Μάσκα στο γυμναστήριο: Τι λένε οι ειδικοί και τι οδηγία έχει δώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Date:

Ένα από τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα, ήταν η χρήση μάσκας στα γυμναστήρια.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά την μάσκα στο γυμναστήριο, ο Νίκος Χαρδαλίας ανέφερε ότι:

“…προβλέπεται χρήση μάσκας στα γυμναστήρια για το προσωπικό και τους αθλούμενους αναλόγως του επιπέδου συναγερμού. Πιο συγκεκριμένα, να διευκρινίσουμε ότι η χρήση μάσκας προβλέπεται για τον χρόνο παραμονής εντός του γυμναστηρίου, δηλαδή η μάσκα είναι υποχρεωτική στους χώρους υποδοχής, αναμονής και τα αποδυτήρια, καθώς και στην ομαδική εκγύμναση, στην περίπτωση των επιπέδων 2 και 3, όταν δεν μπορούν να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες αποστάσεις των 2 μέτρων μεταξύ των αθλουμένων”.

Μάσκα κατά την σωματική άσκηση: Τι λένε οι ειδικοί

Το να φοράτε μάσκες είναι ένας τρόπος για να επιβραδύνετε την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του νέου κορονοϊού. Ωστόσο, πολλοί θεωρούν ότι η χρήση μάσκας αποτελεί εμπόδιο κατά την σωματική άσκηση, ιδιαίτερα όταν βρίσκονται μακριά από το σπίτι, όπως στο γυμναστήριο.

Είναι ασφαλές να φοράτε μάσκα κατά την άσκηση;

ΝΑΙ ΜΕΝ, είναι ασφαλές να φοράτε μάσκα κατά την άσκηση, ΑΛΛΑ πρέπει να ληφθούν υπόψη ορισμένα πράγματα.

Για παράδειγμα, συνιστάται να κάνετε άσκηση χαμηλής έως μέτριας έντασης και όχι έντονη άσκηση ενώ φοράτε μάσκα. Αυτό οφείλεται στη μειωμένη ροή αέρα που επιτρέπεται μέσω της μάσκας, η οποία μπορεί να επηρεάσει την αναπνοή και την ικανότητά σας να ρυθμίσετε σωστά τη θερμοκρασία του σώματος.

Παραδείγματα άσκησης μέτριας έντασης περιλαμβάνουν:

 • Έντονο περπάτημα στα 4 χλμ/ώρα, ή πιο γρήγορα
 • Ψυχαγωγική κολύμβηση
 • Ποδηλασία με ταχύτητα κάτω από 16 χλμ/ώρα σε επίπεδο έδαφος
 • Ψυχαγωγικό τένις
 • Ασκήσεις γιόγκα, όπως vinyasa ή power yoga
 • Χορός
 • Γενικές εργασίες στο σπίτι
 • Ομαδικά μαθήματα, όπως αερόμπικ κλπ

Κάντε το “τεστ ομιλίας”

Θυμηθείτε να κάνετε το τεστ ομιλίας. Ως γενικός κανόνας, ένα άτομο που εκτελεί αερόβια δραστηριότητα μέτριας έντασης, μπορεί να μιλήσει, αλλά όχι να τραγουδήσει, κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας. Ένα άτομο που ασκεί έντονη δραστηριότητα δεν μπορεί να πει περισσότερα από λίγα λόγια χωρίς να σταματήσει για να πάρει ανάσα.

Ανάλογα με το επίπεδο άσκησης, υπάρχει κάποιος προτιμώμενος τύπος μάσκας που πρέπει να φοράω;

 • Οι υφασμάτινες μάσκες, ή μάσκες κατασκευασμένες από πολυεστέρα συνήθως λειτουργούν καλά.
 • Μάσκες από χαρτί ή χειρουργικές μάσκες τείνουν να διαλύονται επειδή βρέχονται από τον ιδρώτα και την αυξημένη εκπνοή που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της άσκησης.
 • Το υλικό της μάσκας δεν πρέπει να έχει πάχος πάνω από δύο στρώσεις.
 • Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε μάσκες N95 κατά την άσκηση, καθώς αυτές οι μάσκες έχουν βρεθεί ότι αυξάνουν τα επίπεδα υγρασίας, θερμότητας, αντίστασης στην αναπνοή και συνολικής δυσφορίας.
 • Μπορεί επίσης να θέλετε να έχετε στη διάθεσή σας μια εφεδρική μάσκα για να αντικαταστήσετε την υγρή μάσκα. Ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρήσετε την καλή υγιεινή των χεριών όταν αλλάζετε μάσκες είναι να έχετε μαζί σας ένα μπουκαλάκι με απολυμαντικό χεριών.

Ποιος πρέπει να ΜΗΝ χρησιμοποιεί μάσκα κατά την άσκηση;

Συνιστάται σε άτομα με χρόνιες ασθένειες να ασκούνται μόνα τους στο σπίτι, υπό επίβλεψη όταν απαιτείται, χωρίς να χρησιμοποιούν μάσκα. Μερικές από τις πιο συχνές ασθένειες περιλαμβάνουν:

 • χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
 • άσθμα
 • ασθένειες των πνευμόνων (μεσοθηλίωμα, πνευμονική υπέρταση κ.α.)

Τι να περιμένω ότι θα συμβεί κατά την άσκηση με μάσκα;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα πρέπει να περιμένετε ότι θα αυξηθεί ο καρδιακός σας ρυθμός, ενώ ασκείστε με μάσκα. Εξαιτίας αυτού, πολλοί νιώθουν ότι κουράζονται ευκολότερα και έχουν μειωμένη απόδοση κατά τη διάρκεια προπόνησης αντίστασης, ή αερόβιας άσκησης. Αυτό το συναίσθημα είναι παρόμοιο με τα σωματικά και ψυχολογικά αποτελέσματα που βιώνουν κατά την προπόνηση σε τοποθεσίες σε μεγαλύτερα υψόμετρα.

Προτού ασκηθείτε με μάσκα είναι σώφρον να μειώσετε το επίπεδο άσκησής σας από αν δεν φορούσατε μάσκα.

Εάν φοράτε μάσκα, ενώ ασκείστε, έχετε τον νου σας στα εξής:

 • Ζάλη
 • Υπνηλία
 • Κούραση
 • Πονοκέφαλος
 • Μυϊκή αδυναμία
 • Συνολική δυσφορία
 • Δυσκολία στην αναπνοή

Εάν εμφανίσετε αυτά τα συμπτώματα, σταματήστε και κάντε ένα διάλειμμα μέχρι να υποχωρήσουν. Εάν είναι δυνατό, αφαιρέστε τη μάσκα σας και δοκιμάστε να κάνετε μερικές χαλαρωτικές αναπνοές. Αυτό μπορεί να αποκαταστήσει τα επίπεδα αναπνοής σας και να μειώσει την πίεση στην καρδιά και τους πνεύμονές σας. Εάν αυτά τα συμπτώματα συνεχίσουν ή επιδεινωθούν, σταματήστε τη δραστηριότητα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ζητήστε ιατρική βοήθεια.

Μάσκα κατά την σωματική άσκηση: Τι έχει πει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.)

Από τον Ιούνιο ο Π.Ο.Υ. έχει εκδώσει την ακόλουθη οδηγία:

μάσκα

Πρέπει να ΜΗΝ φοράτε μάσκες κατά την άσκηση, καθώς οι μάσκες μπορεί να μειώσουν την ικανότητα να αναπνέετε άνετα.

Ο ιδρώτας μπορεί να κάνει τη μάσκα να υγρανθεί πιο γρήγορα, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αναπνοή και προάγει την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Το πιο σημαντικό προληπτικό μέτρο κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι να διατηρηθεί η φυσική απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από τους άλλους.

Πηγές: https://www.mayoclinichealthsystem.org, https://www.who.int

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι υφασμάτινες μάσκες για τον κορονοϊό λειτουργούν αλλά μόνο αν κάνετε αυτό αφότου τις φοράτε

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Πλιάτσικας: «Δεν ξέρω αν η καλλιτεχνική μας πορεία θα ήταν η ίδια αν ο Καρράςδεν έλεγε το τραγούδι»

Η βιογραφία του Βασίλη Καρρά παρουσιάστηκε στο Θέατρο Άλσος σε κλίμα συγκίνησης. «Όταν ο Βασίλης βγήκε από την εντατική μου έδωσε ένα σημείωμα για τη γυναικά του να το βάλω στο βιβλίο μου αν δεν ήταν κοντά μας. Έλεγε: Χριστίνα, σε αυτό το ταξίδι δε θα σε πάρω μαζί μου. Να μείνεις πίσω να βοηθάς

Ανούκ Εμέ: Εφυγε από τη ζωή η σπουδαία Γαλλίδα ηθοποιός

Η Γαλλίδα ηθοποιός Ανούκ Εμέ , πρωταγωνίστρια ταινιών όπως οι « Ενας άνδρας και μία γυναίκα », « Λόλα » και « Ντόλτσε Βίτα », πέθανε σήμερα, 18 Ιουνίου στο...

Απόστολος Λύτρας: Φωτογραφία ντοκουμέντο χωρίς χειροπέδες κι αστυνομικό

Φωτογραφία ντοκουμέντο από την ειδική μεταχείριση που είχε ο Απόστολος Λύτρας από τις Αρχές έφερε στο φως η εκπομπή Tlive και ο δημοσιογράφος, Ιάσονας

Σοφία Πολυζωγοπούλου: “Δεν φοβάμαι τίποτα”

Σοφία Πολυζωγοπούλου: «Δεν φοβάμαι τίποτα» Διαβάστε περισσότερα. Η Σοφία Πολυζωγοπούλου, δύο ημέρες μετά τον άγριο ξυλοδαρμό από τον Απόστολο Λύτρα, μίλησε στην Τατιάνα Στεφανίδου. Η 37χρονη δικηγόρος που έδειξε ένα αδιανόητο ένστικτο επιβίωσης, που όταν πήγε στο νοσοκομείο ζήτησε βοήθεια με συγκεκριμένο τρόπο, απάντησε σε μήνυμα που της έστειλε η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια του T-live.

Ο Justin Timberlake συνελήφθη στη Νέα Υόρκη επειδή οδηγούσε μεθυσμένος

Μπελάδες για τον διάσημο τραγουδιστή Justin Timberlake καθώς συνελήφθη επειδή οδηγούσε μεθυσμένος στα Χάμπτονς στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με το ABC News, η σύλληψη του Justin Timberlake έγινε το βράδυ της Δευτέρας (17/06/2024) στην περιοχή Σαγκ Χάρμπρ στη Νέα Υόρκη και αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα (18/06/2024) στα δικαστήριο. Ο 43χρονος τραγουδιστής έχει δύο προγραμματισμένες συναυλίες

Ο Τζάστιν Τίμπερλεϊκ συνελήφθη – Οδηγούσε μεθυσμένος

Ο τραγουδιστής Τζάστιν Τίμπερλεϊκ συνελήφθη και κατηγορείται για οδήγηση υπό την επήρεια μέθης στο Hamptons, μεταδίδει το abcnews. Η σύλληψη έγινε το βράδυ της Δευτέρας και ο ποπ σταρ θα παρουσιαστεί στο δικαστήριο σήμερα Τρίτη. BREAKING: Justin Timberlake has been arrested for driving while intoxicated in the Hamptons, a law enforcement official told ABC News.

Νέα ανάρτηση των Coldplay για το βιντεοκλίπ στο Ηρώδειο: «Πρέπει να το δείτε εάν έρθετε σε μία από τις συναυλίες μας»

Σε νέα ανάρτηση προχώρησαν οι Coldplay για το βιντεοκλίπ του νέου τους τραγουδιού με τίτλο «Feels Like I’m Falling In Love», που γυρίστηκε στο Ηρώδειο. Οι Coldplay ήρθαν στην Αθήνα για πρώτη φορά και με δύο φαντασμαγορικές συναυλίες χάρισαν στους θεατές που βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ μια ανεπανάληπτη εμπειρία. Την επόμενη μέρα εξέδωσαν ανακοίνωση πως περίμεναν

Νέα ανάρτηση των Coldplay με το βίντεο κλιπ από το Ηρώδειο – Παγκόσμια προβολή για την Ελλάδα

Ένα ακόμη απόσπασμα από το βίντεο κλιπ του νέου του τραγουδιού με τίτλο «Feels Like I’m Falling In Love» που γυρίστηκε στο Ηρώδειο, ανέβασαν στους λογαριασμούς στα social media οι Coldplay. Το πασίγνωστο βρετανικό συγκρότημα προέτρεψε τους θαυμαστές του να δουν το βίντεο εφόσον σκοπεύουν να παρακολουθήσουν κάποια συναυλία τους το φετινό καλοκαίρι. «Πρέπει να

Τζάστιν Τίμπερλεϊκ: Συνελήφθη, επειδή οδηγούσε μεθυσμένος

Τζάστιν Τίμπερλεϊκ: Συνελήφθη, επειδή οδηγούσε μεθυσμένος Τζάστιν Τίμπερλεϊκ: Συνελήφθη, επειδή οδηγούσε μεθυσμένος Η σύλληψη έγινε το βράδυ της Δευτέρας στο Σαγκ Χάρμπορ της Νέας Υόρκης Σχετικά Άρθρα Thema Insights Το παιχνίδι σου απογειώνεται με το Bet Builder! Το Bet Builder δίνει τη δυνατότητα σε κάθε παίκτη να δημιουργήσει το στοίχημα που επιθυμεί για έναν αγώνα

Έφη Πίκουλα για τον γάμο του Παπαμιχαήλ: Συγκινήθηκα γιατί ξέρω τι έχει περάσει

Η ηθοποιός είπε, επίσης, ότι σκέφτεται να αλλάξει το επίθετό της σε Βουγιουκλάκη, το επίθετο του εκλιπόντα συζύγου της και αδελφού της Αλίκης

Ο Στέφανος Κασσελάκης ζητά την παρέμβαση εισαγγελέα για την ανακοίνωση του Αλέξη Κούγια

Ο Στέφανος Κασσελάκης ζητά την παρέμβαση εισαγγελέα για την ανακοίνωση του Αλέξη Κούγια Διαβάστε περισσότερα... Στην ομοφοβική επίθεση που δέχθηκε από τον Αλέξη Κούγια απαντά με νέα ανάρτησή του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης και ζητεί παρέμβαση εισαγγελέα. «Με την παρουσία μου ως τώρα στη χώρα μας, για ένα πράγμα μπορώ να είμαι 100% περήφανος», γράφει ο Στέφανος

Σασμός: Στέλλα και Χρήστος ανεβαίνουν τα σκαλιά της εκκλησίας

Σασμός - Περίληψη 142: Η Στέλλα με τον Χρήστο, πιο χαρούμενοι από ποτέ, μετράνε αντίστροφα για την ώρα του γάμου τους. Ο παπάς παρά