Μπορεί ένα ψεύτικο χαμόγελο να μας φτιάξει τη διάθεση; Η επιστήμη απαντά

Date:

Μια πρωτοποριακή έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας αποφάσισε να απαντήσει αν το χαμόγελο, έστω και βεβιασμένο, μπορεί να πυροδοτήσει θετικές και αισιόδοξες σκέψεις.

Τα ευρήματα κρίνονται ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα, ιδίως με το καθημερινό άγχος να βαραίνει όλο και περισσότερους ανθρώπους.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Experimental Psychology, το χαμόγελο μπορεί να μας κάνει πιο αισιόδοξους κινώντας απλώς τους μύες του προσώπου μας.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν την επίδραση του χαμόγελου στις εκφράσεις του προσώπου και του σώματος, ζητώντας από τους συμμετέχοντες να χαμογελάσουν στηρίζοντας ένα στυλό ανάμεσα στα δόντια τους.

Το πείραμα έδειξε πως η κινητικότητα των μυών του προσώπου δεν μετέβαλε μόνο την έκφραση του προσώπου αλλά και του σώματος συνολικά προς την παραγωγή περισσότερων θετικών συναισθημάτων.

Ο επικεφαλής ερευνητής και ειδικός σε θέματα ανθρώπινης και τεχνητής νοημοσύνης, Δρ. Fernando Marmolejo-Ramos από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, σημείωσε πως τα ευρήματα παρέχουν σημαντικές γνώσεις για την ψυχική υγεία.

«Στην έρευνα διαπιστώθηκε πως η κίνηση του χαμόγελου διεγείρει την αμυγδαλή του εγκεφάλου – την ομάδα νευρώνων που αποτελούν το συναισθηματικό του κέντρο – ώστε να απελευθερώσει νευροδιαβιβαστές που πυροδοτούν τις θετικές σκέψεις. Πρόκειται για σπουδαίο εύρημα για τον τομέα της ψυχικής υγείας. Εάν μπορούμε να ξεγελάσουμε τον εγκέφαλο ώστε να αντιλαμβάνεται τα ερεθίσματα ως «χαρά», τότε μπορούμε δυνητικά να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον μηχανισμό για να ενισχύσουμε την ψυχική υγεία».

Η μελέτη επανέλαβε τα ευρήματα, αξιολογώντας τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ερμηνεύουν μια σειρά από εκφράσεις του προσώπου (από το συνοφρύωμα μέχρι το χαμόγελο) έχοντας ξανά το στυλό ανάμεσα στα δόντια. Στη συνέχεια, στο πείραμα προστέθηκε οπτικό υλικό αποτελούμενο από βίντεο που κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα από αργό και θλιμμένο περπάτημα μέχρι πιο ζωηρό και χαρούμενο.

Ο Δρ Marmolejo-Ramos σημείωσε τον ισχυρό δεσμό ανάμεσα στην πράξη και την αντίληψη. Ακόμα και η προσποίηση ενός χαμόγελου, εφόσον ενεργοποιεί τους μύες αντίστοιχα με το αληθινό, μπορεί να οδηγήσει σε θετικές σκέψεις.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Λίαμ Χέμσγουορθ: Έτσι αποθεώνει το Ελληνικό καλοκαίρι

Δεν ήρθε μόνο για τη συναυλία ο Λίαμ Χέμσγουορθ στην Ελλάδα αλλά βρήκε χρόνο και διάθεση να απολαύσει το Ελληνικό καλοκαίρι.

Άκης Πετρετζίκης: Ένας τρυφερός μπαμπάς! Το σπάνιο ποστ να ζωγραφίζει με τα παιδιά του

Άκης Πετρετζίκης: Δεν είναι μόνο ο σεφ της καρδιάς μας αλλά και ο καλύτερος μπαμπάς για τα παιδιά του.

Παγιδευμένοι: Ένα επαγγελματικό ταξίδι φέρνει τη σύλληψη των εγκληματιών

Παγιδευμένοι: Ένα επαγγελματικό ταξίδι φέρνει τη σύλληψη των εγκληματιών Δευτέρα, 17.6.2024, 20:51 Zappit@ZAPPIT_ Παγιδευμένοι, Δευτέρα και Τρίτη στις 22:30 στον ΑΝΤ1. Παγιδευμένοι, Δευτέρα 17/6 (22:30, ΑΝΤ1) – Ο Αλέκος βρίσκεται στη φυλακή και η υπερασπιστική γραμμή του ετοιμάζεται μέσω της νέας του συνηγόρου, Άννας Ροδίτη! Μία ομολογία, όμως, θα τον οδηγήσει σε αδιέξοδο, ενώ θα αθωώσει

Αντωνία Ρουμελιώτη: Ποια είναι η Ελληνίδα σύντροφος του πρωταγωνιστή του Bridgerton;

Από τη συμμετοχή της στο Ελλάδα έχεις ταλέντο πριν μερικά χρόνια στην αγκαλιά του Λουκ Νιούτον η Ελληνίδα χορεύτρια, Αντωνία Ρουμελιώτη.

Συγκινεί η Φωτεινή Δάρρα! Δες τον 93χρονο πατέρα της να τραγουδά!

Η τραγουδίστρια με αφορμή την παγκόσμια γιορτή του πατέρα ανέβασε ένα μικρό απόσπασμα με τον 93χρονο γλυκύτατο μπαμπά της να τραγουδά το «Σ αγαπώ» μετά από επιθυμία της ίδιας. Φωτεινή Δάρρα: «Με έχει σημαδέψει θετικά και αρνητικά το φευγιό της, ενηλικιώθηκα» «Ο δικός μου ο μπαμπάς! Ετών 93. Στιλ σίνγκινγκ!!!————————————————————————————————#dad #dad #father #love #fathersday #myfather

Χριστίνα Μπόμπα: Ποζάρει με λευκό μπικίνι έτοιμη να κάνει ηλιοθεραπεία στην… ταράτσα!

Γιατί όταν δεν υπάρχει κοντά παραλία βρίσκει τρόπο να κάνει την ηλιοθεραπεία της! Ο λόγος για τη Χριστίνα Μπόμπα, η οποία μας έδωσε μια εξαιρετική ιδέα να πάρουμε λίγο χρώμα –πάντα με την απαραίτητη προστασία- κάνοντας ηλιοθεραπεία στο σπίτι μας. Η Χριστίνα Μπόμπα ποζάρει σαν μοντέλο στη Νίκαια της Γαλλίας και ο Τανιμανίδης την αποθεώνει

Κώστας Κωστόπουλος: Κινείται νομικά εναντίον όσων αγνοούν την ομόφωνη αθώωσή του

Κώστας Κωστόπουλος: Τι ήταν όμως αυτό που προκάλεσε την αντίδρασή του μετά την απόφαση και κινείται νομικά;

Στο νοσοκομείο ο Ίαν ΜακΚέλεν – Είχε ατύχημα πάνω στη σκηνή θεάτρου

Στο νοσοκομείο ο Ίαν ΜακΚέλεν – Είχε ατύχημα πάνω στη σκηνή θεάτρου Στο νοσοκομείο ο Ίαν ΜακΚέλεν – Είχε ατύχημα πάνω στη σκηνή θεάτρου Έχασε τον βηματισμό του και έπεσε από τη σκηνή την ώρα παράστασης Thema Insights Sensitive προστασία: Μία παγκόσμια καινοτομία, με ελληνική υπογραφή Με στόχο να δημιουργήσει μια ξεχωριστή πρόταση στην ατομική

Κιμ Κατράλ: Οι απολαυστικές ημέρες και νύχτες της «Σαμάνθα» στην Αθήνα με τον κατά 14 χρόνια νεότερο σύντροφό της

Κιμ Κατράλ: Οι απολαυστικές ημέρες και νύχτες της «Σαμάνθα» στην Αθήνα με τον κατά 14 χρόνια νεότερο σύντροφό της Η επίσκεψη στην Ακρόπολη, τα πάρτι και οι απρόσμενες συναντήσεις Ενθουσιασμένη έμεινε από το παρθενικό της ταξίδι στην Ελλάδα η Κιμ Κατράλ. Η αγαπημένη και διαχρονικά αντισυμβατική Σαμάνθα του «Sex and the City» πέρασε ένα τριήμερο

Η Ρούλα Κορομηλά «καρφώνει» τη Ζήνα Κουτσελίνη για την ατάκα για τον Απόστολο Λύτρα: «Πάμε καλά;»

Η Ρούλα Κορομηλά «καρφώνει» τη Ζήνα Κουτσελίνη για την ατάκα για τον Απόστολο Λύτρα: «Πάμε καλά;» Το αιχμηρό σχόλιο της παρουσιάστριας προς τη συνάδελφό της. Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει τις τελευταίες ώρες στα social media η επίμαχη ατάκα που χρησιμοποίησε η Ζήνα Κουτσελίνη στη μεσημεριανή της εκπομπή, αναφερόμενη στην υπόθεση του Απόστολου Λύτρα. Ο γνωστός

Σάκης Τανιμανίδης – Γιώργος Μαυρίδης: Ο ΑΝΤ1 επιβεβαίωσε την επιστροφή του World Party με ένα βίντεο

Σάκης Τανιμανίδης και Γιώργος Μαυρίδης έδωσαν τα χέρια μεταξύ τους αλλά και με τον σταθμό για την επόμενη σεζόν.