Όταν ακούμε την λέξη πουρέ στο μυαλό έρχεται πάντα ο πουρές που φτιάχνουμε με πατάτα.
Τελικά όμως τα περισσότερα λαχανικά μπορούν να γίνουν πουρέ, εκτός μερικών εξαιρέσεων όπως είναι η ντομάτα που έχει πολύ μεγάλη περιεκτικότατα σε νερό και είναι απαγορευτικό.
Λαχανικά πουμπορούμε να κάνουμε πουρέ
- Πατάτα
- Γλυκοπατάτα
- Αρακά
- Καρότο
- Παντζάρι
- Σελινόριζα
- Κίτρινη κολοκύθα
- Μπρόκολο
- Μελιτζάνα
- Κολοκυθάκι πράσινο
Μικρά μυστικά για επιτυχημένο πουρέ
- Τα λαχανικά μπορούμε να τα βράσουμε, να τα μαγειρέψουμε στον ατμό ή να τα ψήσουμε στο φούρνο. Αρκετά λαχανικά γίνονται και με τους τρεις τρόπους (π.χ. καρότα, σελινόριζα), ενώ κάποια με λιγότερους (π.χ. ο αρακάς γίνεται βραστός ή στον ατμό, το μπρόκολο το ίδιο)
- Αν επιλέξουμε να βράσουμε λαχανικά με ζωηρό χρώμα, που θέλουμε να διατηρηθεί και στον πουρέ, αφού βράσουν και μαλακώσουν, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα βουτάμε κατευθείαν σε μπολ με κρύο νερό στο οποίο έχουμε ιδανικά προσθέσει μερικά παγάκια
- Τα υδαρή λαχανικά, αφού τα βράσουμε, καλό είναι να τα αφήσουμε να στραγγίξουν πολύ καλά, προτού τα πολτοποιήσουμε. Για ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα, τα πιέζουμε με μια σπάτουλα μέσα στο σουρωτήρι, για να αποβάλουν όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά. Τα πολύ υδαρή λαχανικά (π.χ. τα κολοκυθάκια) για να γίνουν πουρές, πρέπει να προσθέσουμε στον πουρέ 1 – 2 βρασμένες και πολτοποιημένες πατάτες ή να φτιάξουμε μια κρεμά τύπου μπεσαμέλ και να την ενώσουμε με τον πουρέ των λαχανικών
- Τα λαχανικά που είναι ιδιαίτερα ινώδη (όπως η σελινόριζα) καλό είναι να τα πολτοποιούμε στον μίξερ για αρκετή ώρα, ώστε να διαλύονται οι ίνες τους
- Το γευστικό αποτέλεσμα ενός πουρέ από λαχανικά στον ατμό αναβαθμίζεται, αντικαθιστώντας το νερό με κρασί, μυρωδάτους ζωμούς, «τσάγια» μυρωδικών, χυμούς εσπεριδοειδών προσθέτοντας στο υγρό μυρωδικά και μπαχαρικά, θα δημιουργηθεί ένας μυρωδάτος ατμός που θα διαπεράσει τα λαχανικά και θα τους δώσει νοστιμιά. Οι συνδυασμοί είναι άπειροι
- Αν ψήσουμε τα λαχανικά, πρέπει να προσέξουμε το εξής: τα πιο σκληρά λαχανικά καλό είναι, αφού τα κόψουμε σε μικρά κομμάτια, να τα βάλουμε σε ένα καλά λαδωμένο ταψί, να προσθέσουμε λίγο υγρό (π.χ. ζωμό, νερό, χυμό πορτοκαλιού)
Υλικά για πουρέ κίτρινης κολοκύθας & γλυκοπατάτας
- 700 γρ κίτρινη κολοκύθα
- 200 γρ γλυκοπατάτα
- 50 ml ελαιόλαδο
- 50 γρ βούτυρο
- 1 κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 μικρό τσίλι
- Αλάτι
- 1 κλωναράκι θυμάρι φρέσκο
Εκτέλεση
- Ανάβουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς κελσίου
- Προετοιμάζουμε όλα τα λαχανικά, τα πλένουμε
- Κόβουμε την κολοκύθα στην μέση και την χαράζουμε ελαφρά την σάρκα της
- Κόβουμε την γλυκοπατάτα στην μέση, το κρεμμύδι και το σκόρδο
- Σε γάστρα ή σε ταψί τοποθετούμε λαδόκολλά και βάζουμε την κολοκύθα, την γλυκοπατάτα, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Αλατίζουμε ελαφρά, και ραντίζουμε με το ελαιόλαδο
- Βάζουμε επίσης το τσίλι και το θυμάρι. Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και κλείνουμε την γάστρα μας. Αν έχουμε ταψί κλείνουμε με αλουμινόχαρτο
- Βάζουμε στον φούρνο για 1 1/2 ώρα χωρίς να αλλάξουμε θερμοκρασία
- Όταν σβήσουμε τον φούρνο αφήνουμε το σκεύος μας να κρυώσει λίγο και μετά το ανοίγουμε
- Με ένα κουτάλι αφαιρούμε την φλούδα από την κολοκύθα και από τα άλλα λαχανικά
- Τα βάζουμε στον πολτοποιητή μας, προσθέτουμε το βούτυρο, λίγο αλάτι ακόμη και αν θέλουμε ρίχνουμε και το τσίλι μαζί σε περίπτωση που αγαπάμε τα πικάντικα φαγητά
- Χτυπάμε να ομογενοποιηθούν και προσθέτουμε στο τέλος το γιαούρτι
- Σερβίρουμε με ξηρούς καρπούς
Θα ήθελα να ευχαριστήσω την φίλη και σεφ Αργυρώ Ζαφείρη Food inspector, F&B manager-Executive chef για τις πολύτιμες συμβουλές και την καταπληκτική συνταγή της να την μοιραστώ μαζί σας.
- Ιδέες για πουρέ λαχανικών - Diatrofi.gr | -.