που δεν ξέραμε ότι είναι αδέρφια!

Κι όμως! Αυτοί οι γνωστοί ηθοποιοί είναι αδέρφια κι εκτός από το ίδιο αίμα... φαίνεται ότι μοιράζονται και το ίδιο επάγγελμα!

Ο Δημήτρης Κόκοτας έχει πλέον αποσωληνωθεί και αναπνέει χωρίς μηχανική υποστήριξη

Ο Δημήτρης Κόκοτας έχει πλέον αποσωληνωθεί και αναπνέει χωρίς μηχανική υποστήριξη Ο Δημήτρης Κόκοτας έχει πλέον αποσωληνωθεί και αναπνέει χωρίς μηχανική υποστήριξη Ωστόσο, δεν επικοινωνεί ακόμη με το περιβάλλον και δεν έχει διαύγεια Σχετικά Άρθρα Thema Insights Τα σοκολατένια αυγά που είναι γεμάτα αγάπη Έκφραση αγάπης και λόγος απόλαυσης, αναπόσπαστο κομμάτι των γαστρονομικών εθίμων που

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Κίνδυνος εξάπλωσης του ιού της γρίπης των πτηνών σε αγελάδες εκτός ΗΠΑ

Υπάρχει κίνδυνος ο ιός της γρίπης των πτηνών H5N1 να εξαπλωθεί σε αγελάδες σε άλλες χώρες πέραν των ΗΠΑ μέσω των μεταναστευτικών πουλιών, προειδοποίησε σήμερα αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). «Με τον ιό να μεταφέρεται ανά τον κόσμο από τα μεταναστευτικά πουλιά, σίγουρα υπάρχει κίνδυνος να μολυνθούν αγελάδες σε άλλες χώρες», δήλωσε η Γουενκίνγκ

Σαμαρά – Παπασπηλιόπουλος: 7 μήνες μαζί – Η γνωριμία, η σχέση & το διήμερο στις Σπέτσες

 Η Ευγενία Σαμαρά και ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος είναι το νέο ζευγάρι της ελληνικής showbiz!   Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στο Πρωινό, είναι μαζί εδώ και επτά μήνες. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε το ζευγάρι ταξίδεψε στις Σπέτσες, όπου απόλαυσε ένα ρομαντικό διήμερο ενώ πια δεν κρύβουν τον έρωτά τους. Switch: Η ερώτηση για τη Eurovision που έκανε

Άρης Σοϊλέδης: Αυτή είναι η νέα του σύντροφος μετά τον χωρισμό του από τη Μαρία Αντωνά!

Ο Άρης Σοϊλέδης μετά τον χωρισμό του από τη Μαρία Αντωνά είναι σε σχέση με μία εξίσου εντυπωσιακή γυναίκα. Ο Άρης Σοϊλέδης την περασμένη Παρασκευή παρακολούθησε με τη νέα του σύντροφο την παράσταση "Όταν Πέθανα" με πρωταγωνιστές το Λάκη Λαζόπουλο και την Ελισάβετ Κωνσταντινίδου στο Θέατρο Βέμπο! Όπως αναφέρθηκε στο Πρωινό, η νέα του σύντροφος

Δύσκολες ώρες για τη Ρίτσα Μπιζόγλη – Πέθανε ο πατέρας της

Μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής της βιώνει η Ρίτσα Μπιζόγλη. Σύμφωνα με πληροφορίες του zappIT, το πρωί της Μεγάλης Τρίτης, 30 Απριλίου, «έφυγε» από τη ζωή ο πολυαγαπημένος της πατέρας, ο οποίος τον τελευταίο ένα χρόνο αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας. Η θλίψη είναι πολύ μεγάλη για την Ρίτσα Μπιζόγλη καθώς είχε στον