Κάναμε 10+1 ερωτήσεις στη σχεδιάστρια Ορσαλία Παρθένη

Date:

Η Ορσαλία Παρθένη ανέλαβε έναν οίκο με ιστορία και τον έκανε δικό της, συνεχίζοντας τη λαμπερή πορεία που είχε διαγράψει ο πατέρας της Δημήτρης. Διατηρώντας πάντα τις αξίες του οίκου Parthenis, κατάφερε να δώσει τη δική της ταυτότητα και να εισάγει τις καινοτομίες της. Οι κανόνες του social distancing δεν μας επέτρεψαν να συναντηθούμε από κοντά, μιλήσαμε όμως διαδικτυακά για τη νέα πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η μόδα προς μια πιο βιώσιμη κατεύθυνση, τη σημασία του προσωπικού στυλ, την επιρροή της μόδας στη γυναικεία ενδυνάμωση και φυσικά για την συλλογή της Άνοιξη/Καλοκαίρι 2020 που μας ταξιδεύει στις εξωτικές ερήμους της Βόρειας Αφρικής με τη χαρακτηριστική grecian chic κομψότητα του οίκου Parthenis.

Τι σημαίνει για εσάς προσωπικό στυλ;

Προσωπικό στυλ για μένα είναι κάτι διαφορετικό από τη μόδα. Είναι η έκφραση της προσωπικότητας μέσα από τα ρούχα και τα αξεσουάρ, άλλες φορές ενημερωμένη από τη μόδα, αλλά μπορεί και όχι. Όταν όμως τα ρούχα ταιριάζουν απόλυτα στην προσωπικότητα που τα φοράει αποτελούν και ένα αναπόσπαστο κομμάτι της. Υπάρχουν προσωπικότητες που μπορεί να αποτελέσουν και έμπνευση για τους σχεδιαστές που δημιουργούν μόδα. Επίσης, οι σχεδιαστές οι ίδιοι πρέπει να διατηρούν μια ταυτότητα στο brand τους, που να τους εκφράζει με τον ίδιο τρόπο όπως το προσωπικό στυλ. Έτσι τα ρούχα τους γίνονται αναγνωρίσιμα και διατηρούν μια μοναδικότητα.

Πώς καταφέρατε να προσθέσετε την σφραγίδα σας σε έναν οίκο που είχε γράψει ήδη ιστορία με το όνομα του πατέρα σας;

Ο οίκος αποτελεί κομμάτι του DNA μου, αλλά παράλληλα όταν ανέλαβα στα 24 είχα ήδη ζήσει τις δικές μου εμπειρίες, και είχα αποκτήσει επιρροές από τα ταξίδια μου και τις σπουδές μου. Ήμουν ένα νέο κορίτσι που έπρεπε να αποδείξω ότι μπορώ να βάλω κι εγώ τη δική μου σφραγίδα και δεν φοβήθηκα να πειραματιστώ, πάντα βέβαια μέσα στα όρια ενός brand με πολύ συγκεκριμένη ταυτότητα. Αυτή η ταυτότητα όμως με βοήθησε να μην χάσω το δρόμο μου.

Ποιες είναι οι επιρροές σας για την συλλογή Άνοιξη/Καλοκαίρι 2020;

Στη συλλογή ”Future Nomads” θέλαμε να αναδείξουμε έναν αισθησιασμό και μια αινιγματικότητα εμπνευσμένη από τις εξωτικές ερήμους της Βόρειας Αφρικής. Σε συνδυασμό με τις διαχρονικές γραμμές Parthenis, oι έθνικ αναφορές αναμειγνύονται με retro-futuristic στοιχεία. Μυστηριώδεις δυναμικές σιλουέτες σχηματίζουν τις αέρινες αλλά ταυτόχρονα αυστηρές γραμμές της συλλογής που αποτυπώνονται σε ένα φουτουριστικό militaire look.

Η τερακότα της ερήμου σε όλες τις σαγηνευτικές της αποχρώσεις, από τις πιο γήινες ως τις πιο κόκκινες, το λευκό, το off white και το μαύρο, δίνουν το στίγμα τους και εναρμονίζονται εξαιρετικά με τις φόρμες της συλλογής.


Σε δεύτερο πλάνο, το χακί-μπεζ και το γκρί-παστέλ είναι τόνοι που χαρίζουν απαλή αντίθεση. Ανάλαφρα καφτάνια και μακριά φορέματα διαδέχονται φουτουριστικές, utility γραμμές που μας ταξιδεύουν στο μέλλον με μια έντονη space-age νότα.

Λινό, viscose με ανάγλυφα ethnic μοτίβα, jacquard ρίγες, σατέν και διάφανα βαμβακερά αποτυπώνουν την αύρα της ερήμου.  Πιο σκληρές, δομημένες υφές όπως δερμάτινα και λινά με metallic επικάλυψη, αντανακλούν το φουτουριστικό ύφος της συλλογής.  Η συλλογή εναρμονίζεται και προσκαλεί τη φαντασία να ταξιδέψει νομαδικά μακριά από το αστικό τοπίο σε απόκοσμα μονοπάτια.

Τι ρόλο παίζει η μόδα σήμερα στην ενδυνάμωση των γυναικών;

Η μόδα σίγουρα δίνει αυτοπεποίθηση και μια αίσθηση του «ανήκω». Μερικές φορές δρα και σαν «πανοπλία». Η εμφάνιση όμως δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός. Αποτελεί ένα κομμάτι της έκφρασης της προσωπικότητας, αλλά μερικές φορές μπορεί και να παραπλανήσει. Η ενδυνάμωση για μένα μπορεί να είναι μόνο ειλικρινής και να μην βασίζεται μόνο στην εμφάνιση. Πρέπει να εκφράζει τη γυναικεία ελευθερία, τη δυνατότητα της γυναίκας για ανεξαρτησία, τον έλεγχο του σώματός της αλλά και τον ρόλο της στην κοινωνία που πρέπει να εξελιχθεί. Η μόδα είναι αντανάκλαση της κοινωνίας, της φιλοσοφίας των ανθρώπων, των ιδεών τους και του τρόπου που ζουν αλλά έχει και μεγάλη επιρροή στην οικονομία και το περιβάλλον. Η εκμετάλλευση των φτωχών κατά κύριο λόγο γυναικών στην κατασκευή των ρούχων της βιομηχανίας της μόδας, ο αρνητικός αντίκτυπος στο περιβάλλον αλλά και τα στερεότυπα της ομορφιάς θεωρώ ότι συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση των γυναικών. Πρέπει να υπάρξει μια συνειδητή αποφυγή της κατανάλωσης του fast fashion και ευτυχώς τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει μια στροφή στα μικρά brands, στο slow fashion, σε brands που σέβονται το περιβάλλον και που επαναπροσδιορίζουν τα πρότυπα της ομορφιάς. Όλα αυτά τα στοιχεία ήταν μέρος του DNA Parthenis που κληρονόμησα, χαίρομαι όμως που τώρα πια έχουν γίνει μέρος της ατζέντας που απασχολεί την παγκόσμια βιομηχανία της μόδας.

Η ανάγκη της εποχής δείχνει πως πρέπει να στραφούμε όλοι προς τη βιωσιμότητα. Πώς μπορεί η μόδα να βοηθήσει σε αυτό;

Η μόδα μπορεί αν βοηθήσει μόνο αν κάνει slow down, αν εστιάσει στην ποιότητα και όχι την ποσότητα, αν οι καταναλωτές αρχίσουν να στηρίζουν συνειδητά τα εγχώρια brands και αν οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται είναι όσον το δυνατό λιγότερο βλαβερές για το περιβάλλον. Το brand Parthenis είχε πάντα σαν στόχο το διαχρονικό design και τη χρήση φυσικών πρώτων υλών. Όταν σχεδιάζουμε ένα ρούχο πρώτα απ’ όλα το φανταζόμαστε 5 χρόνια από το σήμερα να μπορεί να είναι ανθεκτικό και λόγω ποιότητας αλλά και λόγω design.

Ποια σταρ θα θέλατε να ντύσετε με τις δημιουργίες σας;

Πρόσφατα ντύσαμε την Margot Robbie και τον Shawn Mendes, δύο νέους σε ηλικία stars, αλλά και την υπέροχη Carmen Dell’Orefice αναδεικνύοντας πως οι γραμμές μας δεν έχουν ηλικία. Τα ρούχα Parthenis απευθύνονται σε όλες τις γυναίκες και τους άνδρες. Δεν σκέφτομαι την ιδανική γυναίκα όταν σχεδιάζω μια συλλογή, αλλά θέλω τα ρούχα μου να κάνουν όλους όσοι τα φορούν να αισθάνονται όμορφα και να τους δίνουν την αυτοπεποίθηση να είναι ο εαυτός τους.

Υπάρχει ένα κομμάτι που ταιριάζει σε όλες τις γυναίκες;

Το μικρό μαύρο φόρεμα δεν είναι τυχαία επιλογή. Ταιριάζει σε όλες τις γυναίκες και σε όλες σχεδόν τις περιστάσεις. Μπορεί να είναι αυστηρό, σέξι, καθημερινό και βραδινό. Το ίδιο ισχύει και με ένα λευκό τοπ, φανελάκι tshirt ή πουκάμισο, φωτίζει το πρόσωπο, δίνει μια αίσθηση φρεσκάδας και είναι πάντα επίκαιρο.

Ποιος διάσημος σχεδιαστής σας εμπνέει;

Από το παρελθόν ο Halston, από το κοντινότερο παρελθόν o Jean Paul Gaultier και ο Martin Margiela και από το τώρα η Phoebe Philo και η Iris van Herpen. Από πιο νέα ονόματα ξεχωρίζω τον Daniel Lee και τον Sander Lak.

Μετά τη μόδα, ποια είναι η δεύτερη μεγάλη αγάπη σας;

Σπούδασα Ιστορία της Τέχνης και της Αρχιτεκτονικής καθώς επίσης και Ιστορία της Μόδας. Τα τελευταία χρόνια βρίσκω όλο και πιο δύσκολο να παρακολουθώ την πορεία της σύγχρονης τέχνης και με έχουν κερδίσει τομείς που έχουν να κάνουν με το wellbeing, την αυτογνωσία, τη γιόγκα. Προσπαθώ να ασχολούμαι κάθε μέρα και μου δίνει μεγάλη χαρά.

Πώς θα περιγράφατε το δικό σας καθημερινό στυλ;

Πρακτικό και εύκολο. Μου αρέσει την ώρα της δουλειάς να μπορώ να κινούμαι άνετα και δύσκολα πια φοράω ρούχα ή παπούτσια που με δυσκολεύουν. Προσπαθώ όμως να μην θυσιάζω ποτέ το στυλ. Τις πιο δύσκολες μέρες που μπορεί να μην έχω διάθεση καταφεύγω σε κάποιες «στολές» που με κάνουν πάντα να αισθάνομαι άνετα.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει η γκαρνταρόμπα της Άνοιξης 2020;

Ένα δροσερό βαμβακερό ή λινό φόρεμα, μια αέρινη πουκαμίσα ή καφτάνι, μια άνετη παντελόνα και ένα σορτς με φανελάκι για τις διακοπές.

Ανακαλύψτε όλη την συλλογή της Ορσαλίας Παρθένη στο orsalia-parthenis.gr

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Δανάη Μπάρκα: Στο χωριό για Πάσχα! Αγουροξυπνημένη με μια… καρδούλα στον καφέ της

Πάσχα στο χωριό θα κάνει φέτος, μακριά από επαγγελματικές υποχρεώσεις η Δανάη Μπάρκα. «Όταν ο καφές σου υπενθυμίζει την αγάπη»

Σίσσυ Φειδά: Στη Μύκονο με την κόρη της, σε μια σπάνια εμφάνισή τους

Η Σίσσυ Φειδά κάνει ένα διάλειμμα από τις επαγγελματικές της υποχρεώσεις και απολαμβάνει μερικές μέρες ξεκούρασης και χαλάρωσης στην Μύκονο. Μαζί της είναι η πολυαγαπημένη κόρη της, Διώνη. Η κάμερα του Mykonos Live TV τις εντόπισε να βολτάρουν στα γραφικά σοκάκια μαζί με μια φίλη της interior designer. Σίσσυ Φειδά: «Όταν πηγαίνω επίσκεψη σε κάποιο

Αναστασία: “Με φλερτάρoυν με μηνύματα αλλά από κοντά με σέβονται περισσότερο”

Παρασκευή, 3.5.2024, 12:05 Zappit@ZAPPIT_ "Ο έρωτας είναι από τα πιο ωραία συναισθήματα και πρέπει να τον ζούμε στο 100%" παραδέχεται η Αναστασία. Με αφορμή την επερχόμενη συνεργασία με τη Νατάσα Θεοδωρίδου, το φετινό καλοκαίρι, η Αναστασία παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό Hello και τη δημοσιογράφο Σόνια Μαγγίνα. Μέσα σε όλα, η νεαρή τραγουδίστρια αναφέρθηκε στο κομμάτι του

Τερέζα: “Είχα σχέση με τον Άλκη Κούρκουλο, ήταν η μεγάλη μου αγάπη”

"Μετά η σχέση μεταμορφώθηκε και έγινε αγάπη, έγινε φιλία. Τώρα πια, όποτε τον βλέπω, θέλουμε πέντε, έξι ώρες για να μιλάμε..."