Έφηβοι: Τι ανησυχεί περισσότερο τους γονείς εν μέσω πανδημίας

Εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως αναγκάστηκαν να μπουν στον κόσμο της τηλεκπαίδευσης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, να έχουν λιγότερη άμεση επαφή με τους φίλους τους και τις σωματικές δραστηριότητες και ίσως να έχουν βιώσει και σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους λόγω του περισσότερου χρόνου που περνούν στο σπίτι κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Τώρα, μια νέα, εθνικής εμβέλειας δημοσκόπηση στην Αμερική της οποίας ηγήθηκαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Michigan, δίνει μια εικόνα σχετικά με τις βασικές ανησυχίες που έχουν οι γονείς για τα παιδιά τους την περίοδο αυτή. Τα πρώτα στη λίστα είναι σχεδόν αναμενόμενα: η υπερβολική χρήση των social media και ο χρόνος που περνούν τα παιδιά μπροστά σε μια οθόνη, η ασφάλεια στο διαδίκτυο, η ανθυγιεινή διατροφή, η κατάθλιψη και η αυτοκτονία και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.

Σχεδόν οι μισοί από τους γονείς, μάλιστα, περιγράφουν την COVID-19, δηλαδή τη νόσο αυτή καθεαυτή, ως «μεγάλο πρόβλημα» που επηρεάζει τα παιδιά, ως το 10ο σημείο στη λίστα με τις ανησυχίες.

«Πρόκειται για ιδιαίτερα απαιτητική περίοδο για τις οικογένειες, καθώς πολλά παιδιά βιώνουν σημαντικές αλλαγές στη ρουτίνα τους οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία και τη συνολική τους κατάσταση. Οι μεγαλύτερες ανησυχίες των γονέων για τους νέους φαίνεται πως σχετίζονται με αλλαγές στον τρόπο ζωής ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Η COVID-19 έχει φέρει τα πάνω-κάτω στον κόσμο των παιδιών και των εφήβων με τόσους πολλούς διαφορετικούς τρόπους και αυτό αντανακλάται στον τρόπο με τον οποίο οι γονείς αξιολογούν τα προβλήματα υγείας το 2020», αναφέρει ο Gary Freed, παιδίατρος στο Νοσοκομείο Παίδων Mott.

Χρόνος στην οθόνη


Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα τρία σημαντικότερα προβλήματα στη λίστα με τις ανησυχίες των γονέων σχετίζονται με τη χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών. Τα παιδιά αφιερώνουν πολύ περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο αφενός λόγω της τηλεκπαίδευσης και αφετέρου επειδή δεν μπορούν να έρθουν σε προσωπική επαφή με τους φίλους τους.

Ωστόσο, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι γονείς δεν θα έπρεπε να ανησυχούν τόσο για την ποσότητα του χρόνου που τα παιδιά ξοδεύουν στις ηλεκτρονικές συσκευές, αλλά για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν την τεχνολογία αυτή.

«Είναι σημαντικό για τα παιδιά και τους εφήβους να διατηρήσουν τις κοινωνικές και οικογενειακές επαφές που ξέρουμε πως είναι σημαντικές για την συναισθηματική τους κατάσταση, ειδικά κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που νιώθουν αγχωμένοι και απομονωμένοι. Η τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική βοήθεια σε αυτό το κομμάτι», υπογραμμίζει ο Δρ. Freed.

Παρόλα αυτά, πάντως, οι γονείς θα πρέπει να θέσουν σαφείς κανόνες και όρια για το πώς και πότε τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές συσκευές προκειμένου να διασφαλίσουν ότι δεν θα επηρεαστούν οι συνήθειες του ύπνου, δεν θα αντικατασταθούν οι υγιεινές συνήθειες όπως η σωματική άσκηση και ότι διαφυλάσσεται η ιδιωτικότητα των παιδιών. Πρέπει, επίσης να προσέχουν για τυχόν σημάδια διαδικτυακού εκφοβισμού και άλλων ειδών διαδικτυακής κακοποίησης, τα οποία επίσης βρίσκονται στη λίστα με τις κορυφαίες 10 ανησυχίες των γονέων.

Συναισθηματική και ψυχική υγεία


Κάποιοι γονείς ανέφεραν μεγάλη ανησυχία σχετικά με το ότι τα παιδιά μπορεί να βιώνουν πολλά αρνητικά συναισθήματα όπως το στρες, το άγχος ή η κατάθλιψη, τα οποία μπορεί να σχετίζονται ή να επιδεινώνονται από τις αλλαγές στον τρόπο ζωής που έχει προκαλέσει η COVID-19.

«Οι γονείς μπορεί να προσέξουν αλλαγές, όπως τα αυξημένα συμπεριφορικά προβλήματα στα νεότερα παιδιά ή αυξημένη κακή διάθεση ή λήθαργο στα μεγαλύτερα παιδιά και τους εφήβους», σημειώνει ο Δρ. Freed.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι γονείς θα πρέπει να ενθαρρύνουν τα παιδιά και τους εφήβους να επικοινωνούν τα συναισθήματά τους και να βρίσκουν υγιείς τρόπους για να τα βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Οι αλλαγές στην καθημερινότητα και η κοινωνική απομόνωση λόγω του κορωνοϊού μπορεί, επίσης, να επηρεάζουν την ψυχική υγεία του παιδιού. Ο ακανόνιστος ύπνος, για παράδειγμα, μπορεί να αυξήσει σημαντικά το ενδεχόμενο ανθυγιεινής διατροφής και να μειώσει την σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο, προβλήματα που όλοι οι γονείς έχουν εντοπίσει ως σοβαρές ανησυχίες για την υγεία.

Οι οικογένειες θα πρέπει να προσπαθήσουν να διατηρήσουν την καθημερινότητά τους, ειδικά το πρόγραμμα ύπνου, και να βοηθήσουν τους εφήβους να αντισταθούν στον πειρασμό να ξενυχτούν, τονίζει ο Δρ. Freed, με τους επιστήμονες στο σύνολό τους να συνιστούν τακτικά εσκεμμένα «διαλείμματα από το διαδίκτυο» προκειμένου τα μέλη της οικογένειας να περνούν χρόνο μαζί και να βγαίνουν έξω σε καθημερινή βάση, έστω και για ένα σύντομο περίπατο.

Τέλος, οι γονείς θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για διάφορα σημάδια κινδύνου που δείχνουν ότι τα παιδιά χρειάζονται περισσότερη βοήθεια να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους, όπως σχόλια ότι μπορεί να βλάψουν τον εαυτό τους ή ότι βιώνουν δραματικές αλλαγές στη διάθεση, την όρεξη ή τον ύπνο τους. Στις περιπτώσεις αυτές, οι οικογένειες θα πρέπει να απευθύνονται άμεσα στον παιδίατρο και να εξετάσουν το ενδεχόμενο ψυχοθεραπείας για το παιδί.

Διαβάστε επίσης

Πανδημία: Πού μας επηρέασε περισσότερο – Ποια χάπια αυξήσαμε

Οι 11 δράσεις του υπουργείου Υγείας για την ψυχική υγεία

Lockdown: Το κυρίαρχο συναίσθημα δεν είναι ο φόβος – Ποιο είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Πικάντικες γαρίδες με φιδέ

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ 500 γρ. γαρίδες (μέτριες) καθαρισμένες 60 ml ελαιόλαδο 30 γρ. βούτυρο ανάλατο 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 2 σκελίδες σκόρδα, ψιλοκομμένα 250 γρ. φωλιές «Μιτσίδης» 35 γρ. πάστα ντομάτας «Μιτσίδης» 125 ml λευκό κρασί 200 ml πασάτα «Μιτσίδης» 2 κουταλάκια πάπρικα ½ κουταλάκι καυτερή πάπρικα ή καγιέν ¼ κουταλάκι πιπέρι 750 ml

Γλυκό και πικάντικο καλαμπόκι με παρμεζάνα

Προσθήκη στα αγαπημένα Ψήστε γλυκό και πικάντικο καλαμπόκι στο στάχυ, με παρμεζάνα. Προσθέστε εντυπωσιακές γεύσεις σε οποιοδήποτε μενού BBQ. Ψιλοκόψτε φρέσκα μυρωδικά, ανακατέψτε με αλμυρά μπαχαρικά και στέψτε το πικάντικο καλαμπόκι σας με την πλούσια γεύση της παρμεζάνας και του μαλακού βουτύρου. Λίγη επάλειψη με βούτυρο και ένα πασπάλισμα παρμεζάνας, ανεβάζει σε νέα ύψη αυτό

Σαλάτα με κραμπί, φινόκιο και μήλα

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ • 3 φλ. κραμπί (λάχανο) λεπτοκομμένο• 1 φινόκιο λεπτοκομμένο• 1 κόκκινο μήλο Royal Gala Marlene• 1 πράσινο μήλο Granny Smith Marlene• ½ φλ. σταφιδάκια• ½ φλ. αμύγδαλα καβουρδισμένα και χοντροαλεσμένα• 1/3 φλ. ελαιόλαδο• 3 κουταλιές ροδόμελο• 1 κουταλάκι αλάτι• ελάχιστο πιπέρι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Ξεπλένετε τα μήλα και τα τρίβετε στη χοντρή μεριά

Ανοιξιάτικη σούπα βελουτέ με κουκιά

Προσθήκη στα αγαπημένα Χρόνος: 1 ώραΒαθμός δυσκολίας: Εύκολο/μέτριο Υλικά (για 4 άτομα): 1 1/4 κιλό περίπου φρέσκα κουκιά (αξεφλούδιστα)700 γρ. περίπου φρέσκα μπιζέλια (αξεφλούδιστα)1 κουταλιά ελαιόλαδο1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο,1 λίτρο (4 φλ.) ζεστός ζωμός λαχανικών (σπιτικός, ή φτιαγμένος με κύβο)1 κουταλιά ψιλοκομμένα φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου + μύτες δυόσμου για γαρνίρισμα (προαιρετικά)3 κουταλιές σάουαρ κριμ (Sour

Ελένη Τσολάκη-Παύλος Πετρουλάκης: Αυτά είναι τα σχέδιά τους για το Πάσχα. Πού θα κάνουν Ανάσταση;

Η Ελένη Τσολακή και ο Παύλος Πετρουλάκης ανυπομονούν να έρθουν οι διακοπές του Πάσχα, καθώς επιθυμούν να περάσουν ποιοτικό χρόνο μαζί.  Καθώς η Ελένη Τσολάκη έχει αναλάβει την εκπομπή «Πρωινό Σου Σου», η οποία ανήκει στην πρωινή ζώνη, οι καθημερινές υποχρεώσεις της έχουν αυξηθεί, ενώ ο προσωπικός, αλλά και ο ελεύθερος της χρόνος έχουν μειωθεί

Eurovision 2024 – Πορτογαλία: Πώς η iolanda θα καθηλώσει την Ευρώπη σε 3 λεπτά;

Μια πολλά υποσχόμενη τραγουδίστρια και τραγουδοποιός, η iolanda έρχεται για να καθηλώσει του fans της Eurovision!

Η παγίδα της τελειομανίας και πώς θα ξεφύγετε

Ο Μιχαήλ Άγγελος, μία από τις σημαντικότερες μορφές της Αναγέννησης και της παγκόσμιας ιστορίας των τεχνών, φιλοτέχνησε σχολαστικά ένα από τα σπουδαιότερα γλυπτά του, την Πιετά της Φλωρεντίας. Ωστόσο μια μέρα, πήρε μια βαριοπούλα και κατέστρεψε τα χέρια και τα πόδια. Γιατί; Ήθελε το τέλειο γλυπτό. Έχετε διαπιστώσει πως αφιερώνετε ώρες για να επιμεληθείτε ένα

Αυτοάνοσα νοσήματα: Ποια γονίδια αυξάνουν τον κίνδυνο

Τι έχει δείξει έως στιγμής η ιατρική έρευνα για την γενετική προδιάθεση στην ανάπτυξή τους. Τα αυτοάνοσα νοσήματα προκαλούν βλάβη σε όργανα και ιστούς του σώματος, λόγω λανθασμένης απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος το οποίο αναγνωρίζει δικά του στοιχεία ως ξένα. Υπολογίζεται ότι το τουλάχιστον 5-10% του πληθυσμού πάσχει από αυτοάνοσα νοσήματα, τα οποία αποτελούν μία