Υπάρχει αδυνατιστικό τσάι;

Το τσάι είναι το αφέψημα που καταναλώνεται καθημερινά μετά το νερό σε πολλά μέρη του κόσμου.

Είναι πολύ γνωστό κυρίως στις χώρες της Ασίας για τα οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό και για τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Είδη τσαγιού (camellia sinensis)

  1. Μη ζυμωμένο τσάι (σε αυτήν την κατηγορία ανήκει το πράσινο και το λευκό τσάι)
  2. Ημι-ζυμωμένο τσάι, (εδώ ανήκει το τσάι oolong)
  3. Πλήρως ζυμωμένο τσάι (σε αυτήν την κατηγορία ανήκει το μαύρο τσάι και το τσάι pu’erh)

Θρεπτικά συστατικά τσαγιού

Το μη ζυμωμένο τσάι είναι πλούσιο κυρίως σε κατεχίνες όπως η επικατεχίνη και η επιγαλλοκατεχίνη γαλλικού εστέρα (EGCG) και σε μικρότερη ποσότητα καφείνη.

Το ημί-ζυμωμένο και το πλήρως ζυμωμένο τσάι είναι πλούσιο σε καφείνη και φλαβονοειδή όπως οι θεοφλαβίνες και η θεορουβικίνη οι οποίες σχηματίζονται κατά την διαδικασία της ζύμωσης του τσαγιού και του προσδίδουν ένα πιο σκούρο χρώμα.

Ακόμη, το τσάι περιέχει μεταλλικά στοιχεία όπως κάλιο, μαγγάνιο και φθόριο, βιταμίνες Β2 και Β3 ενώ έχει μηδενικές θερμίδες.

Οφέλη στην υγεία

Το τσάι είναι ένα ρόφημα με πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Αρχικά, λόγω του φθορίου που περιέχει συμβάλει στην καλύτερη υγεία των δοντιών. Ακόμη, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικά έχει προστατευτική δράση έναντι των βλαβερών ελευθέρων ριζών ενώ συμβάλλει στη μείωση του κίνδυνου εμφάνισης καρκίνου. Αυτό οφείλεται στα αντιοξειδωτικά του τσαγιού και κυρίως στη επιγαλλοκατεχίνη γαλλικού εστέρα (EGCG).

Επίσης, από έρευνα σε πειραματόζωα φάνηκε πως η καθημερινή πρόσληψη τσαγιού σε φυσιολογικές ποσότητες συμβάλλει στη μείωση της LDL χοληστερόλης. Βέβαια, αυτό μένει να αποδειχθεί και σε αντίστοιχη έρευνα σε ανθρώπους.

Τσάι και αδυνάτισμα

Τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στις αδυνατιστικές ιδιότητες κυρίως του πράσινου τσαγιού.

Υπάρχουν διαφόρων ειδών μελέτες σε εργαστηριακό επίπεδο αλλά και μελέτες που έχουν γίνει σε πειραματοζώα στις οποίες φαίνεται πως οι κατεχίνες  που περιέχονται στο πράσινο τσάι και κυρίως η επιγαλλοκατεχίνη γαλλικού εστέρα (EGCG) συμβάλλει στη μείωση του πολλαπλασιασμού των λιποκυττάρων, στην παρεμπόδιση απορρόφησης του λίπους αλλά και στη διατήρηση του βάρους που έχει χαθεί μετά από δίαιτα.

Όμως, αυτό δεν σημαίνει πως μπορεί να ισχύει το ίδιο και στον ανθρώπινο οργανισμό. Επομένως, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως το συγκεκριμένο είδος τσαγιού έχει αυτές τις ιδιότητες.

Τί λένε οι μελέτες

Ακόμη, σε άλλες μελέτες που έγιναν σε ανθρώπους, χρησιμοποιήθηκε πράσινο τσάι ως κύριο ρόφημα συνδυαστικά πάντα με ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής.

Από τις μελέτες αυτές φάνηκε πως μειώθηκε το βάρος των εξεταζόμενων κατά μέσο όρο 1-1,5 κιλό καθώς και ο Δείκτης μαζας σώματος (BMI) αλλά όχι το σωματικό λίπος. Επομένως, η μείωση του βάρους μπορεί να οφείλεται στην ισορροπημένη διατροφή και στις διουρητικές ιδιότητες του τσαγιού.

Βέβαια, η καθημερινή κατανάλωση τσαγιού συμβάλλει στην αύξηση του μεταβολισμού κατα 3-4% και κατά συνέπεια των καύσεων και αυτό οφείλεται κυρίως στην περιεκτικότητά του σε καφείνη κάτι το οποίο είναι αρκετά ενθαρρυντικό.

Σε μια έρευνα που έγινε στην Ταϊλάνδη εξετάστηκαν παχύσαρκοι άνθρωποι οι οποίοι είχαν ελάχιστη φυσική δραστηριότητα. Τους δόθηκε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής σε συνδυασμό με κάψουλες πράσινου τσαγιού. Φάνηκε λοιπόν ότι αυξήθηκε ο βασικός τους μεταβολισμός και μειώθηκε το βάρος 1-2 κιλά κατά μέσο όρο σε διάστημα 12 εβδομάδων. Επομένως, η κατανάλωση τσαγιού σε συνδυασμό πάντα με διατροφή έχει ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Συμπεράσματα

Το τσάι είναι ένα ρόφημα το οποίο έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Σε ότι αφορά τις αδυνατιστικές του ιδιότητες, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Βέβαια, ακόμα χρειάζεται αρκετή έρευνα έτσι ώστε να καταλήξουμε σε  ένα ασφαλές συμπέρασμα.

Επίσης, ένα τρόφιμο-ρόφημα από μόνο του δεν μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του βάρους η οποία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η διατροφή, η άσκηση κτλ.

Γενικότερα, συστήνεται η μέτρια κατανάλωση τσαγιού έτσι ώστε οργανισμός να αποκομίσει τα ευεργετικά οφέλη του. 

Βιβιογραφία
  • Kovacs E et al. «Effects of green tea on weight maintenance after body-weight
  • Loss», British Journal of Nutrition (2004), 91, 431–437, DOI: 10.1079/BJN20041061
  • Rothenberg D et al. «A Review on the Weight-Loss Effects of Oxidized Tea Polyphenols», Molecules 2018, 23, 1176; doi:10.3390/molecules23051176
  • Mukamal M et al. «Tea consumption and mortality after acute myocardial infarction.» Circulation 2002;105:2476-2481;
  • Yockum L et al. «Dietary flavonoid intake and risk of cardiovascular disease in postmenopausal women.» Am J Epidemiol 1999;149:943-9
  • Auvichayapat P et al. «Effectiveness of green tea on weight reduction in obese Thais: A randomized, controlled trial», Physiol Behav (2007), doi:10.1016/j.physbeh.2007.10.009
  • «Thermogenic ingredients and body weight regulation»,  International journal of obesity (2005), DOI: 10.1038/ijo.2009.299 · Source: PubMed

Υπάρχει αδυνατιστικό τσάι; | -.

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Μαρία Μπακοδήμου: Η ξεχωριστή σχέση με τους γιους της: «Δε γίνεται να μη λυγίσεις»

Για τη σχέση με τους γιους της, Νικήτα και Άρη, μίλησε σε πρόσφατη συνέντευξή της η Μαρία Μπακοδήμου.

Μουζουράκης – Κόζαρη: Το Πάσχα στην Αίγινα, το όνομα της κόρης τους και οι νονοί

Με μάτια γεμάτα αγάπη ο Πάνος Μουζουράκης μίλησε για τις δύο γυναίκες της ζωής του, τη σύζυγό του Μαριλού Κόζαρη που βρισκόταν στο πλευρό του στην παρουσίαση του νέου του δίσκου, αλλά και για την οκτώ μηνών κορούλα του. «Το πιο συγκινητικό τραγούδι για εμένα είναι το "Τρυφερά", το πιο αλέγκρο είναι το "Πυροτέχνημα". Αυτά

Τζένιφερ Άνιστον για τα social media: Έχουμε καλές και κακές μέρες, καλύτερα να είσαι αυτός που είσαι

Δεν θα εγγραφώ σε κάτι άλλο που θα καταστρέψει τη ζωή μου ή τη ζωή κάποιου άλλου, πρόσθεσε για το TikTok

Σερ: Αποκαλύπτει γιατί προτιμά τους νεότερους άνδρες

Σερ: Αποκαλύπτει γιατί προτιμά τους νεότερους άνδρες Σερ: Αποκαλύπτει γιατί προτιμά τους νεότερους άνδρες Η σταρ αναφέρθηκε επίσης, στο φλερτ του Έλβις Πρίσλεϊ, τον οποίο και απέρριψε στο παρελθόν Η Σερ έδωσε συνέντευξη και μίλησε για την προτίμησή της στους νεότερους από εκείνη, άνδρες. Η 77χρονη τραγουδίστρια που βγαίνει τον τελευταίο καιρό με τον 38χρονο

Δημήτρης Καλλιβωκάς: Ανάσταση στην Τήνο για τον 94χρονο ηθοποιό μετά τον Γολγοθά της υγείας του

Οι θεράποντες ιατροί δεν πίστευαν πως ο Δημήτρης Καλλιβωκάς θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της χειρουργικής επέμβασης.

Δανάη Μπάρκα: “Αν ήταν η μαμά μου τόσο παντοδύναμη, θα της έλεγα να με έχει εδώ με τόσα άγχη;”

"Κάποιος θα βρεθεί να μου σχολιάσει: επειδή η μαμά σου είναι ηθοποιός. Εκεί λες: τόσα έχεις να μου προσάψεις, σε αυτό μένεις;", σχολιάζει η Δανάη Μπάρκα.

Κατερίνα Καινούργιου: «Του χρόνου ή θα είμαι έγκυος ή θα έχω παιδάκι, το νιώθω»

Η Κατερίνα Καινούργιου γιόρτασε την Πρωτομαγιά τα γενέθλιά της στο πλατό της εκπομπής «Super Κατερίνα». «Κλείνω τα 39, είμαι λίγο πριν τα 40. Υπό άλλες συνθήκες, σήμερα, Πρωτομαγιά, θα είχα βάλει τα φορέματά μου, θα είχαμε εδώ ανθοδέσμες, θα είχαμε βάλει στεφάνια, αλλά επειδή είναι Μεγάλη Τετάρτη, μία πολύ σημαντική ημέρα, θα κρατήσουμε λίγο χαμηλούς τόνους. Δεν

Πόσες ώρες να στεκόμαστε όρθιοι την ημέρα για καλή υγεία και πόσες να καθόμαστε

Τα ευρήματα νέας μελέτης σε χιλιάδες εθελοντές. Πώς πρέπει να μοιράζουμε τις ώρες μας για καλή υγεία. Επιστήμονες από την Αυστραλία πιστεύουν ότι ανακάλυψαν ακριβώς πόσες ώρες πρέπει να διαθέτουμε την ημέρα για να καθόμαστε, να κοιμόμαστε, να στεκόμαστε όρθιοι και να γυμναζόμαστε, για να έχουμε γερή καρδιά. Οι ειδικοί προειδοποιούν εδώ και χρόνια ότι