Κολύμβηση: Πώς να αποφύγετε τους τραυματισμούς στον ώμο

Date:

Ένας έως και τρεις κολυμβητές στους δέκα τραυματίζονται στον ώμο, συχνά επειδή το παρακάνουν με την κολύμβηση έπειτα από έναν χρόνο καθιστικής ζωής.

Αυξημένο κίνδυνο να τραυματιστούν στον ώμο διατρέχουν οι παραθεριστές που ήταν αδρανείς τον υπόλοιπο χρόνο και το καλοκαίρι το παρακάνουν με την κολύμβηση, προειδοποιεί ένας Έλληνας ορθοπεδικός.

Ο κίνδυνος αυτός απορρέει από το εύρος των κινήσεων που εκτελεί ο ώμος κατά την κολύμβηση. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον ένας στους δύο ενήλικες υφίστανται τραυματισμό στον ώμο κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ειδικά όσον αφορά την κολύμβηση, το 10-30% των κολυμβητών αναγκάζονται να την διακόψουν προσωρινά εξαιτίας τέτοιου τραυματισμού. Πολλοί άλλοι, εξ άλλου, υποφέρουν από χρόνιους τραυματισμούς στην άρθρωση αυτή.

Όπως εξηγεί ο ορθοπεδικός χειρουργός Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, διευθυντής στην Ορθοπεδική Κλινική και στο Τμήμα Αναίμακτης Ορθοπεδικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Περιστερίου, η ανατομία του ώμου είναι τέτοια που επιτυγχάνει το μεγαλύτερο εύρος κίνησης, σε σύγκριση με τις άλλες αρθρώσεις του σώματος.

Τα αθλήματα που απαιτούν ανύψωση των χεριών πάνω από το κεφάλι είναι πολλά. Σε αυτά ανήκουν, μεταξύ άλλων, το τένις και το βόλεϊ. Ωστόσο σχεδόν σε όλα, οι κινήσεις των χεριών που απαιτούνται, περιορίζονται μόλις σε δύο ή τρεις.

Αντιθέτως, η κολύμβηση έχει πολλά μοτίβα κίνησης. Αυτά περιλαμβάνουν δεξιόστροφη και αριστερόστροφη περιστροφή των χεριών, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος τραυματισμού στον ώμο.

Οι συχνότεροι τραυματισμοί στον ώμο που αντιμετωπίζουν οι κολυμβητές είναι:

 • Η τενοντίτιδα ή η ρήξη του στροφικού πετάλου του ώμου
 • Το σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου. Αυτό είναι αποτέλεσμα πίεσης στους μύες του στροφικού πετάλου στο μέρος της ωμοπλάτης, όταν το χέρι σηκώνεται πάνω από το κεφάλι
 • Η ρήξη στον χόνδρο γύρω από την υποδοχή ώμου
 • Η τενοντίτιδα του δικεφάλου.

Μακροτραύμα και μικροτραύμα

«Οι περισσότερες παθήσεις που προκύπτουν από αυτούς τους τραυματισμούς χωρίζονται σε μακροτραύμα και σε μικροτραύμα, με βάση την έναρξη», λέει ο κ. Τριανταφυλλόπουλος.

Μια κατάσταση με σταδιακή εκδήλωση συμπτωμάτων, που αναπτύσσεται σε βάθος χρόνου, συνήθως αναφέρεται ως μικροτραύμα. Αντίστοιχα, μία κατάσταση με ξαφνική έναρξη συμπτωμάτων, που εκδηλώνονται λόγω ενός συγκεκριμένου συμβάντος, συνήθως αναφέρεται ως μακροτραύμα. Οι κύριες αιτίες των μακροτραυμάτων του ώμο κατά την κολύμβηση είναι:

 • Η υπέρχρηση
 • Η κολύμβηση χωρίς περιόδους ανάπαυσης
 • Η κακή μηχανική του σώματος ανάλογα με το στυλ κολύμβησης
 • Η κακή τεχνική αναπνοής
 • Η έλλειψη ευλυγισίας του σώματος και το περιορισμένο εύρος κίνησης
 • Η μειωμένη δύναμη του στροφικού πετάλου του ώμου ή της ωμοπλάτης, αλλά και των μυών του ισχίου
 • Η μειωμένη αντοχή ή σταθερότητα του κορμού

Άλλος ένας παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη βλάβης στον ώμο είναι η ύπαρξη ενός προηγούμενου τραυματισμού στη συγκεκριμένη άρθρωση.

Η προστασία

Για την αποφυγή των τραυματισμών στον ώμο κατά την κολύμβηση, ιδανικά απαιτείται συστηματική προπόνηση. Η αύξηση της μυϊκής αντοχής και της ευλυγισίας περιορίζει στο ελάχιστο τις πιθανότητες τραυματισμών, καθώς οδηγεί σε καλύτερο χειρισμό του σώματος.

Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δίνεται στην εκγύμναση των μυών του στροφικού πετάλου και της ωμοπλάτης, ώστε να βελτιωθεί η σταθερότητα των ώμων. Ταυτοχρόνως πρέπει να γυμνάζονται οι τετρακέφαλοι και οι μύες του ισχίου, οι κοιλιακοί και ο κορμός.

Πολύ σημαντική είναι επίσης η σωστή εκμάθηση των τεχνικών κολύμβησης από προπονητές του αθλήματος. Η σωστή στάση του σώματος και ο σωστός τρόπος εκτέλεσης των κινήσεων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να τραυματιστεί ο ώμος.

Επειδή, όμως, ο Αύγουστος είναι ο μήνας που ήδη απολαμβάνουμε τον ήλιο και την θάλασσα σε κάποια παραλία, άμεσα μέτρα είναι:

 • Να μπαίνουμε στο νερό έχοντας κάνει προθέρμανση
 • Να αυξάνουμε σταδιακά την ένταση και τον χρόνο της κολύμβησης
 • Αν νιώσουμε ενοχλήματα στον ώμο που διαρκούν επί περισσότερο από 48 ώρες, να συμβουλευτούμε έναν γιατρό.

Η θεραπεία

Σε μερικές περιπτώσεις οι τραυματισμοί στον ώμο απαιτούν χειρουργική αντιμετώπιση. Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί τεχνικές που καθιστούν ευκολότερη την αποκατάσταση, χωρίς να οδηγείται ο ασθενής σε πολύπλοκα χειρουργεία.

Για παράδειγμα, η ρήξη του στροφικού πετάλου μπορεί να θεραπευτεί με την εμφύτευση ενός ειδικού, βιοδιασπώμενου μπαλονιού (InSpace) στην άρθρωση. Σκοπός της μεθόδου είναι η δημιουργία χώρου μεταξύ ακρωμίου και κεφαλής του βραχιονίου, ώστε ο ώμος να ολισθαίνει ομαλά. Η τοποθέτηση γίνεται υπό μερική ή ολική αναισθησία, σε μόλις 10 λεπτά.

Στις σοβαρότερες βλάβες η χειρουργική επέμβαση είναι αναπόφευκτη. Συχνά, όμως, οι τραυματισμοί στον ώμο μπορούν να αποκατασταθούν με συντηρητική θεραπεία και φυσικοθεραπείες.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

«Σε στέλνουν στο νοσοκομείο και με μια συγγνώμη άφεση αμαρτιών;» ξεσπά η Ρούλα Κορομηλά για τον Απόστολο Λύτρα

Σπόντα κατά της Ζήνας Κουτσελίνη μετά τη δήλωση για τον Απόστολο Λύτρα και την κακοποίηση της συζύγου του άφησε η Ρούλα Κορομηλά. Ξεσπά η Ρούλα Κορομηλά μέσω X (πρώην Twitter) για την υπόθεση του ξυλοδαρμού της συζύγου του Απόστολου Λύτρα από τον γνωστό ποινικολόγο. Η κορυφαία παρουσιάστρια στέλνει μήνυμα για τις γυναίκες που πέφτουν θύματα

Η Κιμ Κατράλ στην Αθήνα – Οι ελληνικές στιγμές της Σαμάνθα του Sex and the City με τον κατά 14 χρόνια μικρότερο σύντροφό της

Η Σαμάνθα από το Sex and the City, η Κιμ Κατράλ επισκέφθηκε την Αθήνα. Η Αμερικανίδα σταρ έμεινε κατενθουσιασμένη από το παρθενικό της ταξίδι στη χώρα μας. Η Κιμ Κατράλ, η Σαμάνθα του Sex and the City πέρασε ένα τριήμερο στην Αθήνα, συνοδευόμενη από τον σύντροφό της, Ράσελ Τόμας. Όπως ήταν λογικό, γνώρισε αρκετά την

Απόστολος Λύτρας – Ο Νίκος Συρίγος ξεσπά για τον αποτρόπαιο ξυλοδαρμό: “Μην μας ξεφτιλίζετε άλλο ως άντρες”

"Αν μια δικηγόρος που ειδικεύεται μάλιστα σε τέτοιες περιπτώσεις, τρώει ξύλο από τον σύζυγο της, φτάνει στο νοσοκομείο και λέει ότι όντως έπεσε από τις σκάλες...", σχολιάζει ο Νίκος Συρίγος.

Σοφία Πολυζωγοπούλου – Οι πρώτες δηλώσεις στο δελτίο του Star μετά την αποκάλυψη του ξυλοδαρμού: “Δεν γινόταν άλλο”

«Είμαι χάλια και ψυχολογικά και σωματικά. Δεν είμαι καλά, πώς να είμαι καλά;», εξομολογείται η Σοφία Πολυζωγοπούλου για τον ξυλοδαρμό της.

Ιωάννα Τριανταφυλλίδου-Κίμων Κουρής: Το ερωτικό τους ταξίδι στη Νέα Υόρκη & οι απίθανες φωτό!

Μοναδικές στιγμές βιώνουν η Ιωάννα Τριανταφυλλίδου και ο Κίμων Κουρής στη Νέα Υόρκη, μία πόλη ιδιαίτερα οικεία στην ηθοποιό αφού έζησε για αρκετό καιρό στις ΗΠΑ

H εξομολόγηση της Τούνη: «Είμαι εντελώς πελαγωμένη… Δεν μπορώ να απολαύσω τίποτα»

Μία εξομολόγηση από καρδιάς έκανε η Ιωάννα Τούνη, στέλνοντας συγχρόνως και αγωνιστικούς χαιρετισμούς σε όλες τις μανούλες μικρών παιδιών όπως έχει και εκείνη, τον γλυκύτατο Πάρη.  Μπορεί ο πιτσιρικάς να είναι όλη της η ζωή και να μην τον αποχωρίζεται ποτέ, όμως, όπως είπε, περνάει μία περίεργη φάση. Η Ιωάννα Τούνη με τρύπιες κάλτσες: «Είμαι

Survivor – Δώρα για την ασυλία: Ας κερδίσει ο καλύτερος, είναι ψυχοφθόρο να είμαι κάθε φορά υποψήφια

Θα βάλω τα δυνατά μου όπως και να 'χει, θα παλέψω για να μπορέσω να παραμείνω, πρόσθεσε η παίκτρια

Σάλμα Χάγιεκ: Αποθεώνει δημόσια την Αντζελίνα Τζολί – Δεν παύεις να με εντυπωσιάζεις και να με εμπνέεις, γράφει

Σάλμα Χάγιεκ: Αποθεώνει δημόσια την Αντζελίνα Τζολί - Δεν παύεις να με εντυπωσιάζεις και να με εμπνέεις, γράφει Σάλμα Χάγιεκ: Αποθεώνει δημόσια την Αντζελίνα Τζολί - Δεν παύεις να με εντυπωσιάζεις και να με εμπνέεις, γράφει Δείτε την ανάρτηση που έκανε η ηθοποιός για τη συνάδελφο και καλή της φίλη Η Σάλμα Χάγιεκ μίλησε με

Survivor – Ο Γιώργος Γκιουλέκας “καίει” τη Δώρα Νικολή: “Και να κερδίσει τη δεύτερη ασυλία, θα ξαναψηφιστεί, τη θεωρώ υποδεέστερη”

Survivor: Ανεβάζουν "στροφές" οι παίκτες στην αντίστροφη μέτρηση για τον ημιτελικό του reality επιβίωσης.

Ιωάννα Τούνη: Νιώθω το τελευταίο διάστημα ότι δεν μπορώ να απολαύσω τίποτα

Η Ιωάννα Τούνη λίγες ώρες μετά την επιστροφή της από τη Μύκονο, μέσα από το νέο της βίντεο, στέλνει μήνυμα σε όλες τις μαμάδες που την ρωτούν για τα ταξίδια και την καθημερινότητα με τον γιο της. Όπως παραδέχεται η Ιωάννα Τούνη, διανύει μια περίοδο πίεσης, τώρα που ο γιος της μεγαλώνει. «Είμαι κομμάτια. Αυτό

Γεωργιάδης για αιματολογικές εξετάσεις: Με την πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, 100.000 πολίτες εκλεισαν ραντεβού εύκολα

«Απο την πρωτη στιγμη πού ανέλαβα υπουργός Υγείας τον Ιανουάριο, διαπίστωσα ότι ήταν πολύ δύσκολο να κλείσει κανείς ραντεβού για αιματολογικές εξετάσεις στις δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας» αναφέρει σε ανάρτησή του στο X ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Ενώ προσθέτει: «Ακόμη και αν το κατάφερνε κάποιος, οι αναμονές υπερέβαιναν τον έναν μήνα. Από την