Πόσο επικίνδυνη είναι στ’ αλήθεια η μούχλα στο μπάνιο

Η μούχλα είναι συνηθισμένη στα πλακάκια και στην κουρτίνα του μπάνιου. Ένας ειδικός από την Cleveland Clinic στο Οχάιο εξηγεί αν και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας.

Ένα ντους είναι ό,τι πρέπει για χαλάρωση μετά από μια μακρά μέρα, αλλά γεγονός παραμένει πως δεν γίνεται πάντοτε στις ιδανικότερες συνθήκες. Πόσο επικίνδυνη είναι άραγε η μούχλα που μαζεύουν οι αρμοί στα πλακάκια; Μήπως κινδυνεύουμε από εκείνη στην κουρτίνα;

«Εάν είστε υγιείς, τότε δεν πρέπει να σας ανησυχεί η μούχλα της κουρτίνας στο μπάνιο», απαντά ο Dr. Jeffrey Brown, επίκουρος καθηγητής Οικογενειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve, στο Οχάιο. «Είναι απίθανο να σας αρρωστήσει η κουρτίνα ή τα πλακάκια του μπάνιου σας».

Όπως εξηγεί ο Dr. Brown, πολλά  είδη βακτηρίων και μούχλας μπορεί να αναπτυχθούν στη μπανιέρα και στην κουρτίνα. Ωστόσο ο συνηθέστερος τύπος είναι το είδος που προκαλεί την μυρωδιά του σώματος. Για τους περισσότερους ανθρώπους, οι μικροοργανισμοί αυτοί δεν συνιστούν σημαντική απειλή. Ο μόνος τρόπος για να νοσήσετε είναι να εισπνεύσετε ή να καταπιείτε τα συγκεκριμένα βακτήρια ή τους μύκητες. Ακόμα κι αν το κατορθώσετε αυτό, είναι απίθανο να νοσήσετε εφ’ όσον έχετε καλή υγεία.

Αν, όμως, έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, αλλεργία στη μούχλα ή σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα, τότε πρέπει να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας. Είναι πιθανό να χρειάζεστε έξτρα μέτρα προστασίας.

Για να αποφύγετε τη μούχλα

Όλ’ αυτά δεν σημαίνουν ότι θα αφήσετε το μπάνιο σας να γεμίσει μούχλα. Ο Dr. Brown συνιστά τρία βασικά μέτρα που θα του επιτρέψουν να παραμείνει καθαρό και ασφαλές:

  • Να αντικαθιστάτε συχνά την κουρτίνα. Ιδανικά πρέπει να την αλλάζετε κάθε έξι μήνες έως έναν χρόνο. Ειδάλλως, πρέπει να την πλένετε στο πλυντήριο με ισχυρό απολυμαντικό προϊόν ή ξύδι. Αυτό που δεν πρέπει να κάνετε, είναι να ψεκάζετε την κρεμασμένη κουρτίνα με ισχυρά καθαριστικά για να καθαρίζει στον αέρα. «Η εισπνοή των καθαριστικών είναι χειρότερη για εσάς απ’ ό,τι η βρώμικη κουρτίνα», τονίζει ο ειδικός.
  • Να απολυμαίνετε την μπανιέρα και τα πλακάκια. Μία φορά την εβδομάδα πρέπει να τα καθαρίζετε όλα με ισχυρό καθαριστικό με χλώριο. Να ψεκάζετε το διάλυμα στις επιφάνειες και να το αφήνετε για 10-15 λεπτά, ούτως ώστε να σκοτώσει όλα τα βακτήρια και τα σπόρια της μούχλας. Στη συνέχεια, τρίψτε την μπανιέρα και τα πλακάκια και ξεβγάλετε. Όλ’ αυτά πρέπει να γίνονται με ανοικτό το παράθυρο του μπάνιου και χωρίς ανάμιξη με άλλα καθαριστικά (οι συνδυασμένες αναθυμιάσεις μπορεί να είναι επικίνδυνες)
  • Να τραβάτε καζανάκι με κλειστό το καπάκι της λεκάνης. Μελέτες έχουν δείξει πως με ανοικτό καπάκι, το περιεχόμενο της λεκάνης διασπείρεται με μορφή αερολύματος σε απόσταση έως 1,8 μέτρα. Αν η λεκάνη είναι δίπλα στην μπανιέρα, η επιμόλυνση είναι δεδομένη. Επομένως, να κλείνετε το καπάκι πριν τραβήξετε το καζανάκι.

Τι πρέπει να προσέχετε

Ευκαιρίας δοθείσης, ο Dr. Brown εξηγεί ότι αυτό που πραγματικά πρέπει να μας ανησυχεί στο μπάνιο είναι η καλή υγιεινή. «Συνηθίζουμε να ανησυχούμε για πράγματα άνευ αξίας, όπως αν θα πιάσει μούχλα το πλακάκι, αλλά ξεχνάμε τα ουσιώδη», λέει. «Είναι λ.χ. πολύ σημαντικότερο να σκουπιζόμαστε σωστά όταν χρησιμοποιούμε την τουαλέτα. Και, ασφαλώς, να σαπουνίζουμε πολύ καλά τα χέρια μας μετά τη χρήση αυτή».

Φροντίστε λοιπόν να σκουπίζεστε προς τα πίσω όταν χρησιμοποιείτε την τουαλέτα, για να αποφύγετε το ενδεχόμενο διασποράς βακτηρίων του εντέρου. Και μην ξεχνάτε να σαπουνίζετε τα χέρια σας επί 20 δευτερόλεπτα κάθε φορά που χρησιμοποιείτε την τουαλέτα. Η συνήθεια πολλών ανδρών και γυναικών να μην σαπουνίζονται μετά την ούρηση, είναι πραγματικά επικίνδυνη.

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ιωάννα Μαλέσκου: Δεν περιμένω από τους ανθρώπους να μου χαϊδέψουν τα αυτιά, δεν θέλω κόλακες δίπλα μου

Θέλω ανθρώπους που θα μου επισημάνουν κάτι που μπορεί να μην έχει πέσει στην αντίληψή μου, συμπλήρωσε η παρουσιάστρια

Σίντνεϊ Σουίνι: Το φωτογραφικό άλμπουμ από τις διακοπές της

Εντάξει, πρέπει να επιστρέψω στη δουλειά τώρα, αυτό ήταν πάρα πολύ διασκεδαστικό, έγραψε στην ανάρτησή της η ηθοποιός

Σαλμονέλα: Τι είναι και πότε πρέπει να δείτε γιατρό

Η λοίμωξη από σαλμονέλα (σαλμονέλωση) είναι μια κοινή βακτηριακή λοίμωξη που επηρεάζει τον εντερικό σωλήνα. Τα βακτήρια της σαλμονέλας ζουν συνήθως στα έντερα των ζώων και των ανθρώπων και αποβάλλονται μέσω των κοπράνων. Οι άνθρωποι μολύνονται πιο συχνά μέσω του μολυσμένου νερού ή της μολυσμένης τροφής. Σε κάποιες περιπτώσεις, κάποιος μπορεί να προσβληθεί από σαλμονέλα

Η Πενέλοπε Κρουζ γίνεται 50 ετών! Γενέθλια για την οσκαρική ηθοποιό με το αστείρευτο ταλέντο και τη μεσογειακή ομορφιά

Πανέμορφη και απέραντα ταλαντούχα παραμένει η Πενέλοπε Κρουζ που έκλεισε σήμερα (28.04.2024) τα 50 της χρόνια. Η πολυβραβευμένη ηθοποιός έφτασε στην κορυφή του Χόλιγουντ έχοντας κάνει μία αξιοθαύμαστη καριέρα. Γεννημένη στο Αλκομπέντας της Κοινότητας της Μαδρίτης στην Ισπανία, η Πενέλοπε Κρουζ έφερε έναν διαφορετικό φρέσκο αέρα με τη μεσογειακή ομορφιά της, τον πύρινο ερωτισμό της

Πικάντικες γαρίδες με φιδέ

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ 500 γρ. γαρίδες (μέτριες) καθαρισμένες 60 ml ελαιόλαδο 30 γρ. βούτυρο ανάλατο 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 2 σκελίδες σκόρδα, ψιλοκομμένα 250 γρ. φωλιές «Μιτσίδης» 35 γρ. πάστα ντομάτας «Μιτσίδης» 125 ml λευκό κρασί 200 ml πασάτα «Μιτσίδης» 2 κουταλάκια πάπρικα ½ κουταλάκι καυτερή πάπρικα ή καγιέν ¼ κουταλάκι πιπέρι 750 ml

Γλυκό και πικάντικο καλαμπόκι με παρμεζάνα

Προσθήκη στα αγαπημένα Ψήστε γλυκό και πικάντικο καλαμπόκι στο στάχυ, με παρμεζάνα. Προσθέστε εντυπωσιακές γεύσεις σε οποιοδήποτε μενού BBQ. Ψιλοκόψτε φρέσκα μυρωδικά, ανακατέψτε με αλμυρά μπαχαρικά και στέψτε το πικάντικο καλαμπόκι σας με την πλούσια γεύση της παρμεζάνας και του μαλακού βουτύρου. Λίγη επάλειψη με βούτυρο και ένα πασπάλισμα παρμεζάνας, ανεβάζει σε νέα ύψη αυτό

Σαλάτα με κραμπί, φινόκιο και μήλα

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ • 3 φλ. κραμπί (λάχανο) λεπτοκομμένο• 1 φινόκιο λεπτοκομμένο• 1 κόκκινο μήλο Royal Gala Marlene• 1 πράσινο μήλο Granny Smith Marlene• ½ φλ. σταφιδάκια• ½ φλ. αμύγδαλα καβουρδισμένα και χοντροαλεσμένα• 1/3 φλ. ελαιόλαδο• 3 κουταλιές ροδόμελο• 1 κουταλάκι αλάτι• ελάχιστο πιπέρι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Ξεπλένετε τα μήλα και τα τρίβετε στη χοντρή μεριά

Ανοιξιάτικη σούπα βελουτέ με κουκιά

Προσθήκη στα αγαπημένα Χρόνος: 1 ώραΒαθμός δυσκολίας: Εύκολο/μέτριο Υλικά (για 4 άτομα): 1 1/4 κιλό περίπου φρέσκα κουκιά (αξεφλούδιστα)700 γρ. περίπου φρέσκα μπιζέλια (αξεφλούδιστα)1 κουταλιά ελαιόλαδο1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο,1 λίτρο (4 φλ.) ζεστός ζωμός λαχανικών (σπιτικός, ή φτιαγμένος με κύβο)1 κουταλιά ψιλοκομμένα φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου + μύτες δυόσμου για γαρνίρισμα (προαιρετικά)3 κουταλιές σάουαρ κριμ (Sour